Zobacz pełną wersję : D700 pas na zdjęciu
Witam w czasie obróbki ostatnich zdjęć zauważyłem taki oto pas na zdjęciu( zdjęcie celowo mocno rozjaśnione) czasami pokazuje sie tylko ciemniejszy pasek od góry nawet przy iso 500 nie wiem czy traktować to jako banding ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img249.imageshack.us/img249/8790/asc6998314.jpg)
Kundzior
23-11-2010, 17:15
Traktuj to jako padniętą matrycę. Błąd odbioru danych z matrycy. Zdarza się, współczuję, mam nadzieję iż masz gwarancję.
Taki równy pasek pixeli padł na matrycy? Już szybciej soft.
Gwarancja jest ale w HK ,wysłałem zapytanie do serwisu ,mam nadzieje że to soft.
Ja bym się cieszył... Akurat masz łądną aplę na podpis ;)
A tak serio:
1. Czy na każdym zdjęciu to masz?
2. Jak zgrywasz zdjęcia? Karta+czytnik, czy kabel?
3. Próbowałeś resetować puszkę? Czasem pomaga na kłopoty wszelakiej maści...
Kundzior
23-11-2010, 18:49
Nadal twierdzę że matryca. Ba jestem tego pewien na 90%.
Ba jestem tego pewien na 90%.
Czyli nie jesteś pewien ;)
Powiedziałbym, że jesteś niepewien (na 10%) ;)
Kundzior
23-11-2010, 19:00
Odwrotnie na 90% nie na 10. Na w zasadzie, co dzień przewalam sporo sprzętu foto, nie jedno widziałem, nie jedną reklamację przyjmowałem. Nie jedną ekspertyzę później oglądałem.
Też wolał bym aby to była jakaś pierda, bo źle nikomu nie życzę bez powodu.
Jeśli się mylę, to bardzo mnie to cieszy w tym przypadku.
pawel1967
24-11-2010, 12:51
Ostatecznie można zabrać dziecku ten miechowy aparat . To chyba jakaś Welta z Meritarem albo Triotarem . Skaner i można focić . Dziecko może zniszczyć powłoki przeciwodblaskowe w aparacie . Tłuszcz z rąk dziecka zniszczy przednią soczewkę ponad półwiekowego zabytkowego aparatu . Może złapać za miech niszcząc i odkształcajac go
Niestety Kundzior miał racje dostałem odpowiedż z serwisu.
"Faktycznie widoczny efekt na zdjęciu moze mieć związek z sensorem lub przetwarzaniem danych obrazu w aparacie"
No to przetwarzanie danych to nie matryca chyba....
Kundzior
26-11-2010, 10:56
Przetwarzanie danych zaczyna się od momentu rejestracji przez matrycę, a kończy w momencie zakończenia zapisu na karcie, droga długa, a ja nadal obstawiam matrycę.
scottbiker
27-11-2010, 10:12
Zobacz jeszcze na wysokich czułościach ISO - problem powinien się nasilić. Powiedzmy tak od 3200 w górę. Podobnie jak Kundzior obstawiam matrycę, choć sprawdziłbym jeszcze wersję softu i wgrał nowy w razie konieczności.