PDA

Zobacz pełną wersję : Vista - profil a kontrola konta użytkownika

radek862
28-11-2010, 21:02
Witam,

na 2 komputerach z Vistą mam irytujący problem z profilem barw. Po "skalibrowaniu" wyświetlacza obraz zmienia się oczywiście diametralnie - znika charakterystyczne dla notebooków zaniebieszczenie (zauważyłem w 80 % przypadków) - czyli urządzenie działa na nowym profilu.
Natomiast po uruchomieniu jakiejkolwiek aplikacji wymagającej zatwierdzenia przez kontrolę konta użytkownika (efekt przyciemnionego systemu w tle i trzeba kliknąć ok ... ;) albo nie) - dokładnie w tym momencie następuje powrót profilu wyświetlacza do stanu "fabrycznego".. po resecie albo wciśnięciu przycisku uśpienia (wtedy tuż przed wygaszeniem ekranu) następuje powrót do prawidłowego profilu wyświetlacza (tego po skalibrowaniu).
Cholernie irytujące.

Jest na to jakaś rada ? Łatka Microshitu ?

Pozdrawiam..

ps. i nie chciałbym wyłączać kontroli konta użytkownika .. "użytkownicy" za często klikają ok a tak jest szansa, że się zastanowią zanim zatwierdzą "niewiadomoco"

michaskro
30-11-2010, 17:13
według mnie, pomoze tylko wyłączenie kontroli konta użytkowników lecz moge się mylić, pozdrawiam

Zink
01-12-2010, 15:36
A może wystarczy wyłączyć przyciemnianie ekranu przez UAC?

artful
01-12-2010, 15:46
według mnie, pomoze tylko wyłączenie kontroli konta użytkowników lecz moge się mylić, pozdrawiam

przerabiałem temat, od miesięcy śledzę różne fora:-), wyłącznie UAC nie pomoże, łatki też nie uświadczysz
jedynym rozwiązaniem jest załadowanie profilu w momencie jego utraty (mam jakiś programik, który to robi, ale nazwy teraz nie pomnę, LUT Manager, czy jakoś tak)

radek862
01-12-2010, 20:40
dzięki koledzy ..

właśnie znowu użyłem i1'a zamknąłem klapę lapka - wróciłem - otworzyłem - w momencie jak się uruchomił najpierw było ok i zaraz do k...y n...y znowu przestawił się na swoje "fabryczne" ;/ ach..

co ciekawe - jak uruchamiam program dołączony do kalibratora to profil wskakuje prawidłowy .. .paranoja
dlaczego w tym microsofcie siedzą tacy ignoranci ;)

radek862
01-12-2010, 21:29
artful - dzięki - LUT Manager pozwala na powrót do właściwego profilu .. metodami systemowymi nie udało mi się przywrócić dobrego profilu .. najwygodniej chyba jako default w systemie ustawić właściwy icc i jak system zmieni w menu LUT Manager'a kliknąć load default

radek862
02-12-2010, 00:15
... żeby nie zaczynać nowego wątku:

W momencie włączenia pokazu slide show w windowsie - pomijając jakieś dziwne przeskalowywanie zdjęcia - jakoś nasilają się kolory - nieprzewidywalnie.. tzn. :) z reguły jest tak, że przeglądając je ręcznie mam kolory ok - po kliknięciu na slide show - przekolorowane (najgorsze jak pojawiają się zaróżowione twarze)... jak na slide show jest ok - przy ręcznym przeglądaniu są za blade..