PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o poradę w doborze body

alternus
23-11-2010, 12:19
To mój pierwszy post na tym froum dlatego na wstępie witam wszystkich użytkowników. Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zmiany aparatu i być może systemu. Po krótce wyjaśnie jakie mam preferencje, jakim typem fotografii się zajmuję oraz do czego będzie służył potencjalny zakup. Fotografuję 90% krajobraz zdjęcia mają zastosowanie w broszurach reklamowych, stronach www itp., Ze względu na taki a nie inny budżet biorę pod uwagę dwa aparaty Nikona D90 i Canona 50D (w aktualnej chwili bardzo atrakcyjny cenowo). Do tego będzie dopięta sigma 8-16 mm i praktycznie to jedyne szkło jakim będę posługiwał się w pracy. Chciałbym dowiedzieć się jak aparaty w porównaniu wypadają w szumach na niskich ISO (100-200) często robię HDRy a jak wiadomo przy takiej obróbce generują się większe szumy. Analizując zdjęcia które miałem okazję zrobić w studio w zestwieniu C50D i N D90 + Tamron 17-55 mm doszedłem do wniosku, że jakość zdjęć jest porównywalna i właściwie biorąc pod uwagę cenę i dodatkowe "bajery" bardziej obiecująco wypada Canon. Niemniej jednak pozostaje sprawa rozpiętości tonalnej oraz dla mnie istotna rzecz - fizycznie nieco większa matryca Nikona (zawsze trochę szerszy kadr). I jeszcze pytanie z innej tematyki niemniej powiązane z postem, czy miał ktoś może możliwość sprawdzenia jak sigma 8-16 mm zachowuje się w podczerwieni czy nie wytępuje zjawisko hot-spotu (oczywiście taką zabawkę musiałby ktoś testować na przerobionym body). Bardzo proszę o wszelkie sugestie.

Badyl81
23-11-2010, 12:46
A nie myślałeś a Fuji S5 Pro?

panoramix
23-11-2010, 13:00
D90 nie ma natywnego iso 100. Jest sztuczne low 1, które w rzeczywistości daje ponoć iso 150. Nikon ma za to w ofercie D200 z natywnym iso 100, które prezentuje się doskonale (ewentualnie D7000, ale to nowość). Wadą D200 jest to, że nie kupi się nowego egzemplarza, zaś zaletą jest cena niesfatygowanej używki, którą dostać można za ok 1500 złociszy. Ewentualnie jak wyżej propozycja S5 Pro, bo to jest dokładnie to samo co D200.

Badyl81
23-11-2010, 13:04
No nie dokładnie. Chodziło mi o matrycę, która rewelacyjnie spisze się w krajobrazie.

ayu
23-11-2010, 13:45
alternus musisz się wypowiedzieć czy odpowiadają ci używki bo nie wszyscy są do nich przekonani.

velaskez
23-11-2010, 13:46
No właśnie, bo nowego S5 się nie uświadczy...

panoramix
23-11-2010, 14:03
No nie dokładnie. Chodziło mi o matrycę, która rewelacyjnie spisze się w krajobrazie.

A właśnie. Jeszcze różnice w matrycach. CCD w D200/ S5 i CMOS w D90.

swider
23-11-2010, 14:07
Do tego będzie dopięta sigma 8-16 mm i praktycznie to jedyne szkło jakim będę posługiwał się w pracy.
I to wg mnie determinuje zakup Nikona. Wszyscy wiemy jak obiektywy producentów alternatywnych (np. Sigma, Tamron, Tokina) współpracują z Canonem.

Badyl81
23-11-2010, 14:19
A właśnie. Jeszcze różnice w matrycach. CCD w D200/ S5 i CMOS w D90.

Dla ścisłości - w S5 jest martyca SuperCCD. Różnica jest ogromna. Poza tym to chyba całe bebechy S5 różnią się od flaków Nikona D200 :) DR w Fufu to kompletnie inna bajka.

alternus
23-11-2010, 15:07
alternus musisz się wypowiedzieć czy odpowiadają ci używki bo nie wszyscy są do nich przekonani.
Właściwie to mam pewne opory co do używek. Myślałem o takim rozwiązaniu ale w tym przypadku to chyba bym się skusił na Canona 5D + Sigma 12-24 mm FF to FF. Modele z matrycami CCD raczej mnie nie interesują. Robię czasami zdjęcia w nocy na długich czasach. Generowany szum na nikonach z tego typu matrycami jest dla mnie nie do przyjęcia. Natomiast rzucę okiem na to Fuji bo przyznam się, że nie brałem pod uwagę takiego rozwiazania.

alternus
23-11-2010, 15:20
I to wg mnie determinuje zakup Nikona. Wszyscy wiemy jak obiektywy producentów alternatywnych (np. Sigma, Tamron, Tokina) współpracują z Canonem.
Tak to prawda Sigma 17-70 mm którą posiadam potężny BF do kalibracji, Tamron 10-24 mm też do kalibracji. Ale jak wygląda sprawa C 50D i D90. Bo chyba Sigma o której myślę to nie jest produkowana z tego typu mocowaniem - czy się mylę?

swider
23-11-2010, 17:04
Ale jak wygląda sprawa C 50D i D90. Bo chyba Sigma o której myślę to nie jest produkowana z tego typu mocowaniem - czy się mylę?
Znaczy, że jak? No przecież jest wersja z bagnetem do Nikona jak i do Canona (na marginesie, do Sony i Pentaxa tysz). :)

alternus
23-11-2010, 20:14
Znaczy, że jak? No przecież jest wersja z bagnetem do Nikona jak i do Canona (na marginesie, do Sony i Pentaxa tysz). :)

Wiem, przeskok myślowy spowodował rozbieżność wątków.;) chodzilo mi o w/w Fuji.

Azazel85
23-11-2010, 20:18
chodzilo mi o w/w Fuji.
Fuji ma bagnet F, czyli podpinasz normalnie Nikonowskie szkiełka :)

alternus
23-11-2010, 20:29
A nie myślałeś a Fuji S5 Pro?
Rzeczywiście właśnie rozczytuję się w temacie tego body. Ta matryca to bardzo interesujący twór a DR powala. Z tego co widzę to jednak leciwa konstrukcja a Fuji nie wypuściło już później jakiegoś następcy :( Raczej jednak dalej zawężę rozważania do modeli z pierwszego postu. A wracając jeszcze do N D90 to symulowane ISO 100 jakoś szczególnie różni się od canonowskiego (np. większy szum czy może wydłużenie czasu naświetlania?) Jak mówiłem puszki badałem w warunkach studyjnych więc specjalnych różnic w jakości obrazu nie zaobserwowałem) Jedynie co mnie zdziwiło to automatyczny balans bieli Nikona, podejrzanie żółty odcień. Nie jest to co prawda duży problem bo i tak pracuję na RAWach ale jednak specyficzna to przypadłość.

wojtas0009
23-11-2010, 20:30
sprawdź sobie Akustyka z forum i pooglądaj fotki- poddałeś pomysł z używanym 5d- do tego 17-40 f4 i super zestaw do krajobrazów i nie tylko :)
/ S5 leciwą konstrukcją... no, ale jest solidny i to super sprzęt

alternus
25-11-2010, 01:36
Rzeczywiście świetne zdjęcia ciekawe kadry i ta miękkość przejść tonalnych. Szkoda, że jestem śpiochem i w moim dorobku nie ma nic o wschodzie słońca ;) wojtas0009 czy te fotografie są robione właśnie takim zestawem? Bo jeśli tak to przynajmniej 5D wchodzi bardzo w rachubę chociaż trochę mam obawy. Sprawdziłem na allegro, ale przebiegi nie zawsze wyglądają obiecująco. Co do szkła to raczej tak jak wspomniałem sigma 12-24 bardziej mnie przekonuje i spełnia moje oczekiwania. Ale powiedzmy, że to jest sprawa drugorzędna najpierw decyzja crop czy FF. Przyznam się, że jest zagwozdka.

panoramix
25-11-2010, 11:00
Czy w każdym wątku umieszczasz ten lub podobny post? Wygląda na to, że w wielu. Załóż własny temat, bo tutaj taki wtręt nie bardzo pasuje. Tu podpowiadamy koledze w jego temacie kwestie doboru body do jego potrzeb.

Swoją drogą jedyny update firmware do D90 ukazał się całkiem niedawno i dotyczył jedynie kontroli dystorsji i obsługi nowych obiektywów. Nie sądzę by Nikon był zainteresowany rozwojem kręcenia filmów w tym modelu.

adar18
25-11-2010, 14:29
ja powiem ze mi np nie przeszkadza brak iso 100 w d90 az tak bardzo mialem mozliwosc robienia zdjec w studio i wszystko bylo super

panoramix
25-11-2010, 15:51
Brak iso 100 nie przeszkadza, dopóki się z niego nie skorzysta. Potem chciałoby się jeszcze i jeszcze. Ale mowa o natywnym iso 100.

drdln
25-11-2010, 20:30
Co do podczerwieni - na Sigmę 8-16 nie nakręcisz filtra IR, bo nie ma gwintu na filtry. W przerobionym body będziesz miał dopływ światła podczerwonego do matrycy, ale czymś jeszcze musisz uciąć pasmo światła widzialnego.

alternus
25-11-2010, 23:25
Co do podczerwieni - na Sigmę 8-16 nie nakręcisz filtra IR, bo nie ma gwintu na filtry. W przerobionym body będziesz miał dopływ światła podczerwonego do matrycy, ale czymś jeszcze musisz uciąć pasmo światła widzialnego.
Tak wiem, że na sigmę 8-16 czy też 12-24 mm nie ma szans założenia filtrów. Chociaż niektórzy twierdzą że na tę osłonkę na która przychodzi dekielek można coś nakręcić ale podejrzewam że winieta gwarantowana. Natomiast co do body to są filtry na matrycę IR. Trzeba usunąć filtr dolnoprzepustowy i w to miejsce włożyć w/w. Pozostaje oczywiście jeszcze kalibracja z wiadomych przyczyn ale efekt gwarantowany. Mi chodzi o to że swoje stare body tak bym przerobił a to które zamierzam nabyć (5D albo 50D albo D90) miałbym do tradycyjnej fotografii.
Pytanie jednak nadal pozostaje bez zdecydowanych sugestii. 5D czy 50D czy D90 (chociaż ten ostatni raczej będzie jak sadzę najsłabszym rozwiązaniem). Nigdy nie miałem styczności z FF. I może taka prośba z mojej strony. Może ktoś posiada dwa aparaty crop i FF i czy móglby zamieścić jakieś sample najlepiej RAW (NEF) ten sam kadr, przesłona i jeśli możliwe ogniskowa (z odpowiednim przeliczeniem mnożnika). Wiem, że mam może zbyt wygórowane oczekiwanie ale akurat FF nikt nie ma w mojej okolicy a do najbliższego sklepu mam 60 km. A i tak na stanie na pewno nic z tego typu aparatów nie będą mieć. Czytałem różne informacje na temat legendarnej plastyki obrazu, głębi ostrości, oraz wypowiedzi ludzi, którzy uważają, że nie jest im potrzebna pełna klatka. Być może moje potrzeby zaspokoi crop ale nie mam porównania.

coder
27-11-2010, 18:00
Osobiscie wybralbym canona, moim zdaniem maja lepsze matryce. Moze warto zainteresować się 5d? Obecnie dostepny w cenie ok. 3200zl. Pełna klatka czyli szerszy kat widzenia :). Nie wiem nic o tej sigmie wiec sie nie wypowiem :).

burz
28-11-2010, 13:52
Może ktoś posiada dwa aparaty crop i FF i czy móglby zamieścić jakieś sample najlepiej RAW (NEF) ten sam kadr, przesłona i jeśli możliwe ogniskowa (z odpowiednim przeliczeniem mnożnika).

Głowę daję, że gdzieś na forum było takie porównanie, chodziło chyba o GO - musisz poszukać

velaskez
28-11-2010, 14:39
Głowę daję, że gdzieś na forum było takie porównanie, chodziło chyba o GO - musisz poszukać

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/01/p5457735725-1.jpg
źródło (http://tonycorreastudios.zenfolio.com/img/v1/p545773572-5.jpg)

alternus
29-11-2010, 20:03
Dzięki chociaż, akurat nie zależało mi na porównaniu GO. Niemniej jednak na jednym z forów znalazłem porównanie jakiego oczekiwałem i stwierdziłem, ze biorąc pod uwagę wszystkie czynniki (głównie ekonomiczne ;) zdecyduję się na cropa a dokładnie 50D. Trochę martwi mnie fakt, że do Simy 8-16 mm nie bardzo da się podpiąć filtr. Ale jak już będę posiadaczem to nie omieszkam spróbować jakiegoś wynalazku homemade. Chyba, że ktoś już posiada w/w szkło i ma jakieś pomysły, doświadczenie w tym temacie.