PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkość a karta.

andrzej_laskowski
07-01-2007, 17:10
Witam.
Mam właściwie dwa pytanka.
Po pierwsze, czy tylko ja tak mam że po ok 5 seriach po np 7 klatek puszka musi odpocząć z 10 sekund abym znów mógł śmigać z pełną mocą?
I po drugie, czy zamiana mojej Extreme III 4GB na Extreme IV coś zmieni? Czy to po prostu bufor się zatyka i szybciej się zwyczajnie nie da.
Chciałem spróbować sam, ale w sklepie kategorycznie nie pozwolili rozpakować pamięci.:/
Może ktoś ma doświadczenia?

bacanski
07-01-2007, 20:59
z mojej wiedzy wynika, ze nie powinna odpoczywac bez robienia zdjec... powinna tylko zwolnic... a fotki dalej rzaskac w tym momecie opruznia bufor zgrywajac na karte i zapisuje nowe fotki...
a zmiana na 90% nic nie da...i tak juz extere III jest szybka dla d70

andrzej_laskowski
07-01-2007, 23:03
...i tak juz extere III jest szybka dla d70

Sorki chyba zapomniałem zmienić stopkę. Piszę oczywiście o D200.

bacanski
07-01-2007, 23:31
nie wiem jaki bufor ma D200 ale wydaje mi sie, ze zmiana na IV nie bedzie sensowna...
III i tak juz jest dosyc szybka karta wiec nie wiem czy cos Ci to da ewentualnie jakies dziesiate sekundy a nie wiem czy sie oplaca dla takich czasow zmieniac karte... chyba, ze chcesz dokupic jako 2... ;)

wigi
08-01-2007, 00:13
Też myśłę, że D200 nawet prędkości Extreme III nie wykorzystuje w pełni, więc zmiana na szybszą kartę nic ci nie da.
D200 kupiłeś nowy czy używany?

krzysztof jot
08-01-2007, 02:07
wiesz co robie troche sportu, i nie udało mi sie "zapchac D200" z Lexarami X80. Nie wiem co znaczy 5 serii x7 i przerwa, bo moze ona byc 0,5s i 3s a kazda sekunda sie liczy :) jednak 5x 7=35. To rolka standardowago filmu - miałes kiedys analoga ? Zminiałes rolki co 8 sekund ?? 35 to nieco przekracza bufor pamieci na RAW, nie pamietam jaki jest na JPG ale moze pomyśl o kamerze? ;) jak brakuje ci bufora w D200. Róbisz widze robaczki - takie sa skubańce szybkie :)

andrzej_laskowski
08-01-2007, 10:53
Krzysztofie cos ci sie pomyliło z tymi robaczkami. W życiu nie zrobiłem fotki makro. Dla mnie to nuda straszna i plecy bolą od pochylania.;)
A tak na serio to wyłącznie ptaszki są moim hobby. A tu szybkość sie przydaje często. Jak np wczoraj tu :
http://onephoto.net/uploads/carramba/1168178756_gal_st_uczka.jpg

Ale po serii (5kl/s NEF) 8 klatek razy 5-6 (w odstępie kilku sekund) następuje zwis puszki i strzela po jednej, może dwie klatki i cisza. Po około dziesięciu sekundach wszystko wraca do normy i tak wkółko.
Body jest nowe, ale w serwisie do którego dzwoniłem nic sensownego nie mogli mi powiedzieć. Być może tak po prostu jest? I chyba to jednak jest wytłumaczenie, bo byłem wczoraj w sklepie i popstrykałem sobie innym egzemplażem i było tak samo.:/
Trochę to rozczarowujące że to taki sprinter na krótki dystans, no ale to i tak dużo szybciej niż moje 30D, które niby tez ma 5kl/s. Poza tym jak sobie uświadomić że 40 cyknięć to (w NEF) ok 600MB to łatwiej to zrozumieć .

krzysztof jot
09-01-2007, 02:28
Krzysztofie cos ci sie pomyliło z tymi robaczkami

a pomyliło :) kliknalem w link wigi do onePhoto - i stad to robaczki :) No tak, ptaszki są dość szybkie, D2H byłby najlepszy... albo 2X

bacanski
09-01-2007, 22:46
Ale po serii (5kl/s NEF) 8 klatek razy 5-6 (w odstępie kilku sekund) następuje zwis puszki i strzela po jednej, może dwie klatki i cisza. Po około dziesięciu sekundach wszystko wraca do normy i tak wkółko.
Body jest nowe, ale w serwisie do którego dzwoniłem nic sensownego nie mogli mi powiedzieć. Być może tak po prostu jest? I chyba to jednak jest wytłumaczenie, bo byłem wczoraj w sklepie i popstrykałem sobie innym egzemplażem i było tak samo.:/
Trochę to rozczarowujące że to taki sprinter na krótki dystans, no ale to i tak dużo szybciej niż moje 30D, które niby tez ma 5kl/s. Poza tym jak sobie uświadomić że 40 cyknięć to (w NEF) ok 600MB to łatwiej to zrozumieć .

to jest normalne... musi zwolnic zapelnianie bufora, zeby miec czas na spokojnie odszumienie, zgranie na karte i oproznienie bufora...

timi
09-01-2007, 23:04
Nie wiem jak to jest w d200 ale sprawdzilem u siebie aparat nie zwalnia, na tej karcie co mam tryb zdjec seryjnych aparat robi ciagle zdjecia bez widocznego spadku szybkosci,

andrzej_laskowski
10-01-2007, 09:16
Nie wiem jak to jest w d200 ale sprawdzilem u siebie aparat nie zwalnia, na tej karcie co mam tryb zdjec seryjnych aparat robi ciagle zdjecia bez widocznego spadku szybkosci,

TO może być prawda.
Tylko że w D70 masz ok 5MB (NEF) w 6MPix a u mnie ponad 15MB, do zapisania w prędkości, odpowiednio, niecałych 3 i 5 klatek/s..
Czyli po 4 sekundach D200 musi zmielić 300, a D70 około 60MB. I stąd pewnie różnica.

Jacek_Z
10-01-2007, 14:04
nie robie takich serii - ale tradycyjnie - wyłączyłeś odszumianie (nawet to którego i tak nie ma - przy długich czasach, a wiadomo, że w seryjnych jest krótki czas) bo ono podobno rezerwuje sobie w każdej sytuacji połowę bufora czy procesora

andrzej_laskowski
10-01-2007, 14:16
nie robie takich serii - ale tradycyjnie - wyłączyłeś odszumianie (nawet to którego i tak nie ma - przy długich czasach, a wiadomo, że w seryjnych jest krótki czas) bo ono podobno rezerwuje sobie w każdej sytuacji połowę bufora czy procesora
Ooo, a o tym to nie słyszałem.
Spróbuję jak tylko czas pozwoli na trochę spaceru i dam znać.