PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dungarvan, IRL

KaeF
25-11-2010, 15:32
Fotka od jakiegoś czasu wisi u mnie na ścianie. Długo się jej przyglądam i nadal czuję, że mi się podoba. Ba, dwie osoby nawet twierdzą, że też im się podoba. I tak przyszło mi do głowy, że może Wam też się spodoba i może ktoś jeszcze podrzuci jakimś pomysłem co zmienić, co poprawić. Od czasu śmieci D60 powolutku idę w kierunku zrozumienia zasad fotografowania na negatywie. Kosztowne to trochę, ale mówi się trudno.

Kadr z miejscowości, w której sobie mieszkam - Dungarvan, Hrabstwo Waterford, Irlandia:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img14.imageshack.us/img14/2541/lokalne.jpg)

EDIT: Jak patrzę na ten skan, to jednak na ścianie wygląda lepiej niż na monitorze..

lechupe
25-11-2010, 15:56
podejrzewam, ze jeszcze kilka osób, którym sie te zdjecie podoba mozna by znależc. Ludziom sie w zasadzie wszystko podoba ;-)

A serio, to nie jest zaden wielki krajobraz, ani w sensie atrakcyjności widoku, ani w sensie techniki.
Byc moze to kwestia słabego skanu, ale jest plasko, bez światła, bez kolorów, bez szczególów za to z niebieską dominantą.

KaeF
25-11-2010, 19:02
I tu powstaje zasadnicze pytanie, co z takim marnym skanem robić..

Rafał_Sz
25-11-2010, 19:15
Liznąć tu i ówdzie w PS i będzie git. I przenieść do architektury. ;)

lechupe
25-11-2010, 19:51
Liznąć tu i ówdzie w PS i będzie git. I przenieść do architektury.

Z powyższym wypada mi się zdecydowanie niezgodzić. Z lizania rzadko kiedy wychodzi dobra architektura.

Jak się znudzi, zdjąc ze sciany i powiesic inny...

KaeF
26-11-2010, 01:08
Liznąć tu i ówdzie w PS i będzie git. I przenieść do architektury. ;)

Marny skan z apteki, Fuji Superia 400.. Każde liźnięcie wywala kolorowe kropy. Da się je zlikwidować, ale wolę zdjęcia, a nie grafiki.

brylek
26-11-2010, 08:21
Marny skan z apteki, Fuji Superia 400.. Każde liźnięcie wywala kolorowe kropy.

Keef może warto pomyśleć o kupnie skanera ?

wolę zdjęcia, a nie grafiki.

też wolę ,i dlatego kupiłem skaner i teraz jest git . A slajdy już naświetlałeś ?

KaeF
26-11-2010, 15:20
Jeszcze nie czuję się na siłach do slajdów. Za dużo odrzutów z jednej rolki mam. Jak z rolki 36 będę miał np 5 marnych klatek, to zacznę się zastanawiać nad slajdem. Póki co mam zapas negatywów. No i trzeba będzie kiedyś w końcu cyfraka zakupić, to też mnie odsunie trochę od analoga;)