Zobacz pełną wersję : F100 rozładowujące się akumulatorki
Mam swojego F100 od kilku lat. Jestem z niego dumny, bo wpadł mi w ręce w super sprzęt i uważam że jest to aparat który ma wszystko co potrzebne do uprawiania nie tylko hobby ale i zawodu, ale jest jeden problem.
Gdy zostawiam akumulatorki wewnątrz rozładowują się bardzo szybko ;/, to kwestia 2 tygodni przy pełnym naładowaniu aku.
Nie jest to zwarcie wewnątrz aparatu, bowiem wyjmowałem "siodełko" na aku. i to właśnie w nim się wyładowywały.
Czy wy też tak macie ? czy moze zwarcie jest w siodełku.
Zauważyłem też ze moj f100 potrzebuje dobrze naładowanych akumulatorków i na zwykłych bateriach nie działa ;/
Moje F100 nie ma takich problemów, kupiłem go, co prawda, jakoś w lecie i dopiero kilka rolek zrobiłem, ale cały czas w nim siedzi jeden komplet eneloopów.
Może jeden albo nawet więcej aku z kompletu jest padnięty i pozostałe go ładują? Zakładam, że biegunowość jest poprawna. W samym koszyczku na baterie, wielkiej filozofii nie ma, chyba, że coś się do niego dostało i zwiera styki.
slawczyk
26-11-2010, 14:16
Ja ma mojego F100 już 2 czy 3 lata i nie mam takich problemów. Sprawdź miernikiem koszyk czy nie ma jakiegoś zwarcia i będziesz wiedział wszystko. masz może MB-15? Jak z gripem trzyma?
Ja używam baterii, bo akumulatorki służą mi tylko do lamp. Teraz z ciekawości sprawdziłem i po 2-óch miesiącach leżakowania i czekania na "natchnienie" ;) dalej full baterie a nie pamiętam kiedy je zakładałem. Ładnych kilka rolek na komplecie z koszykiem robię, az MB-15 kilkanaście.
zdyboo ma rację - może jeden aku padł i wysysa resztę. Spróbuj założyć inne - pewne.
czas na testy w takim razie, dzięki wielkie. Pozdrawiam
w pierwszej chwili pomyślałem, że to wina aku. Wiele akumulatorów rozładowuje się w czasie spoczynku.
Ale jeśli F100 nie podnosi się na zwykłych bateriach, to pewnie gdzieś musi być jakie zwarcie. Choć minimalny upływ. I napięcie na bateriach siada.
Pierwszą rzeczą którą bym zrobił - poszukał kogoś z F100 i sprawdził:
a. jak zachowuje się twoje F100 z jego koszykiem na baterie
b. jak zachowuje się jego F100 z twoim koszykiem na baterie
i będzie wiadomo, czy to body szwankuje, czy może w koszyku jest jakieś zwarcie.
pozdrawiam
Już wiem pod pilot dostało się paproch jakiś. Nie zauważyłem :/ i był wciśnięty ciągle.
Wiem z doświadczenia z autem że taka głupia rzecz mogła wyladować aku.
Choć spotkałem się z tym jak koszyk byl wyjęty możliwe że po prostu wyjąłem go ja już się wyładowały.
Zobaczę za tydzień.
Pozdrawiam
Ok test zrobiony ! Wiem na pewno że to ten pilot lub raczej przycisk zmiany punktów ostrości zakleszczył się (od jakiegoś paprocha) i był ciągle wciśnięty. Nie używam za dużo tego pilota wiec nie zauważyłem, a rozładowywał akumulatorki w przeciągu tygodnia lub dwóch. Ciekawa sprawa. Trzeba uważać, bo to oznacza że jeżeli trzymacie aparat i niefortunnie przyciśnięty będzie jakiś guzik, rozładuje to akumulatorki, mimo wyłączonego aparatu ! Sytuacja bardzo podobna do zostawienia kluczyka w stacyjce...
pozdrawiam i dzięki
Zaraz, czegoś nie kumam. W pierwszym poście pisałeś, że koszyk z aku wyjmowałeś z puszki, a mimo tego się akumulatory rozładowywały. Jak w takim razie zablokowany czy zwarty wybierak pól AF powodował wyładowywanie się akumulatorów, które w tym czasie leżały sobie koło puszki. Podkręć proszę jasność wypowiedzi.
Poza tym wybierak AF ma blokadę, która mechanicznie blokuje jego działanie.
Inną sprawa jest, że w "elektronicznych" Nikonach przycisk ON/ OFF, słuzy raczej jako wyłącznik górnego ekranu i blokada przycisków, niż faktyczne odcięcie zasilania. Ken Rockwell mierzył prąd pobierany przez F100 i wyszło, że nie ma znaczenie czy włącznik jest w pozycji ON czy OFF, pobór prądu jest taki sam.
tak jak już wcześniej powiedziałem, sam siebie wprowadziłem w bląd, przez wyjmowanie z aparatu koszyka z aku które były w połowie wyładowany albo wstępnie, bo robiłem to zawsze po jakiejś robocie. Poza tym aparat z takim zwarciem potrzebuje też więcej energii i dlatego baterie normalne nie działały albo w połowie naładowane aku. Pozdrawiam