PDA

Zobacz pełną wersję : D90 czy on w ogóle ma jakieś wady??

Gamegirl
28-11-2010, 21:47
Chciało mi się. Przejrzalam 5 stron postow, przeczytałam caly wątek 5000 czy 3100 czy 90, a nawet opisałam czego szukam. Zmieniam system i na 80% wejdę w N.Nie jestem z tych totalnie zielonych i nie potrzebuję trybu podręcznikowego. Ale jak pisalam w w/w wątku przy makro uchylny ekran jest uzyteczny, a robienie choćby peseudo HDR'a w aparacie to fajna funkcja.. To są głowne 2 atuty (dla mnie) 5000. Czytajac o d90 widzę,że a 2008/2009 to był rzeczywiście wspaniały model. Matryca w 5000 nadal pozostala ta sama co w d90. Ten ostatni ma podobno wieksze możliwości, no ale wagowo najcięższy z trzech (a to też ma znaczenie). Jeśli jednak jakość zdjęć jest tak powalająca, niech waży.. Wszyscy pieją..Nim wywalę 3200 (nadal calkiem drogi, choć ma następce) na zestaw z kitem chciałabym poznać wypowiedzi tych , ktorzy uzytkują D90.
Z wypowiedzi Przyjaznych Forumowiczów wynika,że rzecz jasna nie da sie porównac d90 z pozostałymi dwoma modelami itd. Odszukałam jakieś stare gazety foto i mam minusy D90:

"niewygodne sterowanie AF i włączane samowyzwalacza oraz zdj.ser., (...) plastikowy bagnet;brak uszczelnień korpusu" (For&ap.cyfrowe Nr11/2008 ) Pominęłam punkty o filmowaniu, bo nie kupuję kamery i mnie nie interesują. O ile ową wygodę moge pominąć (co kto lubi i jak mu leży) o tyle zastanawia mnie uwaga o tej szczelności. Czy to się jakoś odbija w użytkowaniu? Pewnie,że nie rzucam się w piach z żadnym aparatem, ale jesli to zauwazyli to zastanawiam sie przy jakiej okazji. Czy ten aparat ma jeszcze jakieś wady?

Proszę o wyrozumiałość. Jeśli coś pomyliłam w sprzęcie Nikona prosze wybaczyć - nie znam kompletnie systemu. Sony Alpha 500 prezentuje sie całkiem całkiem, ale wiem..to nie forum Sony;)

BOSS
28-11-2010, 21:58
Pakując sie w jakiś system powinno się wiedzieć dlaczego się to robi, np: lepiej korpus leży w rece, bardziej mi się podoba, tańsze szkla jakich potrzebuję, bardziej przyjazne dedykowane oprogramowanie, cena,.... i tak można trochę wymieniać.
Każdy system, jak i poszczególne "puszki" maja swoje wady i zalety, tzn. zawsze może być lepiej. Pytanie czy to co jest wykorzystasz choćby w 30-40% ???
Skoro zadajesz takie pytania, śmiem w to wątpić. Zero sarkazmu!
Proponuję: przeanalizuj jak pucha Ci się podoba i najlepiej leży Ci w rece, jakie szkło potrzebujesz na początek, i przede wszystkim ile możesz na to wydać. I taki zestaw kup. Jak się wprowadzisz w arkana, poczytasz trochę lektury i dojdziesz czego finalnie potrzebujesz, wtedy sam bez problemu odpowiesz sobie na to pytanie- co kupić.

Na kazdym forum sprzętowym będą cI doradzać swoje - norma.
Pamietaj, zdjecia zrobisz każdym (Sony, Nikon, Canon, Panasokic,...) bardzo ładne, pod warunkiem, że będziesz wiedział jak.
Na niuanse jeszcze jest za wcześnie.

Greg81
28-11-2010, 22:05
Napisze krótko - jak chcesz robić zdjęcia to nie czytaj już tych wszystkich za i przeciw bo to nie ma końca ,tylko biegnij do sklepu puki jeszcze jest pucha na pułkach, ja mam d90 od prawie roku i nie żałuje

oper
28-11-2010, 22:06
Chyba tylko taką, że nie jest FF ;-)

Plastikowy bagnet - dotyczy kita 18-105 a nie samego D90, którego bagnet jest jak najbardziej metalowy. BTW kit po 2 latach używania (w tym ~1,5 roku gdy już nie był jedynym szkłem) nie nosi specjalnych śladów zużycia bagnetu.
Uszczelnienia - oczywiście lepiej jak są, ale używałem D90 w warunkach typu plaża, wiatr (również na morzu), mżawka, jaskinia z wodą kapiącą ze ścian itp i nic mu się nie stało. Wiec jeśli nie planujesz bardziej ekstremalnych zastosowań to prawdopodobnie posiadanie uszczelnień nie jest dla ciebie priorytetem.

dko
28-11-2010, 22:06
uzywam od 2008 (listopad), zero problemów !!!, co do ergonomii to raczej kwestia przyzwyczajenia, wcześniej miałem małpki canona, "hybrydę" panasonica (fz50), i jak się przesiadłem na D90 to czacha zadymiła od ilości opcji i ustawień :), nie miałem żadnych zakorzenionych przyzwyczajeń z innych lusterek, więc dla mnie klawiszologia jest więcej jak ok !!!.
Uszczelnienia...robiłem fotki na mrozie -20, w +45 i wilgotności dobrze z 90% (Emiraty Arabskie), częste przejścia z klimy 22st do słońca +45 i ZERO problemów !!!!!
Plastikowy bagnet kitowego 18-105 ......F1 też "plastikowe jest" .....nadal ZERO problemów, za to super ostry jest !!!
HDR.też się da, albo jak większość softem w kompie, albo mały trick ....wielokrotne naswietlenie tej samej klatki :) (ustawiasz np 3 "klapnięcia" na klatke i robisz fotki np -1,0,+1 i body samo składa to w "HDR-a" :)

jak coś pytaj

kiemlo
28-11-2010, 22:14
Bagnet w D90 jest na pewno metalowy (być może chodziło o mocowania obiektywów kitowych, niektóre są istotnie plastikowe).

Jeśli zaś chodzi o uszczelnienia, to bez przesady - w normalnych warunkach atmosferycznych to nie ma aż takiego znaczenia. Jak pada, to wyciągaj aparat z torby lub zza pazuchy tylko do zrobienia zdjęcia. I tyle.

Rycerz
28-11-2010, 22:36
Chciało mi się. Przejrzalam 5 stron postow, przeczytałam

gratuluję, to już coś ;)

Czytajac o d90 widzę,że a 2008/2009 to był rzeczywiście wspaniały model.

z takim nastawieniem boję się ;) że będziesz chciała zmieniać aparaty co roku, za każdym razem gdy pojawi się nowy model. Nie ma takiej potrzeby!
d90 nadal jest fajny ;)

a wracając do tytułu: D90 czy on w ogóle ma jakieś wady??

tak ;) nie ma iso 100
dla mnie to miało znaczenie, że go nie wybrałem, dla ciebie może nie miec żadnego...dzis wszyscy się zachwycają wysokim iso ;)

login_87
28-11-2010, 22:39
wielokrotne naswietlenie tej samej klatki :) (ustawiasz np 3 "klapnięcia" na klatke i robisz fotki np -1,0,+1 i body samo składa to w "HDR-a" :)

hmm.. tzn jak?

Gamegirl
28-11-2010, 22:47
HDR.też się da, albo jak większość softem w kompie, albo mały trick ....wielokrotne naswietlenie tej samej klatki :) (ustawiasz np 3 "klapnięcia" na klatke i robisz fotki np -1,0,+1 i body samo składa to w "HDR-a" :)

jak coś pytaj

No, ale auto bracket to ja mam w mojej lustrzance i wiem,ze softem mogę. Ale otrzymać cos takiego w aparacie to oszczędność czasu :)

Jednak bardzo dziękuje.

emgieb
28-11-2010, 22:49
D90 ma wady, ale nie w porownaniu z D5000 i D3100 ;]

- jest za malo metalowy ;]
- lezy w reku gorzej niz D200/300
- ma natywne ISO 200
- najkrotszy czas to 1/4000
- ma za malo prztyczkow na korpusie :)
- nie przenosi przeslony w manualnych szklach
- AF jest dobry (ten co w D200), ale moglby byc lepszy :)
- nie jest uszczelniony

Widzisz ;] tylko ze wiekszosc tych wad jest w odniesieniu do wyzszych modeli ;]

Gamegirl
28-11-2010, 22:58
Pakując sie w jakiś system powinno się wiedzieć dlaczego się to robi, np: lepiej korpus leży w rece, bardziej mi się podoba, tańsze szkla jakich potrzebuję, bardziej przyjazne dedykowane oprogramowanie, cena,.... i tak można trochę wymieniać.
Każdy system, jak i poszczególne "puszki" maja swoje wady i zalety, tzn. zawsze może być lepiej. Pytanie czy to co jest wykorzystasz choćby w 30-40% ???
Skoro zadajesz takie pytania, śmiem w to wątpić. Zero sarkazmu!
Proponuję: przeanalizuj jak pucha Ci się podoba i najlepiej leży Ci w rece, jakie szkło potrzebujesz na początek, i przede wszystkim ile możesz na to wydać. I taki zestaw kup. Jak się wprowadzisz w arkana, poczytasz trochę lektury i dojdziesz czego finalnie potrzebujesz, wtedy sam bez problemu odpowiesz sobie na to pytanie- co kupić.

Na kazdym forum sprzętowym będą cI doradzać swoje - norma.
Pamietaj, zdjecia zrobisz każdym (Sony, Nikon, Canon, Panasokic,...) bardzo ładne, pod warunkiem, że będziesz wiedział jak.
Na niuanse jeszcze jest za wcześnie.

Szefie (bo rozumiem,że tak tłumaczyć Boss?] Jestem już po "macankach" i wiem jak on leży w ręce -mi pasuje , wiec jesli to nie byl sarkastyczny ton, to rozumiem,że miales checi pomocy, a jednak nie obsmiania kogos o kim nic nie wiesz i zakładasz,że osoba która nie robiła nic Nikonem na pewno nie wyjdzie poza program zielony czy czerwony czy jak tam leci, no może poza Av prawda? Rozumiem,że ktos nowy nie ma prawa pytac, bo smieszy pytaniami Cóż..ja sobie nie musze niczego kompensować i przyznaję,że wiem cos, ale mam swiadomośc,że dla profów i tych co za takich sie mają nie wiem nic i wg nich na bank nie wykorzystam możliwości aparatu. To zupełnie jak z ludzkim mózgiem prawda? Pisałam czego potrzebuję - robię głownie makro, ale nie chciałam się tu powtarzac w obawie przed linczem. Rzecz jasna każde inne s\sytuacje tez fotografuję - jesli uznam za ciekawe.Nie umiem odpowiedzieć jak mi to wyjdzie ekonomicznie - czy tańsza puszka czy tańsze obiektywy, bo nie znam systemu ani cen, a minie pewnie trochę czasu nim poznam i idąc tym tropem aparat kupie może za rok. Niuanse poznam jak cos kupię, bo niestety nie mam szklanej kuli.. Dziękuję.
P.S. Jestem kobietą..to tak w sprawie uważnego czytania wypowiedzi..

cervandes
28-11-2010, 23:02
ja niedawno pogoniłem idealnego D90 bo brakowało mi właśnie lepszego AF, czasu 1/8000 i uszczelnień. Reszta w tym aparacie to bajka i chyba kupię jeszcze raz 90tkę jako drugie body.

Gamegirl
28-11-2010, 23:03
gratuluję, to już coś ;)

z takim nastawieniem boję się ;) że będziesz chciała zmieniać aparaty co roku, za każdym razem gdy pojawi się nowy model. Nie ma takiej potrzeby!
d90 nadal jest fajny ;)

a wracając do tytułu: D90 czy on w ogóle ma jakieś wady??

tak ;) nie ma iso 100
dla mnie to miało znaczenie, że go nie wybrałem, dla ciebie może nie miec żadnego...dzis wszyscy się zachwycają wysokim iso ;)

Dziękuję. Nie obawiaj się. Swoim aparatem robiłam zdjęcia lat parę i wierz mi nie latam po sklepach gdy wejdzie nowy model czegoś tam. Po prostu mam rok 2010, a 2 lata w elektronice to może być dużo zmian. Gdybym latała po nowe - nie zastanawiałabym się nad modelem, o którym wiem,że jest z 2008 roku. JA NIE ZNAM NIKONA i dlatego moje rozterki moga śmieszyć. Przekonany?

Treakeya
28-11-2010, 23:28
Polecam D90. Mam dwie sztuki. Jest to bardzo dobry aparat.
Kup body, bez obiektywu "kitowego". Obecnie kosztuje ok. 2500 zł.

Każdy korpus Nikona ma jakieś wady - nawet ten najdroższy D3x.

burz
28-11-2010, 23:40
nie tylko nikona...:)

Blasius.G
28-11-2010, 23:50
Takze moge tobie polecic D90. Jakies wady ma jak kazdy ale nie takie, ktore by ci obrzydzily lub uprzykrzyly fotografowanie. Uwazam, ze jest wygodny, a AF jest rowniez ok. Nie bylo sytuacji by mi ciekawy moment umknal z powodu jakiejs niesprawnosci D90.

Jest teraz, co prawda, jego nastepca D7000. Niby niesprawdzony model ale gdy kupowalem D90 (pazdziernik 2008 ) tez byl taki nowy i niesprawdzony, a sprawdzil sie:)

gregter48
29-11-2010, 02:20
Mam D90 ponad rok i jak dla mnie jest to aparat ktory w zupelnosci wystarcza do moich codziennych rodzinno wycieczkowych potrzeb. Uzywam go z N 35/1,8 i N16-85/3,5 ,ale juz rozgladam sie za obiektywem typu N14-24/2,8 lub 17-55/3,5 - kosztuja sporo , ale wedlug mnie dobre szklo ,to podstawa w fotografi .Zawsze moze byc niedosyt porownujac z wyzszej polki sprzetem, ale ja naprawde jestem zadowolony z Nikona D90. Dosc dawno doszedlem do slusznego wniosku ze nalezy robic zdjecia w RAW ,bo zawsze jest mozliwosc poprawienia czegos co nie do konca jest ok. Do poprawiania zdjec robionych w RAW uzywam programu Nikona VNX2 -ktory jest darmowy i potrafi zrobic duzo (nie koniecznie musi byc od razu Photoshop),programem tym mozna tez zmieniac na format jpg. Mozna miec super drogi sprzet ,ale najwazniejsze wedlug mnie to wiedza ,praktyka i jeszce raz praktyka, bo to czyni nas dobrymi w tym co robimy.Zycze ci wiele udanych fotek z ewentualnego D90

kemot
29-11-2010, 08:35
Nikt jeszcze nie wspomniał o śrubokręcie. W porównaniu do d5000 daje on d90 możliwość używania wielu starszych, ale nadal świetnych i tanich szkieł, choćby 50/1.8. Dla mnie największa zaleta d90 na półce amatorskiej.

Umbra
29-11-2010, 09:52
D90 ma wady, ale nie w porownaniu z D5000 i D3100 ;]

- lezy w reku gorzej niz D200/300
- ma natywne ISO 200
- najkrotszy czas to 1/4000
- ma za malo prztyczkow na korpusie :)
- nie przenosi przeslony w manualnych szklach
- AF jest dobry (ten co w D200), ale moglby byc lepszy :)
- nie jest uszczelniony

Widzisz ;] tylko ze wiekszosc tych wad jest w odniesieniu do wyzszych modeli ;]

Ma tez wady w odniesieniu do konkurencji:
- cena (za wysoka)
- brak potwierdzania ostrosci i mierzenia swiatla z manualami
- brak stabilizacji w korpusie
- brak AF w flimach (dla autorki nieistotne)

Jezeli nie zalezy Ci na szklach systemowych (a te do makro nikon ma chyba stosunkowo drogie), to poszedlbym chyba w pentaxa, moze sony. Do tego Tamron/Sigma 90/105 f/2.8.

dko
29-11-2010, 09:53
hmm.. tzn jak?

ano tak:
ustawiamy wielokrotną ekspozycję (menu fotografowania/wielokrotna ekspozycja), tam ustawiasz ilość zdjęć na 3 (więcej się niestety nie da), automatyczne wzmocnienie na off,
aparat na statyw, najlepiej pełen manual (jak do hdr, aby nie zmieniał ostrosci itp.) i teraz robisz fotki z ekspozycja wedle uznania np -1 , 0 , +1 (albo -2,-1,0 wszystko zależne od sceny) najlepiej za pomocą pilota, weżyka aby nie poruszyć, w przypadku braku wcześniej wymienionych ustawiasz tryb opóźnienia ekspozycji (menu d10) i walisz z palca :),
po zrobieniu 3 klatek aparat sam to złoży w jedno zdjęcie i masz HDR-a w RAW-ie :), bądź jpg zależy jak masz ustawioną jakość zdjęć i tyle:)
udanych eksperymentów

Shreku
29-11-2010, 10:15
Kupiłem D90 ponad pół roku temu i jest to moja pierwsza lustrzanka.Nie jestem może autorytetem,żeby wypowiadać się w temacie ale powiem,że jestem bardzo zadowolony z tego aparatu.
Cały czas uczę się fotografii i wydaje mi się,że D90 jest znakomity dla początkującego amatora,a także osoby bardziej doświadczonej.
Oczywiście moim marzeniem jest D700,którego pewnie za jakiś czas kupię i będę się cieszył dwoma fajnymi aparatami:mrgreen:
A na razie nauka,nauka i jeszcze raz nauka.

Pozdrawiam,
Shreku<żółtodziób>:mrgreen:

login_87
29-11-2010, 10:16
ano tak:
ustawiamy wielokrotną ekspozycję (menu fotografowania/wielokrotna ekspozycja), tam ustawiasz ilość zdjęć na 3 (więcej się niestety nie da), automatyczne wzmocnienie na off,
aparat na statyw, najlepiej pełen manual (jak do hdr, aby nie zmieniał ostrosci itp.) i teraz robisz fotki z ekspozycja wedle uznania np -1 , 0 , +1 (albo -2,-1,0 wszystko zależne od sceny) najlepiej za pomocą pilota, weżyka aby nie poruszyć, w przypadku braku wcześniej wymienionych ustawiasz tryb opóźnienia ekspozycji (menu d10) i walisz z palca :),
po zrobieniu 3 klatek aparat sam to złoży w jedno zdjęcie i masz HDR-a w RAW-ie :), bądź jpg zależy jak masz ustawioną jakość zdjęć i tyle:)
udanych eksperymentów

dzieki:) dziala, sklada w jedno zdjecie.

weelkoo
29-11-2010, 10:28
...
...

Potwierdzenie ostrości akurat jest, nie ma pomiaru światła.

Antonioo
29-11-2010, 12:19
Odszukałam jakieś stare gazety foto i mam minusy D90:

"niewygodne sterowanie AF i włączane samowyzwalacza oraz zdj.ser., (...) plastikowy bagnet;brak uszczelnień korpusu" (For&ap.cyfrowe Nr11/2008 ) Pominęłam punkty o filmowaniu, bo nie kupuję kamery i mnie nie interesują. O ile ową wygodę moge pominąć (co kto lubi i jak mu leży) o tyle zastanawia mnie uwaga o tej szczelności. Czy to się jakoś odbija w użytkowaniu? Pewnie,że nie rzucam się w piach z żadnym aparatem, ale jesli to zauwazyli to zastanawiam sie przy jakiej okazji. Czy ten aparat ma jeszcze jakieś wady?

piję do autora testu i za minusy....
hmmmm niewygodne sterowanie af??? ciekawe....no i tak!! i samowyzwalacz i zdjęcia seryjne....rzeczywiście....to największa wada tego aparatu....tyle razy chciałem szybko włączyć samowyzwalacz, bo akurat podszedł niedźwiedź czy jakiś szarak....stanął bym koło niego, przypozowalibyśmy sobie i miałbym super zdjęcie!, a tak to kicha, - ohhh ten samowyzwalacz....zmoro i potworo d90-tki...tyle zdjęć mi przez niego uciekło...;p.....A teraz na poważnie. To bzdura!....bo jak ktoś jest nastwiony na jakieś dynamiczne sceny to pierwsze co robi zanim wyjdzie z domu, czy przed robieniem zdjęć, to ustawia sobie serię....a nie w trakcie usiłuje zmieniać, a jak nie zdąży, to przeklina aparat, bo niewygodnieeeee, nie zdążyłemmmmm....af i wyzwalanie mamy pod przyciskami koło spustu migawki....zmiana parametrów odbywa momentalnie....
minusa autora testu za samowyzwalacz nie będę komentować, bo bym musiał przeklinać....

co do szczelności , to też kicha....nie można z nim nurkować....;/ straszne....;p
i znowu na poważnie....cóż ze szczelności puchy, skoro szkła są nieuszczelniane???? przynajmniej te podstawowe...czy koleżanka się nad tym zastanawiała?... d50 ma parę uszczelek, to już ktoś gdzieś wyczytał, że d90 nie ma, to be :)....
śnieg mi po nim sypał, kropił deszczyk, i nic się nie stało....

Pisałam czego potrzebuję - robię głownie makro, ale nie chciałam się tu powtarzac w obawie przed linczem. Rzecz jasna każde inne s\sytuacje tez fotografuję - jesli uznam za ciekawe.Nie umiem odpowiedzieć jak mi to wyjdzie ekonomicznie - czy tańsza puszka czy tańsze obiektywy, bo nie znam systemu ani cen, a minie pewnie trochę czasu nim poznam i idąc tym tropem aparat kupie może za rok. Niuanse poznam jak cos kupię, bo niestety nie mam szklanej kuli.. Dziękuję.

tylko, że z lustrzankami jest tak, że fotografujesz na tyle na ile ci obiektyw pozwala.....od razu mówię, baz szkła do makro----NIE BĘDZIE MAKRO.....18-105 ostrzy od 40cm, więc kicha........kupno szkła z średniej półki do makro, to wydatek około 1500zł....bodajże....nie wiem, bo nie orientuje się w tej kwestii.....
do makro już lepsza hybryda.....

BOSS
29-11-2010, 18:59
Szefie (bo rozumiem,że tak tłumaczyć Boss?] Jestem już po "macankach" i wiem jak on leży w ręce -mi pasuje , wiec jesli to nie byl sarkastyczny ton, to rozumiem,że miales checi pomocy, a jednak nie obsmiania kogos o kim nic nie wiesz i zakładasz,że osoba która nie robiła nic Nikonem na pewno nie wyjdzie poza program zielony czy czerwony czy jak tam leci, no może poza Av prawda? Rozumiem,że ktos nowy nie ma prawa pytac, bo smieszy pytaniami Cóż..ja sobie nie musze niczego kompensować i przyznaję,że wiem cos, ale mam swiadomośc,że dla profów i tych co za takich sie mają nie wiem nic i wg nich na bank nie wykorzystam możliwości aparatu. To zupełnie jak z ludzkim mózgiem prawda? Pisałam czego potrzebuję - robię głownie makro, ale nie chciałam się tu powtarzac w obawie przed linczem. Rzecz jasna każde inne s\sytuacje tez fotografuję - jesli uznam za ciekawe.Nie umiem odpowiedzieć jak mi to wyjdzie ekonomicznie - czy tańsza puszka czy tańsze obiektywy, bo nie znam systemu ani cen, a minie pewnie trochę czasu nim poznam i idąc tym tropem aparat kupie może za rok. Niuanse poznam jak cos kupię, bo niestety nie mam szklanej kuli.. Dziękuję.

Droga Koleżanko.
Moim celem nie było obrażenie Ciebie.
Jeśli się takowa poczułaś to przepraszam.

Polsar74
29-11-2010, 19:19
Droga Koleżanko.
Moim celem nie było obrażenie Ciebie.
Jeśli się takowa poczułaś to przepraszam.

Jurek - aleś się wpakował ;-) Teraz to kwiatki i wino jakieś ... aha i nic nie mów żonie ;-)

OBcY
30-11-2010, 00:55
Bardzo rzadko wspomina się o bardzo niskim flash sync (1/200s) w d90. Trochę się zawiodłem próbując robić "chlupy" do wody. No i ten minimalny czas migawki też jest słaby. Najdziwniejsze, że w mocno leciwym d70 te parametry są zadowalające.

Zaś z brakiem pomiaru światła dla m42 da się coś zrobić :)

Gamegirl
30-11-2010, 10:37
Boss - przyjmuję:) Cieszę się- ciśnienie mi opadło.

fushiro
30-11-2010, 11:54
Trochę się zawiodłem próbując robić "chlupy" do wody. No i ten minimalny czas migawki też jest słaby. Najdziwniejsze, że w mocno leciwym d70 te parametry są zadowalające.

Takie rzeczy zamraża się błyskiem a nie czasem otwarcia migawki. D70 ma migawkę hybrydową.

sokrates
30-11-2010, 12:03
jak dla mnie jedyna i podstawowa wada to brak pomiaru światła z manualnymi szkłami (np. Samyang...)
dodatkowo jak już wspomniano powyżej:
- brak ISO100
- brak czasów krótszych niż 1/4000

unicode
30-11-2010, 12:10

Dospawaj sobie ramę od czołgu to będziesz miał wystarczająco dużo metalu:))

Kundzior
30-11-2010, 12:12
Dospawaj sobie ramę od czołgu to będziesz miał wystarczająco dużo metalu:))

Hehe taśmą klejącą przyklej rower do D90 :)

tkopec
30-11-2010, 12:15
ciężki i niewygodny w trzymaniu

d90
30-11-2010, 12:39
moj d90 byl mokry wielokrotnie
snieg, deszcz, wilgoc.
Nie martwie sie bo mam na to ubezpieczenie, i dadza mi drugi. Ale niestety nic sie nie dzieje.
Wysokich czasow brakuje jesli chcemy zlapac startujacego do lotu ptaka. Wada jest brak zalaczonego gripa do zestawu w sklepie /hehe/. Iso mi pasuje, choc faktycznie mogloby bys iso 100.
A najwieksza wada, to brak sztucznego horyzontu...
Fajny, sprytny, nie za duzy aparat, i nie za maly. Moze bym teraz wziol d300s, ale tylko z powodu tego horyzontu.

Dzieki za podpowiedz jak zrobic hdr-a w puszce.
A za porade o dospawaniu ramy od czolgu, powinna byc specjalna nagroda. Ale sie usmialem. Hehe.

d90
30-11-2010, 12:45
ma jeszcze jedna wade...
Za malo fotek robi w serii...jak dla mnie...
Ale pewnych spraw nie doplacajac duuuuzoooo
przeskoczyc sie nie da....

Shreku
30-11-2010, 12:49
ciężki i niewygodny w trzymaniu
To zjedz porządne śniadanie,to będziesz miał siłę go trzymać:mrgreen:
Ostatnio fociłem nim w studio przez 3 godziny i nie padłem z wyczerpania:D

Karbulot
30-11-2010, 13:02
Użytkuję D90 od prawie 2 lat. Generalnie jestem z niego zadowolony. Niestety na dzień dzisiejszy żałuję, że nie skusiłem się na D300. Różnica między D300 a D90 w sumie według niektórych niewielka, ale to są właśnie te rzeczy, których mi brakuje w D90.

OBcY
30-11-2010, 15:29
Takie rzeczy zamraża się błyskiem a nie czasem otwarcia migawki. D70 ma migawkę hybrydową.
Chodzi mi o to, że przy robieniu fotek np. kropelek z flashem, minimalny czas dla d90 to 1/200s, a dla d70 1/500s. Przez co w d90 często wychodzi minimalnie poruszenie. Kupując nową puszkę nie zwróciłem uwagi na ten parametr zakładając że nie może być gorszy niż w d70. Chyba, że coś poknociłem i mam dziury w wiedzy - nie wykluczam takiej możliwości :)

FttSniper
30-11-2010, 16:06
Hmm D90 to świetna puszka, w zasadzie powiedziałbym że w tej cenie to bez wad. Jedyne co drażni w porównaniu z lepszymi puszkami to "rozrzut" AF. Tj na stałkach blisko max otworu, o ile w portrecie na spokojnie jest w ok o tyle w reporterce ślubnej czuć "niedomagania" AF, no ale d90 to nie d700 ^^

velaskez
30-11-2010, 16:22
Tak to czytam i się zastanawiam, czy chcecie się dowartościować, bo za pół roku przestaną produkować D90, body przestanie robić zdjęcia, i wyjdzie coś co pozwoli znowu zapytać " Czy to ma jakieś wady?" :-P

panoramix
30-11-2010, 16:30
Ma, a nawet nie ma: natywne ISO 100 - brak, migawka tylko max 1/4000 - dziś potrzebowałem krótszego czasu, AF - więcej pól i więcej krzyżowych.
Coś jak jestem za, a nawet przeciw. Krótko mówiąc: na TAK, ale...

zygmuntowicz
30-11-2010, 16:40
Chodzi mi o to, że przy robieniu fotek np. kropelek z flashem, minimalny czas dla d90 to 1/200s, a dla d70 1/500s. Przez co w d90 często wychodzi minimalnie poruszenie. Kupując nową puszkę nie zwróciłem uwagi na ten parametr zakładając że nie może być gorszy niż w d70. Chyba, że coś poknociłem i mam dziury w wiedzy - nie wykluczam takiej możliwości :)

Ja moim D90 i lampą SB 600 focę i przy czasach 1/4000s.

emge
30-11-2010, 16:47
A najwieksza wada, to brak sztucznego horyzontu...
Czyli dokładnie czego?

szklana
30-11-2010, 16:53
Ja moim D90 i lampą SB 600 focę i przy czasach 1/4000s.

Spróbuj zrobić to samo z wbudowaną :wink:

velaskez
30-11-2010, 16:55
Czyli dokładnie czego?

Systemu do poziomowania aparatu, przy pomocy sztucznego horyzontu.

Spróbuj zrobić to samo z wbudowaną :wink:

I dlatego jak chcesz mieć krótszy czas z wbudowaną - kup D40.

draco1234
30-11-2010, 17:48
Ma tez wady w odniesieniu do konkurencji:
- cena (za wysoka)
- brak stabilizacji w korpusie
- brak AF w flimach (dla autorki nieistotne)

Jezeli nie zalezy Ci na szklach systemowych (a te do makro nikon ma chyba stosunkowo drogie), to poszedlbym chyba w pentaxa, moze sony. Do tego Tamron/Sigma 90/105 f/2.8.

Tak się składa, że każdy Nikon ma potwierdzenie ostrości w body, taka zielona kropa z lewej strony paska w wizjerze...

emge
30-11-2010, 20:17
Systemu do poziomowania aparatu, przy pomocy sztucznego horyzontu.
To linie w wizjerze to już nie starczają, co za czasy :)

Umbra
30-11-2010, 20:38
Tak się składa, że każdy Nikon ma potwierdzenie ostrości w body, taka zielona kropa z lewej strony paska w wizjerze...

Chodziło mi o potwierdzenie ostrości z manualami, ale ktoś już pisał, że się pomyliłem i z nimi też potwierdza. Tak czy siak nie mierzy światła (a Pentax w tej kategorii cenowej mierzy. Nie ma AF w filmach - Sony ma, stabilizacji też nie ma). Moim zdaniem Nikon w EL wypada biednie. Przynajmniej na dzisiaj.

emge
30-11-2010, 21:07
Tak czy siak nie mierzy światła (a Pentax w tej kategorii cenowej mierzy. Nie ma AF w filmach - Sony ma, stabilizacji też nie ma). Moim zdaniem Nikon w EL wypada biednie. Przynajmniej na dzisiaj.
Tak to tylko w Erze :) Stabilizacji w body nie ma i mieć nigdy nie będzie, zresztą zawsze można kupić Sonoltę ;)

kiemlo
30-11-2010, 21:20
Chodzi mi o to, że przy robieniu fotek np. kropelek z flashem, minimalny czas dla d90 to 1/200s, a dla d70 1/500s. Przez co w d90 często wychodzi minimalnie poruszenie.
Bez żartów, od tego jest statyw :) Zdjęcia kropelek robiłem Zenitem z lampą na czasie B i nic nie było poruszone.

velaskez
30-11-2010, 21:32
Chodziło mi o potwierdzenie ostrości z manualami, ale ktoś już pisał, że się pomyliłem i z nimi też potwierdza. Tak czy siak nie mierzy światła (a Pentax w tej kategorii cenowej mierzy. Nie ma AF w filmach - Sony ma, stabilizacji też nie ma). Moim zdaniem Nikon w EL wypada biednie. Przynajmniej na dzisiaj.

Stabilizacja w body to ficzer, który można sobie o kant d*** rozbić. AF w filmach jest -> D7000. Pentax mierzy światło, ale mało jest obiektywów.
Rozumiem, że nie używasz systemu Nikona, tylko coś innego?

emge
30-11-2010, 21:57
w d7k jest chyba także pomiar światła z manualami.

dzej
30-11-2010, 22:35
Stabilizacja w body to ficzer, który można sobie o kant d*** rozbić.

Dlaczego? Przeciez dziala i to w niektorych modelach ponoc calkiem niezle. Poza tym fajnie jest miec kazde szklo stabilizowane.

Umbra
30-11-2010, 23:15
Stabilizacja w body to ficzer, który można sobie o kant d*** rozbić. AF w filmach jest -> D7000. Pentax mierzy światło, ale mało jest obiektywów.
Rozumiem, że nie używasz systemu Nikona, tylko coś innego?

Używam Nikona. Cena D7000 jest mało "EL-kowata", a do tego AF nikonowski działa jakby chciał, a nie mógł. Sony ma o wiele lepszy.

Używam nikona (D5000 + 35 mm + kit), ale wydaje mi się, że popełniłem błąd i lepiej byłoby wejść w inny system. Pro nigdy nie będę, więc interesuje mnie tylko EL, a tutaj konkurencja wypada po prostu lepiej.

zieros
30-11-2010, 23:23
No cóż poradzić. Zmieniaj system na Sony, jak zdążysz przed gwiazdką, to pod choinkę sobie go podłożysz i będzie dużo radości :)

szelass
30-11-2010, 23:28
a ja pojadę OFFtopic :)
bierz używane D300 w prawie podobnej cenie (wystarczy poszukać). D90 vs D300 niby to samo, a różnica wielka :)

potrzebujesz przetestować - służę D300 ze słoikami na terenie Łodzi

emgieb
01-12-2010, 03:10
Jezeli chodzi o stabilizacje w body, to ktos kto twierdzi, ze jest o kant dupy, najwyrazniej nigdy nie korzystal ;] co wiecej, korzystajac z tego ficzera nie zauwaza sie go... za to jak sie go czlowiek pozbawi, to zaczynaja sie schody. Stabilizacja szkle jest jeszcze lepsza, ale tak czy siak stabilizacja w body spokojnie dwie dzialki pozwala uzyskac...

Znowuz AF to EL-owych w Sony najwieksza wada, zwlaszcza biorac pod uwage, ze teraz wszystkie Nikony maja co najmniej Multi-CAM 1000 na pokladzie...

Ale zgodze sie, ze Nikony EL jezeli wziac wypdkowa cen, funkcji, budowy, wygody i wspolpracy ze szklami sa malo konkurencyjne... Zabawa zaczyna sie dla nie od D90 wzwyz.

Gamegirl
01-12-2010, 10:15
Dziękuję Wszystkim. Nie pomogliście mi;) Bo zwątpiłam we wszystko :D Ale cieszę się,że każdy dodał coś z własnego doświadczenia. Wczoraj złożyłam zamówienie.

Shreku
01-12-2010, 10:39
Wczoraj złożyłam zamówienie.
Mam nadzieję,że zamówiłaś D90??:-P

Valdek_Tychy
01-12-2010, 10:40
Nie pomogliście mi;) Bo zwątpiłam we wszystko :D

A najciekawsze w tym wszystkim jest to,że gdyby pytanie o pełnego wad D90 zadał facet to odpowiedzi byłoby 2-3 w stylu poszukaj,użyj szukajki albo kilka linków z google i święte oburzenie a w najgorszym wypadku mod skasowałby wątek.
Kiedy to samo pytanie zadaje płeć przeciwna - proszę bardzo mamy 6 stron wyczerpujących odpowiedzi i gorących dyskusji - powoli ja też zaczynam wątpić ;) - to tak w ramach rozrywki :D

Shreku
01-12-2010, 10:44
A najciekawsze w tym wszystkim jest to,że gdyby pytanie o pełnego wad D90 zadał facet to odpowiedzi byłoby 2-3 w stylu poszukaj,użyj szukajki albo kilka linków z google i święte oburzenie.
Kiedy to samo pytanie zadaje płeć przeciwna - proszę bardzo mamy 6 stron wyczerpujących odpowiedzi i gorących dyskusji - powoli ja też zaczynam wątpić ;)
Bo widzisz Valdek,trzeba rozpieszczać nasze stokrotki,które są w mniejszości na forum:D
I teraz mi się pewnie dostanie od płci pięknej hehe.

login_87
01-12-2010, 10:45
A najciekawsze w tym wszystkim jest to,że gdyby pytanie o pełnego wad D90 zadał facet to odpowiedzi byłoby 2-3 w stylu poszukaj,użyj szukajki albo kilka linków z google i święte oburzenie.
Kiedy to samo pytanie zadaje płeć przeciwna - proszę bardzo mamy 6 stron wyczerpujących odpowiedzi i gorących dyskusji - powoli ja też zaczynam wątpić ;)

hehe tez sie dziwilem jakim cudem ten watek sie w takim tepie rozrasta jezeli wszystkie analogiczne watki sa gaszone w zarodku. No ale widac kobieca sile.

fushiro
01-12-2010, 11:25

Napiszę jeszcze raz to samo, ale z rozwinięciem. Migawki hybrydowe nie są stosowane w wyższych modelach body, bo również posiadają wady. Wszystkie zabawy studyjne z zamrażaniem ruchu realizuje się za pomocą błysku a nie czasem otwarcia migawki! Czas może być ustawiony na 1/125s, czy 1/200s, bez znaczenia. Nawet 1/500s może być za mało w niektórych wypadkach. Istotne jest tylko to, żeby odciąć światło zastane (w miarę potrzeby). Migawka otwarta jest wtedy cały swój długi czas a błysk wstrzeliwuje się w ten czas. Trwa on najczęściej około 1/1000s więc zamrozi nam wszystko co tylko chcemy (może z wyjątkiem kuli z karabinu i bełtu z kuszy) a jeżeli jeszcze skręcimy moc lamp błysk skróci się jeszcze bardziej.

sokrates
01-12-2010, 11:31
Jak masz odniesienie do tej linii to wystarczy, ale jak robisz krajobraz, statyw rozstawiony na zboczu i weź tu człowieku być mądry i kadruj prosto.

Umbra
01-12-2010, 13:40
Znowuz AF to EL-owych w Sony najwieksza wada, zwlaszcza biorac pod uwage, ze teraz wszystkie Nikony maja co najmniej Multi-CAM 1000 na pokladzie...

.

To była wypowiedź w kontekście AF w filmach. Nie w zdjęciach.

emgieb
01-12-2010, 13:56
To była wypowiedź w kontekście AF w filmach. Nie w zdjęciach.

A to cyba ze tak :) nie bawilem sie na razie AF-em przy filmowaniu.

LordYoghurt
01-12-2010, 14:59
Jak masz odniesienie do tej linii to wystarczy, ale jak robisz krajobraz, statyw rozstawiony na zboczu i weź tu człowieku być mądry i kadruj prosto.
oczywiście, lepiej jak aparat ma sztuczny horyzont, ale jak nie ma, to można ten problem rozwiązać za mniej jak 20zł:
http://allegro.pl/dwuosiowa-poziomica-2d-do-wszystkich-aparatow-wwa-i1334672396.html

Gamegirl
01-12-2010, 15:40
Mam nadzieję,że zamówiłaś D90??:-P

No tak- D90. I 18-105 na początek.( Ale już oglądam Tamrony 90 mm makro..). Nie miałam wyjścia po czytaniu Waszych wypowiedzi w tym i wątku 3100 vs 5000 vs 90;)

Szelass - och gdybyś to napisał ciut wcześniej.. ale stało się..Wczoraj zamówiłam...dziś wysłali paczkę..:D A teraz idę po melisę, bo mnie roznosi;)

Gamegirl
02-12-2010, 10:26
żarówce? Mamy okrutne słońce, pustynny krajobraz (białe piachy i skały) i najniższe iso to 200. Mogę zrobić na minus Ev i 1/4000s , ale czy to wystarczy? Ktoś mi doradził filtr szary. Można to rozwiązać inaczej? Może i się kompromituję, ale ..przecież w życiu nie miałam Nikona z ISO 200 jako najniższym. Poza tym jestem amatorką..

fushiro
02-12-2010, 11:09
Mamy okrutne słońce, pustynny krajobraz (białe piachy i skały) i najniższe iso to 200.

Można spokojnie ustawić Lo1, czyli odpowiednik ISO100. Nie będzie żadnej różnicy w obrazku. Jeżeli to jeszcze nie wystarczy można zapisać zdjęcia jako RAW i pociągnąć ekspozycję w dół w post procesie. Zakładam że w takich warunkach jak coś ma być wypalone to nawet -4EV nie pomoże i trzeba będzie się z tym pogodzić.

weelkoo
02-12-2010, 11:10
O ile się orientuję (nie sprawdzałem), to kompensacja ekspozycji przy 1/4000 już nic nie da. To minimalny czas otwarcia migawki. Ale D90 ma chyba programowe ISO 100... Jak nie to pozostaje filtr ND, lub mocne domknięcie przysłony.
PS. Aparacik już dotarł?

Pozdrawiam.

creep
02-12-2010, 11:22
Bez przesady, naprawdę sporadycznie 1/4000 nie wystarczy. Robiłem zdjęcia na śniegu przy bezchmurnym niebie i było ok. Najwyżej dasz f8 do f11, to powinno wystarczyć. Ewentualnie polarek jakiś, lub szary filtr. Lub postprocess, ale nie sądzę żeby to było konieczne.
Nie martw się, będzie dobrze :)

velaskez
02-12-2010, 11:43
Bez przesady, naprawdę sporadycznie 1/4000 nie wystarczy. Robiłem zdjęcia na śniegu przy bezchmurnym niebie i było ok. Najwyżej dasz f8 do f11, to powinno wystarczyć. Ewentualnie polarek jakiś, lub szary filtr. Lub postprocess, ale nie sądzę żeby to było konieczne.
Nie martw się, będzie dobrze :)

A jak chcę dać na tym śniegu, albo w pustynnym słońcu f1.4...to co? Pozostaje tylko Canon 5d i ISO50;) I ND4:twisted:

draco1234
02-12-2010, 11:53
Gamegirl, podziel się wrażeniami po zakupie.

Umbra
02-12-2010, 12:29
A to cyba ze tak :) nie bawilem sie na razie AF-em przy filmowaniu.

Chociaż tak patrząc na testy AF w wideo w nowych alfach, nie wydaje mi się, aby w zdjęciach był gorszy od nikona. Ale w ręce nie miałem, więc nie wiem.

Gamegirl
02-12-2010, 12:54
weelkoo, draco - nie dotarł jeszcze. Ma być jutro!

Gamegirl
02-12-2010, 12:55
fushiro, creep - dziękuję!

weelkoo
02-12-2010, 13:44
weelkoo, draco - nie dotarł jeszcze. Ma być jutro!

Obiecaj, że zanim weźmiesz aparat do reki, przeczytasz dokładnie instrukcję obsługi... :-P

jur432
02-12-2010, 14:44

Może velaskez nie wie że da się włączyć linie w wizjerze ,wchodzisz do Menu i d2 tajesz tak i są możesz sprawdzić velaskez :)

draco1234
02-12-2010, 17:53
Gamegirl, będziesz zadowolona, od premiery używam...

creep
02-12-2010, 23:34
A jak chcę dać na tym śniegu, albo w pustynnym słońcu f1.4...to co? Pozostaje tylko Canon 5d i ISO50;) I ND4:twisted:

No ale ten problem jest lekko sztuczny, czyż nie? ;) Ale dobra, uściślijmy: w 99,9% procent przypadków będzie ok.

Umbra
03-12-2010, 11:54
Dlaczego sztuczny? Przecież jest zupełnie inna głębia ostrości na 1.4 i 8.

kobur
03-12-2010, 12:18
Witam jestem początkujący kupiłem niedawno d90 i poszukuję statywu jaki polecacie?

Badyl81
03-12-2010, 12:39
kobur, a szukałeś może w odpowiednim dziale? Tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=157510) jest trochę opinii o statywach. Ale to jeden z wielu wątków.

unicode
03-12-2010, 12:42
Witam jestem początkujący kupiłem niedawno d90 i poszukuję statywu jaki polecacie?

Benro Travel Angel A-269m8 + B-1 + PU-50 około 700zł

edit.

tu masz film jak sprawuje się głowica B-1 http://www.youtube.com/watch?v=DJ0Lne7Tc2I

Treakeya
03-12-2010, 13:02
GameGirl ,
polecam ci najlepszy podręcznik do D90:
Thom Hogan
"Complete Guide to the Nikon D90"

Seeker
03-12-2010, 13:29
"po zrobieniu 3 klatek aparat sam to złoży w jedno zdjęcie"

D80 też.

creep
03-12-2010, 15:58
Dlaczego sztuczny? Przecież jest zupełnie inna głębia ostrości na 1.4 i 8.
Serio? No nie wiedziałem.
Problem jest sztuczny - podał go velaskez, a nie pytająca, która napisała "pustynny krajobraz" a nie "zabawa GO na pustyni", więc jak zakładam f8 będzie ok. I naprawdę nie wiem, jak często kogoś najdzie taka właśnie potrzeba aby walić 1.4 na pustyni. A jak już ktoś ma tak specyficzną potrzebę, to raczej wie, czego potrzebuje i nie pyta o to na forum.

Umbra
04-12-2010, 13:15
Nie ma znaczenia, kto go podał. Problem jest i już.

mOSAd
06-12-2010, 02:51
Problemu nie ma, bo nie dotyczy on w żaden sposób omawianej puszki oraz jej konkurencji. To tak jakby problemem była konieczność uzyskania 10 klatek na sekundę. Jest wiele sztucznych problemów, które po prostu nie są tu analizowane, bo jest to bez sensu. W żaden sposób nie decydują o wyborze. Poza tym każda puszka ma wady (FX to z kolei droższe i cięższe obiektywy i sam korpus, problem z uzyskaniem większego odwzorowania, długim tele, słabsze pokrycie klatki punktami AF itd.), więc nawet 5D czy D3X nie są idealne. Wyszukiwanie problemów na siłę to zwykłe trolowanie i czcza gadanina po próżnicy.

Co do zdjęć - każdy z wymienionych korpusów da tę samą jakość zdjęć świadomemu użytkownikowi. Różnice są w obsłudze, szybkości wykonania zdjęcia, wygodzie, ergonomii, możliwym osprzęcie i konfiguracjach. I cenie. Cena odpowiada nie za jakość zdjęć, ale za wygodę, trwałość i uniwersalność. Za jakość zdjęć w dzisiejszych czasach odpowiadają obiektywy, światło, okoliczności oraz fotograf.

Treakeya
06-12-2010, 09:39
Zgadzam się całkowicie z MOSADEM:
"Wyszukiwanie problemów na siłę to zwykłe trolowanie i czcza gadanina po próżnicy."

GameGirl, napisz coś o nowym D90 ...

Gamegirl
06-12-2010, 10:53
Treakeya - dzięki za polecenie , rozejrzę się..Póki co wyrwałam parę minut z zawalonego weekendu i przejrzałam pobieżnie (bo o czytaniu nie było mowy) instrukcję- zupełnie o objętości książki:D

A wrażenia bardzo pozytywne. Duży i jasny wizjer robi wrażenie, doskonale chodzi AF, wyświetlacz też większy -porównuję do mojego poprzedniego aparatu , ergonomiczny..tylko z wagą jeszcze mi się ciężko pogodzić.. A tak z dziewczyńskich zalet to ten dźwięk podnoszenia/opadania lustra to muzyka dla moich uszu;). Już się nie mogę doczekać jakiegoś wolnego czasu..

Jeszcze raz dziękuję WSZYSTKIM za cenne uwagi. Gdyby mi coś nie szło, to wiem gdzie się zwrócić o pomoc:)

cervandes
06-12-2010, 14:13
A wrażenia bardzo pozytywne. Duży i jasny wizjer robi wrażenie, doskonale chodzi AF, wyświetlacz też większy -porównuję do mojego poprzedniego aparatu , ergonomiczny..tylko z wagą jeszcze mi się ciężko pogodzić.. A tak z dziewczyńskich zalet to ten dźwięk podnoszenia/opadania lustra to muzyka dla moich uszu;). Już się nie mogę doczekać jakiegoś wolnego czasu..

identyczne miałem wrażenia po kupieniu pierwszego lustra - d80. Potem przyszła pora na 90-tkę bo cmos taki modny się zrobił, ahhh ten dźwięk i wizjer, ahh AF z 18-105. A później miałem okazję pobawić się lepszym body i lepszym szkłem... pół roku z 90tką wytrzymałem, czego i Tobie życzę!

Gamegirl
06-12-2010, 14:56
cervandes - wytrzymałeś? Czyli,że wcale szczęśliwy nie byłeś mając D90? A patrz co napisałeś kilka dni temu:

ja niedawno pogoniłem idealnego D90 bo brakowało mi właśnie lepszego AF, czasu 1/8000 i uszczelnień. Reszta w tym aparacie to bajka i chyba kupię jeszcze raz 90tkę jako drugie body.

coroner
06-12-2010, 15:56
Oczywiście, ze ma wady... W moim juz 2gi raz padł AF.

cervandes
06-12-2010, 15:56
tak jak napisałem, miałem 90-tkę, ale brakowało mi lepszych parametrów które wymieniłem, dlatego kupiłem 300s o którym dziś napisałem, że dźwięk i AF powala już znając możliwości D90. A kupię D90 (raczej) jako zapasowe body, nie sądzę aby było mi potrzebne ale lepiej mieć i nie potrzebować niż potrzebować i nie mieć :)

Powtarzam: D90 jest wart każdej złotówki, jednak jak już zaczniesz się wgryzać w temat to może się okazać, że po zabawie lepszą zabawką się zakochasz (jak ja) i będziesz chciała się dalej sprzętowo rozwijać. A zoom ze światłem 2.8 to piękna sprawa, a co dopiero stałki z f/1.8 czy 1.4...

Blasius.G
06-12-2010, 18:26
Wizjer ma wade ale jak dla amatorskich luster to standard. Chodzi o niepelne krycie kadru. Niejednokrotnie pojawia sie cos niepozadanego na zdjeciu wlasnie na krawedzi. Coz. Zawsze mozna wystemplowac:)