PDA

Zobacz pełną wersję : Ciemne zdjęcia d90 (matryca??)

MyMad
27-11-2010, 10:33
Od wczoraj mam problem. Z moim d90 stało się coś dziwnego - mimo dobrze dobranych parametrów czasu i przysłony robi bardzo ciemne zdjęcia. w pomieszczeniu to by musił byc czas 5, żeby było coś widać, na zewnątrz nie mniej niż 100. Z lampą błyskową (wbudowaną) jest ok. zastanawiam się, czy nie padła matryca, no bo co to może być? patrzę przez wizjer - jest wszystko ok, dopiero zdjęcie wychodzi ciemne. rozważam chyba zawiezienie do fotojokera, aparat jeszcze na gwarancji... Czy ktoś miał podobny problem albo wie co ty jest nie tak?

Przemek Paśnik
27-11-2010, 10:36
Hej, możesz wstawić jakieś zdjęcie poglądowe? Tak na sucho to ciężko określić

BolzZ
27-11-2010, 11:03
Może otwórz przysłonę ;)

unicode
27-11-2010, 11:16
a może masz blokadę ekspozycji?

Blasius.G
27-11-2010, 11:29
To co widzisz patrzac przez wizjer nie bedzie tym samym co pojawi sie na zdjeciu (w kwestii oswietlenia). Wizjer ma ulatwic kadrowanie, a nie dobranie ekspozycji.

MyMad
27-11-2010, 11:37
cięzko to pokazać na zdjęciu, bo dzisiaj nie ma słonca w ogóle. ale najlepszym dowodem, to jak dam na priorytet przysłony, ustawie f/3.5 (najmniejszą możliwą, mam obiektyw 18-105) to czas się ustawia 5, 6 no to sorry, ale aż tak ciemno w domu nie jest, i wcześniej na pewno tak nie było... moze matryca sie jakoś przepaliła

scottbiker
27-11-2010, 12:46
Sprawdź czy nie masz ustawionej korekcji ekspozycji. Jeżeli robisz na pomiarze matrycowym to czasem tak może wypadać - zwłaszcza jak w kadrze są mocne źródła światła np lampy etc.
Ps. Co to za określenie czas 5?? 5sekund czy może 1/5sekundy?? Bo obie wartości są wyświetlane na górnym wyświetlaczu jako 5 tyle ze jedna 5" a jedna to gołe 5.

chrupkus
27-11-2010, 12:52
A może na początek factory reset?? jesli to kwestia błednych ustawien to powinno pomoc. Jesli nie, to moze być problem z przysłoną. Matryce można wykluczyć.

pioter m
27-11-2010, 13:10
cięzko to pokazać na zdjęciu, bo dzisiaj nie ma słonca w ogóle. ale najlepszym dowodem, to jak dam na priorytet przysłony, ustawie f/3.5 (najmniejszą możliwą, mam obiektyw 18-105) to czas się ustawia 5, 6 no to sorry, ale aż tak ciemno w domu nie jest, i wcześniej na pewno tak nie było... moze matryca sie jakoś przepaliła

Wklej fote (koniecznie z exifem!) - to po pierwsze.
Po drugie - jest listopad i jest BARDZO ciemno. Nasze oczy da sie oszukac. Aparatu nie. 5-6sek. na f3.5 brzmi realnie, jesli bez flesza.
A na zielonym programie, jak dziala?

FttSniper
27-11-2010, 14:05
Od wczoraj mam problem. Z moim d90 stało się coś dziwnego - mimo dobrze dobranych parametrów czasu i przysłony robi bardzo ciemne zdjęcia. w pomieszczeniu to by musił byc czas 5, żeby było coś widać, na zewnątrz nie mniej niż 100. Z lampą błyskową (wbudowaną) jest ok. zastanawiam się, czy nie padła matryca, no bo co to może być? patrzę przez wizjer - jest wszystko ok, dopiero zdjęcie wychodzi ciemne. rozważam chyba zawiezienie do fotojokera, aparat jeszcze na gwarancji... Czy ktoś miał podobny problem albo wie co ty jest nie tak?

Miałem tak samo jak mi padła migawka w moim D90, wrzuć foto poglądowe, foć nawet na auto.

MyMad
27-11-2010, 14:27
na AUTO od razu włącza się lampa.

Teraz robiłam znów i wydaje mi się, jakby się "naprawiło", jeśli coś było w ogóle nie tak. Sprawdzałam i nie dzieje się tak jak wczoraj wieczorem.
poglądowe zdjęcia sprzed chwili: (jestem głupia, bo usuwałam od razu te zdjęcia robione wczoraj wieczorem ;( robiłam w pokoju, było całkiem ciemno, ale miałam powłączane światła, a na zdjęciu, widać było same żarówki )

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://jpghost.pl/Inne-1_1290856464/)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://jpghost.pl/Inne-2_1290856870/)
mam nadzieje, ze widac z exifem, bo wgrywałam z exif. wydaje mi się, że to chyba ja coś namieszałam... przepraszam i dziękuję za odpowiedz, chyba prblem został rozwiązany. teraz jeszcze raz robiłam jakieś zdjęcia i wszystko było już OK. zastanawiam się bo powodem mogło być tez to, że wczoraj był koło godz na polu, a było -4C więc może podmarzł. Nie wiem, ale teraz jest już wszystko dobrze, dziękuję za odp.

Marcin Borkowski
27-11-2010, 14:37
wstaw przykłądowe zdjecie z exifem, inaczej ci nie pomozemy!

damian.dab85
27-11-2010, 15:39
Nie widać zdjęć;/

Blasius.G
27-11-2010, 19:47
Obawiam sie, ze popelniasz podstawowe bledy przy ustawieniach przeslony, czasu ekspozycji. Ustaw tryb M, pomiar swiatla punktowy, lub centralnie zmierz swiatlo na scianie pokoju (nie oknie, nie telewizorze, monitorze i nie zarowkach) i ustaw parametry wzgledem wskazan swiatlomierza. Zrob zdjecie i dopiero sie martw gdy to zdjecie bedzie za ciemne. Przypominam, ze wizjer nie pokaze tobie czy zdjecie bedzie ciemne, czy nie. On jest tylko do kadrowania i ewentualnego ustawiania ostrosci.

simil
29-11-2010, 20:56
według mnie przestawiona jest korekcja ekspozycji na duży minus ...

zdjeciowiec
29-11-2010, 21:15
Gdyby była przestawiona korekcja ekspozycji, to byłoby ciemno, ale czas by się zmniejszył, nie uważasz simil? Tu jednak czas jest (był) długi.
Po tym co piszesz wydaje mi się, że to po prostu Twoje małe doświadczenie. Sama nie wiesz dokładnie, czy było coś nie tak, czy było ok. Nauczyłaś się jak sprawdzać, na co zwracać uwagę (część kolegów odpowiadała rzeczowo) i ucz się dalej :) Powodzenia i miłego poznawania sprzętu.

panoramix
29-11-2010, 22:53
...ciach... mimo dobrze dobranych parametrów czasu i przysłony robi bardzo ciemne zdjęcia... ciach...

To nie wszystkie parametry. A ISO... ? ;) Idę o zakład, że próbowałaś w ciemnym pomieszczeniu robić zdjęcie na niskim ISO, ustawionym w ten sposób wcześniej. Czasem dobrym rozwiązaniem jest włączenie iso auto - vide ten przypadek.

cervandes
29-11-2010, 23:44
po pierwsze nie 5-6 sekund a zapewne 1/5 1/6 sekundy. A przy zapalonych światłach w pokoju i ISO 100 jest to czas w sam raz. Problem jednak jest to, ze zdjęcia wychodziły zbyt ciemne a nie rozmazane przez długi czas, dlatego chyba jedyne rozwiązanie to właśnie korekta ekspozycji na maxa w dół. Nie pamiętam ile EV można zmniejszyć w D90 ale pewnie 2.

Autorko - reset do ustawień fabrycznych (dwie kropki na body) i zdjęcie na auto, jak problem się powtórzy to WRZUĆ ZDJĘCIE NA FORUM.

panoramix
30-11-2010, 00:59
cervandes, ale one były tak ciemne, że koleżanka nawet nie zauważyła rozmazania ;P

jur432
02-12-2010, 17:29
W D90 ekspozycja -5 można pojechać ,więc pewnie to było przyczyną .