PDA

Zobacz pełną wersję : D700 regulacja lustra AF

pawulon
23-11-2010, 19:06
Czy próbował ktoś regulować BF/FF poprzez regulację lustra AF (małego lustra) w D700?

Śruba regulacji lustra AF jest strasznie schowana. W D700 nie jest tak pięknie jak w D70... Nie dość że ciężko się do niej dostać to trzeba mieć w bardzo precyzyjnie pasujący kluczyk imbusowy.

Z regulacją głównego lustra nie ma problemów, ale z małym to jest tragedia.

I proszę nie mówić nic w stylu "lepiej zanieś do serwisu".

robin102
23-11-2010, 19:18
I proszę nie mówić nic w stylu "lepiej zanieś do serwisu".
OKEJ :)
Nic sam nie reguluj !, to zupełnie inna sprawa niż w starych konstrukcjach nikona. To jest tylko wstępna regulacja, tzn zgrubna. Precyzyjną regulacje poprawnego ogniskowania robi się softowo na stanowisku serwisowym.
Mieszkasz prawie po sztolicą ;) to rusz się na Podstępu inaczej tego nie załatwisz i o ile mnie skleroza nie zjadła całkiem to chyba coś już było z tym D700, jeździłeś do serwisu ?
Bosze broń Cię przed tym pomysłem samoregulacji :)

pawulon
23-11-2010, 19:31
ByYł problem, ale jeszcze sam nie pojechałem. Wysyłałem dwa razy i dalej jest źle. Wygląda na to że nie obędzie się bez osobistej wycieczki.

robin102
23-11-2010, 19:41
Dla serwisanta to pikuś przesunąć punkt ogniskowania do przodu czy do tyłu z pozycji softu aparatu, oczywiście nie mam na myśli AF tuning dostępnego w MENU na Twoje życzenie jeśli z Twoimi szkłami jest nie teges. Masz sporą baterie obiektywów w stopce z każdym jest źle ? a czy pokusiłeś się o zweryfikowanie problemu z obcymi szkłami ?

pawulon
23-11-2010, 19:43
Ze wszystkimi obiektywami jest FF. Stałki wychodzą za pole mikroregulacji.

Kundzior
23-11-2010, 20:01
Dokładnie jak kolega Robin102 napisał, teraz korektę wprowadza się softowo, nie poprzez mechaniczną regulację. Sam zakręcisz sam zachachmęcisz. Osobiście poproś serwisanta o korektę odpowiednią.