Zobacz pełną wersję : Coolpix s3000
Witam.
Mam pewien problem, niedawno nabyłam Nikona Coolpix S3000.
Chciałabym się zapytać o pierwsze ładowanie akumulatora. W instrukcji obsług nic nie napisano na ten temat, a w internecie nic nie znalazłam.
Z góry dziękuję za pomoc.
pieczarek
27-11-2010, 13:01
Rozładuj do końca ten stan, który otrzymałaś z aparatem.
Naładuj do pełna. Rozładuj do końca. Jeszcze raz naładuj do pełna.
Pełne, głębokie, do zera rozładowanie akumulatora może go zniszczyć. Tylko, że aparat nie rozładowuje go do końca, do zera absolutnego. Podobnie jak telefon komórkowy kończy pracę, gdy tego prądu trochę jeszcze jest. Pełne rozładowanie może nastąpić przez zwarcie obwodu, przez podłączenie bezmyślnej żaróweczki, silniczka. Nie ma więc obawy, że zniszczysz akumulator rozładowując go za pomocą aparatu.
Po takim kilkukrotnym pełnym naładowaniu i rozładowaniu można go doładowywać w dowolnym momencie. I raz na jakiś czas rozładować do końca.
W ten sposób traktuję mój akumulator w D90. I po półtora roku w menu pokazuje mi , że w skali od 0 do 4 ma parametry akumulatora nowego (new!).
Zaraz zacznie się namiętna dyskusja o rozładowywaniu do końca akumulatorów, potrzebie ich początkowego formowania. Przedstawiłem swoje doświadczenia, podobnie traktuję telefony komórkowe - jestem bardzo zadowolony z ich parametrów użytkowych.
Mam jeszcze jedno pytanie, czyli radziłbyś ładować standardowo, tyle ile pisze w instrukcji?
cheyenne
27-11-2010, 20:53
ładuj całą noc - nie zaszkodzi, ładowarka nie przepełni baterii bo posiada procesor zarządzajacy ładowaniem
nie przejmuj się formatowaniem baterii
obecne baterie nie wymagają formatowania dlatego też
W instrukcji obsługi nic nie napisano na ten temat
pieczarek
28-11-2010, 00:10
... nie przejmuj się formatowaniem baterii ...
Słusznie, nie przejmuj się czymś, czego w odniesieniu do baterii nie ma. Formatuje się dysk twardy, baterię się formuje.
Przypuszczam, że w instrukcji obsługi nic nie ma o formowaniu baterii, ponieważ jest to instrukcja także dla Amerykanów z wiadomymi konsekwencjami tego faktu. Ale jeśli rozumiesz o czym napisałem na początku i potrafisz to wykonać, to niczego nie zepsujesz, a możesz pomóc.
Potrzeba - lub jej brak - formowania baterii, to odwieczny temat na forach telefonów komórkowych, użytkowników latarek itp. Zdania są podzielone. Ja sobie chwalę formowanie baterii i późniejsze w miarę rozsądne jej użytkowanie.
cheyenne
28-11-2010, 00:39
Słusznie, nie przejmuj się czymś, czego w odniesieniu do baterii nie ma. Formatuje się dysk twardy, baterię się formuje.
Przypuszczam, że w instrukcji obsługi nic nie ma o formowaniu baterii, ponieważ jest to instrukcja także dla Amerykanów z wiadomymi konsekwencjami tego faktu. Ale jeśli rozumiesz o czym napisałem na początku i potrafisz to wykonać, to niczego nie zepsujesz, a możesz pomóc.
Potrzeba - lub jej brak - formowania baterii, to odwieczny temat na forach telefonów komórkowych, użytkowników latarek itp. Zdania są podzielone. Ja sobie chwalę formowanie baterii i późniejsze w miarę rozsądne jej użytkowanie.
IMO jeśli byłoby konieczne formowanie baterii na pewno by o tym wspomniano w instrukcji tak jak to czyniono onegdaj w instrukcjach telefonów komórkowych
współczesne baterie nie wymagają formowania
za to zasadę ładowania jeszcze conajmniej 2 godziny po zasygnalizowaniu przez ładowarkę zakończenia ładowania uważam za słuszną bo W PRAKTYCE powoduje uzyskanie większej ilości zdjęć/błysków i niektóre instrukcje wspominają o tym (np. do lustrzanek sony)
pieczarek
28-11-2010, 08:53
Mogą być jeszcze inne powody tego, że nie wspomina się w instrukcjach obsługi o formowaniu baterii.
1. Żywot tego typu aparatów (z uwagi na niewielką cenę, z uwagi na szalony postęp technologiczno-marketingowy) jest krótki. Nikt nie oczekuje, że taki aparat będzie służył dłużej niż 2-3 lata. Ze zrozumieniem traktowany jest fakt, że elektronika zdycha zaraz po zakończeniu okresu gwarancji. A ceny proponowane przez serwis skutecznie zniechęcają do naprawy. Zostaje zakup nowych zabawek. W tym krótkim okresie eksploatacji sprzętu bateria nie zdąży się zupełnie zbiesić. A użytkownik nie będzie umiał zidentyfikować usterki akumulatorka.
2. Większość sprzedawców telefonów komórkowych nie ma pojęcia co sprzedaje, nie potrafią wyjaśnić podstawowych spraw. W tym także tych związanych z zasilaniem. Podobnie jest ze sprzedawcami aparatów fotograficznych. Wiem, bo czasami dla zabawy testuję poziom ich wiedzy. Po co więc w instrukcji wspominać o czymś, czego nie będzie potrafił wyjaśnić sprzedawca?
W całej tej dyskusji nie zapominajmy, że każdy typ akumulatorów ma swoje optymalne sposoby ładowania, przechowywania, obciążeń podczas pracy. To, że standardowym, najpopularniejszy traktowaniem akumulatora nie zrobimy mu większej krzywdy, nie znaczy że nie da się go traktować lepiej.
Dla Alice brawa, że zainteresowała się problemem, który w opinii większości jakoby już nie istnieje.
Dziękuję bardzo za waszą pomoc, jestem naprawdę wdzięczna :)
cheyenne
28-11-2010, 21:30
Dla Alice brawa, że zainteresowała się problemem, który w opinii większości jakoby już nie istnieje.
bo nie istnieje
to jest szukanie dziury w całym
naprawdę niewiele zmienisz z pietyzmem ładując akumulator do współczesnego aparatu fotograficznego
jest ze sprzedawcami aparatów fotograficznych. Wiem, bo czasami dla zabawy testuję poziom ich wiedzy. Po co więc w instrukcji wspominać o czymś, czego nie będzie potrafił wyjaśnić sprzedawca?
instrukcja jest dla nabywcy a nie dla sprzedawcy
pieczarek
28-11-2010, 23:05
bo nie istnieje
Głębia argumentacji powala.
Ostrożniej by było napisać "dla mnie nie istnieje". Bo są ludzie dla których akumulatory stwarzają problemy. I swoje uwagi podpierają przeprowadzonymi eksperymentami. Skoro np. akumulatory Li-ion są takie doskonałe, to dlaczego zaleca się wyjmować je z laptopów podłączonych na stałe do sieci. Czemu ten cud techniki zabijają temperatury pracującego procesora? Problemów z akumulatorami Li-ion jest naprawdę sporo więcej. Ty pozostaniesz przy swoim zdaniu, ja przy swoim. Ale zapewniam Cię, że akumulatory w moich telefonach, aparatach, laptopach są po kilku latach w znacznie lepszym stanie, niż u tych znajomych, którzy w takim samym sprzęcie traktowali je zgodnie z Twoimi wskazówkami, czyli dowolnie.
instrukcja jest dla nabywcy a nie dla sprzedawcy
Oczywiście, że tak. I oczywiście, że nie. Tu znowu będziemy się pięknie różnili w swoich opiniach.
cheyenne
29-11-2010, 11:34
nigdy nie wyjmowałem baterii z laptopa podłączonego do sieci
na baterii pracuję codziennie przez 4-5 godzin i nie zauważyłem by to działanie miało wpływ na jej normalne zużycie
nie przeprowadzam testów ogniw i dobrze mi z tym
mam inne problemy i takimi drobiazgami się nie zajmuję
kończę temat i pozdrawiam
wyraziłem tylko i wyłacznie swoje subiektywne opinie
pieczarek
29-11-2010, 12:07
nigdy nie wyjmowałem baterii z laptopa podłączonego do sieci
na baterii pracuję codziennie przez 4-5 godzin i nie zauważyłem by to działanie miało wpływ na jej normalne zużycie
A z czym porównywałeś? Jak określiłeś, które zużycie jest "normalne". Tak się składa, że wysoka temperatura wewnątrz laptopa jest szkodliwa dla akumulatora Li-ion. Zalecenia wyjmowania go z zasilanego z sieci komputera są bardzo często spotykane w poważnych źródłach. Nie sądzę, aby były to czyjeś rojenia.
nie przeprowadzam testów ogniw i dobrze mi z tym
Ja też nie przeprowadzam testów. Bo nie mam ku temu odpowiednich kwalifikacji. Ale wiem, że są instytucje i maniacy, którzy takie testy przeprowadzają. I z ich spostrzeżeń wynika, że wcale nie jest tak różowo, jak zapewniają producenci. Po prostu przedstawiam ich ustalenia.
wyraziłem tylko i wyłacznie swoje subiektywne opinie
Wszystkie opinie są subiektywne. Także moje. Dobrze zatem, że Alice miała możliwość zapoznania się z dosyć rozbieżnymi ocenami zasad ładowania i użytkowania akumulatorów.
Pozdrawiam.
ferdzi24
02-12-2010, 23:01
Poszukuje pilnie zródła do którego mogę się zwócić o zakup ładowarki do nikona s3000, bardzo mi zależy na pewności zródła i czasie przesyłki,za okazaną pomoc z góry dziekuje;)