PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D50 i slow rear

slawek14
25-11-2010, 10:39
Witam,
Zadanie: wykonać fotkę w dużej knajpie z zachowaniem klimatu pomieszczenia i
doświetleniem osób na pierwszym planie.
Sprzęt: stara lustrzanka Nikon D50 z wbudowaną lampą, dyfuzorem i folią do
wyrównania temperatury barwnej w zakresie światła żarowego (główne
oświetlenie w knajpie).
1.)
Wykonanie:
Preselekcja przysłony, tryb wyzwalania lampy: Slow Rear, ekspozycja -2EV,
ekspozycja lampy +1EV, czas około 1/5 s, balans bieli dostosowany dla
zastanego światła żarowego
Rezultat:
Twarze osób na 1-ym planie rozmyte - zbyt duży udział światła zastanego
(pomimo -2EV) lub zbyt słaby błysk lampy (nawet po zdjęciu dyfuzora podobny
efekt).
2.)
Wykonanie:
Tryb manualny: zatrzaśnięty pomiar dla światła zastanego na poziomie -2EV,
tryb wyzwalania lampy: Standard, ekspozycja -2EV, ekspozycja lampy +1EV,
czas około 1/5 s
Rezultat:
Zdjęcie naświetlone prawidłowo: lampa "zamroziła" pierwszy plan, drugi plan
lekko przyciemniony i rozmyty

Pytanie:
Dlaczego wbudowana automatyka w D50 nie sprawdziła się w pkt 1.) ? A może
popełniłem błąd - według mnie lampa błyskowa zbyt słabo tutaj błysła i
światło zastane miało przewagę - stąd rozmycie twarzy, rąk.
Wiem, że tutaj najlepsza jest silna zewnętrzna lampa i światło odbite (lub
dobrze rozproszone) - ale często sesja zdjęciowa wypada nieoczekiwanie i
mamy do dyspozycji "goły" aparat z podstawowym obiektywem (taką sytuację
opisuję: knajpa i przypadkowe spotkanie ze znajomymi).

Pozdrawiam, Sławek

2pompony
25-11-2010, 14:16
Witam,
Pytanie:
Dlaczego wbudowana automatyka w D50 nie sprawdziła się w pkt 1.) ? A może
popełniłem błąd

Popełniłeś błąd niezrozumienia o co idzie. Tryb slow rear (czyli jak mówiono dawniej na drugą lamelkę albo kurtynę) służy właśnie do tego, co osiągnąłeś. Więcej powiem - od czasu do czasu na tym forum pojawiają się takie zdjęcia, jak opisałeś z pytaniem: jak takie świetne efekty do licha osiągnąć!

Automatyka zadziałała tak jak miała, zawinił błąd po stronie ludzkiej. :)

Tryb slow rear najlepiej nadaje się do uchwycenia ruchu - w dynamicznym tańcu, gwałtownej gestykulacji, panoramowaniu... Daje rozmycie uwypuklające ruch i ostatnim błyskiem zamraża końcówkę tego ruchu. To osiągnąłeś, całkiem zgodnie z tym, co ponastawiałeś. Dla utrudnienia powiem Ci, że jest jeszcze tryb na przednią lamelkę (samo slow), dający też wrażenie ruchu, niemniej w zupełnie inny sposób. Wbrew pozorom przeczytanie na spokojnie instrukcji obsługi, gdzie o tym piszą i pokazują przykłady - daje sporo, wierz mi.

slawek14
25-11-2010, 23:45
Tryb slow rear najlepiej nadaje się do uchwycenia ruchu - w dynamicznym tańcu, gwałtownej gestykulacji, panoramowaniu... Daje rozmycie uwypuklające ruch i ostatnim błyskiem zamraża końcówkę tego ruchu. To osiągnąłeś, całkiem zgodnie z tym, co ponastawiałeś. Dla utrudnienia powiem Ci, że jest jeszcze tryb na przednią lamelkę (samo slow), dający też wrażenie ruchu, niemniej w zupełnie inny sposób. Wbrew pozorom przeczytanie na spokojnie instrukcji obsługi, gdzie o tym piszą i pokazują przykłady - daje sporo, wierz mi.
Dzięki za odpowiedź :-). Co do instrukcji obsługi w przypadku D50 jest o trybach wyzwalania lampy bardzo lakonicznie i mało informacji (zaglądałem tam). Podsumowując temat - rozumiem, że aby uzyskać zamrożenie pierwszego planu światłem wbudowanej lampy dla ekspozycji z długimi czasami ekspozycji tryb Slow i Slow Rear się nie nadadaje - ponieważ służy do służy on do "rozmycia ruchu" i błyśnie "dopełniająco" na przednią (Slow) lub tylną kurtynę migawki ("Slow Rear"). Zatem dla efektu z dużą przewagą światła lampy dla pierwszego planu i "przyciemnionym" (np. o -2EV) światłem zastanym drugiego planu - muszę używać trybu manualnego (pomiar ekspozycji dla drugiego planu przy zamkniętej lampie - przepisanie parametrów w manualu - podniesienie lampy - i właściwe zdjęcie). A propo pomiarów - Nikon wykonuje niezależny pomiar dla światła zastanego i drugi niezależny dla lampy błyskowej (po przebłyskach pomiarowych) - ale tutaj uwaga dla lampy błyskowej jest to zawsze pomiar centralnie ważony - niezależnie od metody pomiaru światła zastanego (matrycowa, centralnie ważona, punktowa). ;-)

dawid503
26-11-2010, 00:23
nie wyświetlają się zdjęcia a też chciałbym zobaczyć :p

2pompony
26-11-2010, 03:23
Dawid, zdjęć nie było, ale opis Sławka był na tyle obrazowy, że dało się zrozumieć.

Sławek, widzę, że szybko się uczysz. :) To dobrze wróży i myślę, że szybciej niż myślisz - nomen omen - zabłyśniesz fotografiami z lampą. Przypomnę tylko, że oprócz manuala są jeszcze inne tryby, a choćby A, S lub P, a może i zielony... :) Zrób parę na każdym, a potem spróbuj wyczytać z Exifa który wyszedł Ci najlepiej i przeanalizuj dlaczego.

To co chcesz uparcie osiągnąć - mieszaninę światła zastanego z błyskowym - jest trudne i przy ciemnym pomieszczeniu i gwałtownych ruchach może okazać się po prostu niemożliwe. Wyobraźmy sobie, że do naświetlenia światłem zastanym niezbędna jest, podkreślam niezbędna jest 1 sekunda naświetlania. Błysk doświetli pierwszy plan, ale tyłu już nie - więc musisz długo naświetlać, powiedzmy 1/2 sekundy. I obojętne, czy lampa błyśnie na pierwszą kurtynę czy na ostatnią, ruch i tak wyjdzie. Różnicą będzie spora pomiędzy błyskiem na pierwszą i drugą lamelkę, ale ruch wyjdzie i tak i tak.

DLatego radzę po prostu nabierać doświadczenia, pamiętając, że bywają często warunki, których ta wbudowana lampka z palnikiem prosto przed seibie po prostu nei przeskoczy - i warto o tym też pamiętać.

amirez
26-11-2010, 10:45
Wiem, że tutaj najlepsza jest silna zewnętrzna lampa i światło odbite (lub
dobrze rozproszone
... no, to sobie sam udzieliłeś odpowiedzi.

sote
26-11-2010, 13:14
po co Ci 2 takie same watki?
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2171130#post2171130

slawek14
26-11-2010, 14:05
po co Ci 2 takie same watki?
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2171130#post2171130

Pomyłkowo wrzuciłem tutaj ;-(

AdamoN
26-11-2010, 14:41
Jaki miałeś ustawiony pomiar światła?