PDA

Zobacz pełną wersję : SB-800 i dodatkowe lampy

Borowa
08-01-2007, 11:33
Witam,
Mam pytanie

Jak można zgrać sb-800 + 3 dodatkowe lampy "studyjne" z fotocelami - jedną posiadam z gniazdem i kablem sync - mogę podłączyć do korpusu lub do sb-800

Problem, że d200 z zamontowana sb-800 błyska wcześniej (chyba) niż wyzwala przez kabel resztę lamp.

probowałem z i bez błysku modelującego

Moje nie udane konfiguracje
body d200

do body założone sb-800 plus kabel do gniazda na korpusie - klapa sb-800 strzela ale boczne lampy nie na czas

do body założone sb-800 plus kabel do gniazda na lampie - klapa jak wyżej

udane:
body puls podłączony kabel do gniazda sync na korpusie a sb-800 do torby niech spi......

Bardzo proszę o pomoc

Paweł

strangelove
08-01-2007, 11:47
a przelaczenie SB w tryb manual zamiast ttl pomoze?

Jacek_Z
08-01-2007, 12:35
oczywiście, że powinieneś pracować na manualu. W studiu tylko manual. Czas, przysłona, lampa, WB pre.
niby jak ma reagować TTL na 3 lampy studyjne którymi nie steruje?

Jak masz 3 sztuki studyjnych to SB800 i tak bym schował. Przecież przy studyjnych SB to swieczka. Chyba, że na wprost, ale daje wtedy ostry cień.

Borowa
08-01-2007, 13:10
Witam
Dzięki za rade, spróbuje manuala w sb, a na body mam tylko i wyłącznie tryb manualny, nie da rady inaczej, i na ogól na ok -0,5 prześwietlenia wychodzą najciekawsze zdjęcia

Tak to fakt, sb jest może i świeczka ale nie przy lampach kupionych za 80zł do namiotu bezcieniowego 75x75x75, firma mi kupiła taki sprzęt bez

Czasami potrzebuję światło z przodu a sb z dyfuzorem już fajnie rozjaśnia bez ostrych cieni + ewentualna przednia kurtyna namiotu

Po prostu wkurza mnie bark połączenia

Pozdrawiam