Zobacz pełną wersję : Nikon d5000 błąd w wizjerze
jakiś miesiąc temu zakupiłem nikona d5000, w dniu dzisiejszym zauważyłem pojawiającą się kreskę pionową jakby włosek w momencie łapania ostrości na punkt środkowy. jak aparat jest wyłączony to powyższej kreski brak, jesli wybiore pomiar matrycowy, kilku punktowy to w momencie gdy nastepuje ostrzenie na punkt środkowy pojawia sie kreska lączaca "prostokącik"-czerwony z górną krawędzią kadru, czy ktoś sie z czymś takim spotkał? czy to jakiś brud? czy coś się uszkodzilo?
ja tez tak mam, gdzieś na forum czytałem, że to niby "druty" dostarczające zasilanie do punktów ostrości na matówce. mogę się mylić, ale chyba to o to chodzi...
Władca Pixeli
22-11-2010, 00:58
Przez kilka miesięcy był spokój z kreską :mrgreen:
Zróbcie jeszcze inny test. W cichym pokoju zacznijcie kręcić delikatnie aparatem i nasłu****cie :mrgreen:
ja tez tak mam, gdzieś na forum czytałem, że to niby "druty" dostarczające zasilanie do punktów ostrości na matówce. mogę się mylić, ale chyba to o to chodzi...
Nie, nie mylisz się. Czerwony drut (:mrgreen:) zasila pola AF.
Zróbcie jeszcze inny test. W cichym pokoju zacznijcie kręcić delikatnie aparatem i nasłu****cie :mrgreen:
Bo jak Cię gwizdnę... ;) ;) ;)
To po sprawie.