Zobacz pełną wersję : Internet Mobilny - który najlepszy?
Witam,
Chciałbym poruszyć wątek internetu mobilnego na naszym polskim rynku, która opcja jakiego operatora/sieci najbardziej się opłaca?
Od razu dodam, że interesują mnie najbardziej oferty czasowe bez limitu danych (stała opłata miesięczna niezależna od pakietu danych, jakie pobieramy w tym czasie lub wysyłamy), o ile takowe istnieją, widziałem na pewno w erze.
Na pewno wiele osób z was posiada takową formę łączności ze światem do swojego laptopa/netbooka, więc proszę o jakieś własne doświadczenia.
mac.serafin
22-11-2010, 19:41
Ja mam iPlusa i mogę polecić. Przy najtańszym pakiecie 4 gb (oczywiście przy droższych tak samo) po przekroczeniu limitu nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów tylko spada prędkość transferu. Można aktywować usługę pobieracz czy coś takiego i wtedy między północą a chyba 9 rano mamy dodatkowo 100 gb.
I mam tez pytanie, gdyż przeważnie używamy takich cudów techniki do korzystania z internetu raczej w formie informacyjnej, sprawdzanie poczty, czytanie stron itd, itp. Ogólnie chodzi mi o to, że nie zamierzam np używać tego pakietu do ściągania jakichś gier, muzyki, filmów itd. I tu pojawia się to pytanie, jaki pakiet wystarcza spokojnie na miesiąc do dość aktywnego używania poczty i czytania różnych ciekawych stron (jak np. nikoniarze.pl :D) ??
sokrates
22-11-2010, 20:22
ciężko powiedzieć - najlepiej kup starter przedpłacany (problemem może być skombinowanie modemu, od biedy za modem może poslużyć ci telefon kom) i sprawdź przez 1 -2 miesiące ile faktycznie tobie potrzeba. Mi wystarcza 1GB w laptopie z zapasem i 100MB w komórce (która non stop coś tam sobie z neta pobiera - wiadomo Android) Innemu i 100GB będzie mało - bo słucha np. radyjka online, ogląda youtube, tysiące zdjęć itp.
Dodam że ja raczej okazyjnie korzystam z iPlusa - w firmie i w domu mam "normalny - cywilny" internet kablowy :-)
Również mogę polecić iPlusa, szczególnie w porównaniu do Business Everywhere Orange'a jest bezkonkurencyjny. Głownie mam na myśli zasięg. W mieście jeszcze takiej różnicy nie widać, ale w mniej uczęszczanych miejscach Iplus lepiej sobie radzi. Oczywiście nie ma reguły, bywa że plus nie ma dobrego zasięgu na połączeniu edge a orange tak, ale w ogólności tak jak pisałem, niebo a ziemia.
ThomasVoland
22-11-2010, 20:42
Od razu dodam, że interesują mnie najbardziej oferty czasowe bez limitu danych (stała opłata miesięczna niezależna od pakietu danych, jakie pobieramy w tym czasie lub wysyłamy), o ile takowe istnieją, widziałem na pewno w erze.
Na pewno wiele osób z was posiada takową formę łączności ze światem do swojego laptopa/netbooka, więc proszę o jakieś własne doświadczenia.
W Polsce takie oferty nie istnieją.
I mam tez pytanie, gdyż przeważnie używamy takich cudów techniki do korzystania z internetu raczej w formie informacyjnej, sprawdzanie poczty, czytanie stron itd, itp. Ogólnie chodzi mi o to, że nie zamierzam np używać tego pakietu do ściągania jakichś gier, muzyki, filmów itd. I tu pojawia się to pytanie, jaki pakiet wystarcza spokojnie na miesiąc do dość aktywnego używania poczty i czytania różnych ciekawych stron (jak np. nikoniarze.pl :D) ??
Pojawia się zatem pytanie, czemu nie chcesz limitu skoro nie zamierzasz dużo ściągać.
Ile wystarcza określić się nie da. Najwięcej bierze streaming video, zresztą audio tez potrafi szybko zjeść sporo GB. Kiedyś Neostrada miała 7GB limitu i wtedy mi to wystarczało, ale to były inne czasy. HD nie było popularne, a strony starano się robić jak najlżejsze. Poza tym to było 7G samego pobierania, wysył się nie liczył.
Tak 2 gb to wg mnie minimum.
jak koledzy polecam iplusa ... ale mnie miesięcznie wystarcza limit 7 GB :)
Jako że jestem studentem głównie potrzebuję tego do sprawdzenia na szybko jakichś informacji na uczelni bądź, w przerwie między zajęciami usiąść w jakiejś kawiarence i sobie cos poczytać, wysłac maile czy coś (wiem że są wszędzie sieci Wi-fi udostępnione ale ich jakoś jest katastrofalna, nie chce czekać 1 min na załadowanie się googli..)
A jak się ma jakoś tego iPlus? Szybko ładuje stronki i itp itd? I jak się ma jego siła zasięgu w przypadku gdy np podróżujemy załóżmy pociągiem i chcemy skorzystać z internetu? Gubi się co chwile czy daje radę polskim kolejom (które jak wiemy do szybkich nie należą) :D
W Play jest modem3G na abonamencie 45zł masz 10GB transferu w przyzwoitej jakości. W opcji play-online (na kartę) 4GB za 50zł.
Mam też radiówkę orange freedom pro, ale oddaję bo za 49zł jest sztywno zalimitowana do 3GB, co pomijając slabszy transfer jest dla mnie niewystarczające. Takie 10GB/mies. jest w sam raz, o ile nie wariuje się z you tubem, czy torrentami.
To może takie pytanie do kogoś kto dużo korzysta z sieci poza domem, np w iPlus czy innych też, jaki macie pakiet i czy wam wystarcza na styk czy macie jeszcze dużo luzu? Tylko proszę o wypowiedź osoby które faktycznie dużo korzystają.
Ja mam Orange Free Standard - 4 GB w telefonie. Korzystam z niego codziennie do ściągania i czytania poczty, jakieś strony internetowe, pobieranie aplikacji z Marketu, nawet czasem ściągnę sobie jakieś mp3. Mi spokojnie na miesiąc wystarcza.
znalazłem coś takiego, Play Online 5GB + Play Online dla Studentów na 12 m-cy + Modem Huawei E1750C HSUPA (19zł) - abonament 45 zł, 2 pierwsze miesiące za 1 zł i 7 dni na przetestowanie, można oddać bez ponoszenia odpowiedzialności i kosztów <---- ktoś ma i poleca albo odradza? I jak sprawa z zasięgiem tego Internetu w Play?
mac.serafin
22-11-2010, 21:45
Ja też jestem studentem i (jak już pisałem) używam iPlusa (chwilowo bo za niedługo przeprowadzam się w docelowe miejsce i nie chciałem zakładać umowy na 3-4 miesiące). Z racji teog że używam go jako głównego źródła internetu to zużywam trochę ponad 4 GB, ale np. pracownicy mojego ojca mają też abonament 4 gb i im to spokojnie starcza na pracę w "terenie". Też z zasięgiem nie ma problemu, w Krakowie na ruczaju mam zasięg 3g i internet zapier**** jak głupi ;)
Na ile masz umowę, jako student da się coś krócej niż 12 miesięcy? iPlus ma ofertę dla studentów 3Gb + modem za 1 zł - 39zł miesięcznie, posiadasz ten? i Co jesli przekroczy się abonament? naliczają dodatkowo, zatrzymują całkowicie transfer czy tylko ograniczają prędkość a i tak można z niego korzystać?
Zasadniczo z zasięgiem Play to różnie bywa. Ja wypróbowałem w wersji na kartę i odradzam.
Zasadniczo z zasięgiem Play to różnie bywa. Ja wypróbowałem w wersji na kartę i odradzam.
No u mnie 1Mbit/s śmiga (Szczecin), jest na tyle fajnie, że przechodzę z online na abonament, rezygnując z radiówki orange.
Musisz popróbować sam, rzadko bo rzadko, ale zwiechy bywają (tak jak wszędzie, zależy to chyba od ruchu w sieci na twoim terenie).
Ja będę używał w 95% w Krakowie więc liczę na brak problemów ;)
Jeszcze takie pytanie, czym się różni Play, czy oferta innej sieci w wersjach, Online, Abonament, na kartę. Bo niby wszędzie się podpisuje umowę, dostaje modem, i płaci podobnie, ma to związek np z tym ze na Abonament trzeba mieć telefon w tej sieci? albo coś?
Online, czyli w opcji na kartę - żadnej umowy, płacisz za modem, dostajesz sima. Doładowujesz jak telefon (przez sieć, zdrapka, lub kwit), możesz go zresztą po włożeniu do tel, używać jak normalnego telefonu.
A można podpiąć do Laptopa? I będzie sprawnie hulał jak internet?
Chyba zostają mi 2 opcje, co lepsze?
- iPlus dla studenta: 3GB za 39zł miesięcznie przez x miesięcy (nie znalazłem o tym wzmianki, wie ktoś może?) + modem za 1 zł (piszą że najnowsze)
- Play Online dla studenta: 5GB za 45zł miesięcznie przez 12 miesięcy (2 miesiące za 1zł + modem wysokiej klasy za 19zł do 7,2Mb/s
W obu przypadkach okres testowy bez konsekwencji 7 dniowy..
ThomasVoland
22-11-2010, 22:50
Jeszcze dodam, że modem ma bardzo duże znaczenie. Niestety te które można dostać w promocji u operatora to całkowity low end.
Ten w play to na zwykłe usb, soft ładuje się z pamięci modemu, żadnej dodatkowej płytki.
Jeszcze dodam, że modem ma bardzo duże znaczenie. Niestety te które można dostać w promocji u operatora to całkowity low end.
Ja mam Huawei (tfu! ;)) E960, to jest modem komórkowy z routerem WiFi i z czterema portami LAN. Daje radę.
mac.serafin
22-11-2010, 22:59
Na ile masz umowę, jako student da się coś krócej niż 12 miesięcy? iPlus ma ofertę dla studentów 3Gb + modem za 1 zł - 39zł miesięcznie, posiadasz ten? i Co jesli przekroczy się abonament? naliczają dodatkowo, zatrzymują całkowicie transfer czy tylko ograniczają prędkość a i tak można z niego korzystać?
Umowa jest na 12 albo 24 miesiące, modem trafił do mnie niejako przez przypadek bo się zwolnił jeden terminal w firmie więc go używam. Co się dzieje po przekroczeniu limitu zależy od umowy, u mnie spada prędkość i da się używać neta. Co prawda youtube się nie da oglądać, ale poczta, facebook i fora działają w miarę dobrze. Zawsze można dokupić dodatkowe mb jak będzie to przeszkadzać.
Z żoną używamy Blueconnect'a i zadowoleni jesteśmy chociaż już myśleliśmy o rozwiązaniu umowy, ale dlatego że mieliśmy tylko 1Gb na miesiąc, szybko się kończyło i prędkość malała prawie do zera. Teraz dali nam 5GB i to w zupełności wystarcza. Prędkość nie jest powalająca bo łapie tylko EDGE(niestety UMTS to u nas abstrakcja), ale do przeglądania stron w zupełności wystarcza, oczywiście zdarzają się dziwne zacięcia, że nie chodzi nic ale dość rzadko.
Jak bym brał Play to brałbym ten za 69 zł, jest dość porządny (Modem Huawei E176G HSUPA) da radę do netbooka? I jak wygląda instalowanie tego, czy działa tylko na jednym kompie? czy tam gdzie go podłącze?
andrstac
23-11-2010, 00:28
Z Play jest o ile wiem ten problem, że po przekroczeniu pakietu kasują za każdy MB (wiele wątków na forum androida jak to zjadło 1200zł). Poza tym tylko w zasięgu Play, jak jesteś w roamingu Plusa to kasują za transfer.
Ci, którzy twierdzą, że modemy u opów to LowEnd nie widzieli co robi dobra antena. Oczywiście mobilność spada, ale szybkość rośnie. Można zawsze zainwestować w router z portem USB (np Huawei) i już jest lepiej. Dla zainteresowanych mogę napisać co i jak. U mnie w dziurze (jeśli chodzi o pokrycie zasięgiem W3 i P4) z modemem na USB masz tylko GPRS w Plusie, EDGE (marnej jakości) w Plusie i Orange. Za to z antenką UMTS z Orange i Ery i 3G+ z Plusa i Play (z transferem 2-3Mbit w przypadku Play). A nadajnik tego ostatniego mam 10 km od domu.
Jak bym brał Play to brałbym ten za 69 zł, jest dość porządny (Modem Huawei E176G HSUPA) da radę do netbooka? I jak wygląda instalowanie tego, czy działa tylko na jednym kompie? czy tam gdzie go podłącze?
Instalować możesz nawet na kilku kompach, używasz tylko na jednym w danym momencie oczywiście. No chyba że zakupisz odpowiedni routerek: w drodze używasz modemu wpiętego w netbooka, w domu wpinasz modem do routera i śmigasz po Wifi
Online, czyli w opcji na kartę - żadnej umowy, płacisz za modem, dostajesz sima. Doładowujesz jak telefon (przez sieć, zdrapka, lub kwit), możesz go zresztą po włożeniu do tel, używać jak normalnego telefonu.
Z Play Online na karte nie da sie dzwonic.
Co do modemu to bierz jakiś na PCMCIA lub EXPRESSCARD w zależności od tego jakie masz wejście. Na pewno nie bierz pod USB bo po pierwsze będzie gorszy zasięg a po drugie może mieć tendencje do rozłączania.
miałem Play - oni sobie nie radzą z ilością chętnych - nadajniki nie wyrabiają i jest ogólna kaszanka jak dla mnie...
później miałem iplusa - świetny, wg mnie najlepszy! w domu, poza domem - dużo podróżuję i zawsze było bardzo dobrze
teraz mam firmowy orange - jest taki sobie, wg mnie drugi w kolejce za plusem.
gdybym wybrał naprawdę mobilny w pełnym tego słowa znaczeniu to tylko iplus lub obecnie polsat !
andrstac
23-11-2010, 12:16
Co do modemu to bierz jakiś na PCMCIA lub EXPRESSCARD w zależności od tego jakie masz wejście. Na pewno nie bierz pod USB bo po pierwsze będzie gorszy zasięg a po drugie może mieć tendencje do rozłączania.
Tak, ale... nadaje się w zasadzie tylko do laptopa/netbooka. I nic poza tym. USB podłączy wszędzie, nawet do routera (odpowiedniego, ale zawsze). Poza tym trzeba brać z wejściem na zewn antenę.
Dlaczego optuję za USB: bo wg mnie najwygodniejsza jest opcja, że masz modem na USB i pasujący do niego router. Chcesz mobilnie - pakujesz modemik do laptopa/netbooka; Jesteś w domu/hotelu/pracy/dopisz co chcesz/ stawiasz routerek, wpinasz do niego modem (bez żadnej konfiguracji, oprócz tej pierwszej) i cieszysz się netem rozsyłanym po WiFi. Dodatkowo do modemiku wpiętego w router możesz mieć dopiętą porządną antenę (np w domu).
Ja miałem już dwa modemy na USB porządne z Optiona ale to jest tragedia w porównaniu do porządnych modemów na PCMCIA lub EC. Tam gdzie modem na EC ma HSDPA to ten na USB łapie tylko EDGE. Nie musze oczywiście mówić, jaka jest różnica w szybkości. Dodatkowo modem na EC, jak ma słaby zasięg 3G to się sprawnie przełącza na EDGE i surfując w necie się tego nie odczuwa (poza spadkiem szybkości). Przy modemie na USB i słabym zasięgu 3G każdorazowo przechodząc na EDGE się rozłącza i efekt jest taki, że trzeba albo na stałe włączyć EDGE albo liczyć się z częstymi komunikatami, że zostałeś rozłączony.
To jakie konkretnie polecacie modemy np na PCMCIA lub EC? jakies modele? nie drogie a dobre, zaznaczam że będę miał opcje 45zł/10Gb
To jakie konkretnie polecacie modemy np na PCMCIA lub EC? jakies modele? nie drogie a dobre, zaznaczam że będę miał opcje 45zł/10Gb
A jakie masz złącze w laptopie? EC czy PCMCIA?
Witam
Musze mieć coś mobilnego nieregularnego. Może pomożecie?
1.
jak oceniacie modem Huawei E173? W razie słabszego działania da mu się podłączyć antenę?
2.
Jak oceniacie prepaid iplus? (do netbooka w laptku żeby mogł podziałac w terenie) . Słyszałem sporo dobrego, dziś przejrzałem net i znalazłemsporo złych opinii, i sam nie wiem czy są one prawdziwe, czy to już tylko czarny PR.
A ja mam Orange BE i Cyfrowy Polsat (obydwa mobilne). BE chodzi różnie w różnych miejscach, czasem zrywa, jest kapryśne, w Polsacie mam 5GB w dzień i 25GB w nocy (przez 6 miesięcy 4xwięcej). Transfery z Polsatem - upload 4Mbit/s Download 10Mbit/s - stabilne i nie do zdarcia, aż żal, że są limity, bo inaczej zrezygnowałbym z Neostrady
<| MICHAŁ |>
24-02-2011, 19:11
Najlepszy jest taki internet, ktory ma zasieg :)
Ale to bylo odkrywcze....
U mnie na mazurskiej wsi jest w zasadzie wszystko, ale tylko era daje transfer po hsdpa. Mam prepaida BC starter
zmuszony wiec jestem...