PDA

Zobacz pełną wersję : Obowiązek meldunkowy (?)

MR
29-11-2010, 16:11
Witam,

mam pytanie do forumowych prawników.

Jak to jest z obowiązkiem meldunkowym ? Miekszam w Gdańskim akademiku (jestem z innego wojewodztwa). Czy jeżeli nie dokonam obowiazku meldunkowego (tymczasowego) mogą spotkać mnie jakies konsekwencje ? Wlasnie dostałem od administracji karteczke, że brak spelnienia ww obowiazku bedzie skutkował wywaleniem mnie z akademika ?O_o

Jak to jest z tym durnym przepisem ?

DonArturo
29-11-2010, 16:55
Obowiązek meldunkowy zostanie zniesiony od 1 stycznia 2014 r.

Obowiązek meldunkowy powstaje najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia przybycia osoby do lokalu. W przypadku osób przebywających w zakładach hotelarskich, w zakładach udzielających pomieszczenia w związku z pracą, nauką, leczeniem się lub opieką społeczną przed upływem 24 godzin od chwili przybycia. [Art. 10 ustawy]
szczegóły - http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/362/4522/Zameldowanie_na_pobyt_czasowy_trwajacy_ponad_3_mie siace.html

S_Beast
29-11-2010, 16:59
W czasie studiów oczywiście się przemeldowywałem do akademika, z czego najbardziej cieszyła się miejscowa Komenda Uzupełnień, bo jakby mi się noga podwinęła na studiach, to zamiast miejscowych wysłaliby mnie do wojska.

P.S.
Temat jako antyrządowy powinien ulec usunięciu. :D

HYPER
29-11-2010, 17:02
Obowiązek meldunkowy zostanie zniesiony od 1 stycznia 2014 r.

Obowiązek meldunkowy powstaje najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia przybycia osoby do lokalu.

czy to znaczy, ze jak przyjezdzam do kogos z rodziny na tydzien to musze sie u nich zameldowac? :)

MR
29-11-2010, 17:03
a jak to jest z karami za niepodporzadkowanie sie ?

Mam problem, bo glupiej ksiazeczki wojskowej nie mam, zostala w domua bede tam dopiero za ... hohoho....

freefly
29-11-2010, 17:04
Zgodnie z Ustawą o ewidencji ludności,
Art. 10.
2. Osoba, która przybywa do zakładu hotelarskiego albo do zakładu udzielającego pomieszczenia w związku z pracą, nauką, leczeniem się lub opieką społeczną, jest obowiązana zameldować się na pobyt stały lub czasowy przed upływem 24 godzin od chwili przybycia.

Maja prawo Cię wywalić, po bez meldunku tymczasowego przebywasz nielegalnie. Meldunku dokonuje administrator.

http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/362/Obowiazek_meldunkowy.html

dem
29-11-2010, 17:06
czy to znaczy, ze jak przyjezdzam do kogos z rodziny na tydzien to musze sie u nich zameldowac? :)

Teoretycznie, tak (meldunek tymczasowy rzecz jasna). Jak jest w praktyce, wszyscy wiemy ;)

KaeF
29-11-2010, 18:48
Prowadziliśmy kiedyś pole biwakowe nad jeziorem i musieliśmy prowadzić na bieżąco księgę meldunkową. Bzdura i bezsens, bo później nic się z tą księgą nie działo, ba, nawet teraz znajdą się w domu zeszyty wypełnione setkami adresów i nr PESEL ludzi z całej Polski.

admin
29-11-2010, 18:51
A jak to jest z ludźmi którzy nie mają żadnego meldunku?

KaeF
29-11-2010, 18:57
A jak to jest z ludźmi którzy nie mają żadnego meldunku?

Mają jeden wspólny adres: www.bezdomni.pl

sote
29-11-2010, 20:17
Jesli chcesz byc prawym obywatelem to powinienes ;)

teh_14m3
29-11-2010, 22:45
mylicie pojęcia. Nie ma obowiązku zameldowania w miejscu w którym się mieszka (czyli zmiana adresu na dowodzie) tylko jest obowiązek meldowania się w hotelu, czy też w akadamiku. Polega to jedynie na spisaniu danych z dowodu do książki aby w razie kontroli mieli podkładkę, że się tam było. Więc kolego MR udaj się do administracji (czy gdzie tam studenty chodzą) z dowodem, dużo czasu ci to nie zajmie ;)

A i ogólnie od kilku lat weszły w życie przepisy, że nie trzeba w ogóle mieć adresu zameldowania więc na odwrocie dowodu widnieje wtedy napis "brak" :twisted:

MR
29-11-2010, 22:48
mam problem, poniewaz do zameldowania się wymagana jest ksiazeczka wojskowa (!!!!), ktorej nie posiadam i to jest ten problem O_O. Myslalem ze da sie to jakos obejsc, kiedys moj kolega prawnik o tym wspominal, no ale widac- mam problem.

jackrabbit
29-11-2010, 22:56
niech ci przesla ksiazeczke i po klopocie

kurde co za kraj tak w ogole :mrgreen:

downandout
29-11-2010, 23:00
a jak to jest z karami za niepodporzadkowanie sie ?

Mam problem, bo glupiej ksiazeczki wojskowej nie mam, zostala w domua bede tam dopiero za ... hohoho....

generalnie jest to martwy przepis, dlatego ustawodawca zadbał o to, by znieść obowiązek meldunkowy. jestem na stażu w ewidencji ludności w urzędzie wojewódzkim, jak coś to można pytać.

mylicie pojęcia. Nie ma obowiązku zameldowania w miejscu w którym się mieszka (czyli zmiana adresu na dowodzie) tylko jest obowiązek meldowania się w hotelu, czy też w akadamiku. Polega to jedynie na spisaniu danych z dowodu do książki aby w razie kontroli mieli podkładkę, że się tam było. Więc kolego MR udaj się do administracji (czy gdzie tam studenty chodzą) z dowodem, dużo czasu ci to nie zajmie ;)

A i ogólnie od kilku lat weszły w życie przepisy, że nie trzeba w ogóle mieć adresu zameldowania więc na odwrocie dowodu widnieje wtedy napis "brak" :twisted:
myślę, że jesteś w błędzie. obowiązek meldunkowy dotyczy właśnie obowiązku meldunkowego w miejscu w którym skoncentrowało się podstawowe czynności życiowe (chociażby przechowywanie ubrań, kosmetyków itp.). jak jedziesz do rodziny na kilka dni, powinieneś zameldować się na pobyt czasowy, ale jak już wyżej napisałem, jest to martwy przepis, nieżyciowy.

MR - meldująć się na pobyt czasowy nie potrzebujesz książeczki wojskowej.

teh_14m3
29-11-2010, 23:40
myślę, że jesteś w błędzie. obowiązek meldunkowy dotyczy właśnie obowiązku meldunkowego w miejscu w którym skoncentrowało się podstawowe czynności życiowe (chociażby przechowywanie ubrań, kosmetyków itp.). jak jedziesz do rodziny na kilka dni, powinieneś zameldować się na pobyt czasowy, ale jak już wyżej napisałem, jest to martwy przepis, nieżyciowy.

jest to nawet nie tyle martwy i nieżyciowy przepis co ustawa niezgodna z obowiązującymi nas konstytucjami. Jestem pewien że była jakaś zmiana tej ustawy ale nie chce mi się szukać w tym momencie, bo to przecież nic nie zmieni ;)

downandout
29-11-2010, 23:47
zmiana ustawy była, od nowego roku wchodzi nowa ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych. tutaj zmiany odnośnie ewidencji: http://samorzad.lex.pl/artykul/463

freefly
30-11-2010, 07:06
Pomimo tego, że obowiązek meldunku zostanie zniesiony, to sama instytucja meldunku już nie. Jeśli ktoś będzie chciał, to dobrowolnie bedzie mógł się zameldować, ale......
.........jak to u nas zazwyczaj bywa, okaże się, że.........zniesienie obowiązku meldunkowego stanie się............martwym przepisem. Dlaczego?
Ona dlatego, że bank nie da kredytu, jak nie będzie meldunku, operator kablówki, internetu, komórkowy nie podpisze umowy, jeśli klient nie będzie miał meldunku, bez meldunku nie zarejestrujemy się jako przedsiębiorcy etc.

till
30-11-2010, 08:10
Pomimo tego, że obowiązek meldunku zostanie zniesiony, to sama instytucja meldunku już nie. Jeśli ktoś będzie chciał, to dobrowolnie bedzie mógł się zameldować, ale......
.........jak to u nas zazwyczaj bywa, okaże się, że.........zniesienie obowiązku meldunkowego stanie się............martwym przepisem. Dlaczego?
Ona dlatego, że bank nie da kredytu, jak nie będzie meldunku, operator kablówki, internetu, komórkowy nie podpisze umowy, jeśli klient nie będzie miał meldunku, bez meldunku nie zarejestrujemy się jako przedsiębiorcy etc.

oczywiście że da, zmiany wchodzą dopiero od 2014 i instytucje mają czas, aby na to się przygotować. Min. system ewidencji ludności opierał się na zameldowaniu i musi to zostać zmienione, ponieważ w obecnej sytuacji państwo nie wiedziałoby kto gdzie się rodzi, ilu nas jest itp. Co do banków i innych instytucji, przez 2 lata mieszkałem na w UK i Irlandii, tam nie ma żadnego obowiązku meldunkowego i wszystko działa sprawniej niż u nas. Miałem net, telefon na abonament itp. Liczy się fakt zamieszkania gdzieś - np. papier od właściciela mieszkania, które wynajmujesz, jakiś rachunek za prąd/gaz na twoje nazwisko itp.

MR
30-11-2010, 12:48
niestety nie moge miec ksiazeczki wojskowej przy sobie :(

Na pewno nie trzeba miec ksiazeczki wojskowej do meldunku tymczasowego ? w razie gdyby ktos jednak w urzedzie twierdzil inacezj, czym moge sie bronic?