Zobacz pełną wersję : Gdzie na szkolenie?
kapral72
23-11-2010, 19:30
Witam,
Po pierwsze to chciałbym się przywitać bo jestem tutaj "świeży" i jest to mój pierwszy post ;-) niestety nie znalazłem "przywitalni" więc czynię to tutaj.
Po drugie to... zaczynam a raczej bardzo chciałbym zacząć zabawę z fotografią poprzez lustrzankę Nikona:lol: Po przeczytaniu dużej ilości postów na tej stronie i podpowiedzi kolegi piterdm wybór padł na D90:p
Teraz moi drodzy bardzo proszę o podpowiedż gdzie można zapisać się na jakiś kurs fotografii bo raczej jestem zielony z tematu...poza AUTO;) A może jest ktoś cierpliwy i ma wolnych pare minut w dowolnym terminie i podjął by się wyzwaniu i przekazaniu dobrych i fachowych porad...co, jak i dlaczego?:wink: z dziedziny co się zwie FOTOGRAFIA CYFROWA.
Jeśli mój post trafił w niewłaściwe miejsce to sorki a Admina proszę o przeniesienie go w odp miejsce.
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam Mariusz
Marcin Borkowski
23-11-2010, 20:42
kup książkę Bryana Petersona pt: Ekspozycja bez tajemnic.
wprowadzi Cię w postawy, nauczy korzystać z trybu manualnego, zrozumiesz zależności miedzi iso, czasem naświetlania i przysłoną, tanio i przede wszystkim warto.
kapral72
23-11-2010, 20:52
Witam,
Po pierwsze to chciałbym się przywitać bo jestem tutaj "świeży" i jest to mój pierwszy post ;-) niestety nie znalazłem "przywitalni" więc czynię to tutaj.
Po drugie to... zaczynam a raczej bardzo chciałbym zacząć zabawę z fotografią poprzez lustrzankę Nikona:lol: Po przeczytaniu dużej ilości postów na tej stronie i podpowiedzi kolegi piterdm wybór padł na D90:p
Teraz moi drodzy bardzo proszę o podpowiedż gdzie można zapisać się na jakiś kurs fotografii bo raczej jestem zielony z tematu...poza AUTO;) A może jest ktoś cierpliwy i ma wolnych pare minut w dowolnym terminie i podjął by się wyzwaniu i przekazaniu dobrych i fachowych porad...co, jak i dlaczego?:wink: z dziedziny co się zwie FOTOGRAFIA CYFROWA.
Jeśli mój post trafił w niewłaściwe miejsce to sorki a Admina proszę o przeniesienie go w odp miejsce.
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam Mariusz
No tak!...zapomniałem napisac że mieszkam na śląsku w Jaworznie jakby ktoś chciał przygarnąć ucznia ;-)
odwiedź też http://www.szerokikadr.pl/poradnik/
kapral72
24-11-2010, 16:36
dzięki za podpowiedzi! i zapytam przy okazji CREEP....ta zima za Toba to już terażniejsza? ;-)
nie, to poprzedni sezon... powodzenia.
"Ekspozycja bez tajemnic" jest dobra - wg mnie godniejsza polecenia jest "Książka o Fotografowaniu" wyd III poszerz. Andrzeja A. Mroczka - pisane łopatologicznie
Ja bym mimo wszystko poradziła jakiś porządny kurs fotografii cyfrowej. Książki oczywiście również, ale jednak łatwiej opanować podstawy kadrowania czy zależności między przysłoną, a czasem otwarcia jeśli się to robi w praktyce, w grupie, gdy można się od razu poradzić i rozwiać pewne wątpliwości. Poszukaj Kolego kursów w swojej okolicy, najlepiej takich kilkumiesięcznych, ze spotkaniami raz-dwa razy w tygodniu, bo kurs weekendowy dla początkujących to nie jest najlepszy pomysł.
I przeczytaj instrukcję do aparatu :) To pomaga!
zapisz sie do grupy regionalnej silesia, zlapiesz kontakty i morduj ich pytaniami :D
kapral72
29-11-2010, 21:22
zapisz sie do grupy regionalnej silesia, zlapiesz kontakty i morduj ich pytaniami :D
wiem że i tak można się nauczyć ale nie ma to jak ktoś pokaże paluchem, każdy guzik dotknę a w razie czego skarcą za złe poczynania:mrgreen:
Grupa regionalna, forum, literatura.
Wyjdzie taniej niż kurs, a chyba skuteczniej ;)
Resztę kasy przeznaczysz na dofinansowanie swojej stajni Nikusia.
The Structorr
29-11-2010, 22:04
Jak władasz językiem angielskim to polecam kursy DVD dla początkujących, które wydał Karl Taylor. Jak się zarejestrujesz na stronie to będziesz miał dostęp do darmowego kursu (http://www.karltaylorphotography.co.uk/free-photography-tips-tutorials.htm) dającego przedsmak tego co znajdziesz na płytach. Facet jest bardzo konkretny, tłumaczy łopatologicznie co, jak i dlaczego i robi to podczas prawdziwych plenerów i sesji. Do tego nie jest absolutnie nudny i dobrze się go słucha/ogląda.
kapral72
01-12-2010, 17:49
noooo nie wiem ? ja jestem chyba z tych co wolą dotknąć;-) jakoś szybciej wchodzi do głowy poprzez ciągłe gadanie niż co pokrętło i guzik pisać odrębny post i zadawać pytania na necie, ale dzięki za wszelkie podpowiedzi
noooo nie wiem ? ja jestem chyba z tych co wolą dotknąć;-) i
Yyyy zaraz zaraz,a o czym jest ten temat??:lol:
Kolego ale żeby dotknąć,to trzeba mieć pojęcie co chcesz dotykać.
Książka nie gryzie i trzeba poznać trochę podstaw.Można też spytać bardziej doświadczonych kolegów i brać oczywiście udział w warsztatach oraz kursach fotografii.
marius_m
01-12-2010, 18:42
Wszystkie te pokrętła i guziki to jest sprawa drugorzędowa, rzekłbym o marginalnym znaczeniu przy robieniu zdjęć. Najpierw trzeba się nauczyć PATRZEĆ i WIDZIEĆ. A dokładniej to rozwijać te umiejętności. Jak ktoś nie potrafi patrzeć i nie widzi, to żeby wszystkie książki i kursy o fotografii przebrnął, to nie będzie robić ciekawych zdjęć. Co najwyżej przy sporym nakładzie pracy- tylko poprawne. Jak ktoś czuje o co chodzi to wtedy te guziki i pokrętła obsługuje intuicyjnie :)
willy_fil_
01-12-2010, 18:53
Pisz PM - pomogę, też mieszkam w Jaworznie...