PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX2 problem. Dziwne zachowanie

milczek77
29-11-2010, 23:04
Witam

Jak obrabiam WB pliku NEF za pomocą funkcji neutral control point to program "głupieje" jakby psuje zdjęcie, nie zmienia kolorów płynnie tylko bywa, z jak się wjedzie tym punktem w jakieś miejsce to pokazuje jakieś dziwne kolory zafarby na zdjęciu. Przeróbka tego samego zdjęcia wcześniej zapisanego w jpg nie rodzi takich problemów przy użyciu neutral control point. Generalnie za pomocą tej funkcji jest łatwiej najpierw jpg zrobić i potem dopiero kolorki obrabiać, jak wy robicie? Co to może być? w czym problem?
Dzięki

murwazy
30-11-2010, 14:50
mniej wiecej tak tego uzywam
http://www.youtube.com/watch?v=zAO1PdRFyMw&t=35

markB
30-11-2010, 17:59
Płynność - bo za każdym razem dla nowego WB jest generowany podglądowy jpeg, co trochę trwa jesli nie masz szybkiej maszyny. A dziwne kolory - jak wjedziesz z szarym kroplomierzem na nieszary, szczególnie mocno odbiegający od szarej kolorystyki punkt to dostajesz dziwaczne kolory.

milczek77
30-11-2010, 19:48
Ok dzięki za pomoc. markB - pytałem bo dziwiły mnie te super dziwaczne kolory (wygląda to tak wówczas jakby zdjęcie się zepsuło :-)) właśnie gdy wjechałem kroplomierzem szarym na nie szare, i dziwiło mnie to , że na jpg aż tak chyba drastycznie nie jest jak kroplomierzem wjade na nieszary to właśnie mnie zaciekawiło.
Ale dzięki jeszcze raz.