PDA

Zobacz pełną wersję : Gran Turismo 5

Majek
01-12-2010, 12:22
Tak sobie pomyślałem, że skoro całkiem sporo osób na forum pomyka w GT5, to można by jakiś wątek poświęcony grze stworzyć. Jest multiplayer, można by się na jakieś wspólne ściganie umówić. Co Wy na to?

Szanowny moderatorze, jeden z drugim ;-), jeżeli uważacie, że wątek jest nie na miejscu, proszę o jego przesunięcie, przerzucenie, wyrzucenie, cokolwiek. ;-)

No dobra, zacząć chciałem od dwóch rzeczy. A że na forum fotograficznym jesteśmy, to tak fotograficznie bardziej. :-)
No oczywiście chodzi mi o tryb fotograficzny. Macie jakieś fajne foty swoich gablot? Ja generalnie jestem dopiero na dorobku, więc sprzętowo nie mam za bardzo się czym pochwalić, ale fotkami się troszkę pobawiłem. W sumie fajna sprawa, mimo dużych uproszczeń.

Na dobry początek pokażę więc swoją mandarynę:

01

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/03_FT86500x337-1.jpg
źródło (http://majkon.pl/blog/uploads/2010/11/03_FT-86-500x337.jpg)

02

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/02_FT86500x337-1.jpg
źródło (http://majkon.pl/blog/uploads/2010/11/02_FT-86-500x337.jpg)

03

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/01_FT86500x337-1.jpg
źródło (http://majkon.pl/blog/uploads/2010/11/01_FT-86-500x337.jpg)

I teraz druga rzecz, ciekawostka, również poniekąd fotograficzna, na którą się natknąłem przy googlowaniu na temat GT5.
Jak ktoś ma konto na Fejsie, to można sobie bonusowy skafanderek i fure wyklikać.

http://apps.facebook.com/takeittothetrack/ To taka mini-gierka. która polega na tym, że robimy zdjęcia nocne Focusa WRC przelatującego po trasie OSa. Trzeba kliknąć w odpowiednim momencie, żeby złapać przejeżdżający samochód w kadr. Co będę tłumaczył, sprawdźcie sami. Jak już mamy foty, to musimy nimi wzbudzić zazdrość u znajomych i rzucić im rękawicę. Jak ktoś podejmie wyzwanie, to nam się pojawia na liście. Jak będziemy mieli na koncie 3 podjęte wyzwania, dostaniemy skafander wyścigowy, a po 4 - dostajemy furę - Jaguara XJ13 Chrome Line.

Więcej info na temat gierki tutaj: http://www.gtplanet.net/forum/showthread.php?t=135391

Cóż, mam nadzieję, że wątek się rozwinie w różne fajne strony, bo gra jest kobylasta. Mimo, że ma wiele wad, zawładnęła mną i sprawiła, że zacząłem zarywać noce na graniu, jak w czasach studenckich. ;-)

Marcin Jakubowski
01-12-2010, 12:28
Ja dzisiaj ide po kiere. Mam nadzieje, ze ja kupię. Za tydzień dwa myśle, ze będę gotowy do "gt5 on line by Nikoniarze";)

prz3mo
01-12-2010, 12:58
Mimo, że nie mam konsoli, a więc póki co nie pogram w ten tytuł to śledziłem od kilku lat ;) newsy w sieci o tym tytule.
Szkoda, że pomimo czasu jaki spędzono na tworzeniu tej gry wypadek auta może wyglądać tak:
http://www.youtube.com/watch?v=A1g3otH7X4s&feature=player_embedded

Marcin Jakubowski
01-12-2010, 13:06
Fakt, gra jest dosyć zbugowanai niektóre "kwiatki"wkurzaja i budzą zdziwienie . Nie zmienia to jednak faktu, że gra Sie niezwykle przyjemnie :)

sheva
01-12-2010, 13:31
Gra fajna ale brak modelu zniszczeń od początku serii zaczyna mnie irytować...

piom
01-12-2010, 13:37
ja giercujuę ale niestety żona mi udziela czasowo :)

darkmajin
01-12-2010, 14:14
Gra fajna ale brak modelu zniszczeń od początku serii zaczyna mnie irytować...

zakładam że zniszczenia są ...

pozderzasz parę autek 1-2-3 dni non stop po 8h gra idzie w stronę symulacji ale ile można ja tam śmigam subarosem (premium) czasem się zdarzy w bande przywalić autko całkiem fajnie się deformuje,ale na co mi wyskakujący silnik z maski

zaraz by było narzekanie :

nie można ukończyć wyścigu , za ciężko , jak wyłączyć DAMAGE!!!!!!111!!!?

świetny wątek miałem przemycić jedno zdjęcie w dziale motoryzacji między innymi pod pewnymi kątami i dobrym światłem wychodzi całkiem realistycznie

np: ( nie moje ) http://img600.imageshack.us/img600/3442/fredrik31small.jpg

Marcin Jakubowski
01-12-2010, 14:26
zakładam że zniszczenia są ...

pozderzasz parę autek 1-2-3 dni non stop po 8h gra idzie w stronę symulacji ale ile można ja tam śmigam subarosem (premium) czasem się zdarzy w bande przywalić autko całkiem fajnie się deformuje,ale na co mi wyskakujący silnik z maski

zaraz by było narzekanie :

nie można ukończyć wyścigu , za ciężko , jak wyłączyć DAMAGE!!!!!!111!!!?

świetny wątek miałem przemycić jedno zdjęcie w dziale motoryzacji między innymi pod pewnymi kątami i dobrym światłem wychodzi całkiem realistycznie

np: ( nie moje ) http://img600.imageshack.us/img600/3442/fredrik31small.jpg
Fajna fotka, fajnego auta

Marcin Jakubowski
01-12-2010, 15:29
Mimo, że nie mam konsoli, a więc póki co nie pogram w ten tytuł to śledziłem od kilku lat ;) newsy w sieci o tym tytule.
Szkoda, że pomimo czasu jaki spędzono na tworzeniu tej gry wypadek auta może wyglądać tak:
http://www.youtube.com/watch?v=A1g3otH7X4s&feature=player_embedded

Dodam, że jeszcze w grudniu ma byc łatka, poprawiająca model kolizji, dodajaca obsługę kierownicy g25/27 oraz usprawniajaca tryb on line.
Jeżeli tak ma być to ja dzisiaj idę po g27 :)

Majek
01-12-2010, 15:42
Cóż, no gra ma dużo niedociągnięć, szczególnie biorąc pod uwagę czas jej powstawania, przesuwanie premier itd. Chociażby wspomniany brak modelu zniszczeń. Ale na dobrą sprawę chodzi w grze o to, żeby samochodów nie niszczyć. Nie wiem, czy akurat brak możliwości rozwalenia fury nie wychodzi w ogólnym rozrachunku grze na dobre. Może nie tyle grze, co jej grywalności. Bo gdyby zniszczenia były realistyczne, to 3/4 wyścigów nie dałoby się ukończyć, bo byśmy dewastowali samochód na pierwszym zakręcie, gdy wszyscy przeciwnicy przepychają się, żeby wywalczyć przewagę. Zauważcie, że z dewastacji zrezygnowali też np. w Test Drive Unlimited. Bo tu chodzi o to, żeby grzać, żeby czasy kręcić. Chociażby w takim Burnoucie niby są zniszczenia i często mnie to irytuje, bo nie da się przejechać odcinka bez obtarć i stłuczek, ch. Niby można się po drodze naprawić, ale zazwyczaj kończy się to utratą pozycji. Takie to frustrujące trochę. Fajnie tylko wyglądają dzwony, gdy samochód ładnie się składa, jak harmonijka. Ale po tym "pyk" i mamy nowe auto. Niby fajny bajer, fajnie "kompresja" wygląda w zwolnionym tempie, ale znowu frustracja, bo zanim się odnowimy, to wszyscy przelatują obok. Także w GT specjalnie na brak zniszczeń nie narzekam. W Porsche Unleashed było to jakoś tak, że niby samochody się gięły i łamały, ale nie wpływało to na jazdę, trzeba było tylko trochę kapusty wydać po wyścigu na wyklepanie fury. A wracając do GT5, gdzieś wyczytałem, że powyżej 20 levelu pojawiają się jakieś zniszczenia. Nawet w opisach można przeczytać, że samochody premium, oprócz tego, że są lepiej wymodelowane, to jeszcze mają bardziej szczegółowo odwzorowane zniszczenia. Nie wiem. Dotarł ktoś do lvl 20?
A jeżeli chodzi o wadę gry, która mi bardziej doskwiera, to SI. No kurde, te samochody to jadą jak po sznurku jakimś. Generalnie komputer niedociągnięcia w SI nadrabia czitowaniem, brzydko mówiąc. Spróbujcie spowodować, żeby przeciwnik wpadł w poślizg. Sam zaczynam kręcić bączki, a tamten tylko mnie przepycha, jak czołg. Za to jak mnie któryś lekko szturchnie, to od razu lecę w maliny. O, albo wczoraj się wkurzałem podczas wyścigu ogórasów na torze TopGear. Nie dość, że startuje z samego ogona, to chyba jeszcze dostałem ogóra z lekko przytartym silnikiem. No żebym nie wiem co, to na prostej nie mogłem dogonić stawki. Grzeje ile wlezie, a i tak pozostali mi odjeżdżają. Jedyna okazja, żeby ich dopaść, to na jakimś wirażu, technicznie. Bo oni sobie po tym swoim sznurku jadą, to wtedy można coś tam zakombinować. No ale trzeba w ten zakręt wjechać razem z nimi, bo inaczej to dupa...

Można by tak jeszcze powymieniać kilka aspektów, tylko po co, skoro granie i tak daje niesamowitą frajdę. I to na padzie. Boję się tylko, że jak kupię sobie kierę, to już w ogóle nie będzie mnie można od telewizora oderwać... ;-)

Marcin Jakubowski
02-12-2010, 01:23
Kierownica wyprobowana. Gra się fenomenalnie. :)

Co prawda jestem dopiero na 6 poziomie i własnie co zrobiłem licencje b ale przyszły tydzień( szczególnie wtorek i środa ) będzie mój.

piom
02-12-2010, 11:14
majek nie kupuj kierownicy bo cię wciągnie :) ja gram na G25 i polecam, na razie level 12.... ale syndrom jeszcze jednego wyścigu jest mimo kilku niedociągnięć w grze! mam też prośbe czy jest szansa na podarowanie mi jakiegoś pick-up`a i coś japońskiego sprzed 1979 roku, bo niema tych aut nigdzie i mam nieskończone te dwa wyścigi

Majek
02-12-2010, 12:03
Khehe, taaak, syndrom jeszcze jednego wyścigu. Dobrze powiedziane. :-)

A tak w ogóle, to może powymieniamy się nickami PSN. Dobry sposób żeby sobie przekazywać fury jakieś trudniej dostępne. Jak ktoś coś ciekawego wyhaczy, załatwi, co ma załatwić, to mógłby się z kolegami podzielić. Pododawajmy się do znajomych, będzie nawet łatwiej jakiś wspólny event zorganizować.

To może ja zacznę. Mój login w PSN to Majosa_PL.

Kwiatek111
02-12-2010, 14:20
czekalem na ta gre przez tyle lat i gdy wreszcie otworzylem pudelko, wlozylem plyte do napedu i...... i to by bylo na tyle, odnioslem gre do sklepu, to dla mnie najwieksze rozczarowanie ze strony sony, mam rowniez xboxa360 i porownujac gt5 do forzy 3... kazdy kto ma obydwie gry wie o co mi chodzi

Majek
02-12-2010, 14:21
A coś konkretniej?

pil74
02-12-2010, 14:23
czekalem na ta gre przez tyle lat i gdy wreszcie otworzylem pudelko, wlozylem plyte do napedu i...... i to by bylo na tyle, odnioslem gre do sklepu, to dla mnie najwieksze rozczarowanie ze strony sony, mam rowniez xboxa360 i porownujac gt5 do forzy 3... kazdy kto ma obydwie gry wie o co mi chodzi
Czyżby to samo co z CoD "Black OPS"? :)

piom
02-12-2010, 14:23
Mój login w PSN to malcu . A co do rozczarowania to ja miałem takie dwa pierwsze dni z tą grą a później.... niestety smaczki wychodzą dużo później

Kwiatek111
02-12-2010, 14:32
poprostu spodziewalem sie czegos wiecej, ze po prawie 6-ciu latach dostane prawdziwego killera, a tu zwykly sredniak, najbardziej razi mnie slaba grafika, wystarczy spojrzec na drzewa, 2 textury sklejone w ksztalcie plusa, sorry ale tak to wygladaly drzewa w colin 1, sorry jesli kogos urazilem

Majek
02-12-2010, 14:50
Wiesz, no konsola ma pewne ograniczenia sprzętowe. To jest platforma sprzed ładnych 5 lat. Uważam, że i tak wycisnęli z tego pudełka siódme poty. Generalnie tworzenie gier opiera się na trickach i myckach, żeby oszukać oko. Tam gdzie się nie da czegoś zrobić wprost, trzeba ściemnić. Albo tam gdzie trzeba coś zrobić wprost, to trzeba, żeby całość jakoś wyglądała, ale żeby przyoszczędzić na mocy obliczeniowej, trzeba ściemnić gdzieś indziej. Podałeś przykład drzew. A powiedz mi, ilu graczy zatrzymuje się przy drzewie i przygląda mu się z bliska, czy to jest krzyżak z dwoma billboardami, czy w pełni trójwymiarowe drzewo? Bo Ci szczerze powiem, że koło takich drzew to ja zazwyczaj przejeżdżam z prędkością ok. 200 km/h i raczej nie mam czasu się im przyglądać. Wiem tylko, że coś zielonego przelatuje obok. To tak, jak byś wymagał od twórców symulatorów lotu samolotem, żeby super dokładnie odwzorowywali teren z całą szatą roślinna, podczas gdy przeciętny gracz będzie to oglądał z wysokości 15 tyś. stóp i widział jedynie zieloną plamę (no, chyba, że się trafi wariat taki jak ja, co to lubi sobie low-passy na kilkudziesięciu stopach uskuteczniać. ;-) ). Takie rozwiązania były w Colinie 1 i są nadal, bo są skuteczne i nic więcej nie jest po prostu potrzeba. A zaoszczędzone moce przerobowe można skierować gdzieś indziej. Pokaż mi grę, która nie polega na chodzeniu po lesie (wiecie, chodzi o jakiś FPP typu ARMA, czy jakieś RPG), gdzie drzewa są wymodelowane w 3D.

Kwiatek111
02-12-2010, 15:01
Pokaż mi grę, która nie polega na chodzeniu po lesie (wiecie, chodzi o jakiś FPP typu ARMA, czy jakieś RPG), gdzie drzewa są wymodelowane w 3D.

forza motosport 3

Majek
02-12-2010, 16:01
No dobra, może są wyjątki, ale generalnie to jest powszechna tendencja, żeby upraszczać maksymalnie to, co nie jest istotne, czy jest słabo zauważalne w trakcie normalnego grania.

Mam natomiast pytanie do posiadaczy Driving Force GT. Bardzo ta kiera hałasuje? W sensie, czy jak się nią kręci, to bardzo wyją te zębatki? Bo sobie pooglądałem trochę filmików z gameplayem, takich amatorskich, nagrywanych zza pleców i szczerze mówiąc, to się trochę przeraziłem. Wyje toto strasznie przy bardziej zamaszystych ruchach. Trochę się obawiam tego, bo gram zazwyczaj późnym wieczorem, jak już domownicy śpią i nie chciałbym ich tym budzić. Szczególnie młodego, bo on ma raczej lajtowy sen.

piom
02-12-2010, 16:09
wszystkie kierownice hałasują będziesz musiał się zamykać w pokoju :)

Kwiatek111
02-12-2010, 16:24
Jezeli ktos spi w tym samym pokoju to dlugo nie pograsz, jezeli za sciana to powinno byc ok

Majek
02-12-2010, 16:35
No nie, nie w tym samym pokoju, nie przez ścianę, nie przez dwie ściany nawet. Ale w nocy, gdy jest cicho jak makiem zasiał, w domu, gdzie jest dużo otwartej przestrzeni, takie odgłosy się niosą jak cholera. Dlatego pytam. ;-)

Marcin Jakubowski
02-12-2010, 17:12
Mam natomiast pytanie do posiadaczy Driving Force GT. Bardzo ta kiera hałasuje? W sensie, czy jak się nią kręci, to bardzo wyją te zębatki? Bo sobie pooglądałem trochę filmików z gameplayem, takich amatorskich, nagrywanych zza pleców i szczerze mówiąc, to się trochę przeraziłem. Wyje toto strasznie przy bardziej zamaszystych ruchach. Trochę się obawiam tego, bo gram zazwyczaj późnym wieczorem, jak już domownicy śpią i nie chciałbym ich tym budzić. Szczególnie młodego, bo on ma raczej lajtowy sen.

Ja mam od wczoraj g27 :)) i powiem tak - jest bardzo cicha, cichutka, cichutko sobie na niej gram ;) ( ponoć to dzięki ślimakowej przekładni).
Co do DFGT, to kupuj (chyba, że możesz wziąć g27) i hałasem się nie przejmuj. Doznania są przemiodne.
To nawet nie chodzi o czasy ( chociaż te także są lepsze) ale o precyzję, powtarzalność manewrów i duuużo mniejszą przypadkowość.

Odnosząc się natomiast do grafiki w GT5 to na początku ja też byłem lekko zawiedziony. Błąkały mi się po głowie różne niecenzuralne słowa o autorach. Do czasu aż zacząłem grać. A od wczoraj liczą się już tylko tysięczne sekundy, więc na grafę przestałem zwracać uwagę.

Jedyne na co czekam to poprawiony on line (chociaż tego jeszcze nie miałem okazji sprawdzić) oraz pełna obsługa g27.

pozdrawiam

Nikuś
02-12-2010, 17:55
hehe, jaki wątek. Jak będziecie tak się zachwycać, zachwalać to już niedługo kolejne budżety domowe ucierpią ;)
swoją drogą wolę widzeć ewentualne zniszczenia wozu.. ta gra jest dla mnie zbyt sterylna ale to już kwestia gustu.

Niech ktoś założy wątek o grach kopanych, najlepiej Fifie 2011. Będę stałym bywalcem

.

MrQba
02-12-2010, 18:30
No dobra, może są wyjątki, ale generalnie to jest powszechna tendencja, żeby upraszczać maksymalnie to, co nie jest istotne, czy jest słabo zauważalne w trakcie normalnego grania.

W dzień nie przeszkadza ale w nocy niestety jest już gorzej. Mama mówiła, że słyszała jak ostro kręciłem kierownicą po 24. Wiec przez ściane słychać. W dodatku jak jedziesz po szutrach to wali kierą tak, że biurko skacze ;) O spaniu w tym samym pokoju to nie ma co marzyć.

Polsar74
03-12-2010, 11:51
No nie, nie w tym samym pokoju, nie przez ścianę, nie przez dwie ściany nawet. Ale w nocy, gdy jest cicho jak makiem zasiał, w domu, gdzie jest dużo otwartej przestrzeni, takie odgłosy się niosą jak cholera. Dlatego pytam. ;-)

narzucasz na siebie kocyk, jak mało ... to dwa,trzy,cztery i ... jedziesz ;-)

Polsar74
04-12-2010, 08:12
wsłuchałem się w głośność mojej DFGT i ... no cóż - trochę hałasuje ale w samej grze (na torze - nie na szutrze czy śniegu) to jej prawie nie słychać. Sprawa pogarsza się trochę podczas jazdy po nierównościach. No i sam start kierownicy (jakaś forma testu tuż po włączeniu PS3 jak i samej gry GT5) - kierownica się kręci wpierw w lewo do oporu, potem w prawo i potem wypośrodkowuje - to jest drażniące dla ucha, no i przy mniej masywnym biurku niż moje to prawie na pewno bym musiał potem ustawiać to biurko z powrotem w swoim miejscu :D.
Ale i tak różnica w zabawie - kierownica kontra joypad - niesamowita.

Majek
04-12-2010, 11:39
No ja właśnie zauważyłem, że kurcze, bez kierownicy uzyskanie przyzwoitego czasu np. w sprawdzianach licencyjnych czy eventach specjalnych jest cholernie trudne. Czasy porównawcze są tam tak wyśrubowane, że zdobycie chociażby srebra jest trudne na padzie. Żeby dobry czas wykręcić, trzeba pojechać naprawdę optymalnie i precyzyjnie, a pad jest jednak za mało dokładny.

Wczoraj się strasznie wku****łem na tę całą tzw SI. Już myślałem w pewnym momencie, że tym padem pie****nę o glebę. No kurde, te samochody rywali to bez kitu, jak tramwaje po szynach jadą... Ciebie lekko szturchną (a w zasadzie jak ktróemuś pod zderzak wjedziesz, na trajektorię przejazdu) i leeeecisz, a przepchnąć takiego nie da rady, a już na pewno nie bez straty czasu.

Majek
07-12-2010, 23:30
Jest poprawka 1.03 do GT5 - dodaje zniszczenia w multi.

EDIT:
I aktualizacja SP3 do 3.55

Locter
07-12-2010, 23:45
Ahh pograłbym sobie w GT5, ale zamiast PS3 mam Xboxa i niestety jestem skazany na Forze 3, giera zacna, ale z racji tego ze posiadam Driving Force Gt to sobie na X'ie nie pogram na kierze, zostaje komp i stare dobre Race On... :(

Kwiatek111
08-12-2010, 09:51
Ahh pograłbym sobie w GT5, ale zamiast PS3 mam Xboxa i niestety jestem skazany na Forze 3, giera zacna, ale z racji tego ze posiadam Driving Force Gt to sobie na X'ie nie pogram na kierze, zostaje komp i stare dobre Race On... :(

skazany na forze??? to chyba w gt5 nie grales, mam obydwie gry i forza jest o niebo lepsza od gt

MR
08-12-2010, 10:19
wlasnie Panowie, co byscie polecili na kompa do pojezdzenia zarowno rajdy jak i sciganki ? i czy ewentualnie jest szansa pograc online w taka gre ?:)

Kwiatek111
08-12-2010, 10:34
Na kompa to chyba nie masz wyboru, z rajdowych - dirt 2 , z asfaltowych - grid, dobra grafika, swietny on line ,
koniec

piom
08-12-2010, 16:45
no te updaty mnie wkurrr po prostu wczoraj znalazłem chwilkę na granie a tu sruuu firmware + łatka i 20 minut w plecy.... ja mam już 18lvl :) na ppe.pl / forum jest dobry wątek o GT5 jeszcze przed premierą było ponad 330 stron :)

Majek
08-12-2010, 17:01
Przecież nie musisz update'ów pobierać, jak chcesz sobie pograć. Tyle tylko, że do PSNa Cię nie zaloguje, jak nie będziesz miał najnowszej wersji firmware. I tak sprawnie poszło, bo tylko 20 minut (u mnie też) spodziewałem się, że z godzinę to wszystko potrwa.

piom
08-12-2010, 18:00
Hej Majek dostałeś zaproszenie na PSN? teraz poluje na toyote 7 bo jest taki jeden wyścig który chyba da się wygrać tylko tym samochodem

Seeker
08-12-2010, 21:49
Szkoda, ze nie mam jak, bo moze dalbym rade z kims niewprawionym
sie poganiac ;) Dawno nie gralem, a i tak tylko w GT4.

Odbywalo sie to n.p. tak:
GT4 - Nürburgring - Fairlady Z (350) LM - 6'00.949 (http://www.youtube.com/watch?v=6uYngwavTVo&feature=player_profilepage)
Zacna maszynka i pocieszne ustawienia. Kompletnie nie
na ta trase, ale wlasnie to bylo fajne :)

Majek
08-12-2010, 22:05
Hej Majek dostałeś zaproszenie na PSN? teraz poluje na toyote 7 bo jest taki jeden wyścig który chyba da się wygrać tylko tym samochodem Nie wiem, czy dostałem. Wczoraj nie widziałem. Ale dzisiaj pewnie odbiorę. Ja jestem dopiero na 11 levelu, więc z samochodem nie pomogę. Za to pickupa już dorwałem, teraz jakiegoś japońskiego klasyka szukam. Jak byś ciągle pickupa nie miał, to Ci mogę użyczyć. Lekko zrobiony, ładnie idzie. ;-)

piom
08-12-2010, 22:44
pick up jest :) a klasyka to ja mogę użyczyć :)

thor88
09-12-2010, 21:16
masakra- przez GT5 kupiłem PS3ke:):) a gra no cóż... od początku przypomniały mi się dawne czasy spędzone na GT2...

Kwiatek111
10-12-2010, 09:49
masakra- przez GT5 kupiłem PS3ke:):) a gra no cóż... od początku przypomniały mi się dawne czasy spędzone na GT2...

a ja juz zaczynalem myslec ze to ze mna cos nie tak...

thor88
10-12-2010, 20:41
znaczy oficjalnie to prezent dla dziecka na mikołaja. Hahaha.... musze tylko dokupić Playstation move a w MM wymiotło:)

Locter
10-12-2010, 20:47
znaczy oficjalnie to prezent dla dziecka na mikołaja. Hahaha.... musze tylko dokupić Playstation move a w MM wymiotło:)

Niezla przykrywka ;) To tak jak ja oficjalnie Xboxa dla mlodszego brata kupowalem (bulshit!)...

onia
11-12-2010, 10:28
o hehhe ja teraz kupuje małemu kierownice i gt5 pod choinkę :D

Bullter
12-12-2010, 01:12

Chyba mnie to samo czeka.
Czas wyjść z piwnicy...ponownie ścisnąć pada w rękach i ścigać się z czasem :).

Polsar74
12-12-2010, 09:36
o hehhe ja teraz kupuje małemu kierownice i gt5 pod choinkę :D

jasne że małemu ;-)

Nikuś
12-12-2010, 11:23
No dobra. Po teście na pożyczonym GT5 Prologue i opiniach uznałem, że jednak warto wziąć najnowsze GT. Mam wrażenie, że poprawiona "kańciastość i dołożono AA, którego jestem przeciwnikiem w foto aparatach

Następny krok, to kierownica ;)

.

darkmajin
12-12-2010, 12:11
tyle że gt5 wygląda gorzej niż prolog :D , ale bierz klimat z pierwszych 2ch części jest ,gra się świetnie

Cichy
12-12-2010, 12:15

Ja miałem to samo z Fifą 11 i Formułą 1. Co prawda do sklepu nie odniosłem, ale poszły w ciągu godziny na allegro. Mam nadzieję, ze GT5 nie odniosę, no kurczę tyle pięknych trailerów było, że chyba nie sposób tej gry sp...lic.. ?

Nikuś
12-12-2010, 13:21
tyle że gt5 wygląda gorzej niż prolog :D , ale bierz klimat z pierwszych 2ch części jest ,gra się świetnie

To już kwestia subiektywna. Dla mnie wyglada lepiej. Dodatkowo, jak pisałem, w Prologue nieznośne "schodki" przeszkadzały, a w GT5 jest już znacznie lepiej.

Faktem jest, że Prologue można teoretycznie kupić za + - 50PLN, co jest wielką zaletą przy cenie GT5

.

Majek
20-12-2010, 12:22
Jeszcze w grudniu ma wyjść patch, który będzie poprawiał schodki.

Mam już kierownicę. Fajnie się jeździ, ale jakiegoś wielkiego szoku nie przeżyłem, bo generalnie przy komputerowej kierownicy ładnych parę godzin w swoim czasie spędziłem (najfajniej mi się rypało w Colina 2-kę i NFS Porsche Unleashed). W każdym razie kilka godzin sobie pojeździłem moim nowym DFGT i... Hmm... Jedno mnie zastanawia... Z jakiej paki grzejąc po prostej z prędkością w zakresie 150-200 kierownicę wyrywa mi z ręki i wozi samochodem na boki? No kurde, swoim Paździochem 2 paki to mogę jechać rozwalony na fotelu trzymając kierę jedną ręką. Dziwne to jakieś... Co to ma niby odwzorowywać? Siłę FF już na 1-kę dałem w ustawieniach. No ale dobra, poćwiczyłem trochę, pojeździłem, jak już byłem w stanie bez wspomagaczy okiełznać 500-konnego, tylnonapędowego kloca, zabrałem się za ściganie i robienie czasów.

I mnie tak momentami frustracja łapie. Już pomijam kwestię samych wyścigów i SI, ale chodzi mi w szczególnościo bicie czasów w eventach specjalnych. No nie wiem, czy ja taki motoryzacyjny imbecyl jestem, czy o jeżdżeniu faktycznie pojęcia nie mam? Ot, chociażby wczorajszy przykład. Próby AMG. Na drugim poziomie śmiga się zrobionym SLSem po Nürburgring Nordschleife. Piękny tor, świetna bryka, dużo frajdy z jazdy. Pierwszy raz na lajcie sobie pojechałem, brąz od razu wpadł, później zacząłem szlifować wyniki. I teraz tak... Zrobić brąz - bardzo łatwo. Wpada sam. Ale żeby pojechać srebro, to zajęło mi to pół wieczoru dla jednego odcinka. Kilkadziesiąt prób, rózne konfiguracje auta, różnie pojechany odcinek, w końcu udało mi się wykręcić srebro z kilkunastoma dziesiątymi sekundy zapasu. No dobra, fajnie, ale żeby pojechać na złoto, to trzeba ten czas poprawić o kilka sekund! Dla mnie to jakaś abstrakcja. To jakiś cyborg musiał tę trasę jechać, żeby taki pułap czasowy ustawić. Dla mnie awykonalne. Najbardziej zbliżyłem się na kilka dzięsiątych, ale wypadłem na ostatnim zakręcie w kartofle, bo ostro po bandzie jechałem...

Jak to u Was wygląda? Też się tak napinacie, czy sobie na lajcie jeździcie dla samej frajdy z jeżdżenia? Bo frajdy jest dużo, nie przeczę.

MrQba
22-12-2010, 17:01
Mam dokładnie tak samo. Niektóre eventy odpuszczam na srebrze lub brązie bo zaczynam bluzgać w domu. Wtedy cała frajda z jazdy przekłada sie na złość i frustracje ;) Narazie 21 poziom i coraz mniej czasu na jeżdżenie. Może na świetach podciągne sie...

Mikis525
22-12-2010, 19:19
Dla mnie szkoła AMG na srebro to za pierwszym razem, ale co do złota, zgadzam się w 100%, dla mnie awykonalne.

Majek
23-12-2010, 03:44
Słuchajcie, ale czad! Jest na Fejsie taka mini gierka, co jak się w nią zagra, to się dostaje brykę. Ale za to jaką brykę! Jag XJ13 z 66 roku. Normalnie w salonie jest do zanabycia za bagatelka 20.000.000 (dwadzieścia baniek) kredytów. Powiem Wam, że cud, miód, orzeszki. Standardowo ma coś koło 540 km, jak się ją zrobi na full, to pod 700 podchodzi. Ależ się tym jeździ! 5 litrów, widlasta dwunastka na tylnej kanapie, napęd oczywiście na tył. Żadne Lambo, Italia czy inne Veyrony... Wygrałem nią wszystkie eventy do których była dopuszczona do poziomu expert. Te wszystkie supersamochody, lekkie angole, samochody tuningowane, puchary GT, wszystkich objechałem. A najfajniej się jeździ z powyłączanymi wszystkimi wspomagaczami. Ciężko na początek ją okiełznać, ale jak już się naumiałem nią jeździć, to uhm... Jest tylko jeden feler. Nie wiem, czy to celowo, czy to jakaś babola, ale nie można wystartować tym samochodem w żadnym wyścigu samochodów historycznych. A łapał by się na co najmniej 3, na różnych poziomach zaawansowania. Nawet na poziomie Expert, na etykietce rajdu historycznych samochodów wyścigowych jest namalowny ten Jag, ale za pierona nie można nim wystartować. Ciekawe, może trzeba kupić egzemplarz z salonu? A tego, co się dostaje, to nie można sprzedać (żeby mieć kasę na zakup salonowego). Od salonowego różni się jeszcze tym, że ma 2 srebrne pasy wzdłuż i logo GT na drzwiach.

W święta Sony ma rozdawać w prezencie 3 auta. Tego Jaga, Lambo Murcielago i coś jeszcze. Także pilnujcie i łapcie XJ13, warto przypilnować.

tomdoe
23-12-2010, 03:58
Hey tak czytam sobie o tym GT5 i takiego smaka nabralem ze myśle o kupnie PS3 ale...... Mam pytanie:
Doradzcie jak koniowi na granicy co kupić tzn. Jaką wersje PS3 jaką kiere kable itd. Jestem kompletnym laikiem w tym temacie a od dawna już miałem chrapkę na konsole, posiadam niezłej klasy TV FullHD i zestaw kina domowego, brakuje mi tylko tego zabijacza czasu jakim jest PS3.

Będę wdzięczny za pomoc

Kwiatek111
23-12-2010, 10:56
jezeli ps3 to wersja z 120gb dyskiem w zupelnosci co wystarczy, kierownica logitech im drozsza tym lepsza na ile cie stac, taka wes, musisz tez dokupic kabel hdmi bo nie ma go w zestawie, ale na twoim miejscu zastanowil bym sie nad xboxem 360, jezeli masz dobry telewizor i kino to bedziesz bardziej zadowolony z jakosci obrazu i dzwieku ktora daje xbox, wszystkie gierki chodza w rozdzielczosci 1080p a ps3 80% gier to 720p, pozatym masz lepszy online, ale nie masz blue ray disc, ciezki wybor, osobiscie mam obie konsole, ale gdybym mial wybierac to wybralbym xboxa bez zastanowienia, po kilku latach uzytkowania widzisz te szczegoly ktore robia ogromna roznice, no i kinect...

piom
23-12-2010, 12:09
szkoła amg jest akurat bardzo łatwa i za pierwszym podejściem srebro bez problemu, a w deszczu jeszcze łatwiek! natomiast top gear - to jest abstrakcja :)

piom
23-12-2010, 12:09
ps. wyszedł nowy patch (4) ver.1.05 bagatela 608mb jak tak dalej pójdzie braknie miejsca na dysku

Majek
23-12-2010, 13:47
Hey tak czytam sobie o tym GT5 i takiego smaka nabralem ze myśle o kupnie PS3 ale...... Mam pytanie:
Doradzcie jak koniowi na granicy co kupić tzn. Jaką wersje PS3 jaką kiere kable itd. Jestem kompletnym laikiem w tym temacie a od dawna już miałem chrapkę na konsole, posiadam niezłej klasy TV FullHD i zestaw kina domowego, brakuje mi tylko tego zabijacza czasu jakim jest PS3.

Będę wdzięczny za pomocPS3 ma tę przewagę nad X-em, że ma odtwarzacz Blu-Ray, co daje Ci możliwość oglądania filmów w Full HD. A filmów jest już na tym nośniku coraz więcej, chociażby w wypożyczalniach (że już o sklepach nie wspomnę). A wszystkie nowe produkcje są już kręcone w fulhade, więc ja się ma dobry telewizor, to obraz urywa łeb. Jeżeli chodzi o rozdzielczość w grach, to owszem, zdecydowana większość tytułów to 720p, ale akurat w grze tego się nie zauważa. Natomiast PS3 świetnie upscale'uje obraz nie HD do HD, np. zdjęcia czy filmy z DVD. A, no i gry masz zawsze na jednej płytce BD, a nie np. na 3 DVD. W Xboxie są jakieś jazdy z siecią. Jedne są do sieci, inne nie są, jakoś tak to dziwnie jest. PSa podłączasz, rejestrujesz się PSN i grasz. Z kolei Kinect jest fajnym gadżetem, ale myślę, że na krótką metę. Już ktoś gdzieś tu kiedyś pisał, że najpierw zajawka przez 5 dni skakania przed telewizorem, a później nikomu się już nie chce i wszyscy i tak grają padem (który u Sonego jest IMHO lepszy niż w X-sie - lepiej leży w garści). A w razie czego, gdybyś jednak chciał poskakać, to dla PS masz kontroler Move, coś tam, coś tam... Nie znam szczegółów, nie wgryzałem się w ten temat, bo mnie mało interesuje.

Oczywiście pisze to wszystko z punktu widzenia posiadacza PS3. Mam tę konsolę raptem dwa miesiące z groszami, natomiast X-a widziałem u znajomch, trochę grałem, ale wies, jak to jest. Dopóki nie chcesz kupować, to konsola, jak konsola. Działa, gra, buczy. Też długo bujałem się z zakupem, nie mogłem się zdecydować, czy Sony, czy MS. Kupiłem Sony i jestem zadowolniony. Przypuszczam, że gdybym kupił Xboxa, byłbym również zadowolony. ;-) A kupiłem PS pod wpływem impulsu, zachęcony niby promocją w Euro, bo tak naprawdę rozglądałem się za odtwarzaczem Blu-Ray, gdy zmieniłem bańkę na telewizor fulhade. ;-)

Co do reszty, to już nie ma sensu wdawać się w wojenki co lepsze, Commodore, czy Atari. ;-) Jedna i druga konsola ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne.

I teraz co kupić, zakładając, że będzie to PS3? Na rynku masz teraz konsolę w wersji Slim (cienka obudowa) z dyskami od 120 GB wzwyż. Ceny w granicach 1200 PLN za wersję 120GB. Mnie w tej właśnie niby promocji udało się kupić wersję poprzednią, tzw chlebak. Bebechami się one nie różnią, tylko obudową. Za urządzenie z 80GB zapłaciłem w sumie koło tysiaka, do tego dostałem pilota, takiego jak w odtwarzaczach, do oglądania filmów. Do tego wymieniłem sobie dysk na 500 GB (za którego zapłaciłem jakieś dwieście parę złotych), czyli suma summarum, za chlebak z 500 gigowym dyskiem zapłaciłem mniej więcej tyle, co za slima ze 120 GB. Czyli w sumie jakaś to promocja była, jak by nie patrzeć. A tak w ogóle, to chyba nie ma urządzeń fabrycznie wyposażonych w dysk większy niż 320GB. A duży dysk się przydaje. Możesz na nim muzykę trzymać, filmy, zdjęcia.
Do tego kabel HDMI trzeba dokupić - koło stówki trzeba liczyć.

A kierownica, to już zupełnie inna bajka. Jeżeli zdecydujesz się na PS3 i będziesz chciał rypać w GT5, to możesz śmiało poprzestać na Logitechu Driving Force GT. Jest to kiera dedykowana dla Gran Turismo 5. Jest to specjalnie pod tę grę zmodyfikowana wersja Driving Force Pro. Teraz ceny oszalały. Z kierownicą zwlekałem z miesiąc, może niecały, kupiłem ją jakiś tydzień, półtora temu, ale przez ten czas, kiedy się bujałem, cena Driving Force GT skoczyła prawie o stówę. Ale warto, fajna sprawa. Wyższa półka u Logitecha to G25 (już wycofana z produkcji) i jej następczyni - G27. Obie te kiery są lepiej wykonane niż DFGT. Aluminium, skóra, te sprawy. Oprócz tego mają pedał sprzęgła i wajchę typowo manualnej skrzyni biegów pracującej w układzie H (w G25 można wajchę przełączyć między H i sekwencją, w G27 jest tylko H), no i oczywiście łopatki do sekwencyjnej zmiany przy kole kierownicy. Tylko taka kierownica to wydatek powyżej tysiaka, podczas gdy DFGT za około 4,5 stówy kupujesz. Żeby było ciekawiej, GT5 natywnie nie obsługiwał G25/G27, o co wśród użytkowników niemałą burzę wywołało. Dopiero któryś patch dodał pełną obsługę tych kółek.

No i oczywiście masz innych producentów kierownic. Thrustmaster, Saitek to ta mniej więcej liga, co Logitech, oprócz tego cała masa mniej renomowanych, czy wręcz noname'owych wytworów, typu Manty i inne, ale te lepiej sobie odpuścić...

No... Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że coś przynajmniej rozjaśniłem... ;-)

darkmajin
23-12-2010, 14:41
widzę że wątek się przeistacza w xbox vs ps3 dajcie se luz ...

jeszcze chwilkę OT - ludzie nie dajcie się nabrać na kable hdmi za 100 pln ....

w temacie : fajny detal - w głównym menu lecą świąteczne melodyjki , ciekawe czy będzie prezent jak na urodziny ;)

Majek
23-12-2010, 14:51
widzę że wątek się przeistacza w xbox vs ps3 dajcie se luz ...Nikt nie wojuje. Ot, garść opinii.

jeszcze chwilkę OT - ludzie nie dajcie się nabrać na kable hdmi za 100 pln ....Yyy... Możesz ciut jaśniej? Możesz mi wyjaśnić różnicę w transmisji cyfrowego sygnału przez kabel za 100 i za 1000 PLN?

w temacie : fajny detal - w głównym menu lecą świąteczne melodyjki , ciekawe czy będzie prezent jak na urodziny ;)Khehe, też to zauważyłem. A prezenty mają być. 3 fury. Tylko nie wiem, czy do wyboru, czy wszystkie 3.

Kwiatek111
23-12-2010, 15:13
ps. wyszedł nowy patch (4) ver.1.05 bagatela 608mb jak tak dalej pójdzie braknie miejsca na dysku

hehe bo zeby polatac wszystkie bledy gt5 potrzebne bedze 500gb miejsca na dysku na patche

Majek
23-12-2010, 15:26
Ej, bez docinek proszę. Jeżeli gra Ci się nie podoba, to nie graj, nie zaglądaj do wątku, nie zabieraj głosu...

Kwiatek111
23-12-2010, 16:39
To nie docinki tylko zart

tomdoe
23-12-2010, 16:44
Kwiatek111, Majek dzięki za rady teraz już wiem o co chodzi :)

Majek
23-12-2010, 16:46
Ale w każdym żarcie jest ciut prawdy. ;-) Dla mnie to zabrzmiało mniej więcej jak "No i co, nie macie X-a to się męczcie z GT5 i patchami. Jak byście mieli X-a to byście mogli cieszyć się niczym nie zmąconą zabawą w Forza 3". ;-) A tak swoją drogą, ciekawy jestem, czy Forza jest taka dopracowana i wolna od błędów, które w GT5 trzeba łatać.

Kwiatek111
23-12-2010, 20:51
Najlepiej zagraj w obie gry, a co do playstation to jest ze mna od poczatku, byla 1, pozniej ps2, ps3 i xbox, aktualnie mam 2 konsole,

Polsar74
28-12-2010, 08:47
http://www.youtube.com/watch?v=5wThR7Ye85o&feature=player_embedded#!

wyżej nowa kiera do GT5 za jedyne 599... $ :-(
No cóż - chyba bym musiał się mocno stuknąć w głowę np o framugę ;-)

Majek
28-12-2010, 11:03
Ale gadżet zajefajny. Zastanawia mnie tylko, po co pedał sprzęgła, skoro nie ma lewarka do zmiany biegów. No niby w wyścigówkach z sekwencyjna skrzynią rusza się ze sprzęgła, ale tylko po to pedał? Trochę bez sensu. Chyba, że będzie można dokupić jakiś dodatkowy panel z samą wajchą. Nie, żeby mnie swędziało na wydanie kilku tysi na kierę. ;-) A Thrustmaster miewa w swojej ofercie takie topowe kontrolery. Kiedyś marzył mi się ich joy H.O.T.A.S. Cougar - wierna replika drążka i DSSa z F-16. Ale cena też rzucała o glebę. Teraz, widzę, mają joya w systemie H.O.T.A.S. ale z A-10. Ceny nawet nie chcę znać... ;-)

A wracając do kierownic, fajne kółka robi jeszcze Fanatec. Ale cenowo to też mniej więcej podobnie jak, u Thrustmastera:
http://www.fanatec.de/html/index.php?id=230&lang=

JacKill
28-12-2010, 11:32
Zastanawia mnie tylko, po co pedał sprzęgła, skoro nie ma lewarka do zmiany biegów.

an optional h-shifter box is sold separately

Majek
28-12-2010, 11:46
I wszystko jasne. :-)

Polsar74
28-12-2010, 19:23
wszystko jasne będzie jak usłyszysz jego cenę :-P

Nikuś
28-12-2010, 21:56
Mam pytanko, czy na GT5 działają tylko kierownice tzw dedykowane zawarte w opcjach gry?

Znajomy pożyczył mi Mantę M622 i niby powinna działać na PS3 ( co nie znaczy, że na GT5?), niestety w samej grze działają tylko,w szalonej konfiguracji, przyciski. Kierownica, pedały, drążek i ręczny "milczą". Co ciekawe- ruchem kierownicy w menu psa można przechodzić na inne opcje.

Tak, wiem.. Manta ;)

.