Zobacz pełną wersję : problem z krawędziami - d5000
Micchaleq
24-11-2010, 14:53
Witam serdecznie,
Piszę do was drodzy forumowicze ponieważ mam problem z wykonywaniem dobrych zdjęć.
Oto przykład zdjęcia które wykonałem :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://micchaleq.ovh.org/DSC_0034.jpg)
Do dyspozycji mam 2 lamy studyjne z białymi parasolami, 1x halogen 500W, stół bezcieniowy.
Aktualnie moje ustawienie wygląda tak, że lampy ustawiam równolegle od podłogi i wyżej o około 50cm niż przedmiot fotografowany ( nie jest skierowana bezpośrednio na przedmiot ), lampy nie są skierowane w kierunku stołu po kontem 90' tylko pod kątem około 60', stoją przed przedmiotem około 20cm. Lampy są oddalone od stołu na około 40-50cm
padła mi bateria bo chętnie pokazął bym jak to mniej więcej wygląda
Światło stałe dałem bezpośrednio od spodu bo wychodził cień.
Proszę o jakąś poradę.
Może jakies ustawienia w aparacie?
No dobrze, ale co konkretnie chcesz osiągnąć?
Micchaleq
24-11-2010, 17:49
Chcę bez większego bawienia się wyciąć porządnie przedmiot. Będę go w przyszłości wrzucał na czarne tło.
Czyli potrzebuje poprawić krawędzie po to by łatwo wycinać te zdjęcia i chciałbym również zlikwidować te odbite parasolki na zdjęciu a zarazem zachować jego najdrobniejsze detale.
Ustawiłem teraz lampy w przeciwną stronę od zdjęcia by światło odbijało się po ścianach i nie ma tych całych parasolek na zdjęciu, ale jego dokładność nie jest taka jak z parasolkami blisko przedmiotu. ( np w jednym produkcie nie widać tabletek przez przezroczystą ściankę.
MZ masz za małą głębie i krawędzie wyszły już z obszaru ostrości.
Micchaleq
24-11-2010, 17:54
robie na f9,5 1/200
Bez ogniskowej i odległości od przedmiotu nic nam to nie powie.
Polecam przeliczyć GO tutaj
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Micchaleq
24-11-2010, 18:47
Subject distance 50 cm
Depth of field
Near limit 48.6 cm
Far limit 51.4 cm
Total 2.8 cm
In front of subject 1.36 cm (49%)
Behind subject 1.44 cm (51%)
Hyperfocal distance 1595.3 cm
Circle of confusion 0.02 mm
Może mi ktoś powiedzieć o co w tym mniej więcej chodzi ? To wyżej to oczywiście moja kalkulacja.
Dystans około 50cm f9,5 a obiektyw 18-55
To jest tak:
Z tego co podajesz, to używasz zapewne ogniskowej 55mm
Dystans do przedmiotu masz 50 cm (odległość ostrzenia)
w głębi ostrości mieści się:
1.44 cm za odległością ostrzenia oraz
1.36 przed tą odległością.
W tym obszarze będziesz miał wszystko ostre. Poza tym obszarem będzie już nieostro.
W twoim przypadku niestety ale potrzebne będzie zwiększenie dystansu i zmniejszenie przysłony do f11, warto też zmniejszyć minimalnie ogniskową.
Możesz też delikatnie wyostrzyć za obiekt, tak żeby nie "zmarnować" głębi przed punktem ostrości.
Micchaleq
24-11-2010, 19:11
Czy takie parametry będą ok ?
48-50 , f11 1/200 oraz dystans około 1,5m ?
Powinno być OK
Przy obiekcie oddalonym o 150 cm głębia pokryje jeszcze dodatkowe 22.7 cm za płaszczyzną ostrości, więc taka puszka powinna się zmieścić.
Myślę, że spokojnie też powinna wystarczyć odległość ok 100 cm
Jakie wymiary ma puszka?
Micchaleq
24-11-2010, 20:04
wysokość około 17cm a głębokość musi być 15cm ( chociaż wiadomo, że widać połowę max
Micchaleq
28-11-2010, 22:04
Witam ponownie,
znów się trochę meczę z tymi fotkami i nie wiem czy dało by się jeszcze coś poprawić.
Zdjęcia wykonywanie sa z dystansu około 1-1,5 m ustawienia to f11 i jade sobie od1/60 do 1/200 ( te w tym poscie to 1/60, iso Lo0,3 i mam płączoną funkcje adl na literce L, balans bieli PRE oraz plik RAW.
Zdjęcia teraz wykonuje bez statywu i lekko pod kątem w dół tak by było widać trochę wieczko produktu.
Aktualnie do wykonywania zdjęć używam jedynie 2 lamp błyskowych.
próbuje na 2 sposoby :
1: ustawiona przed stołem bezcieniowym wysoko a 2 za stołem nisko i odbijam światło tak jakby od podłogi aby dobrze naświetlić stół.
2. lampy z obu stron stołu po bokach o 1 m wyżej niż fotografowany przedmiot.
Oto 2 przykłady zdjęć z wyżej wymienionym rozstawieniem:
1.
źródło (http://micchaleq.ovh.org/1.jpg)
2.
źródło (http://micchaleq.ovh.org/2.jpg)
Bardzo nie podobają mi się boczne krawędzie tego zdjęcia.
Moglibyście coś poradzić coś przetestować może jakieś opcje które nie są mi jeszcze znane?
silverpaul
30-11-2010, 20:41
Nie dziwi, że Ci się nie podobają. Moim skromnym zdaniem nie wyciśniesz więcej z tego obiektywu
velaskez
30-11-2010, 22:59
Zamiast tego odblaskowego bezcieniowego stołu daj czarny matowy karton, to Ci to wyszparuję w 3 sekundy.
Nie dziwi, że Ci się nie podobają. Moim skromnym zdaniem nie wyciśniesz więcej z tego obiektywu
chłopie, bzdury opowiadasz... akurat w fotografii studyjnej, gdzie operuje się na przysłonach ~f8 nawet dupnym obiektywem można zrobić całkiem ostre foto
silverpaul
01-12-2010, 21:07
chłopie, bzdury opowiadasz... akurat w fotografii studyjnej, gdzie operuje się na przysłonach ~f8 nawet dupnym obiektywem można zrobić całkiem ostre foto
No cóż, zaznaczyłem MZ, i dalej będę się upierał, że niewiele mu z tego wyjdzie. Fotografuję biżuterię, jest oczywiścię mniejsza, ale zdarzają się cukiernice jak to opakowanie. W swoim " studiu" ( nadużycie) przy świetle zastanym robię dużo ostrzejsze fotki, ale jak wspomniałem nie obiektywem kitowym. Jeśli Wiesz, jak Mu pomóc to pomóż, ja swoje zdanie powiedziałem. Powtórzę: obiektyw makro( może pożyczyć od kogoś), przysłona powyżej 20, statyw i jazda. Pozdrawiam, Paweł
PS. To tylko moje zdanie, moje fotki są ostre
ale po cholerę mu obiektyw makro do tak dużych przedmiotów? :) jak robisz zdjęcia biżuterii to ok, ale do takich pojemników?
Akurat mam dostęp do 18-55 i jak tylko będę miał chwilkę, to Ci udowodnię, że się mylisz:)
silverpaul
02-12-2010, 23:10
Wierzę Ci i nie musisz niczego udowadniać, ale jak zrobisz ładne zdjęcia takiego opakowania to chętnie im się przyjrzę. Pozdrawiam, Paweł
Micchaleq
06-12-2010, 22:37
Powiedzcie mi Panowie w takim razie taką rzecz.
Jak - 18-55 lipny
macro zbędny
to jaki ten obiektyw kupić aby te krawędzie jako tako wyglądały?
teh_14m3
06-12-2010, 22:56
dobra panowie licytujecie się na temat obiektywu a koledze o najważniejszej rzeczy nie powiedzieliście: w przypadku lamp błyskowych nie ma różnicy na jakim czasie robisz! wszystko regulujesz za pomocą przysłony oraz mocy lampy. Nie wiem jaki twoje body ma czas synchro z lampą ale pewnie gdzieś to będzie napisane, więc musisz sobie poszukać. W pierwszym przypadku była za mała GO więc wiesz już co robić, przy drugim imo po prostu nie trafiłeś z ostrością w punkt. Przy takich zdjęciach najlepiej ustaw sobie aparat na statywie którego nie będziesz już pod żadnym pozorem ruszał, ustaw ostrość na jakiś specjalny kontrastowy przedmiot lekko przed miejscem w którym będziesz później ustawiał swoje "suple" i przełącz go w tryb MF. Oczywiście zdjęcia też wykonujesz w manualu łącznie z iso. Dodatkowo tak jak już koledzy napisali duża przysłona aby ci się w GO wszystko zmieściło. Dodatkowo pamiętaj że gdy przechylisz obiektyw w dół również głębia ci się zmieni ponieważ ona zawsze rozkłada się prostopadle do osi obiektywu, więc trzeba wprowadzać drobne poprawki. To tak tytułem wstępu ;)
Odbicia: tutaj nie ma rady, musisz trochę poczytać a później ćwiczyć. Podpowiem ci jedynie, że w przypadku takich pack shotów najlepiej wykorzystywać namiot bezcieniowy ponieważ każde źródło światła będzie ci się odbijało w elementach błyszczących. Przy twoim zestawie to po pierwsze odpuściłbym świecenie halogenem (inna temperatura barwowa) po drugie zastosował od góry softbox a nie parasolkę oraz oczywiście drugą lampą dopalał od dołu. Reszta ustawień to już prosta fizyka jest więc jeśli poczytasz na ten temat (sporo jest na forum) to napewno okaże się to dla ciebie banalne ;)
Micchaleq
07-12-2010, 20:53
Bardzo dziękuje za cenne porady.
Jednego tylko nie wiem co oznacza GO?
GO = głębia ostrości, czyli w uproszczeniu ostry obszar na zdjęciu. popatrz sobie też na dofmaster.com
Micchaleq
08-12-2010, 00:48
A jeżeli miałbym kupować obiektyw do tego tybu zdjęc to jaki mi polecacie?
dodam, że wielkości sa naprawde rózne począwszy ok 3cm do 50cm szerokość podobnie za to głębokośc nie więcej niż 15-20
marszull
08-12-2010, 01:42
Ja bym Ci polecil 60 macro nikona
ostro, zrobisz cale opakowanie, plus mozesz tez zrobic zblizenie jak bedzie potrzebne
Tylko nad technika musisz popracowac ;)
silverpaul
08-12-2010, 10:35
Witaj!
Przed chwilą sprawdzałem, puszkę o wys. ok.50 cm zrobiłem swoim Nikkorem AF-S 85mm/3,5 micro. Musiał z około 2 metrów. Nie wiem ile masz miejsca, ale mój Nikkor jest w porównywalnej cenie jak 60 macro i polecam go. Natomiast musiałbyś sprawdzić, który bardziej pasowałby do Twoich potrzeb. Pozdrawiam, Paweł
60 macro to dobry wybór, natomiast jeśli planowałbyś uczynienie fotografii produktowej swym źródłem dochodów, to poczytaj o szkłach typu PC (tilt&shift)
Micchaleq
08-12-2010, 23:35
Ja to ogólnie jestem amatorem i nie zamierzam na tym zarabiać.
Ogolnie widze, ze na allegro ten obiektyw 1,600zł a ja za aparat dałem 2:)
Sory za jakąs reklame czy coś.
Ale czy coś takiego nie będzie dobre ?
http://allegro.pl/nikon-nikkor-55-200-dx-vr-d5000-d3000-d3100-d90-ss-i1352845909.html
albo taki :
http://allegro.pl/nikon-18-105-vr-do-d3000-d5000-d80-d90-d60-wys24-h-i1353968584.html
teh_14m3
09-12-2010, 00:27
Ja to ogólnie jestem amatorem i nie zamierzam na tym zarabiać.
(...)
Ale czy coś takiego nie będzie dobre ?
ten obiektyw który masz do tego typu zdjęć sprawdza się w stopniu wystarczającym. No chyba że chcesz się rozwiać w tym kierunku to wtedy rzeczywiście opłaca się trochę zainwestować. Inaczej to ja nie widzę potrzebu zakupu obiektywów z tej samej półki którą teraz posiadasz do pack shot-ów ;)
Ogolnie widze, ze na allegro ten obiektyw 1,600zł a ja za aparat dałem 2:)
a co mają powiedzieć amatorzy ptaszków, gdy za puchę dają np. 6k PLN a za szkło muszą dać 30k PLN ?:)