Zobacz pełną wersję : lampa do portretow
http://www.justnikon.net/product_info.php?cPath=38_42&products_id=122474&osCsid=a2fa382647d5005b71a6bd81cde4c1f3
co koledzy o tym sadzicie warto zainwestowac w taki sprzet??
http://www.justnikon.net/product_info.php?cPath=38_42&products_id=122474&osCsid=a2fa382647d5005b71a6bd81cde4c1f3
co koledzy o tym sadzicie warto zainwestowac w taki sprzet??
Warto, pod warunkiem że to wykorzystasz;), jest to zestaw do macro, choć portret też się tym doświetli:), do tego SU800 się przydaje gdy nasz jeszcze sabinki SB600, 700, 900, lub 900.
Nie jest to jednak lampa dedykowana do portretu:(.
Wywalać 3,5 tyś za lampe makro do portretów? Moim zdaniem nie warto.
Wywalać 3,5 tyś za lampe makro do portretów? Moim zdaniem nie warto.
w sumie to lapma kosztuje troche mniej niz 3,5 tys ale moze i masz racje ze nie jest to warte.
a co polecali byscie dokupic zeby zajac sie portretami??
Sapphiron
25-11-2010, 15:53
Książkę w EMPIKU...
Albert44
25-11-2010, 16:08
Książkę w EMPIKU...
I dwa metze 50 AF1... :wink:
Książkę w EMPIKU...
bardzo smieszne :/ !!
ksiazke w empiku dla twojej informacji juz kupilem sobie dawno temu.
a dla ciebie mam "Styl i dobre maniery - Brigitte Nagiller" do kupienia również w empiku
Generalnie to za dużo rzeczy mieć nie musisz aby zająć sią portretami. Wystarczy umiejętne wykorzystanie światła zastanego i blendy. Widze że masz SB800 i statyw z parasolką czyli teoretycznie możesz sobie doświetlać w trudniejszych warunkach.
Teoretycznie do portretu potrzebne jest jasne szkło z zakresu 85-135mm aby odizolować pierwszy plan od drugiego ale to tylko teoria.
Uważam ze z tym sprzętem jaki masz nie musisz nic kupywać aby zająć się portretami. Potrzeba tylko troche wyobraźni i chęci :)
mysle ze weobraznia sie znajdzie checi tym bardziej.
czy;i tylko szklo by sie jeszcze przydalo ?
masz jakis konkretny na mysli??
nic by się nie przydało więcej. weź aparat, obiektyw, lampę, statyw i parasolkę - to starczy na początek. Oczywiście przy założeniu, że chcesz robić portrety "błyskane". Potem dokupisz sobie kolejną lampę i jeszcze kolejną i zrobisz sobie setup z trzech źródeł światła, bardzo prosty i efektowny.
mysle ze weobraznia sie znajdzie checi tym bardziej.
czy;i tylko szklo by sie jeszcze przydalo ?
masz jakis konkretny na mysli??A Twoja 50tka sie popsula?
A Twoja 50tka sie popsula?
no nie nie. nie popsuła sie ale myslalem ze masz na mysli cos jeszcze oprócz mojej 50.
no nie nie. nie popsuła sie ale myslalem ze masz na mysli cos jeszcze oprócz mojej 50.Mozesz sobie kupic jeszcze 85 f/1.4, 135 f/2 a nawet 200 f/2, ale poki nie zaczniesz a pozniej sam nie dojdziesz do tego, co Ci jest potrzebne, to na cholere Ci cos jeszcze niz to co juz masz?
Mozesz sobie kupic jeszcze 85 f/1.4, 135 f/2 a nawet 200 f/2, ale poki nie zaczniesz a pozniej sam nie dojdziesz do tego, co Ci jest potrzebne, to na cholere Ci cos jeszcze niz to co juz masz?
tzn jezeli chodzi o to co napisales to chcial bym pozbyc sie 50 i na to konto kupic 35.
a tak wogole to zmienil bym caly system. i tak chyba trzeba bedzie zrobic
tzn jezeli chodzi o to co napisales to chcial bym pozbyc sie 50 i na to konto kupic 35.
a tak wogole to zmienil bym caly system. i tak chyba trzeba bedzie zrobicMasz jakies konkretne powody na zmiane systemu? Tzn. rozumiem, ze z typowych doswiadczen fotograficznych wysnules taki wniosek?
chcial bym pozbyc sie 50 i na to konto kupic 35.
pytasz o portrety, a zastanawiasz się nad zmianą 50'ki na 35'kę... super:D
to jeszcze nie jest postanowione.
moze poprostu zmienie na cos nowszego (ale urzywanego) albo dokupie inny system i bede dzialal na 2 albo zmienie system.
konkretnych powodów nie mam poprostu mialem mozliwosc popracowania na 5D Mark II przez kilka dni i powiem ze jestem pod wrazeniem ale mysle ze jak bym zrobil troche zdjec na jakims konkretnym nikonie to pewnie tez bym byl pod wrazeniem. jak narazie nie mam porownania wiec jeszcze sie nad wszystkim zastanawiam. jak bede mial jakies porównanie to bede mogl wtedy kombinowac
a moze powiesz mi jak ci sie pracuje na d3 w porównaniu z innymi ( bo pewnie miales inne body) zadowolony jestes?/
a co Ci się tak podobało w tym 5DII czego nie masz w swoim nikonie? pełnej klatki?
a co Ci się tak podobało w tym 5DII czego nie masz w swoim nikonie? pełnej klatki?
to co bardziej mi sie podobalo to np: lepiej mi sie trzymalo jest wiekszy.
lepszy balans bieli niz w moim nikonie i kilka malych szczegółów.
ale tak jak juz pisalem pewnie jak mial bym mozliwosc popracowac na d3 lub d700 to tez bym byl bardziej zadowolony niz z mojego nikona.
to co bardziej mi sie podobalo to np: lepiej mi sie trzymalo jest wiekrzy.
ale tak jak juz pisalem pewnie jak mial bym mozliwosc popracowac na d3 lub d700 to tez bym byl bardziej zadowolony niz z mojego nikona.Skoro to sa dla Ciebie argumenty za zmiana systemu, to miast tego kup sobie D700 z gripem i bedziesz mial jeszcze lepszy niz 5D :D (czytaj: bedzie jeszcze wiekszy).
nie nie zle mnie zrozumiales nie chodzi tylko o trzymanie. bo jak bedzie za duzy to tez nie za dobrze.
nie nie zle mnie zrozumiales nie chodzi tylko o trzymanie. bo jak bedzie za duzy to tez nie za dobrze.No, ale to glownie wynika z Twojej wypowiedzi, bo chyba balans bieli mozesz sobie albo ustawic w aparacie albo poprawic w RAW. Kazdy z tych zabiegow zajmuje 1-2 sekundy.
Sapphiron
25-11-2010, 20:01
A mi się waćpan zdaje że kiepskiej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy...
Poza tym zamiana 50tki na 35tkę do portretu rozbawiła mnie na cały dzisiejszy wieczór :)
A mi się waćpan zdaje że kiepskiej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy...
Poza tym zamiana 50tki na 35tkę do portretu rozbawiła mnie na cały dzisiejszy wieczór :)
a mi sie wydaje ze nie po to zalozylem ten watek zebys mi tu jakies moraly prawil najpierw popraw swoje zdjecia ktore moim zdaniem sa ..... jakie sa.
to co chcialem sie dowiedziec juz sie dowiedzialem.
Sapphiron
25-11-2010, 20:31
Hehe, skoro uważasz że mam poprawić swoje zdjęcia to zapraszam do skomentowania i wytknięcia błędów :) Bo narazie to tylko się rzucasz niepotrzebnie...
Na prośbę autora zamykam.
Ale tak naprawde po przeczytaniu wątku to sądzę, że nie w sprzęcie sprawa, a w umiejętnościach. Przy czym uczenie się poretowania na błysku to zły pomysł. 50/1.8 jest w miarę OK, można dokupić 85/1.8. Ale szkło to nie wszystko. Trzeba ćwiczyć. Miesiącami.
to co bardziej mi sie podobalo to np: lepiej mi sie trzymalo jest wiekszy.
ale tak jak juz pisalem pewnie jak mial bym mozliwosc popracowac na d3 lub d700 to tez bym byl bardziej zadowolony niz z mojego nikona.
No. D3x jest większy, też ma lepszy balans i ma jeszcze dużo małych i nawet wielkich szczegółów;) tylko ma jedną wadę dla dużej większości zakochanych w N - cenę:(
Wg mnie szukasz nie wiem czego? niestety tak to widzę. Masz generalnie wszystko co do szczęścia potrzeba aby zająć się na poważnie swoją pasją. Zacznij robić zdjęcia, przestań czytać i zakładać ( choć na jakiś czas ) wątki sprzętowe, przestań porównywać inne systemy bo jeszcze jest Pentax, Olek, Sony, Leica i jeszcze się parę znajdzie. Każdy system ma coś czego inni nie mają, co nie znaczy, że bez tego nie da się zrobić dobrych i bardzo dobrych zdjęć; jak poświęcisz się fotografii a nie sprzętowi to z czasem pewnie i będziesz robił suuuuper zdjęcia.
To tak na tą chwilę:)
Na prośbę autora zamykam.
pisałem kiedy zamykałeś,
nie będę kasował, tyle klepania w klawiaturę na próżno;)