PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pierwszy dzień zimy po kaszubsku

psik
28-11-2010, 14:54
Witam,
podróżując wzdłuż i wszerz nie mogłem się oprzeć tym widokom:
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.parsival.pl/nikonforum/DSC_4259.jpg)
2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.parsival.pl/nikonforum/DSC_4262.jpg)

Pozdrawiam wszystkich i czekam na opinie.

Marek

wasilewk
28-11-2010, 14:58
Ja mam taką zasadę: "Jak nie ma światła, to szkoda moich wysiłków..."

Pzdr.

psik
28-11-2010, 15:00
A konkretniej?

chezzi
28-11-2010, 15:02
...a tu brak światła?? Raczej kompozycja i obróbka mogłaby być lepsza. Miejsce i moment ciekawe. Pozdr.

wasilewk
28-11-2010, 15:03
Szaro, ponuro, brak kontrastów - na 2-ce te słupy...

Pzdr.

P.S.
Dziś do południa zrobiłem sobie wypad krajobrazowy: identycznie mi wyszło - wszystkie foty skasowałem, choć chciałem uwiecznić "pierwszy śnieg". W tej chwili wyszło słoneczko, ale jest już późno i mi się nie chce rezygnować z obiadu.

bahuone
28-11-2010, 15:03
wasilewk ze na zdjeciu nie ma swiatla to nie znaczy ze nie ma ono klimatu. W tym momencie wrzuciles wszystkie fotki bez swiatla do jednego worka.

A odnosnie zdjec, slabe nie przemyslane kadry, glownie chodzi o uciete drzewa/o na obu fotkach. Jedyne co jest w miare dobre to balans bieli :) przynajmniej snieg nie jest zloty ani niebieski. Racja obrobka slaba.

wasilewk
28-11-2010, 15:08
wasilewk ze na zdjeciu nie ma swiatla to nie znaczy ze nie ma ono klimatu. W tym momencie wrzuciles wszystkie fotki bez swiatla do jednego worka.

....

Ale ja myślałem tylko o "tych" zdjęciach krajobrazowych, bo przed chwilą sam byłem na wycieczce bez światełka.

Pzdr.

bahuone
28-11-2010, 15:10
To co najmniej dziwnie to zabrzmialo, bo jezeli to zasada to nigdy nie fotografujesz kiedy nie ma swiatla. Warto by bylo zaznaczyc czy to sie odnosi tylko do krajobrazu czy do konkretnej fotografii.

wasilewk
28-11-2010, 15:17
To co najmniej dziwnie to zabrzmialo, bo jezeli to zasada to nigdy nie fotografujesz kiedy nie ma swiatla. Warto by bylo zaznaczyc czy to sie odnosi tylko do krajobrazu czy do konkretnej fotografii.

Masz rację, nie zaznaczyłem...

Pzdr.

P.S.
FOTO - GRAFIA -> "rysowanie światłem"... ...chmmm...

bahuone
28-11-2010, 15:21
Masz rację, nie zaznaczyłem...

Pzdr.

P.S.
FOTO - GRAFIA -> "rysowanie światłem"... ...chmmm...

Idac tym tropem to fotografia po obrobce to juz nie fotografia a grafika komputerowa/cyfrowa.

wasilewk
28-11-2010, 15:36
Idac tym tropem to fotografia po obrobce to juz nie fotografia a grafika komputerowa/cyfrowa.

Eeeee, no przecież ja sam tego nie wymyśliłem !

psik
28-11-2010, 15:43
Spróbuję przywrócić dyskusję do wątku zdjęć.

Kadrowanie to sprawa subiektywna i ze swej strony mogę powiedzieć, że kadry przemyślałem i nie są przypadkowe (nawet słupy elektryczne - mogłem je przecież usunąć). Mogą się podobać lub nie.

Co do obróbki - poproszę, jeśli to możliwe, o bardziej szczegółowe uwagi. Chciałbym z nich skorzystać w przyszłości.

Pozdrawiam,
Marek

Klarens
28-11-2010, 16:06
rzeczywiscie braklo swiatla, jest mdlo , kadrowo tez bez rewalacji

psik
29-11-2010, 12:29
Prawdę mówiąc liczyłem na opinie, które mógłbym wykorzystać w przyszłości.
Moja próba powrotu do merytorycznej oceny zdjęć pozostała bez echa, co znaczy dla mnie, że piszecie Panowie tylko po to, żeby poprawić sobie samopoczucie i zaliczyć jeszcze kilka postów.
Symptomatyczne jest, że w tym wątku im więcej postów ma piszący, tym przydatność opinii mniejsza...

Życzę dalszego samozadowolenia.

jacekz40
29-11-2010, 13:06
Ja mam taką zasadę: "Jak nie ma światła, to szkoda moich wysiłków..."

Pzdr.

Ja mam coś zupełnie podobnego :wink: dlatego rzadko fotografuję w tym okresie.
a do autora fotek, jeżeli ma być dokładniej to coś dorzucę. Nie wiem na ile jesteś przygotowany teoretycznie ale jest coś takiego jak podział kadru, mocne punkty, to akurat położyłeś na łopatki... na 1-ce uciachane wierzchołki drzew i nie ma motywu przewodniego. Można było zachować te drzewa w budowaniu kadru ale trzeba pokazać w całości, czyli albo szerszy kąt albo odejść kilka kroków w tył.

Duder
29-11-2010, 14:22
Akurat takie mądrości to g... prawda.Nie ma czegoś takiego jak żelazne zasady.A jeśli ktoś się takowych trzyma to jego sprawa,ale niech nie wciska tego kitu innym.Podział kadru,mocne punkty i tego typu brednie dobre są w fotograficznym przedszkolu.O ucinaniu obiektów (np.drzew) nawet nie wspomnę,bo ucinać można zawsze i wszystko jak się chce,a czasem trzeba,byle tylko miało to sens.Powtarzanie takich prawd objawionych uważam za szkodliwe,dlatego postanowiłem zaprotestować.
Co do zdjęć,rzeczywiście brakowało światła,a bez niego jest płasko i bez wyrazu.

Sławomirowski
29-11-2010, 14:38
Ponuro strasznie w tych zdjęciach, jest niby mgła ale nic ona "nie opowiada", ponieważ chyba źle zrównoważyłeś kompozycję.

psik
29-11-2010, 15:07
I tu dziękuję - jacekz40 i Duder. Prawie wszyscy skłaniają się ku zbyt ponuremu wyrazowi zdjęć, to mi daje do myślenia. Światła było dosyć, do takiej postaci doprowadziłem obróbką. W każdym razie dzięki za konstruktywne uwagi.

jacekz40
29-11-2010, 15:21
Akurat takie mądrości to g... prawda.Nie ma czegoś takiego jak żelazne zasady.A jeśli ktoś się takowych trzyma to jego sprawa,ale niech nie wciska tego kitu innym.Podział kadru,mocne punkty i tego typu brednie dobre są w fotograficznym przedszkolu.O ucinaniu obiektów (np.drzew) nawet nie wspomnę,bo ucinać można zawsze i wszystko jak się chce,a czasem trzeba,byle tylko miało to sens.Powtarzanie takich prawd objawionych uważam za szkodliwe,dlatego postanowiłem zaprotestować.
Co do zdjęć,rzeczywiście brakowało światła,a bez niego jest płasko i bez wyrazu.
Duder chyba coś nie tak, ja nie pisałem o żelaznych tylko o ogólnych a to zasadnicza różnica.
Z tego co napisałeś wynika, że kompozycja Ci odpowiada, jedyny mankament jaki zauważyłeś to brak światła... a w tym konkretnym przypadku to mnie bardziej dziwi niż cała powyżej zacytowana argumentacja.

Browar
29-11-2010, 15:41
na 2 te drzewo tak nijak uciete

Duder
29-11-2010, 17:46
Duder chyba coś nie tak, ja nie pisałem o żelaznych tylko o ogólnych a to zasadnicza różnica.
Z tego co napisałeś wynika, że kompozycja Ci odpowiada, jedyny mankament jaki zauważyłeś to brak światła... a w tym konkretnym przypadku to mnie bardziej dziwi niż cała powyżej zacytowana argumentacja.

Zgoda,wziąłem Twoje uwagi może zbyt jednoznacznie,ale tak je odebrałem.
Bardzo dobrze mnie zrozumiałeś -nie mam większych zastrzeżeń do kompozycji tych zdjęć.A do czego chciałbyś się "przyczepić" poza cięciem drzew?Na 1 można by chcieć trochę mniej gleby(ale i tak jest dobrze) i to wszystko.
Co do cięcia drzew - bardzo często jest to nieuniknione,a także bardzo ciekawie wpływa na kadr.Np. zdjęcie nr 2 ma drzewo przecięte na pół i tworzy ono coś w rodzaju ramy jednostronnej.Od niego zaczyna się kadr na zasadzie ściana-przestrzeń.Można oczywiście tego nie lubić i samemu nie stosować,ale nie można twierdzić,że tak nie można,nie należy itp.