Zobacz pełną wersję : 'Śnieżny' motocykl
Witam wszystkich :)
To moje pierwsze zdjęcie w tym dziale, ogólnie rzecz biorąc liczę na konstruktywną krytykę i rady, abyście przy moim kolejnym zdjęciu nie musieli się tak denerwować hehehe ;)
Pozdrawiam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img80.imageshack.us/img80/6287/motorsnieg.jpg)
jacek.gold
28-11-2010, 11:24
no taki śnieżny pstryk z lampą i śnieżkami
Sapphiron
28-11-2010, 11:44
lampa i kadr... ot gniot dokumentacyjny jak to mi naprószył śnieżek na motór...
Dziękuje za szybkie komentarze,
czy moglibyście podpowiedzieć jak wykonać to zdjęcie w inny sposób aby to nie był gniot dokumentacyjny?:)
Pozdrawiam
Proponuję przyjść tam w dzień :P
Ja bym zaczął od skasowania tego i poczytania kilku książek na ten temat. No i oczywiście dużo pstrykał ;]
Ja bym zaczął od skasowania tego i poczytania kilku książek na ten temat. No i oczywiście dużo pstrykał ;]
dużo pstrykam i staram się uczyć, od czegoś trzeba zacząć. :)
Proponuję przyjść tam w dzień :P
w dzień wydawał się mniej atrakcyjny.. :P oraz całe tło samochodów jak dla mnie przeszkadza a wieczorem jakoś dało się to wyeliminować.
A jakbys ustawil aparat na statywie, podswietlil czyms motocykl od dolu i nastawil dlugi czas?
A jakbys ustawil aparat na statywie, podswietlil czyms motocykl od dolu i nastawil dlugi czas?
w sumie mogę wyjść tam w nocy/wieczorem , tylko co masz na myśli zebym podswietlil od dołu?
dysponuje sb 600 jako lampą zewnętrzną. Mam wziąć Latarkę?;p
Pozdrawiam
DonArturo
28-11-2010, 13:06
w dzień wydawał się mniej atrakcyjny.. :P oraz całe tło samochodów jak dla mnie przeszkadza a wieczorem jakoś dało się to wyeliminować.
postaraj się popracować nad głębią ostrości, wtedy tło będzie sprzymierzeńcem a nie wrogiem
Nie znam sie, ale moglbys sprobowac. :P Statyw, 20 s, swiecisz raz z prawej, raz z lewej. Ciekawe co by wyszlo.
dobra latarka może być ok, lampę schowaj na półkę co najmniej na pół roku :D
Sapphiron
28-11-2010, 15:09
jak czytam te porady to mi się normalnie nóz w kaburze otwiera...
"Lampę schowaj na półkę" - no błagam, to po kiego grzyba kupował jak ma się nie uczyć wykorzystywać?
"Ciekawe co by wyszło" Kiszka...
Do autora:
Polecam książki "Z pamiętnika lampy błyskowej" oraz "Światło w fotografii - magia i nauka". Dwie naprawdę zacne książki któe wyjaśnią Ci prawie wszystkie kwestie odnośnie światła, modelowania światłem i ogólnie tematu sensu fotografii...
co do pomysłu +statyw, latarka, to mogę spróbować, Jednak to wszystko musi poczekać do czasu aż spadnie śnieg, bo właściciel odśnieżył Motocykl :)
@Audik, Twoja rada jest mhm mało na miejscu :) Ogólnie staram się robić zdjęcia przy świetle zastanym jednak jakieś spotkania rodzinne, święta itp chciałbym mieć dobrze udokumentowane.
@Sapphiron - Dziękuję, postaram się nabyć te książki :)
Narazie przeczytałem "Poezja Obrazu" Chris Orwig, oraz "Radosc Fotografowania" nikona.
Postaram się w niedalekiej przyszłości dorzucić tu kolejne próby o ile motorek nie zniknie :))
Pozdrawiam
postaraj się popracować nad głębią ostrości, wtedy tło będzie sprzymierzeńcem a nie wrogiem
Postaram :)
A ja z innej beczki.. nie żal ci chłopie maszyny ?
Przecież to nie jego maszyna, więc czego ma mu być żal :?: :?: :roll:
Co do zdjęcia, to odwiedź wątek: Zdalne błyskanie (strobing) cz. 2 - przykłady w plenerze (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69089) wiem, że wątek jest spory, ale znajdziesz tam sporo przykładów i porad jak używać lampy wyzwalając ją zdalnie :)
Jak CI już ktoś podpowiedział, to nie moja maszyna :)
Przecież to nie jego maszyna, więc czego ma mu być żal :?: :?: :roll:
Co do zdjęcia, to odwiedź wątek: Zdalne błyskanie (strobing) cz. 2 - przykłady w plenerze (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69089) wiem, że wątek jest spory, ale znajdziesz tam sporo przykładów i porad jak używać lampy wyzwalając ją zdalnie :)
Bardzo dziękuję, w wolnym czasie postaram się to przejrzeć
Michał Jędrak
03-12-2010, 10:15
A tam strobing srobing. Ustawiasz aparat na statywie i robisz zdjęcie z długim czasem. Możesz też wziąć lampę do ręki i na najmniejszej mocy (np 1/64) postukać parę razy z jednej i drugiej strony. Lampa na aparacie to najgorsza z możliwości.
damciop03
03-12-2010, 12:09
A jak by zrobił zdjęcie w dzień ale w HDR motor mógłby wyglądać na prawdę bardzo fajnie.
Raczej przypadkowe zdjęcie walnięte na wprost lampą.