Zobacz pełną wersję : D40/D70 własciwości matryc
Czy są jakieś róznice w szumach i zakresie tonalnym? Znam dobrze D40. Mam jednak potrzebę i możliwość kupić okazyjnie D70 (ze względu na śrubokręcik). Z tego co się, domyślam oba aparaty mają tę samą matryce i pewnie mogę spodziewać się podobnych osiągów -ale D40 jest nowszą konstrukcją oraz niższej klasy. Dodam, że jestem zadowolony ze zdjęć z D40ki.
siwyozzman
27-11-2010, 12:26
Różnice są spore na korzyść D40....zwłaszcza jeżeli fotografujesz w jpg. Niby matryca ta sama, ale sporo więcej z niej "wyciśnięto". Prawdopodobnie na wyższym iso jest w D40 programowe odszumianie - algorytmy są bardzo dobre, kolorystyka lepsza...Wg mnie to zmiana bez sensu...D40 to naprawdę fajny mały korpus, świetna proporcja jakości do ceny...D70 musisz się sporo napocić przy ustawieniach, a D40 na "auto" i tak zazwyczaj wygra pojedynek na jakość obrazu...
noraczej
27-11-2010, 12:48
wg dxomark ( http://szort.pl/d40d70 ), różnice nie są specjalnie duże, a ergonomia d70(s) jest na pewno nieporównywalnie lepsza... dla mnie to była najlepiej "leżąca w dłoni" puszka, lepiej niż d300s :)
Marcin Borkowski
27-11-2010, 12:48
Różnice są spore na korzyść D40....zwłaszcza jeżeli fotografujesz w jpg. Niby matryca ta sama, ale sporo więcej z niej "wyciśnięto". Prawdopodobnie na wyższym iso jest w D40 programowe odszumianie - algorytmy są bardzo dobre, kolorystyka lepsza...Wg mnie to zmiana bez sensu...D40 to naprawdę fajny mały korpus, świetna proporcja jakości do ceny...D70 musisz się sporo napocić przy ustawieniach, a D40 na "auto" i tak zazwyczaj wygra pojedynek na jakość obrazu...
nie zgodzę się, mówisz tylko o jpgach, a sprawa w rawach mz wyglada inaczej, d70 jest wymagająca puszką jak na te czasy, ale można z niej wycisnąć bardzooo duzo :)
do tego ergonomia i nieoceniony górny lcd :)
hmm, a w kontekście tego wątku... ? moim zdaniem raw z d40 = raw z d70
marciing
27-11-2010, 13:01
na pewno jpgi da lepsze D40. Z RAWów nie będzie dużej różnicy.
Dzięki za odpowiedzi i linka!
Zapytam jeszcze jak się sprawuje D70 z AF50mm 1.8D Tak sobie wykombinowałem, że ten zestaw będzie sporo tańszy od samego AF-S 50mmG do D40.
Miałem oba -nawet 40 z gripem
w D70 na 100% będzie Ci brakować wyświetlacza z 40-ki i może trochę polskiego menu
natomiast jak będziesz miał w ręku 70-kę to już nie wrócisz do 40-ki
Jeżeli chodzi o jakość zdjęć ...?
niewiele Ci to pomoże ale możesz zobaczyć link w podpisie
na flogu zdjęcia z Pragi były robione D40, natomiast Szczawnica D70s
jackrabbit
27-11-2010, 14:25
mialem d40, zmienilem na d70s
poza kretynsko malym wyswietlaczem widze same plusy, nie ma sensu tutaj ich wymieniac bo to wyguglasz sobie sam w 5 minut albo juz to zrobiles
nie widze jakiejs roznicy w jakosci samych zdjec, d70s dosyc mocno niedoswietla moim zdaniem, w automatycznych trybach mam zwykle korekte ekspozycji na +0.3 lub +0.7
pioter m
27-11-2010, 15:57
D70 to nie d70s. Tego drugiego nie produkuje sie juz od 5 lat. Nie kupowalbym takiego starego trupa (d70), kiedy d40 masz od nowosci. Wiesz, jak o niego dbales etc. Lepiej celowac w optyke. AF-S 50/1.4 rozni sie od 50/1.8d bardziej niz tylko cena.
Od siebie dodam, ze d40 ma lepszy wizjer niz d70/s. Ja sam mialem d70s.
No i wypadaloby zaczac uzywac szukajki, bo takich watkow przewija sie na tym forum przynajmniej 1 na tydzien.
Marcin Borkowski
27-11-2010, 16:37
mialem d40, zmienilem na d70s
poza kretynsko malym wyswietlaczem widze same plusy, nie ma sensu tutaj ich wymieniac bo to wyguglasz sobie sam w 5 minut albo juz to zrobiles
też zmieniłem, tylko ze to było spontaniczne i zyskałem na tym 200zł :D
nie załuję, do wyświetlacza się przyzwyczaiłem :)