PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Eva

sowart
25-11-2010, 11:00
Zapraszam do komentowania

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)

mOSAd
25-11-2010, 12:07
Nie rozumiem zdjęcia, więc wstrzymam się z krytyką do czasu aż zrozumiem. :)

Luźna gumka
25-11-2010, 15:00
Jaka jest historia tego zdjęcia? Modelka chciała coś zdjąć / założyć? Klimat sukni zabity od góry do dołu tym czymś co będzie trzeba nazywać w dalszej częsci "pozą" modelki. Do tego na minus, na 1 - centralna kompozycja, przycięta suknia i moim zdaniem brak butów. Na 2, dziwnie skadrowane zdjęcie, ucięte stopy i do tego ta "poza" (tfu, tfu...). Jak już, to albo cięcie w połowie ud, albo szerzej. Poza tym na 1 brakuje mi więcej przestrzeni. Być może jakiejś korelacji z tym kominkiem.

Tyle z mojej strony jeżeli chodzi o kadrowanie.

Jeżeli chodzi o światło to nie będę się za bardzo rozpisywał. Ale moim zdaniem jest zbyt mdłe światło (najprawdopodobniej efekt zbyt mocnego odstawienia lamp od modelki), choć na 1 lepsze. Patrząc na stronę waszej grupy, to jakieś warsztaty ze strobingu mieliście?

sowart
25-11-2010, 16:54
Jaka jest historia tego zdjęcia? Modelka chciała coś zdjąć / założyć?
Zdjęcie pokazuje, że pod tak dużą suknią, kryje się piękno.

Klimat sukni zabity od góry do dołu tym czymś co będzie trzeba nazywać w dalszej częsci "pozą" modelki. Do tego na minus, na 1 - centralna kompozycja, przycięta suknia i moim zdaniem brak butów. Na 2, dziwnie skadrowane zdjęcie, ucięte stopy i do tego ta "poza" (tfu, tfu...). Jak już, to albo cięcie w połowie ud, albo szerzej. Poza tym na 1 brakuje mi więcej przestrzeni.
Nie zgadzam się kompletnie z tym, co piszesz. Nie wykonałbym tego zdjęcia inaczej (tak jak piszesz)

Patrząc na stronę waszej grupy, to jakieś warsztaty ze strobingu mieliście?
Nie to nie były warszaty, tylko spotkanie grupowe.

Ale mimo iż się nie zgadzam z tobą dzięki za opinię

DonArturo
25-11-2010, 17:01
oba zdjęcia ciasno, ale pomysł ciekawy

sowart
25-11-2010, 17:07
oba zdjęcia ciasno, ale pomysł ciekawy
Ciasno, ponieważ nie chciałem pokazywać pustej przestrzeni znajdującej się z jednej i drugiej strony kominka
Ale dzieki

Luźna gumka
26-11-2010, 00:23
Zdjęcie pokazuje, że pod tak dużą suknią, kryje się piękno.

No to pocisnąłeś z dorabianiem ideologii...

Nie zgadzam się kompletnie z tym, co piszesz. Nie wykonałbym tego zdjęcia inaczej (tak jak piszesz). Ale mimo iż się nie zgadzam z tobą dzięki za opinię

Ok. Nikogo nie zmuszam do swojego punktu widzenia. Jednak chętnie bym przeczytał jaki artysta miał zamysł. Bo ja osobiście nie odbieram tego zdjęcia w kategorii, że "pod tak wielką suknią, kryje się piękno".

Bose nogi zostały skrócone brakiem butów. Dodatkowo brak butów spowodował "opad" łydek i te także stały się większe na zdjęciu. W moim skromnym odczuciu daleko tym nogom do piękna...

Poza tym, po czasie dotarło do mnie skąd bierze się problem tych zdjęć. Uchwyt dłoni. Gdyby dziewczyna miała "odkrywać" piękno robiłaby to z gracją, delikatnie i subtelnie, dostojnie, koniuszkami palców trzymając za zewnętrzne części (poły?) sukni, odsłaniając fragment nóg / nogi. A taki układ rąk generuje bardzo kosmate myśli, które nijak nie pasują do tej stylizacji.

DonArturo
26-11-2010, 16:14
Ciasno, ponieważ nie chciałem pokazywać pustej przestrzeni znajdującej się z jednej i drugiej strony kominka
Ale dzieki

rozumiem, ale mogłeś pokazać cały kominek jako ramkę.

Mavierk
26-11-2010, 17:02
Zdjęcie pokazuje, że pod tak dużą suknią, kryje się piękno.Nie da się ukryć, że można to nazwać pięknem... ale jakoś ten przekaz do mnie nie dociera - może przez minę modelki? Definitywnie przez minę modelki.

prz3mo
26-11-2010, 20:39
Mi się lewe bardzo podoba, po prostu, bez szukania przekazu i innego tego typu bzdur :)

Marcin Borkowski
26-11-2010, 21:09
zgadzam się z tym, ze modelka powinna mieć buty i że suknia nie powinna zostać ucięta, centralna kompozycja mi nie przeszkadza.
natomiast na 2 kadrowalbym 0,5cm nizej aby było widac stopy (lepiej jak by były buty) i przeszkadza mi "mina" modelki, chciałbym zobaczyc jakies emocje.
także wolałbym aby łączenie zdjęć było bezpośrednie, bez tego białego paska

Wizymir
26-11-2010, 22:48
Zdjęcie z prawej strony nie robi na mnie wrażenia. Kadr, płaski wyraz twarzy modelki, tu jakoś - jak dla mnie - nie harmonizują. Za to zdjęcie z lewej podoba mi się. Wolałbym je szerzej, ale jeśli suknia i kominek są równo przycięte, to chyba może tak być, wydaje mi się też, że zdjęcie jest minimalnie przechylone w lewo. Lepiej niż w prawym zdjęciu, zarysowana jest twarz modelki, i bardzo podobają mi się tu jej nogi, takie pełne, naturalnie kobiece, nie żadne szczudła z wybiegu. Zdjęcie jest ciekawsze przez to, że modelka nie ma założonych butów – fajnie kontrastuje to z przepychem sukni.
Ja dostrzegam na zdjęciu refleksję, że pod dystyngowanym strojem, może kryć się kobieta z krwi i kości:-)

jackrabbit
26-11-2010, 22:53
mnie tylko za przeproszeniem wk***a ten caly kominek, wolalbym juz gola sciane, a tak to mi sie podoba chociaz tez nie rozumiem o co chodzi

szelass
03-12-2010, 22:48
Nie rozumiem zdjęcia, więc wstrzymam się z krytyką do czasu aż zrozumiem. :)

wystarczyło, żeby mOSAd napisał, że nie rozumie, to nagle wszyscy przestali rozumieć :) hahahaha!
czy wszystko musimy rozumieć? przekaz?? ja czasami po prostu lubię postrzec to w kategorii "trafia do mnie" :) :)
i bez jakiś ideologii autora i pytać "co autor miał na myśli"
- to z lewej PODOBA mi się. technicznie, kadrowo, bez znaczenia czy modelka chciała się rozebrać, czy ubrać.
- to z prawej NIE PODOBA mi się, ponieważ moim zdaniem z takiej perspektywie rzadko nogi wychodzą korzystnie. i niestety nie wyszły.

szelass
03-12-2010, 22:49
mnie tylko za przeproszeniem wk***a ten caly kominek, wolalbym juz gola sciane, a tak to mi sie podoba chociaz tez nie rozumiem o co chodzi

wtedy byś powiedział, co modelka w takiej sukni robi na tle białej ściany? :)

Mi się lewe bardzo podoba, po prostu, bez szukania przekazu i innego tego typu bzdur :)

I WŁAŚNIE O TYM MÓWIĘ !!!

amen.

sowart
04-12-2010, 16:58
szelass dzięki wielkie

jungli
07-12-2010, 11:42
A mnie nie lezy, patrze i nie widze Twojego przeslania, ba nawet jak juz sie dowiedzialem jakie to bylo to i tak mnie nie lezy i w zab nie jest mi blizej do zachwytu.

Poza lipa, wyraz twarzy lipa, modelka pasuje na sianko albo w rudere w potytlanej sukni wtedy tak, jest po prostu za nijaka/delikatna/zwyczajna (niepotrzebne skreslic)

pozdroofka

kaugustyn
08-12-2010, 01:23
Jeżeli o mnie chodzi to obie fotografie podaobają mi się. Jedyne na co moge kręcić nosem (jeżeli w ogóle moge :) ) to bardzo centralne, prawie symetryczne kadry. Jendnak łatwo się krytykuje...
Generalnie gratuluję modelki, postaraj się ją namówić na kolejne eksperymenty fotograficzne