PDA

Zobacz pełną wersję : Dyski samsung, cos o nich??

Greg77
24-11-2010, 14:19
Witam, chce kupic nowy dysk, pytanie mam do uzytkownikow i znawcow tematu, co sadzicie o tych dwoch dyskach Samsunng SpinPoin F3 1TB (http://komplett.ie/Komplett/product/ZKB_01COM/11_HDD/07_INTHD35/productdetails/20005053/Samsung_SpinPoint_F3_Desktop_Class_HD103SJ_Hard/HD103SJ/default.aspx) i Samsung SpinPoint F2 1,5TB (http://komplett.ie/Komplett/product/ZKB_01COM/11_HDD/07_INTHD35/productdetails/10021711/Samsung_SpinPoint_F2_EcoGreen_Desktop_Class/HD154UI/default.aspx), czesto slysze, ze ludzie polecaja te dyski, ja osobiscie mam zle wspomnienia co do Samsunga:D
Sam od lat uzywam Seagatow, ale dlaczego nie zmienic tego na samsunga.....
Macie jakies doswiadczenia z tymi dyskami?? Co w nich jest takiego super, ze tak ludzie je polecaja....???

Mam nadzieje, ze nie chodzi tylko o cene, bo czas dostempu ma dluzszy niz Seagate, a reszta to samo......myle sie?

ku6i
24-11-2010, 14:31
Mam F3 500 GB, działa, nie chodzi głośno, na transfery nie narzekam (ale ja ich zwykle jakimś ekstra softem nie mierzę, chyba że mnie Robin poprosi ;)).

Kiedyś tam nawet robiłem porównanie z WD Black 500 GB, poszukaj na forum.

costi
24-11-2010, 16:46
Mam F1 320GB na system, F2EG (EcoGreen) 1.5TB w obudowie zewnetrznej wlaczony 24/7 - do obu nie mam zadnych zastrzezen. Spelniaja swoje funkcje zgodnie z oczekiwaniami :)

Macie jakies doswiadczenia z tymi dyskami?? Co w nich jest takiego super, ze tak ludzie je polecaja....???
Stosunek jakosci i mozliwosci do ceny.
Poza tym taki F2EG ma osiagi dysku 7200rpm przy 5400rpm, a dzieki nizszej predkosci obrotowej jest cichy, energooszczedny i sie nie grzeje. Ok, ma wiekszy czas dostepu (co bezposrednio wynika z nizszych obrotow), ale te dyski sa przeznaczone na magazyn, gdzie superwydajnosc nie jest krytyczna.

Kyle
24-11-2010, 16:53
.... czy JA się wreszcie doczekam na te F4 640GB? ;)

wisa
24-11-2010, 17:22
Od kilku lat "jadę" na samsungach i mogę je tylko polecić.

Greg77
24-11-2010, 18:42
Stosunek jakosci i mozliwosci do ceny.
Poza tym taki F2EG ma osiagi dysku 7200rpm przy 5400rpm, a dzieki nizszej predkosci obrotowej jest cichy, energooszczedny i sie nie grzeje. Ok, ma wiekszy czas dostepu (co bezposrednio wynika z nizszych obrotow), ale te dyski sa przeznaczone na magazyn, gdzie superwydajnosc nie jest krytyczna.

No wlasnie nie moglem doszukac sioe predkoscxi obrotowej......czyli spokojnie moge go brac i nie zauwaze spadku wydajnosci??

maly5
24-11-2010, 19:14
mialem f3 1TB. bardzo szybki. niestety wytrzymalem 2 dni tylko. wpadal w jakies sinusoidalnie pojawiajace sie buczenia. w dzien bylo troche slychac, ale w nocy mozna bylo pierd.. dostac. podkladki, gumeczki, nawet juz go oddzielnie na gabce polozylem a i tak bylo slychac. masakra. strasznie irytujacy dzwiek (glownie przez to ze nie jednostajny tylko pojawial sie co chwile, narastajaco, pozniej powoli znikal i tak w kolko). podpielismy inny i mial to samo. wczesniej o tym czytalem ale nie bralem na powaznie..

Greg77
24-11-2010, 19:19
o widzisz i cos mnie sklania do seagate nareszcie:D

Ch4rvel
24-11-2010, 19:36
Szkoda, że nie poczytałeś jaką wtopę zaliczył seagate pod koniec 2008 - wypuścił wadliwą wersje i to kilku różnych modeli dysków które padały ot nagle - bios przestawał je widzieć. Przez długi czas seagate ignorował problem, dopiero gdy jedno z większych forów O/C nagłośniło sprawę to w końcu zajęli się problemem. Od tego czasu omijam ich szerokim łukiem. A co do dysków samsunga - mam dwie 500ki, jeden 1T - zero problemów.

Tom01
24-11-2010, 19:39
Szkoda, że nie poczytałeś jaką wtopę zaliczył seagate pod koniec 2008

KAŻDY producent dysków zaliczył wtopę i to nie jedną. Jeśli sądzimy o jakimś że nie, to po prostu o czymś nie wiemy.

ku6i
24-11-2010, 19:40
mialem f3 1TB. bardzo szybki. niestety wytrzymalem 2 dni tylko. wpadal w jakies sinusoidalnie pojawiajace sie buczenia. w dzien bylo troche slychac, ale w nocy mozna bylo pierd.. dostac. podkladki, gumeczki, nawet juz go oddzielnie na gabce polozylem a i tak bylo slychac. masakra. strasznie irytujacy dzwiek (glownie przez to ze nie jednostajny tylko pojawial sie co chwile, narastajaco, pozniej powoli znikal i tak w kolko). podpielismy inny i mial to samo. wczesniej o tym czytalem ale nie bralem na powaznie..

Ciekawostka, możliwe, że mam tak samo. Obstawiałem na zasilacz, ale nie miałem okazji się zagłębić bardziej w problem, trzeba będzie potestować.

Greg77
24-11-2010, 20:33
Szkoda, że nie poczytałeś jaką wtopę zaliczył seagate pod koniec 2008 - wypuścił wadliwą wersje i to kilku różnych modeli dysków które padały ot nagle - bios przestawał je widzieć. Przez długi czas seagate ignorował problem, dopiero gdy jedno z większych forów O/C nagłośniło sprawę to w końcu zajęli się problemem. Od tego czasu omijam ich szerokim łukiem. A co do dysków samsunga - mam dwie 500ki, jeden 1T - zero problemów.

Seagate zaliczyl wtope z dyskami 500gb 7200.11 i tylko z tymi w kilku seriach, bylem szczesiwym posiadaczem jednej z wadliwych serii, zreszta do teraz jestem od ponad 3ech lat. Aktualizowalem sobie firmware choc dysk byl dobry.....dziala do teraz, zero problemow.
Napewno seagate nie bede omijal z daleka, jestem z ich dyskow bardzo zadowolony a kozystam z nich od wielu lat.....pierwszy dysk 10gb mialem seagate i nawet sprzedalem go dzialajacego po wielu latach.

KAŻDY producent dysków zaliczył wtopę i to nie jedną. Jeśli sądzimy o jakimś że nie, to po prostu o czymś nie wiemy.

AMEN

Semati
24-11-2010, 20:36
To można zazwyczaj stwierdzić, kiedy nagle okres gwarancji na dyski maleje:))

marcin255
24-11-2010, 20:46
Samsungi z serii F są jednymi z najmniej awaryjnych

Articool
24-11-2010, 21:32
Mam 2x F3 500GB. Wydajność super, nie grzeją się. Generalnie jestem zadowolony, jednak potwierdzam, iż akurat moje sztuki z moją obudową wpadają w drgania "sinusoidalne" jak to nazwał kolega wcześniej. Nie jest to, aż tak bardzo wkurzające i mam odczucie, że na początku było to bardziej odczuwalne (albo już przywykłem), ale jeśli pracujesz w nocy i chcesz mieć ciszę to może być różnie. I fakt, że najbardziej denerwuje, że nie jest to hałas jednostajny. Poza tym zero problemów. Czy kupiłbym jeszcze raz? Myślę, że nie, bo lubię ciszę i spokój.

Ch4rvel
24-11-2010, 21:58
Każdy zaliczył, ale nie każdy udawał, że problem nie istnieje. Potrzeba było reakcji fora tych którzy najwięcej wydają na swoje pecety by przestali udawać, że wszystko jest ok.

maly5
24-11-2010, 22:05
taa.. seagate'y za to lubia sobie pozycjonowac glowice .. tyk.. tyk... tyk .. tyk.. niby teroretycznie robia to glownie na poczatku, a pozniej z rzadka.. ale tez dodatkowy dzwiek i czesciej niz z rzadka.. no jest jeszcze WuDek :)

Tom01
24-11-2010, 22:07
taa.. seagate'y za to lubia sobie pozycjonowac glowice .. tyk.. tyk... tyk .. tyk.. niby teroretycznie robia to glownie na poczatku, a pozniej z rzadka..

Chyba uszkodzone...

Faktem jest natomiast, że tanie Seagate'y padają jak muchy. Przynajmniej w odniesieniu do tych kilka lat temu i serii serwerowych. Zdarzało się nas w firmie z kartonu dysków 30% uszkodzonych. Po wysłaniu do serwisu przychodziły inne, z nalepką "naprawiane" i uszkodzone ze skutecznością 100%. I tak raz za razem. Osobiście zniechęciłem się do nich.

Articool
24-11-2010, 22:22
no jest jeszcze WuDek :)

i właśnie chyba na taki bym się obecnie zdecydował i byłaby to seria black.

Greg77
24-11-2010, 22:54

Wszystko fajnie tylko ze za serie black 750gb dam 75 euro i pewnie bylo by ekstra....a zalezy mi na przestrzeni dyskowej, gdyby mi nie zalezalo to kupil bym ssd jakiegos na system....jednak teraz potrzebuje nowy dysk z duza przestrzenia dyskowa, mam kieszen do dyskow sata i mam zamiar jedna z moich 500gb uzyc jako zelazny bank zdjec ktory zloze w szafie:)

kurcze chyba zdecyduje sie na taki (http://komplett.ie/Komplett/product/ZKB_01COM/11_HDD/07_INTHD35/productdetails/20001393/Seagate_Int_1_5TB_3_5_SATA_7200rpm_32MB_Barrac/ST31500341AS/default.aspx) ;)

akustyk
24-11-2010, 23:40
od kilku lat mam tylko Samsungi i zero problemow. wczesniej przez wiele lat (tak od czasow 50MB) kupowalem Caviary
i tez nie narzekalem.

ku6i
24-11-2010, 23:55

Której przedstawiciel niecałe półtora roku temu zaprzyjaźnił się ze mną prezentując uwalony sektor po kilku tygodniach pracy :D
Nie ma bezawaryjnych dysków, są tylko te zbyt mało używane.

de Fresz
25-11-2010, 00:14
Wszystko fajnie tylko ze za serie black 750gb dam 75 euro i pewnie bylo by ekstra....

W Polsce podobnie, jakieś 300 zł. No i skoro byłoby fajnie, to nie ma się co zastanwiać ;-)

kurcze chyba zdecyduje sie na taki (http://komplett.ie/Komplett/product/ZKB_01COM/11_HDD/07_INTHD35/productdetails/20001393/Seagate_Int_1_5TB_3_5_SATA_7200rpm_32MB_Barrac/ST31500341AS/default.aspx) ;)

Ostatnio zaczynam mieć do Seagatów uraz. W domowym PCuju Barracuda 7200.12 póki co chodzi doskonale, domowy bakap na ES2 320 GB niby też, ale zwłaszcza te ostatnie wycięły mi już 3 razy przykry numer - rozsypały się postawione na nich RAIDy 0, 2 w ciągu tygodnia-dwóch po postawieniu (i Seagate bez gadania od razu wymienił na nówki), 3. po ok. 2 latach. Niby po reformacie chodzą dalej, ale to podkopuje trochę zaufanie do tej firmy. A przypomnę, że ES2 to całkiem droga seria serwerowa. W każdym razie osobiście uderzałbym teraz w Caviara Black (lub RE4, które zastąpiły u mnie ES2 w RAIDzie).

Greg77
25-11-2010, 01:11
Klamka zapadla kupilem TO (http://komplett.ie/Komplett/product/ZKB_01COM/11_HDD/07_INTHD35/productdetails/20001392/Seagate_Barracuda_7200_12_Hard_drive_1_TB_/ST31000528AS/default.aspx)....powinno byc ok z tego co o nim czytalem;)

maly5
25-11-2010, 01:22
no TAKIE wlasnie mam tez. i to robi czasem swoje tyk tyk.. glownie po starcie jakis czas. najgorzej ze nie ma sie jak do nich poza tym przyczepic. beeedzieee Paaaan zaaaadoooowooolooonyyy ;)

Greg77
25-11-2010, 02:07
dziekuje panuuu, mam pod reka maniaka komputerowego wiekszego ode mnie.......tzn. czesciej zmienia sprzet i doskonalenie sprzetu komputerowego to jego zawod.......
Chlop sprawdzil co pisza i mowi ze swietny sprzet i bede zadowolony.....juz do mnie leci:D
Dokladka przestrzeni jest wskazana a poza tym zrobie sobie pozadek na dyskach:D

Sapphiron
25-11-2010, 02:39
Ja w stacjonarce mam 3 twardziele od Szajsunga i jak narazie działają perfekcyjnie. mam nadzieję że tak będzie jeszcze przez dłuższy czas, bo nie szykuję mi się zmiana bebechów narazie.

Greg77
25-11-2010, 12:44
Zainteresowalem sie Samsungiem bo duzo ludzi o nich mowi, jak ktos pokazuje mi zestawienie zrobione przez sklep czy jakiegos innego speca to zawsze jest Samsung. Dlatego was zapytalem, jednak fakty takie jak dziwne dzwieki sie potwierdzily.....dodatkowo slyszalem opinie ze F3 potrafia padac...... F2 jst zdyskwalifikowane za 5400.....
Narazie zostaje przy Seagate, pewnie niedlugo dokupie drugiego 1TB i zmontuje to w rajdzie zamiast moich dwoch 500GB;)

de Fresz
25-11-2010, 14:26
W którym RAIDzie chcesz to potawić?

Greg77
25-11-2010, 14:29
Chyba uszkodzone...

Faktem jest natomiast, że tanie Seagate'y padają jak muchy. Przynajmniej w odniesieniu do tych kilka lat temu i serii serwerowych. Zdarzało się nas w firmie z kartonu dysków 30% uszkodzonych. Po wysłaniu do serwisu przychodziły inne, z nalepką "naprawiane" i uszkodzone ze skutecznością 100%. I tak raz za razem. Osobiście zniechęciłem się do nich.

Aaaa czytajac to przypomina mi sie moj epizod z praca dla firmy ktora magazynuje czesci dla DELLa, dyski byly akurat WD, kartony na stojakach dochodzacych do 10m wysokosci, bylem swiadkiem jak do DELLa wyszedl karton WDekow ktory spadl z samej gory, z kartonu zrobil sie trapez a dzwiek byl jak by upadl worek piasku:D Pewnie tam byla wiekszosc do wywalenia......nie wiem, wiem natomiast, ze mogles kupic taki karton od takich wlasnie specjalistow;)

W którym RAIDzie chcesz to potawić?

A widzisz najlepiej by bylo w RAID 0 ale przy pracy na zdjeciach to nie jest bezpieczny pomysl.....zaczynam zastanawiac sie nad kupnem dwoch dyskow 120GB i te postawic tylko na system w RAID 0;)
Kiedys sie bawilem na dwoch 500GB i jest efekt.....tyle ze ryzyko utraty danych o 100% wieksze:D

de Fresz
25-11-2010, 16:04
Weź pod uwagę, że przy na tyle małych (względnie) plikach, jakimi się operuje w fotografii amatorskiej (i dużej części profesjonalnej) przyśpieszenie pracy będzie niewielkie. Przy racjonanym podejściu do bakapów, potencjalna awaria będzie mało bolesna, ale IMHO pchanie się w RAID 0 do domu ma nikły sens. No chyba że ktoś pasjami kleci sobie pliki ponad 1 GB+. Realna korzyść w operacjach dyskowych (zapis, odczyt), to jakieś 30-60%, żeby wycisnąć ciut więcej przydaje się osobny kontroler. Przyrost prędkości wynikający z szybszego ooperowania swapem/tempem jest trudno policzalny, bo zależy od wielu innych czynników.

Greg77
25-11-2010, 16:13
No i chyba zostane jednak bez RAIDu.......czasami tylko mysle czy sie nie pobawic.....ale jak piszesz nie odczuje tego specjalnie;)
A moze poprostu poczekam na tansze SSD na system:D

Tom01
25-11-2010, 16:15
A moze poprostu poczekam na tansze SSD na system:D

I to jest dobra koncepcja.

Dobry SSD daje takiego kopa komputerowi, jakby wymienić całą maszynę na dwie generacje nowszą. Widać bardzo wyraźnie gdzie było wąskie gardło.

Greg77
25-11-2010, 16:19
Widać bardzo wyraźnie gdzie było wąskie gardło.

No jak by nie bylo to mam dowod;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img839.imageshack.us/i/beznazwy1q0.jpg/)

de Fresz
25-11-2010, 16:27
Barracuda 7200.12? Bo mam identyczny wynik dla dysku ;-) SSD jest sensownym pomysłem, z drugiej strony RAID 0 wyjdzie taniej, a wydajnością będzie tak w pół drogi pomiędzy zwykłym talerzowcem, a SSD. Jest inny fajny patent na szybki dysk – kupuje się*dysk 1 TB bodaj 3 talerzowy i formatuje tak, aby jedyna partycja była na pierwszym talerzu (czyli mamy tylko ~300 GB). Rozwiązanie w testach zmiotło Raptory i RAID 0. W necie można znaleźć parę testów.

stoodent1
25-11-2010, 16:50
Mam 250GB Seagate 3 lata i 500GB Samsung SpinPoint 2,5 roku oba radzą sobie bardzo dobrze.
Ciche, brak "badsektorów", transfer plików zadowalający, cena samsunga powala i wywołuje uśmiech na twarzy :D nie ma nic tańszego.

Kyle
25-11-2010, 19:17
Barracuda 7200.12? Bo mam identyczny wynik dla dysku ;-) SSD jest sensownym pomysłem, z drugiej strony RAID 0 wyjdzie taniej, a wydajnością będzie tak w pół drogi pomiędzy zwykłym talerzowcem, a SSD. Jest inny fajny patent na szybki dysk – kupuje się*dysk 1 TB bodaj 3 talerzowy i formatuje tak, aby jedyna partycja była na pierwszym talerzu (czyli mamy tylko ~300 GB). Rozwiązanie w testach zmiotło Raptory i RAID 0. W necie można znaleźć parę testów.
Praktycznie nie da się tak zrobić, a nawet gdyby się udało to nie przyniosłoby to zupełnie wzrostu wydajności.

GLaF
25-11-2010, 20:59
Jest inny fajny patent na szybki dysk – kupuje się*dysk 1 TB bodaj 3 talerzowy i formatuje tak, aby jedyna partycja była na pierwszym talerzu (czyli mamy tylko ~300 GB). Rozwiązanie w testach zmiotło Raptory i RAID 0. W necie można znaleźć parę testów.
Chyba nie chodzi o to, żeby partycja była na 1 talerzu, ale na zewnętrznych częściach trzech talerzy. Wtedy bity pod głowicą przesuwają się najszybciej, a głowice mają tylko niewielki obszar do "zamiatania", więc i czas dostępu jest krótszy.
Pytanie tylko, czy któryś program do partycjonowania umożliwia określenie fizycznego miejsca na talerzach, w którym ma być partycja.

de Fresz
25-11-2010, 21:20
Nie mogę odszukać teraz artykułu, który to dokładnie opisywał, jako efekt pracy tylko jednego talerza, ale tu jest conieco: KLIK! (http://www.techwarelabs.com/seagate_1-5tb-mod/all/1). Hasła pod którymi można znaleźć więcej informacji, to "short stroking" lub "partial stroking", choć to bardziej o wykorzystaniu zewnętrznej powierzchni talerzy.

Kyle
25-11-2010, 21:26
Chyba nie chodzi o to, żeby partycja była na 1 talerzu, ale na zewnętrznych częściach trzech talerzy. Wtedy bity pod głowicą przesuwają się najszybciej, a głowice mają tylko niewielki obszar do "zamiatania", więc i czas dostępu jest krótszy.
Pytanie tylko, czy któryś program do partycjonowania umożliwia określenie fizycznego miejsca na talerzach, w którym ma być partycja.To co piszesz to oczywiście prawda. ... ps. zewnętrzna część talerzy to początek logiczny dysku = tworzysz partycję normalnie 300GB na tym 1 TB i jest ona na początku (więc w najszybszym obszarze).

Kyle
25-11-2010, 21:31
Nie mogę odszukać teraz artykułu, który to dokładnie opisywał, jako efekt pracy tylko jednego talerza, ale tu jest conieco: KLIK! (http://www.techwarelabs.com/seagate_1-5tb-mod/all/1). Hasła pod którymi można znaleźć więcej informacji, to "short stroking" lub "partial stroking", choć to bardziej o wykorzystaniu zewnętrznej powierzchni talerzy.

No ... to już zgoda. Tylko jest mały problem - dyski duże jak na swoje czasy mają np. 2-3 talerze ... nie było by to problemem gdyby nie wzrost hałasu takich dysków. Z tego powodu np. dla siebie poszukuję jedno-talerzowych dysków o możliwie największej pojemności typu 640GB+ (jeszcze takich nie ma ... choć jest model Samsung F4 320GB (talerz 640), na którym zapis jest po jednej stronie talerza ... ale taka pojemność to za mało ... przynajmniej dla mnie )

Piotr_
26-11-2010, 09:37
I to jest dobra koncepcja.

Dobry SSD daje takiego kopa komputerowi, jakby wymienić całą maszynę na dwie generacje nowszą. Widać bardzo wyraźnie gdzie było wąskie gardło.

A jaki SSD ok. 60GB byś polecił ?

Tom01
26-11-2010, 11:20
A jaki SSD ok. 60GB byś polecił ?

Nie miałem doświadczeń ze zbyt wieloma SSD aby polecić, ale po kilkumiesięcznych testach został u mnie Intel X52. Goodram, Patriot, Samsung nie wytrzymały próby czasu, po miesiącu intensywnego użytkowania zachowywały się ledwo lepiej niż HDD.

Bartekkw
26-11-2010, 11:40
A co sądzicie o dyskach hybrydowych - np. Seagate Momentus XT ?
Pełno tego na allegro, kosztuje mniej niż SSD a wydajnością podobno mocno zbliżony do SSD ?

Piotr_
26-11-2010, 12:33
Nie miałem doświadczeń ze zbyt wieloma SSD aby polecić, ale po kilkumiesięcznych testach został u mnie Intel X52. Goodram, Patriot, Samsung nie wytrzymały próby czasu, po miesiącu intensywnego użytkowania zachowywały się ledwo lepiej niż HDD.

Dzięki.

Greg77
26-11-2010, 14:25
A co sądzicie o dyskach hybrydowych - np. Seagate Momentus XT ?
Pełno tego na allegro, kosztuje mniej niż SSD a wydajnością podobno mocno zbliżony do SSD ?

No wlasnie przylaczam sie do pytania;)

de Fresz
26-11-2010, 14:38
Nie jest zbliżony do SSD, bazując na reviusach jest na poziomie dobrych dysków 3.5 (pokroju Caviar Black, Barracuda), może kapkę szybszy, ale wolniejszy od Raptorów. Jak na rozwiązanie laptopowe, niezły wynik za rozsądne pieniądze (uwzględniając również pojemność). Do stacjonarki – bez większego sensu. Fajny jako rozbudowa słabego ogniwa w lapkach lub jako dość szybki i mały data-bank.