Zobacz pełną wersję : Czy te książki są warte zakupu?
Witam.
Szukałem i nie znalazłem lepszego miejsca na zadanie tego pytania.
Jeśli się mylę, to proszę przenieść ten temat w należne miejsce.. dzięki.
Rozważam zakup jakiejś dobrej książki (książek) w celu poważniejszego zapoznania się z tematem foto.
Znajomy fotograf-amator polecił mi dwie pozycje:
1. Książka o fotografowaniu - A. Mroczek
2. Okiem fotografa - M. Freeman
Ostatnio widziałem w Empiku fajną "trylogią" Scotta Kelby'ego "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej" i po pobieżnym przeglądnięciu bardzo mi się ta pozycja spodobała!
Czy ta "trylogia" jest godna polecenia dla początkującego amatora?
proszę o opinie..
pozdro
polecam kilkaset postów w tym wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=21778
polecam kilkaset postów w tym wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=21778
Dzięki
Aczkolwiek jeśli ktoś ma jakieś zdanie o Sekrety mistrza fotografii cyfrowej Kelby'ego to będę wdzięczny
:wink:
DonArturo
27-11-2010, 22:43
czytałem-słabe te sekrety. nie polecam
Aczkolwiek jeśli ktoś ma jakieś zdanie o Sekrety mistrza fotografii cyfrowej Kelby'ego to będę wdzięczny
Zależy czego oczekujesz - ta książka to raczej zbiór takich luźnych ciekawostek, dla osób które już solidniejsze podstawy techniki fotograficznej mają...
Ze swojej strony polecam Andreasa Feiningera - "O fotografii". Książka już leciwa, ale sporo wiedzy ponadczasowej.
Zresztą - im więcej przeczytasz, nawet starych książek z PRL-u, tym lepiej. Podstawowe zasady fotografii się nie zmieniły, tylko technika poszła troszkę do przodu. Dobrze jest poznać historię fotografii chronologicznie - wtedy docenisz w pełni możliwości dzisiejszego sprzętu.
Książka Mroczka miała kilka wydań - starsze, z lat 80-tych to dużo szczegółowych porad nt. fotografii analogowej, wywoływania materiałów itp. Nowsze wydanie to bardziej zbiór takich esejów nt. konkretnych problemów z którymi się fotograf boryka - myślę że można polecić, ale tez już dla kogoś, kto ma podstawy.
Dzięki
Ksiązki Kelby'ego to nie jest typowy podręcznik, w którym omawiana jest fotografia od podstaw. To raczej zbiór porad fotograficznych dla bardziej zaawansowanego użytkownika, napisanych dość krotochwilnym językiem, więc całkiem fajnie się czyta. Dużo o wykorzystaniu specjalistycznego sprzętu do fotografii.
Znajomy fotograf-amator polecił mi dwie pozycje:
1. Książka o fotografowaniu - A. Mroczek
2. Okiem fotografa - M. Freeman
Ostatnio widziałem w Empiku fajną "trylogią" Scotta Kelby'ego "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej" i po pobieżnym przeglądnięciu bardzo mi się ta pozycja spodobała!
Czy ta "trylogia" jest godna polecenia dla początkującego amatora?
Wszystkie wymienione przyozdabiają moja biblioteczkę. Wyglądają niezgorzej. Czytać nie mam czasu.
Kazda ksiazka jest warta przeczytania. Zawsze cos z niej wynieszesz, a sprzedaz z mala strata lub nawet w ogolnie. Ogolnie mowiac, czytanie doksztalca ;)
Książek mam sporo a czasu na ich czytanie w ogóle, lubię poradniki Kelby'ego, polecam. Ogólnie czytanie o fotografii poszerza horyzonty, można "przeskoczyć" o kilka etapów wyżej zamiast samemu mozolnie dochodzić do tego samemu.
Polecam również:
Witold Dederko "Oświetlenie w fotografii" Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe, Warszawa 1969
Andrzej Mroczek "Książka o fotografowaniu" Wydawnictwo Koroprint-Elew, Warszawa 2002
Władysław Pawelec "Fotografia aktu" Wydawnictwo Videograf II, Katowice 1999
Paweł Wójcik "Kompozycja obrazu fotograficznego" Wyd. Alter, Warszawa 1990
Tomasz Wójcik "ABC fotografowania" Wyd: Buchmann, Warszawa 2002
Polecam też autorów książek anglojęzycznych:
Bryan Peterson, John Hedgecoe, Henry Horenstein, Tom Ang, no i oczywiście Scott Kelby.
Jeśli mogę coś poradzić, to biblioteka. Nie wiem jak jest w Wejherowie, ale już w Gdyni znajdziesz godne polecenia instytucje zapewniające darmowe czytanie. Warto przeglądnąć, jeśli się da - wypożyczyć. Z pewnością książka A. Mroczka jest ciekawa, godna polecenia, w przeciwieństwie do w 90% godnej pożałowania chały obecnej teraz na półkach w księgarniach.
Muszę przyłączyć się do postu @Hosaki i polecić książki W. Dederki. Bardzo rozwijają, znajdziesz je również w bibliotece. :)