Zobacz pełną wersję : Kolory na Macbook'u - sprawa soft czy hard-ware ?
kuba_rsx
26-11-2010, 11:23
Witam, mam pytanko, niedawno zakupiłem sobie Macbooka Pro 13" do celów zupełnie nie fotograficznych, jak sie okazało czasami potrzebuję przygotować na nim na szybko jakieś zdjęcie.
Jednak zauważyłem ze jpg który wyskakuje mi z photoshopa po przeniesieniu na windowsa jest taki jakby wyprany z kolorów. Szczególnie zauważyłem że macbook pokazywał żywiej zielenie ( z komputera z win7 zdjęcia wydają się zielonkawe a z mac'a na win wydają zblaknięte zielenie)
Teraz nie wiem czy to wina kalibracji ekranu czy może coś powinienem zmienić w formacie zapisu czy to sprawa nie dogadywania się windows i mac os?
Jak ew ustawić w mac'u ekran jakimś prostym sposobem który chodź trochę zniweluje problem?
Sapphiron
26-11-2010, 11:39
A mi się wydaje że w Photoshopie jest inna przestrzeń barwowa ustawiona niż w systemie...
Jednak zauważyłem ze jpg który wyskakuje mi z photoshopa po przeniesieniu na windowsa
Plik przed zapisaniem trzeba skonwertować do sRGB i załączyć profil.
A mi się wydaje że w Photoshopie jest inna przestrzeń barwowa ustawiona niż w systemie...
To akurat zupełnie normalne a nawet wskazane.
de Fresz
26-11-2010, 12:09
Po takim opisie nie da się stwierdzić co jest przyczyną. Może być burdello w profilach, a może być zwyczajnie różnica w monitorach – np. MBP kontra jakiś szerokogamutowiec. Naprostować się to oczywiście da bez problemu, w ramach możliwości technicznych urządzeń, ale wymaga to opanowania pewnych choćby podstaw Color Managementu. Jeśli nie masz ochoty się tego uczyć – przywyknij. Albo zapłać komuś za usługę.
Jaki monitor podpięty do kompa z W7? Czy w systemowych ustawieniach zarządzania barwą ma on poprawnie przydzielony profil? W jakiej przestrzeni edycyjnej są przenoszone treści i czy są one otagowane?
kuba_rsx
26-11-2010, 13:28
Czornyj pewnie mnie wyśmiejesz bo obrabiam od pól roku zdjęcia na innym laptopie bez zewnętrznego ekranu (musiałem się pozbyć desktopa) ale jest to sony vaio serii FW z matryca x-black (nawet daje radę) i wszystkie ustawienia są fabryczne nic nie grzebałem (na wydrukach z labu zawsze było ok, bez odchyłów więc przyjmuje ze jest dobrze ustawiony). Po południu sprawdzę jakie mam ustawienia w systemachtak na 100% ale wydaje mi się ze ustawiałem to samo.
W obu przypadkach obrabiam zdjęcia z domyślnie ustawionym profilem kolorów sRGB i dołączam profil do pliku. Co do tagowania nie umiem powiedzieć bo nigdy nie zwracałem uwagi (gdzie i jak to sprawdzić? )
Mac jest z grubsza skalibrowany i oprofilowany systemowo, Sony vjajo już niespecjalnie. Stąd i różnice - bez profilu zdjęcia wyświetlone są po prostu w przestrzeni bawrnej wyświetlacza Sony, która odbiega nieco od sRGB. Nieźle byłoby toto oprofilować, powinno to zniwelować poważniejsze różnice.