Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon F80 i blysk

witek0987
07-01-2007, 16:56
Witam
Mam problem przy robieniu zdjec przy uzyciu lampy blyskowej - gdzie glownym zrodlem swiatla jest tylko lampa blyskowa (czyli w nocy). A mianowicie
Po zalozeniu filmu do aparatu i podniesieniu wbudowanej lampy blyskowej lub zewnetrznej lampy, zdjecia wychodza mocno niedoswietlone (ok. -2EV). Bez znaczenia jest pomiar swiatla, tryb pracy aparatu (P,A,S,M). Bez filmu w aparacie wszystko jest OK! (proby przy uzyciu drugiego aparatu cyfrowego). Serwis Nikon Polska dwa razy mial go u siebie ("wielokrotnie testowany - sprawny" tyle ekspertyza serwisu), a ja nadal nie moge prawidlowo naswietlic zdjec z lampa.

Czy ktos z Was spotkal sie z czyms takim?
Za wszelkie rady z gory dziekuje
Witek

Jacek_Z
07-01-2007, 19:45
wbudowana lampka moze być po prostu za słaba.
A zewnętrzna lampa jaki to model?
Tryb pracy lampy?
Nie było żadnej korekcji BL -2EV jak się domyślam.

slawson38
07-01-2007, 20:14
Pokaż jakieś przykładowe zdjęcie i opisz parametry a będzie można coś więcej powiedzieć.

witek0987
09-01-2007, 10:27
Zewnetrzna lampa to SB-28DX. Korekcja na 0, pomiar 3D (wewnetrzna lampa w pomieszczeniu w zupelnosci wystarczy).

irekka
09-01-2007, 10:52
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem to bez filmu w aparacie. Rozumiem, że przetestowałes to w ten sposób - wszystko ustawione manulalnie - lampa równiez - na cyfrowym body tak długo ustawiasz parametry az osiągniesz zadawalający efekt (np obserwując histogram) - potem przenosisz parametry eskpozycji i lampę do analoga pstrykasz ten sam kadr i z tym samym pochyleniem lampy. I jaki masz wówczas efekt ? Gdy bedzie ok to wówczas można zacząć się czepiać automatyki.

witek0987
09-01-2007, 13:29
F80 z lampa SB-28DX w trybie P albo A (aparat wtedy ustawia czas 1/60), lampa 3D TTL. Cyfrowka w manualu (czas ok. 1s, blysk wylaczony, samowyzwalacz). F80 pstrykasz fotki a cyfra rejestruje efekt. Prosty i skuteczny sposob na sprawdzenie :-).
Bez filmu wychodzi Ok! (tylko po zalozeniu filmu juz nie jest ok).

irekka
09-01-2007, 16:35
Moze prosty sposób - ale czy skuteczny? Rozumiem, że to robione w ciemności. A gdyby był problem z synchronizacją to tego za pomoca tego testu nie stwierdzisz. I dalej nie zorumiem, tego zdania, ze bez fimu jest ok - czy to znaczy, ze gdy test robisz bez założonej kliszy to cyfra rejestruje w miare poprawny obraz, a gdy zrobisz dokładnie taki sam test z załozonym filmem to jest źle? Poza tym cyfra rejestruje błysk - jaka czułość dałes w obu aparatach (rozumiem, że gdy nie wykrywa kasety to mozna ustawic ręcznie - czy ten model tego nie ma) ?

witek0987
09-01-2007, 17:52
Testy w ciemnosci. Czulosc w obu aparatach ustawiona taka sama. Przeslona tez ta sama w obu aparatach. Zdjecia bez filmu w F80 cyfra rejestruje prawidlowo (histogram w photoshopie) po zalozeniu filmu zdjecia sa mocno niedoswietlone (histogram w photoshopie). Wszystkie testy przeprowadzone przy czulosci ISO100 (w obu aparatach) i przeslonie 5,6.

Jacek_Z
09-01-2007, 17:56
jak f80 mierzy błysk? zastrzegam, że nie wiem.
po odbiciu od migawki (filmu), w trakcie naświetlania? jeśli tak to może tu pies pogrzebany - trzeba miec film bo inny jest współczynnik odbicia od lamelek migawki a inny od filmu.
witek - gdzie mieszkasz? jak w okolicy to wpadnij - rozwikłam ci tę zagadkę.

witek0987
09-01-2007, 18:01
Niestety na slasku.
Z tego co wiem dioda pomiarowa znajduje sie w dolnej czesci komory lustra i pomiar nastepuje przed otwarciem migawki (ale tego nie jestem na 100% pewien).

szymony
10-01-2007, 00:20
Testy w ciemnosci. Czulosc w obu aparatach ustawiona taka sama. Przeslona tez ta sama w obu aparatach. Zdjecia bez filmu w F80 cyfra rejestruje prawidlowo (histogram w photoshopie) po zalozeniu filmu zdjecia sa mocno niedoswietlone (histogram w photoshopie). Wszystkie testy przeprowadzone przy czulosci ISO100 (w obu aparatach) i przeslonie 5,6.

Te histogramy z filmem, to z cyfry? A film wywołany? Jak wygląda negatw? F80 mierzy błysk odbity od migawki, ale być może ostateczna korekta jest w czasie rzeczywistym.