Zobacz pełną wersję : Lightroom 3 - export do JPG z limitem rozmiaru
Jaja, normalnie.
W LR3 zaznaczam w dialogu "Export do JPG" limit rozmiaru zdjęcia wynikowego na powiedzmy 250KB , dezaktywuje się suwak od kompresji - znaczy, że będzie dobrana tak, by warunek rozmiaru był spełniony. Zakładam rozmiar 800px na dłuższym boku.
W efekcie dostaję zdjęcia w większości w okolicach 230KB, ale niektóre z nich (jakieś 30%) przekraczają zadany limit i mają nawet po 270KB.
Czy może ma ktoś z Was jakieś sensowne wytłumaczenie? Błąd softu, czy błąd operatora, czyli mój?
EDIT:
Problem dotyczy dokładnie wersji 3.0 i wg. google jest to najprawdopodobniej błąd LR. W wersji 3.2 jest podobno poprawione -- przetestuję, dam znać.
EDIT2:
W wersji 3.2 problem nie występuje, choć przy ustawionym limicie 250KB większość zdjęć jest w rozmiarze ~180KB... ale to i tak lepiej, niż gdyby miały rozmiar przekraczać.
Nie zawsze przeciez da sie ustawic wielkosc obrazka do zadanej wielkosci lub blisko niej. Te 180KB bylo pewnie "najblizej". Program sprawdzil, ile wyniesie wielkosc zdjecia po operacji "o jednej wiekszej" od poprzedniej, wyszlo mu 250,1KB i wybral "o jeden mniej" ;)
Nie zawsze przeciez da sie ustawic wielkosc obrazka do zadanej wielkosci lub blisko niej. Te 180KB bylo pewnie "najblizej". Program sprawdzil, ile wyniesie wielkosc zdjecia po operacji "o jednej wiekszej" od poprzedniej, wyszlo mu 250,1KB i wybral "o jeden mniej" ;)A problem lezy w uproszczonych ustawieniach kompresorow JPG ostatnimi czasy stosowanych (czyli podzialka miedzy 1 a 10 lub 1 a 12). Dawniej byly takie, ktore umozliwialy ustawianie miedzy 1 a 100, i w takim przypadku precyzja bylaby znacznie wieksza.
A problem lezy w uproszczonych ustawieniach kompresorow JPG ostatnimi czasy stosowanych (czyli podzialka miedzy 1 a 10 lub 1 a 12). Dawniej byly takie, ktore umozliwialy ustawianie miedzy 1 a 100, i w takim przypadku precyzja bylaby znacznie wieksza.
O to to, właśnie.
Ja trochę jestem jeszcze przyzwyczajony do tych "dawnych" zasad ustawiania jakości/kompresji JPG i nie do końca czuję podziałkę 1-10(12) w praktyce.
Zresztą - w PSie to samo zdjęcie jestem w stanie zmniejszyć do 800px na dłuższym boku i tak ustawić suwaczek od kompresji (w skali %), żeby uzyskać wartość bardzo zbliżoną do zakładanych 250KB, przy czym jednocześnie to samo zdjęcie "wyplute" przez Lightrooma z tym samym rozmiarem dłuższego boku i założonym limitem 250KB ma objętość ~180KB
Więc nie jest to do końca tak, że LR nie miał możliwości zrobić tego lepiej bo nie pozwala na to teoria o kompresji JPGgów.
Podsumowując: Trochę to niefajnie jest rozwiązane w LR. A niestety często jest tak, że jakiś serwis przyjmuje zdjęcia "nie większe niż". Kiedy chcemy wrzucić tam jedną fotkę -- problemu nie ma, można to zrobić wszystko ręcznie w PS. Ale jeśli już ma ich być 20 -- wtedy eksport z LR jest po prostu znacznie szybszy i wygodniejszy.
de Fresz
02-12-2010, 12:45
LR może też próbować być mundrzejszy od użyszkodnika i zakładać, że tego JPGa będzie on słał netem, a wtedy poprzez encoding plik spuchnie o ~30% i rozmiar się z grubsza zgodzi.
LR może też próbować być mundrzejszy od użyszkodnika i zakładać, że tego JPGa będzie on słał netem, a wtedy poprzez encoding plik spuchnie o ~30% i rozmiar się z grubsza zgodzi.
Chyba jednak nie do końca tak to działa, bo niektóre pliki wyplute przez LR mają rozmiar 249KB :-)
Zresztą - mam nadzieję, żę to co napisałeś nie jest prawdą - bo jeśli jest, to boję się otworzyć lodówkę.
de Fresz
02-12-2010, 12:53
Akurat nie używam w ogóle tej opcji, więc swoją teorię oparłem na tym, co pisałeś wcześniej. Ale na szczęście okazuje się nietrafna.