PDA

Zobacz pełną wersję : monitor zewn. i podlaczanie do laptopa

NiseriN
24-11-2010, 16:59
No i kupiłem sobie monitorek NEC LCD PA231W 23" lecz niestety mam problem z podłaczeniem go do mojego laptopa Sony Vaio.
W zestawie z monitorem było pare kabelków - jeden do zasilania - OK podłaczyłem. Dwa dziwne wyjścia DVI-1 i DVI-2 zupełnie nie wiem co to jest ale kabel który do nich pasuje nigdzie nie 'wchodzi' do mojego laptopa. Jest również wyjście USB (zwie się DisplayPort) i kabel do tego, ale to USB jest zupelnie niewymiarowe i nie pasuje do normalnego USB laptopa.
Da się podłaczyłć natomiast natomiast do lapka kabel z monitora z wyjścia D-SUB. Wtedy monitor zaczyna działać ale obraz jest dosyć ciemny, niewyrazny i predkość odswierzania jest 60Hz co mocno daje po oczach.
Jest jeszcze jedno wyjście w monitorze co się zwie DC-OUT ale ono jest opcjonalne do niego kabla nie ma.

W czym może tkwić problem ? Czy muszę dokupować jakieś przejściówki ?

Michał

(http://www.emarket.pl/monitory-lcd/nec-monitor-multisync-lcd-pa231w-23-wide-full-hd-dvi-czarny-lcd-pa231w-bk/p-c2802417)

e..storm
24-11-2010, 17:04
Najlepszym rozwiązaniem będzie zakupić kabel który umożliwi podłączenie monitora do laptopa poprzez gniazdo HDMI :)

NiseriN
24-11-2010, 17:08
Szczerze nie spodziewałem się że takie problemy będą. Zupełnie się na tym nie znam i mam wrażenie że ten monitor dedykowany jest do normalnych jednostek centralnych a nie do laptopów.

ramzey
24-11-2010, 18:08
Szczerze nie spodziewałem się że takie problemy będą. Zupełnie się na tym nie znam i mam wrażenie że ten monitor dedykowany jest do normalnych jednostek centralnych a nie do laptopów.

Nie ma jak narzekać. A laptop to jaki? jakie ma wyjścia video? Ja mam HDMI i Dsub w jednym a w rugom tylko D-Sub.
W wypadku pierwszego wystarczyło dokupić HDMI-DVI za 25pln i było po sprawie.
Jak masz starego laptopa i tylko D-sub to możesz próbować przejściówkę D-Sub->DVI ale nie jestem pewien czy poprawi co to obraz.

Tom01
24-11-2010, 19:33
mam wrażenie że ten monitor dedykowany jest do normalnych jednostek centralnych a nie do laptopów.

No bo dokładnie tak jest.

Jakie wyjścia video ma laptop? D-SUB na pewno ma, oraz już wiemy, że DVI nie ma. Czy ma coś jeszcze, konkretnie HDMI?

PS. DisplayPort i USB to całkiem co innego.

predkość odswierzania jest 60Hz co mocno daje po oczach.

LCD pracuje 60Hz i tak ma być. "Dawanie po oczach" wynika z zupełnie czego innego.

możesz próbować przejściówkę D-Sub->DVI ale nie jestem pewien czy poprawi co to obraz.

Nie poprawi a nawet pogorszy bo dodatkowe przejście w torze analogowym to strata jakości.

Czornyj
24-11-2010, 19:44
1. Kup kabel HDMI->DVI (allegoro - kilka złotych).
2. Zainstaluj oprogramowanie Multiprofiler i skalibruj nim monitor, jeśli daje po oczach to zmniejsz jaskrawość do 80cd/m^2. Jeśli będzie za ciemny, to zwiększ jaskrawość do 100, 120cd/m^2.
3. Zanim dostaniesz kabelek wejdź w menu zaawansowane (wyłącz i włącz trzymając INPUT, wejdź w menu) i w pierwszej zakładce wyberz tryb sRGB, a w systemie wskaż przestrzeń sRGB jako profil monitora. Wszystko powinno być piknie, bo to zajebiaszczy monitor jest ;)

NiseriN
24-11-2010, 20:20
Faktycznie, kabel HDMI -> DVI załatwił sprawę, dzięki :).
Czornyj - w Multiprofiler w Picture Mode ustawiłem sRGB. Brightness mam ustawione na 41%. Zadnego cd/m^2 nigdzie nie widzę. Czy w menu monitora opłaca bawić się z ECO MODE ?. Do czego służy Picture-in-Picture ?
(Kiedy trzymam INPUT pojawia się tylko opcja USB1 - USB2)

Czornyj
24-11-2010, 20:31
Wszystkie ECO-sreko bezwzlgędnie wyłączyć! Jaskrawość sprawdzę, akurat mam P231W pod ręką (wziąłem se do potestowania). Picture-in-Picture służy do dzielenia ekranu na dwa obrazy równocześnie wyświetlane z dwóch źródeł, np. z dwóch komputerów.

nickt
24-11-2010, 20:32
Ja się podepnę pod pytanie bo mam w laptopie wejście HDMI oraz D-SUB ....przy czym coś mi się ostatnio stało z HDMI i teraz jak podłączam pod TV obraz działa, ale tylko przez parę minut, potem się rozłącza i od razu łączy i tak co jakiś czas. Podejrzewam, że to kwestia wymiany gniazda w laptopie bo sprawdzałem na kilku przewodach HDMI, które zresztą z innym sprzętem działają sprawnie.
Mam zamiar w niedalekiej przyszłości kupić NECa P221W i zastanawiam się czy dużo stracę podłączając przez D-SUB?? W ostateczności wymienię gniazdo HDMI...

Tom01
24-11-2010, 20:50
Ja się podepnę pod pytanie bo mam w laptopie wejście HDMI oraz D-SUB ....przy czym coś mi się ostatnio stało z HDMI i teraz jak podłączam pod TV obraz działa, ale tylko przez parę minut, potem się rozłącza i od razu łączy i tak co jakiś czas. Podejrzewam, że to kwestia wymiany gniazda w laptopie bo sprawdzałem na kilku przewodach HDMI, które zresztą z innym sprzętem działają sprawnie.

Wyjście HDMI a nie wejście. Opisany objaw jest dość typowy, możliwe uszkodzenie HDMI.

Mam zamiar w niedalekiej przyszłości kupić NECa P221W i zastanawiam się czy dużo stracę podłączając przez D-SUB?? W ostateczności wymienię gniazdo HDMI...

Możliwe że dużo. Przede wszystkim ostrość.

de Fresz
24-11-2010, 21:54
No bo dokładnie tak jest.

Chyba jednak chciałeś napisać coś innego niż to, że monitor jest dedykowany do pracy tylko ze stacjonarką.

Wszystko powinno być piknie, bo to zajebiaszczy monitor jest ;)

Tey, a tak z ciekawości to dużo Ci płacą za te rekomendacje? Bo ja też bym się chętnie podłączył, patrząc na Twój zapał, kasa musi być niezłą :D

Tom01
24-11-2010, 21:56
Chyba jednak chciałeś napisać coś innego niż to, że monitor jest dedykowany do pracy tylko ze stacjonarką.

Dobrze napisałem. Może nie "tylko" a "głównie" do normalnych kompów. Są poza tym monitory dedykowane specjalnie lub opcjonalnie do laptopów i mają wówczas pewne laptopo-ułatwienia.

de Fresz
24-11-2010, 22:09
Pardonsik, ale to bzdura. Monitorowi zwisa i powiewa do czego jest podłączony, sygnał jest sygnał i forma obudowy urządzenia je wysyłającego jest bez znaczenia. Za to laptop może nie być zbyt dobrze przystosowany do pracy z monitorami, choćby przez brak w dzisiejszych czasach łącza cyfrowego, montowanie VGA służy głównie do podłączania rzutników. Mini Display Porty czy HDMI to tylko rozwiązania mające w lapkach zaoszczędzić miejsce (oraz w drugim przypadku ułatwić podłączenie do TV z przesyłem dźwięku).

Tom01
24-11-2010, 22:13
Żadna bzdura, tylko monitor pecetowy ma pecetowe kable i wykonanie samego monitora jako wolnostojącego. Monitor "laptopowy" może mieć dostarczone inne kable, inną nogę umożliwiającą położenie laptopa a nawet wyprowadzone złącza a'la stacja dokująca. DELL takie coś robi. Można nawet zamówić "kit" przerabiający monitor serii U na "laptopowy" elegancko współgrający jako stanowisko w laptopem. Najlepiej też DELL'a. ;)

Czornyj
24-11-2010, 22:15
Tey, a tak z ciekawości to dużo Ci płacą za te rekomendacje? Bo ja też bym się chętnie podłączył, patrząc na Twój zapał, kasa musi być niezłą :D

Nic mi nie płacą, polecam je ze szczerego serca :D. Jeśli chodzi o korzyści, to w Krakowie jest spora centrala NECzka na CE i jak pojawia się coś nowego, mogę sobie wpaść, wziąć i potestować do woli.

de Fresz
24-11-2010, 22:21
Kable to rzecz wtórna i takie, a nie inne w pudełku nie zmieniają nic w kwestii dedykacji monitora. Podobnie nowe ACD można by uznać za "dedykowany laptopowy", bo żeby podłączyć go do stacjonarki, potrzebne jest dokupienie przejściówki. Ale to są nieliczne póki co monitory, każdy jeden normalny jest równie dedykowany do dowolnego komputera, który może mu dostarczyć sygnał.

de Fresz
24-11-2010, 22:25
Nic mi nie płacą, polecam je ze szczerego serca :D.

Fiu fiu, filantropia w dzisiejszych czasach to rzadkość ;-)

Jeśli chodzi o korzyści, to w Krakowie jest spora centrala NECzka na CE i jak pojawia się coś nowego, mogę sobie wpaść, wziąć i potestować do woli.

Fajnie masz. Szkoda że w Wawie takiej nie mają. Do mnie na testy CG (razem z Quato) musiało jechać z Alstora przez Poznań, a to i tak tylko dlatego, że byliśmy pewnym kupcem paru sztuk jednego z nich.

Tom01
24-11-2010, 22:25
Kable to rzecz wtórna i takie, a nie inne w pudełku nie zmieniają nic w kwestii dedykacji monitora.

Chodzi o detale. Podobnie jak dezodorant do pach i samochodu. Niby wszystko to samo a choćby wykonanie buteleczki ułatwia zastosowanie w aucie.

de Fresz
24-11-2010, 22:32
Porównanie ma niewielki sens, choćby z tego powodu, że o ile mi wiadomo samochody nie reagują odczynem alergicznym na tapicerce. To laptopy mają swoje ograniczenia z racji rozmiarów i ich właściciele z pewnymi drobnymi niedogodnościami muszą się pogodzić. Łączenie "dedykacji" monitora w zależności od rodzaju kabla w pudełku, jak dla mnie jest zupełnie bezsensowne.
Dobra, dla mnie EOT w tej części, nie ma sensu tego roztrząsać.

NiseriN
25-11-2010, 00:16
Wszystkie ECO-sreko bezwzlgędnie wyłączyć! Jaskrawość sprawdzę, akurat mam P231W pod ręką (wziąłem se do potestowania). Picture-in-Picture służy do dzielenia ekranu na dwa obrazy równocześnie wyświetlane z dwóch źródeł, np. z dwóch komputerów.

Czornyj jak sprawdzisz ten temat z jaskrawością to daj znać ;). Chcę optymalnie pod każdym względem skalibrować monitorek i zapomnieć o kwestiach technicznych.
Dzięki z góry.

Bartekkw
25-11-2010, 11:48
Podłącze się z pytaniem. W najbliższym czasie planuje zakup X201 ze stacją dokującą. Do tego będę chciał podłączyć NEC PA231W. Ze stacji dokującej mogę wyjść przez Display Port, do NEC'a wejde przez albo Display Port,albo DVI - które łaczenie wybrać jako lepsze. Czy jakość obrazu przez Display Port i D-Sub jest porównywalna ?
A jak wygląda porównanie Display Portu z DVI ?

Czornyj
25-11-2010, 11:56
W zasadzie wszystko jedno, byle cyfrowe - czyli DP=DVI=HDMI

Jedyny niuans jest taki, że jedynie przez DP można na monitor podać sygnał 10-o bitowy, w DVI i HDMI tylko 8-o bitowy, choć na razie jest to pieśń przyszłości.

D-Sub jest analogowe, więc w miarę możliwości należy go unikać, praktycznie jako jedyny pogarsza jakość obrazu (pominąwszy kwestię sygnału 10-8bit).

Bartekkw
25-11-2010, 12:10
Dzięki. Czyli w przypadku połączenia o którym pisałem wcześniej optymalny wydaje się być kabel DP-DP

Czornyj
25-11-2010, 12:11
Jak najbardziej.

de Fresz
25-11-2010, 12:39
W zasadzie wszystko jedno, byle cyfrowe - czyli DP=DVI=HDMI

Chyba że monitor z pierdziawkami dla niepoznaki zwanymi "głośnikami" lub jest to inny telewizor – HDMI pozwala na przesyłanie oprócz sygnału wideo również dźwięku. A cyfra jest cyfra, zera i jedyneczki biegną se z grubsza tak samo. Za to przy D-Sub jakość obrazu jest zależna od konwerterów D/A na karcie i kolejnego A/D w monitorze, czyli bawimy się bezsensowną konwersję cyfra-analog-cyfra, podatną na jakość komponentów użytych do produkcji urządzenia. W skrócie: jeśli się tylko da, omijać szerokim łukiem.

Czornyj
25-11-2010, 19:56
Czornyj jak sprawdzisz ten temat z jaskrawością to daj znać ;). Chcę optymalnie pod każdym względem skalibrować monitorek i zapomnieć o kwestiach technicznych.
Dzięki z góry.

Dla "Uniformity = 5"
27,5% - 80cd/m^2
35% - 100cd/m^2
24,9% - 120cd/m^2

(Kiedy trzymam INPUT pojawia się tylko opcja USB1 - USB2)
Wyłącz monitor przyciskiem power i włącz przyciskiem power TRZYMAJĄC przycisk INPUT - wtedy wejdziesz w zaawansowane menu. Ale faktycznie, nie wyskalowali go w cd/m^2 jak 241W, 271W i 301W.

de Fresz
25-11-2010, 21:28
27,5% - 80cd/m^2
35% - 100cd/m^2
24,9% - 120cd/m^2

Ciekawą matematykę mają w tym Necu, 24>35 i 24>27? ;-)

Czornyj
25-11-2010, 22:22
O cholera, dzięki - miało być 44,9%

Gio
25-11-2010, 22:59
a tak zupełnie z innej beczki podpinając się pod wątek, czy pa231 jest lepszy od p221 mimo że nie jest szerokogamutowy?

Tom01
25-11-2010, 23:04
a tak zupełnie z innej beczki podpinając się pod wątek, czy pa231 jest lepszy od p221 mimo że nie jest szerokogamutowy?

Tak.

Czornyj
25-11-2010, 23:25

Pomijając brak szerokogamutowości PA231W to monitor do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy ze wszelkimi szykanami. H-IPS, 14-o bitowy 3D LUT z 16-o bitowym przetwarzaniem, elektroniczna kompensacja równomierności z korekcją uwzględniającą nagrzewanie i starzenie się podświetlenia, sprzętowa kalibracja TRC, wtpt, bkpt i gamutu z wykorzystaniem 3DLUT, sprzętowy softproofing, koreta metameryczna, automatyczne ustawianie jaskrawości z korektą kontrastu równoczesnego, ogólnie szeroki zakres regulacji absolutnie wszystkiego na wszelkie możliwe sposoby (łącznie z jasnością i barwą kontrolki zasilania), pełen arsenał wyjść i portów, PIP i kilka innych funkcji, które nie wiem do czego służą.

marcz
25-11-2010, 23:44
Podsumowując wyniki liczbowe - czy daje się na PA231W komfortowo pracować przy niskiej słabych warunkach oświetleniowych - powiedzmy na poziomie 100-120 cd/m^2?

Tom01
25-11-2010, 23:48
Podsumowując wyniki liczbowe - czy daje się na PA231W komfortowo pracować przy niskiej słabych warunkach oświetleniowych - powiedzmy na poziomie 100-120 cd/m^2?

100-120 nitów w warunkach słabego oświetlenia to bardzo jasno ustawiony monitor. Tak się ustawia w dzień!

Czornyj
25-11-2010, 23:49
Podsumowują PA231W może zejść na regulacji podświetlenia do 36cd/m^2 - a więc do wartości, przy której można go używać nocą w jaskini i to z zapaleniem spojówek.

Gio
26-11-2010, 00:10
... sprzętowy softproofing ...

Czym to się je???

marcz
26-11-2010, 00:13
Podsumowują PA231W może zejść na regulacji podświetlenia do 36cd/m^2 - a więc do wartości, przy której można go używać nocą w jaskini i to z zapaleniem spojówek.

Rozumiem, że do tego trzeba mieć jednak soft Spectraview II, proszę o wyprowadzenie z błędu jeżeli się mylę.
Jeżeli się nie mylę, proszę napisać jak wygląda sytuacja gdy nie ma się tego oprogramowania (ale dysponuje się standardowym oprogramowaniem i spektrofotometrem np. ColorMunki Photo).

Czornyj
26-11-2010, 00:20
Czym to się je???

Za pomocą Multiprofilera można wczytać dowolny profil ICC do 3DLUT monitora - zacznie on wtedy wyświetlać barwy tak, jak Photoshop z zapiętym softproofingiem profilu.

Rozumiem, że do tego trzeba mieć jednak soft Spectraview II, proszę o wyprowadzenie z błędu jeżeli się mylę.
Jeżeli się nie mylę, proszę napisać jak wygląda sytuacja gdy nie ma się tego oprogramowania (ale dysponuje się standardowym oprogramowaniem i spektrofotometrem np. ColorMunki Photo).
Nie - do tego wystarczy nacisnąć guzik "Menu" i zmniejszyć jaskrawość do 7%

marcz
26-11-2010, 00:37
Nie - do tego wystarczy nacisnąć guzik "Menu" i zmniejszyć jaskrawość do 7%

Nie maleje wtedy drastycznie jakość wyświetlanego obrazu? Z tego co pamiętam, to Tom01 pisał, że NEC'i PA słabo sprawują się przy słabym oświetleniu, w przeciwieństwie do np. Eizo SX.

Czornyj
26-11-2010, 00:40
Nie maleje wtedy drastycznie jakość wyświetlanego obrazu? Z tego co pamiętam, to Tom01 pisał, że NEC'i PA słabo sprawują się przy słabym oświetleniu, w przeciwieństwie do np. Eizo SX.

Jedyne co maleje podczas wspomnianej powyżej operacji, to jaskrawość.

marcz
26-11-2010, 00:49
A jak z rozrzutem jakościowym w przypadku PA231W? Tak samo jak w przypadku P221W czy może jest lepiej? O ile da się oczywiście to na obecną chwilę oszacować... w końcu to świeżutki model.

Czornyj
26-11-2010, 01:05
Seria PA jest powtarzalna jak śmierć. O P221W wstyd wogóle w kontekście tych monitorów wspominać - zupełnie nie ta bajka. To są wysoce specjalizowane i precyzyjne jak chirurgiczny skalpel narzędzia do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy, a nie jakieś amatorskie popierdułki.

Tom01
26-11-2010, 01:15

Nie "w przeciwieństwie", a SX z uwagi na nieco lepszą charakterystykę kątową kontrastu, nie połyskuje tak silnie jak PA. Niby PA ma punkt czerni niesamowicie niski jak na IPS, ale tylko idealnie na wprost. Czujnik mierzy też na wprost więc wyniki też są pikne. Niestety człowiek nie patrzy prostopadle na każdą część ekranu. Bardzo dobrze to widać jeśli ktoś pracuje z czarnym tłem. Siedząc przed dużym takim ekranem, na wprost mamy ładną czerń ale już po bokach nie, bo kąt od oka do różnych miejsc ekranu jest inny. Różnica kątowa dla tego typu wyświetlacza jest na tyle duża, że ekran zamiast być czarny, świeci na wszelkie możliwe sposoby. A w dolnych narożnikach to już jest masakra. Rozświetlenie jest tak silne, że osobiście nie jestem w stanie pracować na PA271W ani większych, choć bardzo bym chciał. Takie monitory stosuje się kiedy oświetlenie w pracowni zamaskuje tą wadę, wieczorem zdecydowanie nie polecam.

marcz
26-11-2010, 01:23
Rozumiem, że w przypadku 27" jest to silne zjawisko, ale przy 23" powinno być już znacznie mniej widoczne, przynajmniej tak mi się wydaje...
Głównym kryterium u mnie stało się właśnie to jak monitor zachowywać się będzie w warunkach domowych wieczorem. PA231W byłby idealny (o ile da się na nim w takich właśnie warunkach komfortowo pracować), SX2262 wydaje się spełniać idealnie moje warunki, ale ma za mały rozmiar piksela, SX2462 jest za drogi, a S2233 wydaje się być jednak o klasę za nisko w stosunku do moich potrzeb...

Czornyj
26-11-2010, 01:30
Srebrzenie jest widoczne tylko w najgłębszych cieniach, w rogach ekranu. W przypadku niewielkiego wyświetlacza skalibrowanego do stosownie niskiego poziomu jaskrawości jest to niuans. W zastosowaniach graficznych/fotograficznych kwestia bez znaczenia.

marcz
26-11-2010, 01:34
Srebrzenie jest widoczne tylko w najgłębszych cieniach, w rogach ekranu. W przypadku niewielkiego wyświetlacza skalibrowanego do stosownie niskiego poziomu jaskrawości jest to niuans. W zastosowaniach graficznych/fotograficznych kwestia bez znaczenia.

O taką odpowiedź mi chodziło. O ile nie wpadną jakieś nowe durnoty do głowy to wreszcie koniec dylematów i problemów jaki monitor wybrać :). Nawet jak się wymawia "PA231W" to brzmi tak jakoś ładnie ;)

Czornyj
26-11-2010, 01:40
...i BTW SX2462W jest obarczony analogicznym srebrzeniem, co seria PA. To jest wyświetlacz z matrycą IPS, łudząco podobny do PA241W. Tylko SX2262W ma matrycę S-PVA.

Tom01
26-11-2010, 01:50
...i BTW SX2462W jest obarczony analogicznym srebrzeniem, co seria PA. To jest wyświetlacz z matrycą IPS, łudząco podobny do PA241W. Tylko SX2262W ma matrycę S-PVA.

Zgadza się, wszystkie IPS'y to mają, acz z różnym natężeniem. SX2462W jest na drugim miejscu z najmniej niby-czarnych ze wszystkich monitorów IPS jakie miałem przed oczami. Od PA jest lepszy znacznie i defekt rośnie odwrotnie proporcjonalnie do odległości ekranu od oczu. Wszyscy wiedzą, że jestem rąbnięty na punkcie czerni w monitorach, więc opinia jest niestety obarczona tą "poprawką", jednak nie trawię kiedy czarny ekran świeci. :)

Jak się wieczorem, nawet przy lampce, usiądzie przy SX lub CG na elektronicznie stabilizowanym PVA, to patrzy się w czarną dziurę. Piękna sprawa. A jak przy graficznym IPS, to się patrzy na wieczorne niebo, a nie czerń.

Czornyj
26-11-2010, 02:16
SX2462W/CG243-245W to są rasowe, graficzne IPS-y i ni cholery nie widzę różnicy. Ale pogadamy jak naziści wyślą mi wreszcie DISCUS-a, to jest (mam nadzieję) sensor, który jest w stanie dokonać sensownego pomiaru w tym zakresie luminancji - zarówno kontaktowo, jak i pod kątem z dystansu. Konanie w szpitalu na oko zostawmy rolnikom ;)

de Fresz
26-11-2010, 02:19
Jedyne co maleje podczas wspomnianej powyżej operacji, to jaskrawość.

No i kontrast poleci na ryj. Ten prawdziwy, wynikający z zasady działania LCD.

Tom01
26-11-2010, 02:26
pogadamy jak naziści wyślą mi wreszcie DISCUS-a

Discus discusem, ja się poważnie zastanawiam ile płacą za narządy, bo mi chodzi po głowie punktowy laboratoryjny luksomierz. :)

de Fresz
26-11-2010, 02:26
Ale pogadamy jak naziści wyślą mi wreszcie DISCUS-a, to jest (mam nadzieję) sensor, który jest w stanie dokonać sensownego pomiaru w tym zakresie luminancji - zarówno kontaktowo, jak i pod kątem z dystansu.

Kupujesz w ciemno, czy trafiłeś gdzieś na sensowne recenzje w ludzkim języku? Zgaduję, że na chwilę obecną będzie tylko banglał z BasICColorowym softem, o wsparciu przez Eizo, czy Neca na razie pewnie można pomarzyć?

Czornyj
26-11-2010, 02:51
Discus discusem, ja się poważnie zastanawiam ile płacą za narządy, bo mi chodzi po głowie punktowy laboratoryjny luksomierz. :)
Też się wcześniej trochę rozglądałem za używanymi Minoltami CA-210 na e-bayu, ale bałem się, że nie będę umiał tego włączyć :mrgreen:

Kupujesz w ciemno, czy trafiłeś gdzieś na sensowne recenzje w ludzkim języku? Zgaduję, że na razie będzie tylko banglał z BasICColorowym softem, o wsparciu przez Eizo, czy Neca na razie pewnie można pomarzyć?

Kupiłem w ciemno, basICColor display i tak sprzętowo kalibruje EIZO CG i NEC SV, a reszta to kwestia czasu - od razu planują udostępnić urbi et orbi SDK. W dodatku lada dzień po niedzieli ma wyjść 5-ta wersja profilera, nafaszerowana setką funkcji i ogólnie z ambicjami przejęcia kontroli nad światem.

de Fresz
26-11-2010, 12:26
Nie wiem jak teraz, ale z tym sprzętowym gadaniem z Eizo jakiś czas temu było tak se, nie wszystko potrafił ustawić w LUTach monitora (i nie każdego) i siał trochę po vcgt, ale parę lat minęło, może się doszkolili z hakowania elektroniki monitorów ;-). Co do panowania nad światem – raczej im to nie grozi przy tak porąbanie restrykcyjnej polityce licencyjnej. A kalibrowanie kilku monitorów z poziomu jednego lapka, poza upierdliwością, jest takim sobie pomysłem –*mogą się pojawić różnice wynikające z innego systemu i karty graficznej (a z mojego amatorskiegi testowania wynika, że są). Jak już kupisz i przetestujesz, to napisz plijz coś więcej o tym cudzie germańskiej inżynierii. Bo w sumie wypada się cieszyć, że tym leniom z X-Rite wyrosła jakakolwiek sensowna konkurencja, może zepną*pośladki i zaczną działać dynamiczniej.
BTW - na i1Profilera też się zasadzasz?

Czornyj
26-11-2010, 12:31
Zasadzam się jak najbardziej, tylko wywaliłem ostatnio parę tysiów na MBA i DISCUSA więc muszę się trochę odkuć. Chodzi też za mną Epson 7900 bo planuję ostrzej wejść w matowe media i druk ahtystyczny, a mimo że znam arcycwany patent na zamianę PK<>MK w 7880, to nadal tracę przy tym czas i parę ml czarnego K3, co przy jego wyjątkowo bandyckiej cenie nie jest zbyt zabawne.
Pocieszające w tym wszystkim jest to, że nowy i1P jest zaskakująco tani, szczególnie jako upgrade.

de Fresz
26-11-2010, 12:48
Informacje u X-Rite są trochę dla mnie niejasne i tak mnie ciekawi na ile to będzie realne zastępstwo dla ProfileMakera, zwłaszcza w kwestii bardziej zaawansowanych zabaw z profilami pras czy topowych drukarek chodzących w proofingu. Bo może coś źle zrozumiałem, ale mi to wygląda na rozwiązanie będące gdzieś pomiędzy iMatchem, a PM.

Czornyj
26-11-2010, 13:04
Rzecz była tematem dyskusji na LuLi i oczywiście nie wiadomo jak będzie wyglądać w praktyce funkcjonalność i1P, ale przynajmniej wygląda na to, że po upgradzie do i1P będzie można nadal używać PM. Ze specyfikacji wynika też, że i1P kręci profile od RGB przez CMYK po DeviceN, więc jest to jakby prognostyk że w tej kwestii nie jest zubożony względem PM (o ile nie zastosowali presetów bez możliwości kręcenia CMYK-ów na customizowanych UCR/GCR/TIL itd). Jak na razie po opublikowaniu wstępnych informacji jedyny poważniejszy wqrv juzerów dotyczy braku kręcenia profili skanerów, co jednak przy ew. zachowaniu możliwości korzystania z i1macha/PM nie powinno stanowić większego problemu. Czas pokaże.

de Fresz
26-11-2010, 13:16
No tak, tylko mnie to interesuje z pozycji potencjalnego "newcomera" i trza się będzie dokładnie zorientować, czy szukać PMa i dopiero robić apgrejd (co wyjdzie zapewne drożej, ale za to ratalnie), czy i1P będzie na tyle dobry, że PMa można będzie sobie w ogóle darować. Co do profilowania skanerów – nie płakałbym po tym. To tak specyficzne rozwiązanie i już są do tego obecnie narzędzia, że zerwanie z tym w najnowszym sofcie nie powinno realnie przyczyniać się do klęski nieurodzaju w tych nielicznych skanerniach, które jeszcze jakoś ciągną.

Czornyj
26-11-2010, 13:22
Ja też nie będę płakał, zresztą zawsze w odwodzie jest ArgyllCMS. Co do i1P, to faktycznie przydałoby się już jakieś demo, żeby człowiek nie siedział jak na szpilkach. Choć liczyłbym na to, że PM dla posiadacza i1P będzie zbędny - obiektywnie rzecz biorąc PM to już straszna kopalina i najwyższy czas by został odesłany na dobrze zasłużoną emeryturę.

raptor88
27-11-2010, 12:32
Zgadza się, wszystkie IPS'y to mają, acz z różnym natężeniem. SX2462W jest na drugim miejscu z najmniej niby-czarnych ze wszystkich monitorów IPS jakie miałem przed oczami. Od PA jest lepszy znacznie i defekt rośnie odwrotnie proporcjonalnie do odległości ekranu od oczu.

Jak się wieczorem, nawet przy lampce, usiądzie przy SX lub CG na elektronicznie stabilizowanym PVA, to patrzy się w czarną dziurę. Piękna sprawa. A jak przy graficznym IPS, to się patrzy na wieczorne niebo, a nie czerń.

Jak może być znaczna różnica między SX2462 a PA241 skoro siedzą tam te same panele? Chyba że są to różne modele. Bo to, że wysterowanie matrycy ma wpływ na srebrzenie jakoś nie mogę uwierzyć. ;)