PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d5000 błąd w wizjerze

lukart
21-11-2010, 23:50
jakiś miesiąc temu zakupiłem nikona d5000, w dniu dzisiejszym zauważyłem pojawiającą się kreskę pionową jakby włosek w momencie łapania ostrości na punkt środkowy. jak aparat jest wyłączony to powyższej kreski brak, jesli wybiore pomiar matrycowy, kilku punktowy to w momencie gdy nastepuje ostrzenie na punkt środkowy pojawia sie kreska lączaca "prostokącik"-czerwony z górną krawędzią kadru, czy ktoś sie z czymś takim spotkał? czy to jakiś brud? czy coś się uszkodzilo?

jadzik
22-11-2010, 00:45
ja tez tak mam, gdzieś na forum czytałem, że to niby "druty" dostarczające zasilanie do punktów ostrości na matówce. mogę się mylić, ale chyba to o to chodzi...

Władca Pixeli
22-11-2010, 00:58
Przez kilka miesięcy był spokój z kreską :mrgreen:
Zróbcie jeszcze inny test. W cichym pokoju zacznijcie kręcić delikatnie aparatem i nasłu****cie :mrgreen:

swider
22-11-2010, 20:40
ja tez tak mam, gdzieś na forum czytałem, że to niby "druty" dostarczające zasilanie do punktów ostrości na matówce. mogę się mylić, ale chyba to o to chodzi...
Nie, nie mylisz się. Czerwony drut (:mrgreen:) zasila pola AF.

Zróbcie jeszcze inny test. W cichym pokoju zacznijcie kręcić delikatnie aparatem i nasłu****cie :mrgreen:
Bo jak Cię gwizdnę... ;) ;) ;)

To po sprawie.