PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa VS-68W, jakieś opinie

jurugambar
30-11-2010, 15:11
Witam

Na początku Hello bo to mój pierwszy post tu i z pewnością nie ostatni bo Nikona to mam już dawno w geny wszczepionego:D

Po krótce o mnie: lubię przyrodę, sceny z życia, noc, ale kocham portret (studio,plener) i w tym kierunku się rozwijam, chcem się rozwijać io to robić. Na poważnie o foto myśle od 6 miesięcy. Na co dzień poza bazowym na razie zajęciem robola wykonuję (i póki co w tym się specjalizuję) panoramy sferyczne (pełne bez czarnego kółka czy reklamy na dole), często w tech HDR dla dużej firmy.

Dość offtopic, do rzeczy

Potrzebuję stworzyć skrajnie-bardzo nisko budżetowe studio. Ma być w domu i służyć wyłącznie do testów i nauki. Z racji tymczasowego braku funduszu i naprawdę wielkiego serca do portretu ta potrzeba jest taka jaka jest. A chodzi mi m.in. (inne sugestie oczywiście wskazane, ważne aby były konstruktywne a nie aby coś napisać) o lampę błyskową VS-68W, można ją znaleźć np. tu http://allegro.pl/studyjna-lampa-blyskowa-68-ws-z-przewodem-synchro-i1327876513.html .

Czy ktoś ma taką lampę albo ma doświadczenia z nią? Czu jedna bądź dwie takie lampy wystarczą do bardzo prowizorycznej symulacji studia??? Chodzi mi głownie o moc, softbox będzie własnej roboty na razie, możę kupny ale raczej będzie soft a nia parasol odbijąjący, i wiadomo, że nie oczekuję przy tej lampie dobrych wartości na iso100, f16 i czas 1/250 w odległości 2-3m (lampy od modela) ale czy podoła to wogóle w odległości 1-1,5m od modela iso200, f8 lub11 i czas 1/100 lub 1/125

Lampy do aparatu niestety już nie mam (i nią sobie na kablu nie pomogę) bo spotkał ją strszany polski los i moje SB-800 przylepiły się komuś do rąk

takelbery
03-12-2010, 19:35
Jeśli naprawdę nie masz funduszy a mimo to chcesz focić to za tą cenę polecam :) Sam mam jedną taką i jak na razie sobie chwalę bo sam też budżetem wielkim nie dysponuję. Wiadomo nie jest to lampa studyjna z prawdziwego zdarzenia i w oczach niektórych może budzić żal, ale za tą cenę? Ja używam wersji z ustawieniem mocy 1 albo 1/2. Robię zdjęcia takim zestawem: Nissin 622 wyzwalany przez radio a żarówka błyskowa wyzwalana fotocelą. Myślę też nad kupnem drugiej łącznie z oprawką i statywem zawsze daje to większe możliwości :D Jedyny minus zasilanie z ~230 więc plenery odpadają.