Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pieskowa ...
... wczesnym rankiem.
A sceneria już mocno późnojesienna była.
* Zapraszam *
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/4da5315b5f7adb42-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
* Dziękuję *
Specjalne podziękowania dla Jacka za ciekawy plenerek :).
borregaard
01-12-2010, 18:51
Fajny kadr,ale z tym różem to pojechałeś,chyba,a nawet zdecydowanie zbyt mocno...;)
Andrzej, to był po prostu różowy wschód :). Słońce wschodziło za plecami.
I wcale nie musiałem jechać w górę, wręcz zjechałem trochę w dół :).
Sebastianito
01-12-2010, 18:59
Jest tak jak powinno byc!
Nikonozaur
01-12-2010, 19:12
Gitarka jest, fajnie skąpane w porannej zorzy. ;)
Fajnie ułożony kadr :) Za różem nie przepadam :P ale tutaj jest ołki
ostrytux
01-12-2010, 19:33
Bardzo dobra miejscówka, dobrze skomponowany kadr a światło - wiadomo po to się rano wstaje by je łapać.
Niemniej jeśli ktoś ;) nie zwlókł się z rańca na foty ni razu to ciężko mu przyjąć te kolory.
Ja mam z ostatniego wypadu na kilku kadrach takie kolory że jakbym je pokazał na forum to aż strach pomyśleć co by się działo ;)
jurek1906
01-12-2010, 20:00
Kadr elegancki,kolory mogą być,różnie ostatnio bywało nad Krakowem :).
Swietne miejsce i kadr. Co do kolorów, to mi pasuje, widziałem bardziej intensywne wschody:-)
borregaard
01-12-2010, 20:07
Bardzo dobra miejscówka, dobrze skomponowany kadr a światło - wiadomo po to się rano wstaje by je łapać.
Niemniej jeśli ktoś ;) nie zwlókł się z rańca na foty ni razu to ciężko mu przyjąć te kolory.
Ja mam z ostatniego wypadu na kilku kadrach takie kolory że jakbym je pokazał na forum to aż strach pomyśleć co by się działo ;)
Ostry ,nie próbuj nawet wmawiać mi ,że przez dziesiątki lat łowienia porannego ryb,nawet nie fotografowania,nie znam klimatu poranka,w różnych porach roku...
Tu,na lapku,jeszcze znośnie to wygląda,ale na monitorze(szerokim gamucie) odpada....
A róbta... co chceta..;-) :lol:
ostrytux
01-12-2010, 20:14
Ostry ,nie próbuj nawet wmawiać mi ,że przez dziesiątki lat łowienia porannego ryb,nawet nie fotografowania,nie znam klimatu poranka,w różnych porach roku...
Tu,na lapku,jeszcze znośnie to wygląda,ale na monitorze(szerokim gamucie) odpada....
Na rybach się nie liczy bo i to na płaskim i gapisz się na sprzęt :lol: a nie na niebo ;-) :lol:
Nie powtórzę też że słyszałem że na ryby się jeździ ... ;-) :lol:
Andrzej przecież wiesz, że wyświetlacz też nie najgorszy posiadam, a i oczy w miarę sprawne ;).
Po kiego grzyba miałbym landrynę w niebie zapodawać jak by jej tam nie było?
I nie był to jakiś specjalnie spektakularny wschód, chociaż otwarcie muszę przyznać, że po drugiej stronie działo się dużo ciekawiej ;).
Mnie się to podoba i kadrowo i kolorystycznie. Ale Grzyba się tu nie czepiajmy ;)
Kilka dni temu widziałem podobne kolory o wschodzie, więc koloru się nie czepiam :-) a kadr znany z tego miejsca, ogólnie przyjemnie w odbiorze :-)
jacekz40
01-12-2010, 22:05
Prawda pewnie jest gdzieś po środku... skłaniam się po części z diagnozą Andrzeja
a dlaczemu a dlatemu ;), że nie tylko niebo ale róż wszedł wszędzie - na drzewa, drogę, trawę....
Co nie zmienia faktu, że kadr mi się podoba... tylko ten dziewczęcy kolorek (róż) :), lepszy byłby w odbiorze w typowo męskich kolorach.:mrgreen:
za ostrym :)
borregaard
01-12-2010, 23:19
I Ty Brutusie....;)
Kolor pozostawiam w spokoju bo ogólnie kadr mnie nie wciąga,brak harmoni poprzez tą drogę z nikąd ,do nikąd.Ogólnie spacerniak taki.No i widać pędzel lub coś innego na drzewostanie,no i maczuga dostała smoły na granicy prawej...chyba nie warto było dłubać aż tyle przy tym kadrze.Napewno było warto wstać.
Sebastianito
02-12-2010, 01:07
I Ty Brutusie....;)
Padlem... No to mamy powazny konflikt fotograficzny :)
Rzeczywiście kolor nieba choć naturalny to niezbyt przyjemny w odbiorze . Las po lewej stronie kadru tworzy monotonię dla całego ujęcia.
Mz mamy tu ładny, widokowy kadr. Zrobiony o niewłaściwej porze roku. Z kompletnie nieudana (lub zaniechaną) obróbką (zły balans bieli, dominanta magenty- i to wcale nie na niebie - brak próby uatrakcyjnienia kolorystycznego).
Szkoda, ze braku tu przemyślanej kompozycji
No tak, róż się Wam nie podoba :twisted:;). Ale chyba rację macie.
Niebo uważam za akceptowalne, ale w niektórych miejscach na podłodze faktycznie zbyt dużo się go wkradło.
Nie pozostaje nic innego jak pięknie ukłonić się w pas i podziękować za zwrócenie uwagi :).
Co do kadru to uważam, że jest dobry. Oczywiście nie każdemu musi się podobać, jak zawsze zresztą ;).
Okoliczności przyrody monotonne, no pewnie , bo jak pisałem na wstępie późnojesienne. Trudno żeby gruszki na brzozie były ;). Ale miejsce warte do zaatakowania. Myślę, że zimą będzie trudno, ale wiosną, przy pięknych, świeżutkich kolorkach i zachodowym lub wschodowym światełku może być bardzo ciekawie. Obiecuję, że wrócę tam i pochwalę się (jak będzie czym, oczywista ;)).
Podziękował pięknie za wizyty i komentarze :).
P.S. A taki był ładny, ten różowy ;):mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
...
Szkoda, ze braku tu przemyślanej kompozycji
Oj, jak ja lubię takie komentarze od osoby, która w swoich pracach prezentuje same przemyślane kompozycje ;).
borregaard
02-12-2010, 11:33
No tak, róż się Wam nie podoba :twisted:;). Ale chyba rację macie.
Niebo uważam za akceptowalne, ale w niektórych miejscach na podłodze faktycznie zbyt dużo się go wkradło.
Nie pozostaje nic innego jak pięknie ukłonić się w pas i podziękować za zwrócenie uwagi :).
Co do kadru to uważam, że jest dobry. Oczywiście nie każdemu musi się podobać, jak zawsze zresztą ;).
Okoliczności przyrody monotonne, no pewnie , bo jak pisałem na wstępie późnojesienne. Trudno żeby gruszki na brzozie były ;). Ale miejsce warte do zaatakowania. Myślę, że zimą będzie trudno, ale wiosną, przy pięknych, świeżutkich kolorkach i zachodowym lub wschodowym światełku może być bardzo ciekawie. Obiecuję, że wrócę tam i pochwalę się (jak będzie czym, oczywista ;)).
Podziękował pięknie za wizyty i komentarze :).
P.S. A taki był ładny, ten różowy ;):mrgreen::mrgreen:.
..taki.."amerykanski"...jak to Pawlak mówił....;) :mrgreen:
...a samymi ukłonami się nie wykręcisz....;)
Bartekkw
02-12-2010, 11:42
Paweł - dla mnie jest ok. Słabo mi się robi na komentarze w stylu monotonne - najlepiej jakby większość zdjęć przedstawiała rozmazaną wodę i chmury z centralnie osadzonym elementem głównym...;)
...a samymi ukłonami się nie wykręcisz....;)
Dobra, dobra, na ciepło czy na zimno ma być ;)?
jacekz40
02-12-2010, 11:59
Paweł - dla mnie jest ok. Słabo mi się robi na komentarze w stylu monotonne - najlepiej jakby większość zdjęć przedstawiała rozmazaną wodę i chmury z centralnie osadzonym elementem głównym...;)
Czyli "memłowiska pospolite" :D Bartek są ludzie i ludziska są gusty i guściki. Przegięciem jest krytyka kompozycji :mad: jak Andrzej podważył kolor a ja go poparłem to niektórzy już w zapędzie krytykowali by wszystko jak leci (tzw brak umiaru).
Zdjęcie jest ok tylko niestety wdarła się dominata różu i wyszedł Pawłowi kadr w stylu Doda na scenie :mrgreen:
A kompozycji tej fotki to będę pierwszym obrońcom 8-)
... i wyszedł Pawłowi kadr w stylu Doda na scenie :mrgreen:
No chyba na taka aurę jak za oknem jak znalazł ;):mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Dzięki Jacku :)
MNie sie podoba jak jest, różu jest dużo, ale czasem tak bywa w naturze.
....... róż się Wam nie podoba :twisted:;). Ale chyba rację macie...................:.
.... ufff, :mrgreen::mrgreen::mrgreen: ..... zwolniłeś mnie od opisania mojego stosunku do różu w krajobrazie :D
borregaard
02-12-2010, 13:04
Dobra, dobra, na ciepło czy na zimno ma być ;)?
Tylko dobrze schłodzone,wstrząśnięte,nie zmieszane...;):lol:
Kadr i całość bardzo mi się podoba , na temat kolorów się nie wypowiadam, ale mam kilka wydaje mi się ciekawych kadrów z kolorami które na pewno by nie przypadły do gustu i dlatego ich nie wystawiam ale jak to mówią tak było.Pozdrawiam
"Oj, jak ja lubię takie komentarze od osoby, która w swoich pracach prezentuje same przemyślane kompozycje"
Trafiona uwaga :), choc akurat tym razem bede nieco Lecha bronil.
Dolny odcinek drogi burzy kadr (MZ oczywiscie ;) ).
Droge tniemy w pionowej czesci luku i jest git. Powaznie.
Co do różu natomiast... zgodze sie z kolegami, ze jest go mnogo, jednak takie sytuacje oswietleniowe sie zdarzaja.
Inna sprawa, ze najczesciej trudno ten subtelny blask oddac. Na ekranie wydaje sie to sztuczne, choc niespecjalnie odbiega
od realnej wersji. Zreszta Locter tez to zauwazyl.
Oj, jak ja lubię takie komentarze od osoby, która w swoich pracach prezentuje same przemyślane kompozycje ;).
To moze zrób liiste osób, które prezentują same przemyślane. Tak dla jasności, komu wolno komentowac, a komu nie.
Kompozycja kolego to nie tylko układ elementów w kadrze i zamek w mocnym punkcie.
Panie kolego Lechupe, chyba się nie zrozumieliśmy.
Przecież oczywistym jest, że wystawiając zdjęcie oczekuję komentarzy, zarówno tych przychylnych, jak i tych krytycznych.
I już niejednokrotnie pisałem, że najbardziej zależy mi na krytyce, konstrukcyjnej krytyce. Przecież z takiej skądinąd właśnie można najwięcej skorzystać, zrozumieć, nauczyć się.
I nie chciałbym abyś uogólniał moją wypowiedź. Nie była ona skierowana do ogółu. Chciałem przez nią przekazać, że chętnie pooglądałbym właściwe, poprawne układy kompozycyjne w kadrze. Ale szukając ich w Twoich pracach niestety trudno je zauważyć.
I żadnej złośliwości z mojej strony nie ma , o czym świadczy emotka na końcu zdania.
Przecież fotografia ma dawać nam radość i zadowolenie i tego się trzymajmy :).
Pozdrawiam serdecznie :).
Panie kolego Lechupe, chyba się nie zrozumieliśmy.
Przecież oczywistym jest, że wystawiając zdjęcie oczekuję komentarzy, zarówno tych przychylnych, jak i tych krytycznych.
I już niejednokrotnie pisałem, że najbardziej zależy mi na krytyce, konstrukcyjnej krytyce. Przecież z takiej skądinąd właśnie można najwięcej skorzystać, zrozumieć, nauczyć się.
Tylko przyklasnąć takiemu podejściu...
I nie chciałbym abyś uogólniał moją wypowiedź. Nie była ona skierowana do ogółu. Chciałem przez nią przekazać, że chętnie pooglądałbym właściwe, poprawne układy kompozycyjne w kadrze. Ale szukając ich w Twoich pracach niestety trudno je zauważyć.
Ależ ja niczego nie uogólniam i jak najbardziej rozumiem, ze i ty nie uogólniasz tylko odnosisz sie w sposob szczególny do moich zdjęc.
Jednoczesnie zaprzeczasz (niestety) temu co powyżej (o nauce), poniewaz piszesz w dalszym ciagu o kompozycji jako układzie elementów, ja natomiast wcale ci nie zarzucam złego ich ułozenia, tylko podsumowując zły WB, dominantę czy np nierównowage kolorystyczna, odnosze sie do kompozycji jako calości zdjęcia.
A uszczególniajac, wcale nie uwazam, ze moje kompozycje są mistrzostwem swiata, Bozia niestety nie dała tyle talentu ile mogła...
Co nie oznacza, ze nie potrafię odróżnić ziaren od plew, bo krytyka a twórczosc własna nie mają na ogół nic wspólnego ze sobą.
I żadnej złośliwości z mojej strony nie ma , o czym świadczy emotka na końcu zdania.
Przecież fotografia ma dawać nam radość i zadowolenie i tego się trzymajmy :).
Pozdrawiam serdecznie :)
No to mamy jasnosc co do zlosliwosci ;-)
Oczywiscie ze fotografia ma nam dawac radośc, zadowolenie - niekiedy nawet pieniadze.
Ale mz takze swiadomosc wlasnego rozwoju fotograficznego.
Bo mozna oczywiscie byc zadowolonym z bezkrytycznych ocen innych, bez swiadomosci, ze sie robi ciagle te same gnioty, ale jest to takie zadowolenie Pyrrusowe...
(aha, teraz jak najbardziej uogólniam :-) )
Pozdrawiam równiez
Bardzo mi się podoba to zdjęcie!
Wczoraj rano bylo mi dane obserwowac piekny i rownie rozowy wschod slonca - wiec kolorystyka tej pracy jest dla mnie wiarygodna.
Biorac pod uwage Twoje doswiadczenie i umiejetnosci, to szczerze watpie, abys kolory nieba specjalnie podkrecal. Tym bardziej, ze natura potrafi "platac figle", a tym samym kolorystyka moze byc postrzegana jako nienaturalna.
Kadr mi sie podoba - osobiscie jest za! :D