PDA

Zobacz pełną wersję : Zasilacz awaryjny - jaki?

Sapphiron
23-11-2010, 12:40
Witajcie.

W związku z problemami z elektryką, oraz coraz bardziej kosztownymi projektami które wykonuję, chciałbym zainwestować w UPS.

czym się kierować przy szukaniu?

Co możecie doradzić?

Nie musi być super wytrzymały wystarczyłoby 5 minut pracy 500W wyzysku (stacjonarka z zasilaczem 400W + monitor), bo chyba tak się oblicza?

Niestety nie znam się zupełnie dlatego pytam :)

Dzięki wielkie za wyrozumiałość i rady :)

Rafał_Sz
23-11-2010, 19:51
Witajcie.

W związku z problemami z elektryką, oraz coraz bardziej kosztownymi projektami które wykonuję, chciałbym zainwestować w UPS.

czym się kierować przy szukaniu?

Co możecie doradzić?

Nie musi być super wytrzymały wystarczyłoby 5 minut pracy 500W wyzysku (stacjonarka z zasilaczem 400W + monitor), bo chyba tak się oblicza?

Niestety nie znam się zupełnie dlatego pytam :)

Dzięki wielkie za wyrozumiałość i rady :)
Kup polski, dobry Fideltronik. Trochę drożej niż "Chiny", ale zdecydowanie lepiej. Mam taki : http://www.fideltronik.com.pl/pl/ups-ares-700.html

Podtrzymuje mi dość rozbudowanego blaszaka przez 15 min.

T&T
23-11-2010, 19:55
Ja używałem długi czas tej (http://www.apc.com/) i nie miałem żadnych problemów,

Sapphiron
23-11-2010, 20:03
rsz, nie ma ten Fidel problemów przy krótkich przeskokach napięcia? jak szybko reaguje na brak prądu?

Ogólnie mi by wystarczyło 5 minut, ale skoro starcza na 15 minut to mniodzio by było :)

Rafał_Sz
23-11-2010, 20:41
rsz, nie ma ten Fidel problemów przy krótkich przeskokach napięcia? jak szybko reaguje na brak prądu?

Ogólnie mi by wystarczyło 5 minut, ale skoro starcza na 15 minut to mniodzio by było :)
Mam pod taki zasilacz podłączony także skaner 3D i frezareczkę CNC, gdzie transmisja danych idzie po COMie, a tu nie ma mowy o jakiejkolwiek przerwie czy zakłóceniach. Ten zasilacz bardzo fajnie stabilizuje i "czyści" prąd zasilający. Miałem wcześniej kilka chińskich tworów - wyrzucona kasa.

Majek
23-11-2010, 21:52
Tylko jeżeli zasilacz kompie masz z aktywnym PFC, to ups musi być chyba z pełnym sinusem. Inaczej bida. Poprawcie mnie, jeżeli się mylę.

Articool
23-11-2010, 22:16
Polecam firmę Ever z pełnym sinusem na wyjściu.

Sapphiron
24-11-2010, 14:27
Tylko jeżeli zasilacz kompie masz z aktywnym PFC, to ups musi być chyba z pełnym sinusem. Inaczej bida. Poprawcie mnie, jeżeli się mylę.

I tak nie rozumiem?

można jaśniej?

Majek
24-11-2010, 14:48
Łojezu... Nie da się tego prosto opisać... Jeżeli masz w komputerze zasilacz z modułem aktywnego PFC (power factor correction), czyli układem do korygowania wspólczynnika mocy, to zasilacz awaryjny, który na wyjściu nie daje sinusoidalnego przebiegu napięcia nie będzie dobrze działał. PFC będzie wariował, ja będzie dostawał jakiś poszarpany przebieg.

Sapphiron
24-11-2010, 14:56
a jak to sprawdzić?

Articool
24-11-2010, 15:09
W specyfikacji Zasilacza.
Najlepiej poczytaj sobie jakieś artykuły na temat UPSów i wtedy dowiesz się co dobry UPS powinien mieć i czego unikać, aby nie wyrzucić pieniędzy w błoto. Wtedy będiesz świadomy wyboru.

andrstac
24-11-2010, 15:10
Co do UPS, to najlepiej, żeby był OnLine lub ewentualnie LineInteractive; ten Fideltronik wspomniany np.
A napisz jeszcze coś o tych "problemach z elektryką, bo może nie tylko o UPSie trzeba pomyśleć...

Majek
24-11-2010, 15:26
Najpierw zdejmij obudowę kompa i zobacz, czy masz zasilacz z aktywnym PFC. Powinna być wielka wlepa, bo producenci lubią się tym chwalić. W praktyce, wszystkie te lepsze zasilacze pow. 150 PLN mają już ten moduł. Tak pi razy drzwi.
Natomiast UPS z sinusoidalnym przebiegiem napięcia na wyjściu to trochę większy wydatek niż za zwykły UPS. Chociaż różnice w cenie nie są już jakieś kolosalne, jak to było jeszcze jakiś czas temu.

Sapphiron
24-11-2010, 15:33
Coś o problemach z elektryką...

czasem na 5-10 sekun sie wyłącza prąd, czasem na mniej niż 1 sekundę, czasem jest tylko jedna faza...

andrstac
24-11-2010, 18:25
Coś o problemach z elektryką...

czasem na 5-10 sekun sie wyłącza prąd, czasem na mniej niż 1 sekundę, czasem jest tylko jedna faza...

To jeszcze zainwestuj w takie urządzenie: automatyczny przełącznik faz (http://www.fif.com.pl/lista_produktow/32) oprócz UPSa
Ewentualnie jeszcze odgromnik typu D - ale to już opcja wypas.

Sapphiron
26-11-2010, 09:27
patrzyłem zasilacz i "niestety" jest jk byk że PFC...

stig
26-11-2010, 10:34
Ja kiedys mialem fajny przypadek w firmie, w ktorej pracowalem. Dostalem nowego UPSa. Dosc mocnego, zeby spokojnie utrzymal przez 15-20 minut stacje z 22" CRT. "Test" zrobilem rzecz jasna standardowo -- wyciagajac wtyczke z gniazdka albo wylaczajac prad w calej firmie poprzez przelacznik w skrzynce z bezpiecznikami. ;) Bylo ok -- trzymal wspomniany czas. Kiedy jednak "elektrownia wylaczala prad", to ni ch... -- nie utrzymywal nawet sekundy -- od razu koniec roboty, jakbym w ogole UPSa nie mial. Ktos zna odpowiedz na te zagadke?

andrstac
26-11-2010, 13:45
Ja kiedys mialem fajny przypadek w firmie, w ktorej pracowalem. Dostalem nowego UPSa. Dosc mocnego, zeby spokojnie utrzymal przez 15-20 minut stacje z 22" CRT. "Test" zrobilem rzecz jasna standardowo -- wyciagajac wtyczke z gniazdka albo wylaczajac prad w calej firmie poprzez przelacznik w skrzynce z bezpiecznikami. ;) Bylo ok -- trzymal wspomniany czas. Kiedy jednak "elektrownia wylaczala prad", to ni ch... -- nie utrzymywal nawet sekundy -- od razu koniec roboty, jakbym w ogole UPSa nie mial. Ktos zna odpowiedz na te zagadke?

Bo był typu off-line i nie zdążał prawidłowo przełączać zasilania w przypadku chwilowego stanu nieustalonego (wahań zasilania).

więcej np. tu (www.apcmedia.com/salestools/SADE-5TNM3Y_R5_PL.pdf)

stig
26-11-2010, 13:53
Bo był typu off-line i nie zdążał prawidłowo przełączać zasilania w przypadku chwilowego stanu nieustalonego (wahań zasilania).

więcej np. tu (http://www.apcmedia.com/salestools/SADE-5TNM3Y_R5_PL.pdf)Jako przecietny uzytkownik, ktory wie tylko tyle, ze prad "kopie", kompletnie nic nie rozumiem z tego opisu. Jaka jest roznica miedzy wylaczeniem pradu przez elektrownie, a wyciagnieciem wtyczki z gniazdka, w kontekscie tak roznego zachowania UPSa? Przeciez i w jednym i w drugim przypadku -- efekt jest ten sam -- brak zasilania. Przy samodzielnym wylaczeniu pradu zdazy sie przelaczyc, a przy "wylaczeniu przez elektrownie" nie zdazy? Nic rozumiem tego...

andrstac
26-11-2010, 14:46
Jako przecietny uzytkownik, ktory wie tylko tyle, ze prad "kopie", kompletnie nic nie rozumiem z tego opisu. Jaka jest roznica miedzy wylaczeniem pradu przez elektrownie, a wyciagnieciem wtyczki z gniazdka, w kontekscie tak roznego zachowania UPSa? Przeciez i w jednym i w drugim przypadku -- efekt jest ten sam -- brak zasilania. Przy samodzielnym wylaczeniu pradu zdazy sie przelaczyc, a przy "wylaczeniu przez elektrownie" nie zdazy? Nic rozumiem tego...

Można domniemywać, że zupełnie inny przebieg napięcia i prądu na wejściu UPSa przy wyłączeniu bezpiecznikiem a wyłączeniem przez elektrownię. Pewność można by uzyskać podłączając oscyloskop z pamięcią przebiegu, albo analizator zasilania

stig
26-11-2010, 15:21
Można domniemywać, że zupełnie inny przebieg napięcia i prądu na wejściu UPSa przy wyłączeniu bezpiecznikiem a wyłączeniem przez elektrownię. Pewność można by uzyskać podłączając oscyloskop z pamięcią przebiegu, albo analizator zasilaniaCzyli po prostu nie kupowac UPSow typu off-line?

Johanan
26-11-2010, 15:42
"OFF-LINE", czyli co, czyli jak?

Tylko prostym i zrozumiały językiem poproszę.

Jak dziad krowie na granicy.

andrstac
26-11-2010, 15:45
Jeśli kupować i ma być w miarę tanio i pewnie, to "LineInteractive" Jest to napisane w parametrach UPSa i producenci się tym chwalą, więc nie będzie kłopotu z rozróżnieniem.

"OFF-LINE", czyli co, czyli jak?

Tylko prostym i zrozumiały językiem poproszę.

Jak dziad krowie na granicy.

"Off-line" to typ UPSa. Przeczytaj linkowany powyżej artykuł - jest w miarę prosto napisany - tak myślę:)

roofman
26-11-2010, 15:53
Ja w firmie mam dokładnie to samo co stig.
I mimo eksperymentów z różnymi UPSami zawsze wyłączanie prądu przez elektrownię powoduje reset UPSa. APC, Ever, Fideltronik - każdy siada. Test z wyciąganiem wtyczki każdy przechodzi bez zająknięcia.
Po ostatnim grzebaniu elektrowni w przyłączach tak zaczęło się dziać. Podejrzewam że jak elektrownia wyłącza prąd to w przebiegu pojawia się jakaś szpila i to ogłupia UPSa.
Myślę aby jeszcze przed UPSem postawić jakiś stabilizator napięcia APC - może to pomoże...

Winio
26-11-2010, 16:02
Polecam ten http://emarket.pl/zasilacze-awaryjne-ups/lestar-ups-officepower-avr-md-800e-czarny-md-800e-czarny/p-c6204005

w firmie mam kilka sztuk i spisują się naprawdę dobrze. Żadnych problemów i cena przystępna

andrstac
27-11-2010, 00:24
Ja w firmie mam dokładnie to samo co stig.
I mimo eksperymentów z różnymi UPSami zawsze wyłączanie prądu przez elektrownię powoduje reset UPSa. APC, Ever, Fideltronik - każdy siada. Test z wyciąganiem wtyczki każdy przechodzi bez zająknięcia.
Po ostatnim grzebaniu elektrowni w przyłączach tak zaczęło się dziać. Podejrzewam że jak elektrownia wyłącza prąd to w przebiegu pojawia się jakaś szpila i to ogłupia UPSa.
Myślę aby jeszcze przed UPSem postawić jakiś stabilizator napięcia APC - może to pomoże...

Albo kupić UPS typu OnLine i problem zniknie

stig
27-11-2010, 09:24
Albo kupić UPS typu OnLine i problem zniknieA powiedz -- do jakich zastosowan sprzedaje sie takie UPSy, z jakim roofman i ja mielismy do czynienia?

andrstac
27-11-2010, 16:09
A powiedz -- do jakich zastosowan sprzedaje sie takie UPSy, z jakim roofman i ja mielismy do czynienia?

Obecnie? np do podtrzymania zasilania w kotłowni (pompy CO). Generalnie tam, gdzie chwilowa przerwa w zasilaniu (20 - 1000ms) nie gra roli.
No może jeszcze ewentualnie do monitora można zastosować(jeśli chodzi o komputery), kasy fiskalne, ...

stig
27-11-2010, 16:21
Obecnie? np do podtrzymania zasilania w kotłowni (pompy CO). Generalnie tam, gdzie chwilowa przerwa w zasilaniu (20 - 1000ms) nie gra roli.
No może jeszcze ewentualnie do monitora można zastosować(jeśli chodzi o komputery), kasy fiskalne, ...To juz wiem, ze mam unikac sklepu, w ktorym nam to do komputerow polecili. Dziwne tylko, kilka innych egzemplarzy, z innymi komputerami pracowalo ok. Nie mialem mozliwosci sprawdzenia "mojego" UPSa na innych kompach, bo zaden ze wspolpracownikow nie chcial ryzykowac, ze jak faktycznie zbraknie pradu, to mu sie robota cofnie... :|

andrstac
27-11-2010, 21:56
Widzisz, może być tak, że starsze typy zasilaczy łykają przerwę rzędu 20ms, a nowsze nie. To tak samo, jak nowoczesne zasilacze potrzebują prawidłowej sinusoidy przebiegu napięcia, a starszym to zwisało (mógł być trapez).

stig
27-11-2010, 22:18
Widzisz, może być tak, że starsze typy zasilaczy łykają przerwę rzędu 20ms, a nowsze nie.Tylko kiedy zanika zasilanie, to na amen, a nie 20ms. Tak samo pozbawialem go zasilania, kiedy wyciaglem wtyczke z gniazdka, jak i wtedy, kiedy prad przestala dostaraczac elektrownia. Po prostu amen -- w jednym i drugim przypadku. Jednak przy wyciagnieciu wtyczki z gniazdka, po prostu przechodzil na zasilanie kompa ze swojej baterii, a kiedy elektrowania wylaczala, to dupa -- komp gasl, jakby UPSa w ogole nie bylo.

Articool
27-11-2010, 22:34
ale ten czas nie mówi nam na ile znika napięcie tylko po jakim czasie UPS się "włącza", "przejmuje pałeczkę." Cały widz polega na tym, żeby odbyło się to jak najszybciej, bo w przeciwnym razie nastąpi restart kompa bądź wyłączenie.

stig
27-11-2010, 22:37
ale ten czas nie mówi nam na ile znika napięcie tylko po jakim czasie UPS się "włącza", "przejmuje pałeczkę."No dobra, ale jaka jest roznica miedzy wylaczeniem z gniazdka, a wylaczeniem przez elektrownie? Przeciez tak czy siak -- pradu brak. ;)

Articool
27-11-2010, 23:15
W sumie masz rację, ale widocznie musi być jakaś różnica i wytłumaczenie, tylko na tą chwilę jej nie znamy ;]

andrstac
28-11-2010, 00:35
No dobra, ale jaka jest roznica miedzy wylaczeniem z gniazdka, a wylaczeniem przez elektrownie? Przeciez tak czy siak -- pradu brak. ;)

No przecież pisałem o tym w poście 20.

Więc tak: wyłączasz zasilanie UPSa wyciągając wtyczkę z gniazdka lub bezpiecznikiem w rozdzielni; napięcie zasilające gwałtownie spada (kilka ms) do wartości 0
- UPS typu OffLine w ciągu min 20ms załacza inwerter i przełacza zasilanie z niego na wyjście i zasila odbiornik
- UPS typu LineInteractive w ciągu około 3-15ms przełącza napięcie z ciągle działającego inwertera na wyjście UPSa i zapewnia zasilanie odbiornika
- UPS typu Online z zasady zasila wyjście przez inwerter cały czas

Różnica w czasie to; czas na ustabilizowanie napięcia inwertera (w przypadku LineInteractive zazwyczaj nie występuje) + czas przełączenia zasilania na wyjście

W przypadku zdjęcie zasilania przez elektrownię czas opadania napięcia zasilającego do wartości 0V może być liczony w setkach ms, więc:
- UPS typu OffLine po wykryciu zakłócenia w zasilaniu załacza inwerter i przełacza zasilanie z niego na wyjście i zasila odbiornik, czas to suma czasu potrzebnego na wykrycie nieprawidłowego napięcia + czas potrzebny na załączenie inwertera i przełączenia napięcia. Trzeba pamiętać, że układy pomiarowe z racji taniości sprzętu nie należą do wyrafinowanych (zazwyczaj). Więc czas reakcji >20ms.
- UPS typu LineInteractive podobnie jak poprzednio z racji zdecydowanie lepszych układów pomiarowych
-UPS typu Online - tu chyba nie trzeba tłumaczyć - 0ms

Articool
28-11-2010, 11:06
W takim razie mógłbyś zaproponować jakiś UPS online do domowych zastosowań?

andrstac
28-11-2010, 11:23
A potrzebny ci taki (w sensie ładowania się w koszty)? Dobry LineInteractive spełni swe zadanie z nawiązką. Dobry to taki, który ma: krótki czas przełączenia 3-5ms, układ AVR (to już chyba każdy) i sinus na wyjściu. Polskie Fideltroniki są takie w rozsądnych pieniądzach; widziałem tez jakąś tanią chińszczyznę z takimi parametrami, ale chyba bym nie zaryzykował.
Do kompletu ewentualnie odgromnik typu D dobrej firmy włączany jako przelotka między gniazdem zasilającym, a wtyczką UPSa.

Sapphiron
28-11-2010, 11:45
ja się już zgubiłem...

Wkońcu mając ten pieroński zasilacz z PFC to co mam zakupić? Zapewne ten Online, tylko jaki?

I co to jest ten odgromnik typu D?

roofman
28-11-2010, 12:01
Albo kupić UPS typu OnLine i problem zniknie
Jeszcze wtedy jak z UPSami eksperymentowałem starałem się używać różnych typów.
Zawsze kończyło się tak samo. Pyk i UPS na sekundę wywala wszystko co do niego podłączone.
Testowane:
APC SmartUPS 2200
APC BackUPS 1500 (zdaje się... nie pamiętam dokładnie bo został odesłany)
Orivaldi 700 (seria sinus)
EVER SinLine 700 (ten ostatni przez wybryki elektrowni uszkodził sobie panel kontrolny na przedzie. Działa ale nic nie pokazuje na wskaźnikach - naprawa pogwarancyjna = więcej jak połowa ceny nowego jak się dowiedziałem w serwisie)

Teraz całe szczęście wybryki elektrowni zdarzają się sporadycznie, nie tak często jak kiedyś to i ciśnienie na zakup WŁAŚCIWEGO UPSa zeszło na plan dalszy (a oględniej mówiąc kierownictwo nie widzi potrzeby narazie wydawać na to kasy, pewnie zmieni zdanie jak elektrownia znowu zafunduje huśtawki nastrojów).
Jak widać dobranie właściwego UPSa dla kogoś kto nie zapoznał się dobrze z tematem wcale takie proste nie jest.
Szumne reklamy robią swoje: "nasz UPS przetrzyma wszystko..." Ciekawe że to się wcale nie sprawdza...
Jak się ma szczęście i elektrownia po prostu odcina napięcie to każdy UPS się sprawdzi, jak elektrownia funduje jeszcze dodatkowo niespodzianki w przebiegu napięcia to już tu zaczyna się mała gimnastyka.

Articool
28-11-2010, 15:11
czyli coś takiego byłoby wystarczające? Ever (http://www.proline.pl/?p=EVER+500+ECO+CDS)

wasilewk
28-11-2010, 15:32
czyli coś takiego byłoby wystarczające? Ever (http://www.proline.pl/?p=EVER+500+ECO+CDS)

Tak, może być. Ja do firmy zakupiłem 50szt. ale 1000W

W ogóle to są dwa problemy:
- żeby wytwarzał napięcie sinusoidalne - obecnie większość tego nie robi,
- żeby (jak Emerson) pracował cały czas z baterii - wtedy nie boi się spadków napięć i nie ma przerwy przy braku napięcia sieci

Pzdr.

Sapphiron
09-12-2010, 16:11
No właśnie...

dzisiaj znowu prace szlag trafił bo prąd dostał palpitacji i przez 10 sekund migało z częstotliwością coś koło 50Hz. Dobrze że wyłączyłem szybko listwę bo by pewnie zjarało mi kondensatory na płycie albo zasilaczu...

Doradźcie mi dokładnie co muszę kupić?

Zasilacz w kompie ma te magiczne PFC czy jak to tam jest czyli pewnie byle pierwszy z brzegu UPS nie da rady...
Najlepiej tez żeby był online bo częściej zdarzają się takie pikawki niż całkowite wyłączenia prądu...

andrstac
09-12-2010, 23:37
No właśnie...

Doradźcie mi dokładnie co muszę kupić?

Zasilacz w kompie ma te magiczne PFC czy jak to tam jest czyli pewnie byle pierwszy z brzegu UPS nie da rady...
Najlepiej tez żeby był online bo częściej zdarzają się takie pikawki niż całkowite wyłączenia prądu...

LineInteractive powinien Ci wystarczyć. Wybierz taki z sinusem na wyjściu i układem AVR i możliwie krótkim czasem przełączania.
I moc najlepiej o 100% większa od zapotrzebowania.

124miko
09-12-2010, 23:56
A potrzebny ci taki (w sensie ładowania się w koszty)?

Podepnę się pod wątek. Potrzebuję UPS'a do projektora ( tak na wszelki W. ). Jak wyłączą prąd - ma oszczędzić żarówkę. Co warto kupić ?

Teu
04-10-2022, 22:31
Do wywalenia, z tego co widze to nowy użytkownik Wojass to jakąś krypto-reklamę odpala odgrzebując stare wątki o ups.