Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D300 mikrokalibracja- zbawienie czy problemy?

remnaj
24-11-2010, 13:08
Ostatnio zacząłem się wgłębiać w to co robi mikro regulacja w moim d300 i doszedłem do wniosku ze nie do końca jest to taka wspaniała funkcja. Moja 85/1,8 robi klocki i ostrzy przed wiec ostawiłem sobie mikro regulacje na +15 bo tyle potrzebowałem. okazało się ze identyczny problem powstał na kolejnych stalkach jakie posiadam. wiec również ostawiłem kolejne szkła na +10. Z takimi ustawieniami przeleciałem cały sezon z tu prawie na ostatnim plenerze zapiałem 50 (to szkło mam zapięte zazwyczaj na innym body) i okazało się ze na bliskich odległościach jest dobrze ale na dalszych złapała wielki BF. inny Przypadek 85/1,8, która w dzień na ustawieniach +15 łapie dobrze, w nocy zaczyna robić BF, tak jakby ten obiektyw prawidłowo łapał ostrość na wyłączonej regulacji w nocy :). Ostatecznie zdegustowany cala sytuacja wyłączyłem mikro wywaliłem z ustawień wszystkie szkła i mam 85/1,8 z FF.
Mam pytanie, czy to co napisałem może być prawdą czy ja sobie uroiłem coś ?
pozdrawaim Remik

qwerty44
24-11-2010, 13:27
"Precyzyjna korekta autofokusa dla maksymalnie 12 różnych typów obiektywów. Nie zalecamy używania precyzyjnej korekty autofokusa w większości sytuacji, ponieważ funkcja może zakłócać normalne ustawianie ostrości. Stosuj ją tylko, gdy to konieczne."

Tak to brzmi w instrukcji aparatu.
Wnioski nasuwają się same.

messer
24-11-2010, 13:38
pozdrawaim Remik

Może być prawdą. Ja mam trochę podobne doświadczenia z mikroregulacją układu AF w d300 i d700. Generalnie: Dałem sobie z tym spokój, jeśli problemy ze szkłami są niewielkie to z tym żyję, jeśli większe -- kalibruję szkła.

maki
24-11-2010, 15:13
"Precyzyjna korekta autofokusa dla maksymalnie 12 różnych typów obiektywów. Nie zalecamy używania precyzyjnej korekty autofokusa w większości sytuacji, ponieważ funkcja może zakłócać normalne ustawianie ostrości. Stosuj ją tylko, gdy to konieczne."

Tak to brzmi w instrukcji aparatu.
Wnioski nasuwają się same.

Trzeba kumać o jakich sytuacjach jest mowa i wtedy wyciągać wnioski.

A funkcja jest przydatna i owszem, ale nie dla wszystkich.

qwerty44
24-11-2010, 16:09
Znalazł się "kumaty wybraniec".
A funkcja działa jak chce... i dlatego Nikon "zgrabnie umywa rączki" w cytowanym wcześniej zapisie w instrukcji

qwerty44
24-11-2010, 16:19
Może Kolega Maki oświeci nas w kwesti "Trzeba kumać o jakich sytuacjach jest mowa" i czym trzeba się zasłużyć aby trafić do elitarnego grona użytkowników u których działa poprawnie funkcja mikroregulacji ?

maki
24-11-2010, 21:26
Poużywaj to skumasz. Nikon Ci nigdy nie napisze: "prosze sprawdzić czy obiektyw (również Nikona) w kombinacji z tym body nie ostrzy przed lub za obiektem, co zdarza się często". Niestety producenci nie wiedzą jak sobie radzic z tym problemem wiec dają do dyspozycji niezłe narzędzie żeby regulować na bieżąco w zależności od kombinacji body-szkło.
Jeżeli nie masz takiej potrzeby, nie reguluj.

cervandes
25-11-2010, 00:52
ja mam podobne odczucie, póki miałem słabe korpusy to problemu nie miałem nawet w duecie D90 35/1.8. To sobie kupiłem D300s, 17-55 i się zaczęło. Pół dnia kalibrowania, jak jedno ok to inne nie, ostatecznie wszystkie ostrzą (przynajmniej na centralnym) ok, ale skala się mi kończy (domyślnie +20, dla kolejnych szkieł +kilkanaście). Do d*** taki sprzęt, że kosztuje to 10 tysięcy a po wyjęciu z pudełka nadaje się do wysłania do serwisu. Żenada i buble, nic więcej. Zasłanianie się zapisami w instrukcji to już kompletne prostactwo, dlatego przy kolejnych zakupach nie będzie litości. Tablica testowa i jazda. Sprzedawca jak mi pakował aparacik to się śmiał że ma takiego klienta czasem co bierze szkło, idzie przed sklep, sztaluga, statyw i teścik pół godziny zanim zapłaci. Od miesiąca gościa rozumiem.

Teraz jestem skazany na serwis i kalibrację bo mimo, że (chyba) póki co z moimi szkłami jest ok, ale jak się okaże że chcę jakieś inne dodać do systemu, to po kolejnej kalibracji poprzednie mi się rozjadą jak autorowi. A jak sobie pomyślę, że w nowym sprzęcie jakieś "serwisanty" mają grzebać to mi się słabo robi. Mój kodak DX7590 wart teraz 100pln lepiej ostrzy... wolniej ale za to CELNIE.

robin102
27-11-2010, 13:01
pozdrawaim Remik
Jak najbardziej nic Ci sie nie uroiło. System AF tuning jest bo być musi :) a kulawy jak cholera dlatego ja dobieram szkła po staremu i ten wynalazek omijam bo już takie cuda wianki mi fundował w kilku korpusach z kilkudziesięcioma stałkami, że ho ho. Jak się da to nie używać dziadostwa. Jak mus to mus i się cieszyć, że nas nikon wyposażył w zrób to sam bo w fabryce czasu ani kasy na to nie mieli . Macie aparat tu obiektywy i w domku sobie produkcję dokończcie bo nam za drogo jest justować porządnie szkła i korpusy, a i po co przecież zaraz będziecie je zmieniać na nowe :mrgreen:.

wlodekp
21-12-2010, 23:52
Dlatego Panowie kupujemy Sigmę. Nie ma tu problemów z ostrością ale niestety są inne. Osobiście zadowolony jestem z kalibracji. Nie używam jej do "normalnych - zwykłych naszych" zdjęć ale kalibruję tam gdzie oczy zawodzą i ręcznie się nie da. Np. do fotografowania rzeczy w wodzie jeżeli aparat ustawiony jest pod kątem do przedmiotu w wodzie.( aparat poza wodą- rzeczy w akwarium) Współczynnik kalibracji dobieram w zależności od obiektywu ale ponieważ większość robię Nikonem 60/2,8/ED Micro to raczej w zależności od kąta ustawienia osi obiektywu i przedmiotu. W pozostałych przypadkach raczej sam oszukuję obiektyw przytrzymując ekspozycję.

maciey75
22-12-2010, 00:25
Mi sie ten bajer ostatnio przydal. Po odebraniu z "serwisu" 35 1.8 sie okazalo, ze jest ma maksa nie ostra. Nie musze pisac, ze przed oddaniem ostrzyla prawidlowo. Na szczescie +20 i problem z glowy. Byle dalej od Postepu.

wlodekp
22-12-2010, 09:48
Na marginesie - czy komuś w tej kwestii serwis coś pomógł? Z tego co czytam na forum to strach tam iść.

burz
22-12-2010, 13:14
mnie pomógł, kalibrując 16-85 pod D90 (by spory FF)... Zrobili to od ręki. Po zmianie na D300s obiektyw nadal ostrzy jak trzeba.

oge
22-12-2010, 15:30
Zakupiłem sigmę 50mm 1,4 niestety ma niewielki FF, mikrokalibracja nic nie pomaga, czy ustawię na -20, +20 ostrość jest w tym samym miejscu przed obiektem. Trzeba będzie wysłać na serwis sigmy puszkę i szkło.
Jak będę miał chwilkę to wieczorkiem przetestuje mikrokalibrację z Tamronem 17-50 2,8 ( choć Tami strzela z ostrością idealnie)
Może w d300s ten "gadżet" zwany mikrokalibracją działa tylko z wybranymi szkłami - ehh.
Na razie radzę sobie tak, iż po wciśnięciu spustu migawki do połowy pochylam się troszeczkę do przodu wtedy mam pewność że strzelając zdjęcie będzie ostrość tam gdzie chce.

Zakochałem się w tej sigmie, dodam iż przechodzę z E- systemu.
Ogólnie z d300s jestem bardzo zadowolony- myślę że to był dobry wybór :)

Testowałem kalibracje AF w Olympusie E-30 - tam to można z czystym sumieniem powiedzieć że funkcja sprawuje się znakomicie, niestety w trzysetce jakoś z sigmą nie widzę różnicy.

wlodekp
22-12-2010, 16:31
Wydaje mi się że każdy obiektyw i każda puszka nawet tej samej marki to inne "osobniki". My pewnie też trochę inaczej odbieramy tą ostrość.
PS. A jak ty się tak pochylasz przy każdym zdjęciu to jak się czujesz po sesji np ślubnej w kościele. Mi by się wyrobił trik nerwowy. Nie lepiej skalibrować pozycję?

oge
22-12-2010, 19:13
Tak, zgodzę się iż jak wspomniałem wcześniej najlepszym wyjściem będzie wysłać body + szkło do kalibracji na serwis sigmy.
Ślubów jeszcze nie robię choć nie ukrywam iż zamierzam zabrać się za nie.
To iż kalibracja oferowana w body nie działa w ogóle z tym obiektywem, nie zmienia faktu iż jestem bardzo zadowolony z przesiadki na trzysetke.
Wady kręgosłupa jeszcze się nie nabawiłem ponieważ puszkę mam raptem 3 tygodnie, i muszę ją lepiej poznać.

Pozdrawiam Oge.

tedd
25-12-2010, 21:14
Mikrokalibracja to i zbawienie, i problemy.
Kupiłem kiedyś 135/2,0. Cena - okazja. Z D50 śmigał jak miło (moim), założyłem gdziekolwiek indziej - C.D.D.
Kupiłem D300 i wymagał regulacji +20 i jeszcze było mało. Wtedy zrozumiałem czemu sprzedający puścił tak tanio.
Obecnie znaczna część szkieł jest na zero, lub mogłaby być na zero gdyby tej regulacji nie było. ale są i takie gdzie jest -10 albo +10 lub około, czyli nie mało.
I niestety nie załatwia to sprawy do końca - czasem okazuje sie że na danym, sprawdzonym ustawieniu jest ni z tego, ni z owego źle, choć było dobrze i trzeba szukać nowego (T17-50) a przy 2,8 to widać że nie trafia, lub też jest dobrze na 17, a na 50 wymaga zupełnie innego ustawienia.
Do serwisu mam kawałek (o wiele za duży) więc sobie głowy nie zawracam, szczególnie po rozmowie w której pan przyciskany telefonem do ściany powiedział, że skalibrowanie danej pary aparat - obiektyw moze rozkalibrować inne szkła...

Dodam, bo to ważne, ze praktycznie zawsze używam centralnego pola. Okazuje się że na innych mikrokalibracja powinna być ustawiona nieco inna. Szczególnie góra - dół. Niestety.

tomek67
31-12-2010, 11:59
Tak, zgodzę się iż jak wspomniałem wcześniej najlepszym wyjściem będzie wysłać body + szkło do kalibracji na serwis sigmy.

Przynajmniej serwis Sigmy w miarę ok robi takie rzeczy.
Mi do D3000 skalibrowali 50mm 1.4 ok.
Może czasem aparat nie trafia w zakresie 1.4-1.8 (zwłaszcza gdy jest ciemniej lub mnie kontrastowy obiekt), ale nie ma jakiejś wyraźnej tendencji BF/FF.
Przypuszczam, że w znacznej części jest to zasługa prostszego AF D3000 niż w wyższych modelach.
Dla porównania serwis Nikona przy dwukrotnej wysyłce 50mm 1.4 z aparatem nie zrobił nic.
W efekcie Nikon 50mm 1.4G daje mi przy F2.0 identyczną ostrość jak Sigma przy 1.4
2.0 w Sigmie odpowiada 2.8 w Nikonie !!!

dame
31-12-2010, 14:53
Podłączę się do wątku: czy ktoś się orientuje - jeśli przyjadę osobiście na Postępu z obiektywami i aparatem to czy zrobią kalibrację obiektywów od ręki?

Treakeya
31-12-2010, 15:41
Najlepiej - zadzwoń, przedstaw sprawę, zaproponuj dzień i spytaj, ile to potrwa.
W moim przypadku kalibracja korpusu i obiektywu trwała od 10 do 13-tej.

tedd
02-01-2011, 22:25
okazuje sie że na danym, sprawdzonym ustawieniu jest ni z tego, ni z owego źle, choć było dobrze i trzeba szukać nowego (T17-50) a przy 2,8 to widać że nie trafia, lub też jest dobrze na 17, a na 50 wymaga zupełnie innego ustawienia.

Robiłem dzisiaj zdjęcia psa z odległosci ok 1m z N85/1,8. Zwykle mam ustawione +3 i używam go na ok 2 -3 m.Okazało się że przy 1m muszę ustawić +8. Później sprawdziłem większe odległosci i znów na 3m potrzebowałem usyawienia na +3...
Nie wiem czy to przypadłosć mojego D300, czy też szerszy problem ale wynika że w funkcji odległosci mikroregulacja wymaga odmiennych ustawień (i prób).

Innervoice
02-01-2011, 23:50
Robiłem dzisiaj zdjęcia psa z odległosci ok 1m z N85/1,8. Zwykle mam ustawione +3 i używam go na ok 2 -3 m.Okazało się że przy 1m muszę ustawić +8. Później sprawdziłem większe odległosci i znów na 3m potrzebowałem usyawienia na +3...
Nie wiem czy to przypadłosć mojego D300, czy też szerszy problem ale wynika że w funkcji odległosci mikroregulacja wymaga odmiennych ustawień (i prób).

Ja przed świętami dowiedziałem się, że serwis na Podstępu nie kalibruje 85 f1/8
Tak się zastanawiam, czy nie zrobię sobie z niego popielniczki, skoro szkło na gwarancji jest nie do skalibrowania :?
PS. brakło skali w mikroregulacji na d700 i d300s

cervandes
03-01-2011, 13:54
Tak się zastanawiam, czy nie zrobię sobie z niego popielniczki, skoro szkło na gwarancji jest nie do skalibrowania :?

żartujesz? A dlaczegóż niby nie kalibrują? Co to za ch****a firma że kupując nowy sprzęt z gwarancją można aparat do rzeki wrzucić bo się do niczego nie nadaje? U mnie w zestawie ze stopki też się prawie kończy skala i jest ok, co będzie jak któreś kolejne szkło będzie miało jeszcze większy BF? A właśnie 85/1.8 miałem kupić przy najbliższej wizycie w AB F...

Innervoice
03-01-2011, 17:52
żartujesz? A dlaczegóż niby nie kalibrują? Co to za ch****a firma że kupując nowy sprzęt z gwarancją można aparat do rzeki wrzucić bo się do niczego nie nadaje? U mnie w zestawie ze stopki też się prawie kończy skala i jest ok, co będzie jak któreś kolejne szkło będzie miało jeszcze większy BF? A właśnie 85/1.8 miałem kupić przy najbliższej wizycie w AB F...

Chciałbym sobie żartować :(
Kobita powiedziała, żebym sobie w puszce skalibrował :evil: mimo, iż nie wspomniałem jej jakie body posiadam.
Żal

drdln
03-01-2011, 18:00
Podłączę się do wątku: czy ktoś się orientuje - jeśli przyjadę osobiście na Postępu z obiektywami i aparatem to czy zrobią kalibrację obiektywów od ręki?

Na 99% nie zrobią, ja przyszedłem ze sprzętem i kazali zostawić. Słyszałem, że komuś udało się zrobić u nich mapowanie matrycy od ręki i jest to chyba jedyną rzeczą, którą załatwiają na miejscu.

mwysocki
03-01-2011, 19:03

A czy to przypadkiem nie podpada pod spławianie klienta i łamanie praw konsumenta(?) ? Nie jestem specem, prawdę mówiąc mało na temat praw wiem, ale lubię się kłócić :twisted: I na pewno coś da się z tym zrobić.

Innervoice
03-01-2011, 19:24
A czy to przypadkiem nie podpada pod spławianie klienta i łamanie praw konsumenta(?) ? Nie jestem specem, prawdę mówiąc mało na temat praw wiem, ale lubię się kłócić :twisted: I na pewno coś da się z tym zrobić.

Na prawie się nie znam :(
Co nie zmienia faktu, że muszę coś wykombinować :!:

burz
03-01-2011, 19:26
Na 99% nie zrobią, ja przyszedłem ze sprzętem i kazali zostawić. Słyszałem, że komuś udało się zrobić u nich mapowanie matrycy od ręki i jest to chyba jedyną rzeczą, którą załatwiają na miejscu.

Nie tylko mapowanie. Po wcześniejszym umówieniu się na konkretny dzień od ręki wymieniono mi gumy, skalibrowano obiektyw i zmapowano matrycę. Czekając, szwendałem się małą godzinkę po pobliskiej Galerii:)

zdyboo
03-01-2011, 20:07

Wątpię, ale to nie tylko na Podstępu są tacy źli. Wychwalane tu Fixation, takoż mnie odpisało, że szkieł nie AF-S nie kalibrują i w takim przypadku Nikon zaleca użycie kalibracji w puszce. Mam problem ze 105/2 DC, z racji posiadania D90, choć problem się w zasadzie rozwiązał, bo raczej zostanę w analogu, a z FM2n ostrzy w punkt.
Tu na forum koledzy pisali, że obiektywy nie AF-S da się kalibrować, za pomocą pierścieni, które widnieją jako cześć serwisowa, ale co począć, gdy nikt nie chce się tego podjąć.

Innervoice
03-01-2011, 20:50
Wątpię, ale to nie tylko na Podstępu są tacy źli. Wychwalane tu Fixation, takoż mnie odpisało, że szkieł nie AF-S nie kalibrują i w takim przypadku Nikon zaleca użycie kalibracji w puszce. Mam problem ze 105/2 DC, z racji posiadania D90, choć problem się w zasadzie rozwiązał, bo raczej zostanę w analogu, a z FM2n ostrzy w punkt.
Tu na forum koledzy pisali, że obiektywy nie AF-S da się kalibrować, za pomocą pierścieni, które widnieją jako cześć serwisowa, ale co począć, gdy nikt nie chce się tego podjąć.

Czyli co:?:
Mam go używać jak manualne:?:

zdyboo
03-01-2011, 21:15
Czyli co:?:
Mam go używać jak manualne:?:

Używaj jak chcesz, ale na manualu też będziesz miał nieostro. W wizjerze przecież masz ostro, czyż nie?
Spróbuj jeszcze ustawić ostrość za pomocą LV, jak masz w aparacie. U mnie ustawia poprawnie, nawet początkowo myślałem, że to D90 mam zwalone, ale z pozostałą moją gromadką szklarniową jest OK.
Możesz też poszukać puszki, z którą jest OK i kupić ją. Możesz też sprzedać 85/1.8. Problem jak widać wiele ma rozwiązań. :neutral:
Nie radziłbym tylko ustawiać mimośrodem, bo o ile być może ustawisz pod 85 mm, to na resztę szkieł nie starczy wtedy skali.

Innervoice
03-01-2011, 21:23
Używaj jak chcesz, ale na manualu też będziesz miał nieostro. W wizjerze przecież masz ostro, czyż nie?
Spróbuj jeszcze ustawić ostrość za pomocą LV, jak masz w aparacie. U mnie ustawia poprawnie, nawet początkowo myślałem, że to D90 mam zwalone, ale z pozostałą moją gromadką szklarniową jest OK.
Możesz też poszukać puszki, z którą jest OK i kupić ją. Możesz też sprzedać 85/1.8. Problem jak widać wiele ma rozwiązań. :neutral:
Nie radziłbym tylko ustawiać mimośrodem, bo o ile być może ustawisz pod 85 mm, to na resztę szkieł nie starczy wtedy skali.

Wiesz, nie kupiłem go by szukać nowej puszki :wink:

zdyboo
03-01-2011, 21:52
Wiesz, nie kupiłem go by szukać nowej puszki :wink:

Oczywista sprawa, zatem pogoń szkło. Zwłaszcza, że 85/1,8 nie jest jakoś specjalnie kultowe, żeby dla niego zmieniać puszkę.

mazon
03-01-2011, 22:04
Ja się wciąż zastanawiam, dlaczego z analogiem (F90x, F100, F5) moje szkła zawsze ostrzyły w punkt (przynajmniej nigdy nie widziałem żadnych problemów) a w tych cyfrowych body zawsze coś jest nie tak. Kiedy Nikon wreszcie przestanie wypuszczać na rynek te wadliwe czujniki AF. Dziwię się, że jeszcze nikt z jakiejś światowej federacji konsumenta za to się nie zabrał, przecież jest to nie do pomyślenia by kupować nowe body i obiektywy i zaraz lecieć z tym do serwisy żeby naprawiać to co powinno być dobre.

zdyboo
03-01-2011, 22:53
Ja się wciąż zastanawiam, dlaczego z analogiem (F90x, F100, F5) moje szkła zawsze ostrzyły w punkt (przynajmniej nigdy nie widziałem żadnych problemów) a w tych cyfrowych body zawsze coś jest nie tak.

Z tego samego powodu, z którego trzydziestoletni FM2n robi większe WOW u oglądającego niż D3.
Z trzech warunków:
1. tanio
2. szybko
3. dobrze
da się spełnić tylko dwa naraz. Kiedyś było 2 i 3, teraz jest 1 i 2. Cóż, był czas przywyknąć. ;)

mazon
03-01-2011, 23:16
Gdyby nie te p.......e wymogi rynku jako pierwszy w moim mieście powrócił bym do analoga - i tak jako jeden z ostatnich fotografujących zarobkowo zacząłem robić na cyfrze (w moim mieście)

remnaj
04-01-2011, 00:43
powiem Wam że ja wróciłem do moich ustawie mikroregulacji bo okazało sie ze aparat ma lekki FF. i olewam juz to. Nie ma co sie martwic i przejmować. szkoda zycia zeby przejmować sie gupia puszka.

jerryjola
04-01-2011, 01:32
Witam
rzadko piszę, ale akurat doświadczyłem i doświadczam zalet i wad tego ustrojstwa.
Być może mikrokalibracja jest odpowiedzią Nikona na mogące pojawić się problemy z celnością AF w aparat d300/d300s/d700 i innych. Związane to może być z wyżej wspomnianą szybkością i taniością.

Lat temu niespełna 3 miałem d80. Pod koniec wiosny zakupiłem wówczas sigmę 70-200 i - mimo panujących opinii na Forum - trafiała z d80 celnie i ostro już od f/2.8, niezależnie od ogniskowej.
Zmieniłem zaraz po zakupie obiektywu d80 na nowiutkie d300 i dalej sigma trafiała w punkt, niezależnie od ogniskowej i przysłony. Jedynie były problemy z tamronem 17-50, ale tutaj mikroregulacja coś pomogła. Wszystkie inne obiektywy, w tym tamron 90 mm, nikkor 50 mm, trafiały w punkt.
Po roku, ponieważ zacząłem kończyć budowę domku, musiałem sprzedać d300, zakupiłem używane d200 i sigma już nie trafiała. Po pół roku odkułem się na tyle, że znów kupiłem d300, ale z nim już moja sigma, mimo wszelakich prób kalibracji, nie trafia w punkt. Czasami trafi, ale zazwyczaj nie. Tamron 17-50 tez ma problemy z trafianiem z punkt, mimo mikro-kalibracji.
Ale jak wyłączę ją, to nikkorki 35-50-85 f/1.8, trafiają wszystkie równo, celnie i ostro w punkt, od pełnej dziury.
Wina sigmy? Raczej nie...ja składam to na karb owej taniości i szybkości. Gdyby takie nowe d300 trafiało w punkt bez kalibracji, a byłaby ona jedynie potrzebna dla naprawdę szczególnych przypadków, to body kosztowałoby jako nowe gdzieś ok. 10 tys zł - zakładam, że co drugi aparat trafiałby prosto z taśmy produkcyjnej na złom...

Najbardziej boli mnie brak celności nowej sigmy, nie wiem, czy wysłane jej do skalibrowania z tym body mam sens i czy to coś da...i to jeszcze trzeba by wysłać chyba do Gdańska ...

EDIT:
Tak się zastanawiam, jeszcze na gorąco, skąd takie rozbieżności? A może to jest kwestia jednak oprogramowania? skoro taki n 50 f/1.8 działa i teraz, i na poprzednim modelu, a sigma na poprzednim działała, a teraz nie - to oznacza to coś dziwnego.
Nie wiem , czy wysyłać na Postępu - bo może jest to wina body? Ale jak body, to by i nikkorki świrowały. A one nie...działają bez zarzutu.

ajphotography
04-01-2011, 10:53
Dziwne cuda Tu piszecie mialem d300 a teraz mam d700 i jedynie na 50 1.4g musialem odrobine regulowa a jezeli chodzi o d300 i 17-55 hmm mialem 3 komplety i zyleta!!!!!!!!!!!!!!!!! a sigma he he he no jak ktos ma juz do czynienia z fotografia to nie pisze takich glupot ze sigma ostrzy lepiej od nikonowskich;) No ale to trzeba miec troche doświadczenia z obiektywami zeby moc porownac.

jerryjola
04-01-2011, 22:56
Akurat nie za bardzo piszesz na temat...

Ja akurat zauważyłem, że z dwóch d300, jednak druga sztuka nie chce dogadywać się z sigmą ani z tamronem... jakoś poprzednia sztuka nie miała z tym problemów...

maki
05-01-2011, 16:36
a sigma he he he no jak ktos ma juz do czynienia z fotografia to nie pisze takich glupot ze sigma ostrzy lepiej od nikonowskich;) No ale to trzeba miec troche doświadczenia z obiektywami zeby moc porownac.

Kolego, dużo jeszcze przed Tobą

tysszek
06-01-2011, 12:52
Ja tam swoją sigmę odsyłałem już dwa razy.
Za drugim razem Pani przez telefon powiedziała mi że to niemożliwe że nie zrobili za pierwszym razem.
Nagrałem płytę ze zdjęciami zapakowałem razem ze sprzętem i odesłałem. Wcześniej oczywiście posłałem im do serwisu maila z owymi zdjęciami.
Po drugim razie efekt ten sam. Znaczy się brak efektu. Obiektyw leży jakieś 10 miesięcy nie używany.
Myślę że się zbiorę bo mam troszkę wolnego i odeślę go po raz trzeci bo gwarancja mi minie :D Jak za 3 razem będzie kiszka to do sklepu będę pisał o wymianę:)
Oczywiście chodzi mi o Sigmę 18-50mm f/2.8 EX DC Macro HSM.
jeden plus to taki ze trwa to nie dłużej niż tydzień :)

jerryjola
06-01-2011, 21:13
I tego właśnie się boję, że...będę musiał wysyłać kilka razy...

krzall
06-01-2011, 21:48
Ja tam swoją sigmę odsyłałem już dwa razy.
jeden plus to taki ze trwa to nie dłużej niż tydzień :)

Witam
mam pytanie ... jak z kosztami takich operacji, kurier, kalibracja - usługa, kurier itp.... chyba że masz po sąsiedzku serwis?
Pozdrawiam

Fear
06-01-2011, 22:39
Ja muszę napisać, że również mam mieszane uczucia do drogich puszek i szkieł... Posiadam d300, nikkora 17-55, nikkora 35 1.8 i nikkora 105/2 DC. Każde szkiełko korzysta z mikro regulacji i to w przeróżne strony... 17-55 ustawiony jest na -20 Przy zakupie miałem wybór spośród 3 sztuk 2 pozostałe trafiały w punkt, a mimo to były znacznie gorsze optycznie. W obecnym egzemplarzu żyleta od 2.8 nie zależnie od ogniskowej i odległości ostrzenia. 35 1.8 kalibracja symboliczna ale jest +4 i 105 DC kalibracja na +15 i jest miód. Mnie cieszy, że taka opcja istnieje ale martwi, że szkła za 3000zł i puszka za kolejne tyle mają takie problemy.

krzall
06-01-2011, 23:08
Ja muszę napisać, że również mam mieszane uczucia do drogich puszek i szkieł... Posiadam d300, nikkora 17-55, nikkora 35 1.8 i nikkora 105/2 DC. Każde szkiełko korzysta z mikro regulacji i to w przeróżne strony... 17-55 ustawiony jest na -20 Przy zakupie miałem wybór spośród 3 sztuk 2 pozostałe trafiały w punkt, a mimo to były znacznie gorsze optycznie. W obecnym egzemplarzu żyleta od 2.8 nie zależnie od ogniskowej i odległości ostrzenia. 35 1.8 kalibracja symboliczna ale jest +4 i 105 DC kalibracja na +15 i jest miód. Mnie cieszy, że taka opcja istnieje ale martwi, że szkła za 3000zł i puszka za kolejne tyle mają takie problemy.

Wydaje mi się, że jak wspominano wcześniej to kwestia polityki firmy. Przekładają pewne "dostrojenie" na końcowego odbiorcę. Wiem że cudownie by było zakładać każde szkło o żeby było ślicznie ostro w puncie a nie przed ani za. Ale to pewnie jest dość kosztowne żeby zestawić całą szklarnie świata i do tego "ciałka" dostroić (czy odwrotnie)... Wszystko musiało by pasować i przylegać idealnie do wzorca. A tak jest możliwość - Tamrony i Sigmy w jakimś stopniu się eliminuje przy okazji z rynku konkurencji szkieł - bo jak ktoś poczyta o o wybieraniu, odsyłaniu itp to pomyśli - po cholerę mi to. Kupię Nikorra i będzie po sprawie, ale jak się okazuje też nie do końca bo mikro regulacja i tu zaczyna się zabawa -20 nie starcza, dostrojenie - korekcja w NP itd itp...
Realnie - zauważyłem że dużo zależy od szczęścia. Trafisz na pasujące szkła i body będzie ok. Inaczej trzeba po prostu z tym żyć :)
Najważniejsze że jest czym robić foty :)
Pozdrawiam

tysszek
09-01-2011, 09:53
Jeśli jest gwarancja to jest za free.
Dzwonisz tylko i prosisz o numer umowy jaką mają z DHL.
Zamawiasz kuriera pakujesz starannie i bardzo stabilnie, mówisz że ma być ostrożnie i ubezpieczona na 20 000 i jedzie sobie :)
Oczywiście musisz dać naładowany akumulator i nic więcej.
Czyli aparat + akumulator + obiektyw + gwarancja:)

Z tego co widziałem po powrocie robili tak od 30 do 50 zdjęć.
Nie wiem czy ktoś je oglądał, bo ja już na body widziałem w domu że jest dalej lipa.

tedd
09-01-2011, 10:08
105/2 DC, z FM2n ostrzy w punkt.

Masz FM2n z Auto Focusem???
To czemu mój egzemplarz tego nie ma? Kupiłem wybrakowany?

stachmuszel
07-09-2023, 08:36
Panowie, sorki za odgrzebanie dinozaura:-)
Córki D300+Sigma 17-50/2.8 potrzebuje skalibrowania. Gdzie to wysłać, podpowiedzcie?
Dziękuję serdecznie za info.

MstrG
07-09-2023, 08:54
Córki D300+Sigma 17-50/2.8 potrzebuje skalibrowania. Gdzie to wysłać, podpowiedzcie?

Polecam Studio5s

stachmuszel
07-09-2023, 12:55
Polecam Studio5s

Dziękuję Mister G ;-)

bogdi64
07-09-2023, 16:11

proponowałm bym do sigmy, d300 nie miało problemów, szkoda aby w nim grzebali bo może być problem z innymi obiektywami, ewentualnie podepnij pod d300 pewne inne szkło i sprawdź

stachmuszel
07-09-2023, 20:30
proponowałm bym do sigmy, d300 nie miało problemów, szkoda aby w nim grzebali bo może być problem z innymi obiektywami, ewentualnie podepnij pod d300 pewne inne szkło i sprawdź

Na Nikkorze 18-70 jest ok, ale to trochę ciemniejsze szkło. Puszka jest chyba ok.

stachmuszel
22-09-2023, 21:26
Polecam Studio5s

Panowie, rozmawiałem z serwisem. Pan na pytanie o koszty odpowiedział, że przez telefon nie jest w stanie tego określić, bo może trzeba wyregulować i korpus i szkło. Koszty mogą skończyć się na kilku stówkach. Przy obecnej wartości zestawu D300+S17-50 nie wiem, czy to ma sens. Ustawiłem mikrokalibrację na +15 i jest w miarę OK.
Czy używacie mikroregulacji w swoich systemach? Ma to jakieś negatywne skutki?

MstrG
22-09-2023, 21:33
Panowie, rozmawiałem z serwisem. Pan na pytanie o koszty odpowiedział, że przez telefon nie jest w stanie tego określić, bo może trzeba wyregulować i korpus i szkło. Koszty mogą skończyć się na kilku stówkach. Przy obecnej wartości zestawu D300+S17-50 nie wiem, czy to ma sens. Ustawiłem mikrokalibrację na +15 i jest w miarę OK.
Czy używacie mikroregulacji w swoich systemach? Ma to jakieś negatywne skutki?

Może z ciekawości napisz do serwisu Nikona ile kosztuje aktualnie kalibracja D300 do wzorca. Następnie by wypadało wysłać korpus z obiektywem do Sigmy, pewnie też sobie coś policzą. Jak używasz tej Sigmy tylko z jednym korpusem to chyba bym tylko skupił się na wysłaniu na kalibrację do producenta obiektywu.
Oczywiście, że używałem mikrokalibracji, ale na zoomie mogą wychodzić inne wyniki na 17mm, inne na 50mm i jeszcze inne przy różnych odległościach ostrzenia ;)
Pamiętam jak kalibrowałem S35Art przez USB docka... ale się udało :)

stachmuszel
22-09-2023, 21:38
No właśnie USB dock chyba nie obsługuje tej Sigmy, bo za 300pln można kupić nowy.