PDA

Zobacz pełną wersję : D200 ciemne zdjęcia

Krzysztof S.
22-11-2010, 23:21
Witam.
Posiadam Nikona d200 i po zrobieniu zdjęć na wyświtlaczu jasność jest OK lecz po wrzuceniu na komputer są one za ciemne o 4 działki. Próbowałem robić zdjęcia na wielu kartach i efekt taki sam. W aparacie ustawiony mam profil sRGB. Problem dotyczy wszystkich zdjęć: w manualu i programach, studio i w terenie.

jo44
22-11-2010, 23:27
Kompensacja ekspozycji na zero?

Krzysztof S.
22-11-2010, 23:48
na zero i z fleszem też na zero.

Me_how
22-11-2010, 23:51
A zobacz jak wygląda histogram na podglądzie w aparacie.
Pozdrawiam

PS. Dokładnie :smile:

marbed
22-11-2010, 23:51
histogram prawdę Ci powie nie wyświetlacz

he he w tym samym momencie :)

Krzysztof S.
23-11-2010, 00:10
Nie wiem jak się odczytuje histogramy. Sprawdziłem jasność wyświetlacza w aparacie i jest na zero. Włożyłem kartę do laptopa i jest mniej więcej OK.
Zastanawiam się czy może poprzestawiałem kiedyś coś na komputerze, lecz karty SM, SD, XD, MS komputer odtwarza prawidłowo.

Nemeth
23-11-2010, 00:24
Nie wiem jak się odczytuje histogramy. Sprawdziłem jasność wyświetlacza w aparacie i jest na zero. Włożyłem kartę do laptopa i jest mniej więcej OK.
Zastanawiam się czy może poprzestawiałem kiedyś coś na komputerze, lecz karty SM, SD, XD, MS komputer odtwarza prawidłowo.

Wybierakiem. To okrągłe z tyłu.
...
Jak masz wykres przesunięty w lewo to źle naświetlasz.
Karty nie mają z tym nic wspólnego.

Krzysztof S.
23-11-2010, 00:38
Być może źle naświetlam bo wykres zaczyna się od lewej w górę i na początku trzeciej sekcji ostro na samą górę i ostro spada w dół do końca trzeciej sekcji. Ale problem ten dotyczy wszystkich zdjęć w całej gamie gęstościowej od niedoświetlonych do prześwietlonych, lecz na laptopie zdjęcia odczytywane są w miarę prawidłowo.

bogdi64
23-11-2010, 00:40
wklej tu jedną fotkę z exifem - łatwiej bedzie

Me_how
23-11-2010, 01:07
Być może źle naświetlam bo wykres zaczyna się od lewej w górę i na początku trzeciej sekcji ostro na samą górę i ostro spada w dół do końca trzeciej sekcji. Ale problem ten dotyczy wszystkich zdjęć w całej gamie gęstościowej od niedoświetlonych do prześwietlonych, lecz na laptopie zdjęcia odczytywane są w miarę prawidłowo.
Pomijając "gamę gęstościową" oczami wyobraźni wydaje się, że naświetlenie jest ok. Ale jak napisał bogdi64 pokaż takie zdjęcie.

Krzysztof S.
23-11-2010, 01:08
img703.imageshack.us/i/dsc0014i.jpg

Nikon D200
2010/11/23 00:55:29.4
JPEG (8-bit) Fine
Image Size: Large (3872 x 2592)
Color
Lens: 28-105mm F/3.5-4.5 D
Focal Length: 32mm
Exposure Mode: Aperture Priority
Metering Mode: Multi-Pattern
1/60 sec - F/8
Exposure Comp.: 0 EV
Sensitivity: ISO 100
Optimize Image: Normal
White Balance: Auto
AF Mode: AF-S
Flash Sync Mode: Front Curtain
Auto Flash Mode: Built-in TTL
Auto Flash Comp: 0 EV
Color Mode: Mode I (sRGB)
Tone Comp.: Auto
Hue Adjustment: 0°
Saturation: Auto
Sharpening: Auto
Image Comment:
Long Exposure NR: Off
High ISO NR: Off

Na wyświetlaczu zdjęcie jest zdecydowanie jaśniejsze.

Me_how
23-11-2010, 01:23
Faktycznie jest niedoświetlone o 1 EV. A masz ten objaw na zdjęciach z lampą, czy wszystkich?

edit: PS. Dokładnie to 0,85 EV - przy 1 pojawiają się przepały.

Krzysztof S.
23-11-2010, 01:37
Na wszystkich.

Grygolas
23-11-2010, 08:34
Moje D200 doświetla raczej ok z Nikkorami. Problem mam z Sigmą 18-50, ale to chyba szkło okłamuje...
Zrób korektę EV i do przodu:)

stachmuszel
23-11-2010, 09:00
Moje D200 doświetla raczej ok z Nikkorami. Problem mam z Sigmą 18-50, ale to chyba szkło okłamuje...
Zrób korektę EV i do przodu:)

Mam dokładnie tak samo.
pozdr.

bogdi64
24-11-2010, 00:26
według mnie zdjęcie jest poprawnie naświetlone, żaden z elementów nie jest prześwietlony, choć na foliach pojawiają się już blinki - tak działa pomiar matrycowy - dla mnie jest to prawidłowe zachowanie, a wyświetlacz ? - no wyświetlacz, ma pokazać, że jest zdjęcie, po prostu ustaw go ciemniej i po kłopocie

maki
24-11-2010, 00:33
Normalna fotka w sensie że matrycowy tak mierzy jak jest dużo białej ściany. Trzeba prześwietlać.

mancur
24-11-2010, 00:43
Też nie widzę tragedii. Doświetl o 1 EV (jeżeli to regularne niedoświetlenie), i korzystaj z histogramu (przynajmniej co jakiś czas, w podobnych warunkach). Potem już będziesz miał większe wyczucie co do światłomierza. Na początku też miałem wrażenie, że zdjęcia z mojego D200 są lekko ciemne, ale z czasem nabrałem wprawy no i zaufania do histogramu ;)

Cold
24-11-2010, 07:31
Proponuję sprawdzić w menu opcję b7 czy nie masz na stałe dodanej korekty we wszystkich lub niektórych trybach pomiaru. Ja standardowo mam w D200 ustawione w M i CW +2/6, a spot +1/6.

mancur
25-11-2010, 22:36
Proponuję sprawdzić w menu opcję b7

Rzeczywiście jest taka opcja !!! Dzięki za oświecenie. Niby czytałem instrukcję a tu niespodzianka. Rozwiąże to być może problem z lekkim niedoświetlaniem światłomierza, do którego się już przyzwyczaiłem, niemniej... Dzięki raz jeszcze

stachmuszel
26-11-2010, 11:20
Proponuję sprawdzić w menu opcję b7 czy nie masz na stałe dodanej korekty we wszystkich lub niektórych trybach pomiaru. Ja standardowo mam w D200 ustawione w M i CW +2/6, a spot +1/6.

Przyznam, że nie znałem tego ustawienia. Zaraz looknę w instrukcję. Dzięki piękne.
Pozdr.

P.S. W D700 to ustawienie b6.

Grygolas
26-11-2010, 15:08
już b7 skonfigurowałem na potrzeby mojej sigmy:)
Dzięki na wskazówkę:)

ChollaYi
26-11-2010, 17:07
Na wyświetlaczu D200 nie można polegać - tam zawsze zdjęcia są jaśniejsze niż w rzeczywistości. Nawet przy ustawionej jasności na max. Resztą w D300s tak samo.
Histogram to podstawa. A jak go używać nauczysz się w 15 minut :)

Z tym ustawianiem korekty na stałe za pomocą opcji b7 bym uważał. Jeśli używasz pomiaru matrycowego jako "pacaneum" czyli uniwersalną (czytaj automatyczną) metodę pomiaru światła, to równie dobrze, po ustawieniu korekty, możesz mieć zdjęcia prześwietlone. Zależy od sceny i tego jak aparat to zinterpretuje.

Cold
26-11-2010, 17:43
...
Z tym ustawianiem korekty na stałe za pomocą opcji b7 bym uważał. Jeśli używasz pomiaru matrycowego jako "pacaneum" czyli uniwersalną (czytaj automatyczną) metodę pomiaru światła, to równie dobrze, po ustawieniu korekty, możesz mieć zdjęcia prześwietlone. Zależy od sceny i tego jak aparat to zinterpretuje.

Prześwietlenie klatki o 1/3 ev w D200 jeszcze nikomu nie zaszkodziło, wręcz przeciwnie, pozwala na doświetlenie w cieniach i pozbycie się, było nie było, powstającego w nich szumu. A światła o 1/3 ev łatwo przygasić w dowolnym programie do wołania raw. Co do wyświetlacza sugeruję ustawić go na -2 i zasadniczo będzie OK.

ChollaYi
26-11-2010, 23:06
Nie ważne czy w D200 czy w innej puszce ale jeśli prześwietlisz nawet tylko o 1/3EV i to spowoduje powstanie przepałów, to żaden program Ci nie pomoże. Przepał wiąże się z utratą informacji o szczegółach więc nie masz ich jak odzyskać. Zatem Twoja wypowiedź jest tylko w połowie słuszna - owszem, rozświetlisz cienie ale możesz dostać gratis przepały. Cienie rozjaśnisz sobie w PSie, ale przepały już Ci zostaną na wieki wieków :)
Zamiast ustawiać sobie korektę na sztywno i ryzykować prześwietlone zdjęcia lepiej nauczyć się samemu dobierać ekspozycję - przerzucić się na tryb M i pomiar punktowy lub centralnie ważony. Na początku jest trochę trudno ale można się nauczyć :) I wtedy to Ty, a nie puszka decydujesz co ma być jak naświetlone.

Cold
27-11-2010, 15:28
Oczywiście postępowanie o jakim piszesz byłoby ideałem, ale jako reporter prasowy nie mam czasu na zabawę z dobieraniem ekspozycji. Natomiast zastosowanie korekty w sposób jaki opisałem daje mi gwarancję, że dostane poprawnie naświetlone klatki nadające się do publikacji w prasie i na newsowych portalach internetowych. Poza tym pragnę przypomnieć, że w przeciwieństwie do D80, D200 "nie przepala na matrycowym" ( ;) ) gdyż Nikon zastosował w nim bardziej restrykcyjny algorytm pomiaru światła zorientowany na ochronę informacji w najjaśniejszych punktach zdjęcia więc delikatne przesunięcie progu nie powoduje nieodwracalnych zmian w obrazie niemożliwych do cofnięcia w programach do obróbki.

ChollaYi
27-11-2010, 23:28
A widzisz, nawet nie wiedziałem, że takie coś jest w D200. Można gdzieś o tym poczytać? Orientujesz się jak to wygląda w nowszych puszkach?
Przy takich założeniach o jakich piszesz - zgadzam się, że taka korekta może być sensowna.

Cold
28-11-2010, 00:48
Szczerze powiedziawszy wszystkie swoje puszki mam ustawione w ten sam sposób. Metoda sprawdzona przeze mnie, a podpatrzona u innych kolegów po fachu.

ChollaYi
02-12-2010, 10:41
Czyściłem subskrybowane wątki i znalazłem taki (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=6486). Może autor znajdzie coś tam dla siebie.

Sapphiron
02-12-2010, 10:49
Jak to dobrze że w S5 można skupić się na rejestrowaniu "cieni" a światła spokojnie można wyciągnąć :)

Cold
02-12-2010, 12:41
Jak to dobrze że w S5 można skupić się na rejestrowaniu "cieni" a światła spokojnie można wyciągnąć :)
A co to wnosi do tematu, że kolega ma problem z niedoświetlaniem w D200? Takie wypowiedzi zaśmiecają wątek i łącznie z moją powinny zostać wyczyszczone przez Mod'a.