Zobacz pełną wersję : Import danych do Photoshopa
Witam,
potrzebuję wydrukować projekt zrobiony w Photoshopie. Wydruków ma być 100. Projekt zawiera w sobie warstwę tekstową z wprowadzonym tekstem. Problem polega na tym, że na każdym wydruku fragment tekstu musi być nieco inny. Chciałbym uzyskać teki efekt, że puszczam drukowanie np 100 kopii, ale każda ma inny tekst.
Pytanie: czy drukując w PS'ie można tak ustawić, żeby fragment tego tekstu zaciągał się z zewnętrznego pliku tekstowego?
Ciężka sprawa.
W sumie można zdefiniować w akcji wklejanie tekstu z cache ctrl+v, tyle że przed każdym obrazkiem/uruchomieniem akcji, trzeba by skopiować potrzebny tekst ctrl+c.
RomanZWrocławia
22-11-2010, 22:37
Mam akcję, właściwie skrypt który nanosi na plik jego nazwę. Skryp jest elementem stworzonej samodzielnie akcji w której podaję miejsce, wielkość, kolor, rodzaj fontu itd.
Czyli musiałbyś stworzyć 100 dokumentów graficznych o nazwach takich jak wymagany napis na wydruku.
Zainteresowany?
http://www.fileshost.com/download.php?id=C13C70741
PS. U mnie działa pod PS CS2. Tymczasem nie zamierzam wydawać na wyższą wersję bo nie wnosi nic potrzebnego dla mnie. Czy pójdzie na wyższych fotoszopach - nie wiem.
Roman, nie do końca o to chodzi. Stworzenie serii dokumentów, a na prawdę będzie ich więcej niż 100, zajmie kupę czasu. Poza tym nie każdy znak z klawiatury da się użyć jako element nazwy pliku.
Zatem potrzebuję czegoś, co będzie wklejało do projektu fragment tekstu. Jeden plik psd, jeden plik txt i jazda.
Ma ktoś pomysł?
RomanZWrocławia
22-11-2010, 23:09
"Poza tym nie każdy znak z klawiatury da się użyć jako element nazwy pliku"
to bardzo daleko od ok.
wydaje mi się, ze kiedyś szukałem czegoś o podobnej funkcjonalności, ale poległem
2pompony
23-11-2010, 00:05
To nie jest zadanie dla Photoshopa, to jest zadanie dla Indesigna. Jeden layer = zdjęcie psd, drugi layer = text, dynamicznie pobierany z xmla. Odpowiednie otagowanie plus wykonanie samego pliku xml zajmie trochę, ale za to potem pójdzie jak z płatka.
Ewentualnie można zrobić jedną stronę (jak wyżej), rozmnożyć ją do 100 stron (cały czas w jednym dokumencie) i w miejsce jednego textu na stronie drugiej wkleić text drugi, na str trzeciej trzeci i tak dalej... Robota prostsza, ale głupsza i nudniejsza. A potem raz polecić 'drukuj', a program wydrukuje na raz 100 stron.
de Fresz
23-11-2010, 01:11
Tylko po jaką cholerę się tak gimnastykować, skoro Indyk posiada narzędzie do takich rzeczy? Robisz mastera z ramką tekstową, wskazujesz plik txt, określasz ilość stron i dalej się samo robi. No ale oczywiście to takie mało sportowe rozwiązanie... :D
2pompony
23-11-2010, 01:38
No niby racja - wziąłem przykład z czerpaniem textu z jakiejś bazy, np. nazwisk, bo pomyślałem, że ma to być powiedzmy spersonalizowane zaproszenie, gdzie zmieniają się np. trzy pola: Pan/Pani, Imię i Nazwisko, na co zapraszamy - a reszta zostaje taka sama. Ale pewnie można i na inne sposoby, jak zwykle w takich wypadkach.
jasne, że do tego lepiej nadaje się Indesign lub inny klon, ale niestety go nie posiadam, stąd też myślałem o funkcjonalności PS'a.
Ok, dzięki za pomoc
A probowales Zmiennych (Variables) w Photoshopie?
http://livedocs.adobe.com/en_US/Photoshop/10.0/help.html?content=WSfd1234e1c4b69f30ea53e41001031a b64-7414.html
http://www.pawelzakrzewski.pl/archives/987
O tym wlasnie pisalem. Najciekawsze jest to, ze bardzo malo osob wie o niesamowitych, ale "ukrytych" mozliwosci Photoshopa. Dorzuc do tego jezyk skryptowy i jest bajka.