PDA

Zobacz pełną wersję : Pro Show - polskie litery

Pawel92
21-11-2010, 21:42
Witam,

Chciałbym móc mieć polskie litery z napisach nakładanych na zdjęcia w prezentacji robionej przy pomocy Pro Show Producer (v.4.5 US). Używam francuskie Windows 7 Home 64 i kopiując polskie litery z programu Tablica znaków Windows i po wstawieniu ich za pomocą funkcji Captions PShow mam jedynie "?" (znak zapytania) zamiast liter. Wybieram czcionki np. Arial CE lub Times Roman CE i ... to samo :-(.

Z góry dziękuje za pomoc.

Sewo
23-11-2010, 21:48
Ja na niepolskich klawiaturach piszę po polsku korzystając z trzeciej klawiatury z zawieszonymi znakami diakrytycznymi, które PSP powinien potraktować przychylniej. Przykład: "ą" napisałem naciskając prawy Alt i jednocześnie 6, generując ogonek, który jeszcze nie jest widoczny. Jeżeli teraz naciśniesz "a", powinieneś zobaczyć "ą", jeżeli "e", będzie "ę". Jeżeli to zadziała, to kropka jest pod "8" a kreska pod "9". Małe "ł" to prawy Alt i "k", duże prawy Alt i "l". I masz wszystkie polsklie litery. W ten ,trochę pracochłonny sposób, można pisać po polsku na niektórych klawiaturach pod obcymi Windows, sprawdzone na czeskiej, litewskiej i niemieckiej. Wygląda na to, że teraz sprawdzisz francuską. Życzę powodzenia. A jak nie zadziała, to się poddaję.
PS. Duże litery, np. "Ś" to prawy Alt + 9, a potem Shift + S.

Pawel92
24-11-2010, 08:24
Dziękuje serdecznie za rade. Niestety, albo robię coś nie tak, albo francuska klawiatura działa inaczej ale polskich liter jak nie było na moim PSP, tak nie ma :(
Może ktoś ma inny pomysł.

wisa
24-11-2010, 09:39
A masz język polski w zainstalowanych usługach? Kliknij ikonkę klawiatury w prawym dolnym rogu i sprawdź jakie masz obsługiwane języki.

Sewo
24-11-2010, 11:51
A w jaki sposób napisałeś "Z góry dziękuje za pomoc", masz tam polskie litery!? Spróbuj ten tekst skopiować i wkleić do slajdu w PSP.

Pawel92
24-11-2010, 22:19
A masz język polski w zainstalowanych usługach? Kliknij ikonkę klawiatury w prawym dolnym rogu i sprawdź jakie masz obsługiwane języki.
Sprawdzałem z zainstalowana i aktywowaną klawiaturą polską.

A w jaki sposób napisałeś "Z góry dziękuje za pomoc", masz tam polskie litery!? Spróbuj ten tekst skopiować i wkleić do slajdu w PSP.
To zasługa korektora ortograficznego Opery na Macu :oops: Na komputerze, na którym mam zainstalowany PSP mogę bez problemu odpalić np. Wordpad i "wkleić" tam polskie litery pobrane z programiku Windows "Tablica znaków". Te same litery wklejone do slajdu PSP (Caption) dają rządek "?????". W obu przypadkach użyta była ta sama czcionka - Arial.

Sewo
25-11-2010, 02:46
Coś mi tu nie gra. Jeżeli piszesz, że masz zainstalowaną i aktywowaną klawiaturę polską, to dlaczego w Wordpadzie korzystasz z Tablicy znaków?? Innymi słowy, zapomnij o Tablicy znaków i spróbujmy wspólnie doprowadzić do tego, aby w Wordpadzie pisać po polsku. Potem i PSP będzie działał.
Instrukcja z mojego pierwszego wątku działa na XP i Viście, czeskich i angielskich, kiedy jestem w klawiaturze czeskiej lub angielskiej a chcę napisać np. jakieś polskie nazwisko bez przełączania się na polską, z drugiej strony, kiedy jestem w polskiej, to chcąc napisać jakieś czeskie lub litewskie słowo też korzystam z tego sposobu. Que puis-je écrire! To "é" napisałem właśnie w ten sposób.
PS. Jestem tłumaczem i te cyrki z klawiaturami opanowałem, aby nie trzymać w domu kilku komputerów, dla każdego języka osobny.

Pawel92
25-11-2010, 12:33
Mea culpa. Nie bylem zbyt przejrzysty. Używam cały czas francuską klawiaturę (w sensie sprzętu). Do testów dorzuciłem w Windows obsługę polskiej klawiatury.

Sewo
25-11-2010, 23:07
Sprawdziłem, dodając sobie klawiaturę francuską, że faktycznie w niej ten sposób nie działa.
Ale jeżeli masz - jak piszesz - obsługę polskiej klawiatury, czyli po kliknięciu na ikonkę klawiatury na pasku rozwinie Ci się lista klawiatur, wsród których będzie i polska, to po przełączeniu na polską powinieneś mieć w Wordpadzie polskie litery.
Dodam jeszcze, że polskie klawiatury są dwie, programatorska, gdzie polskie litery osiągane są przy pomocy łamańców (chyba a+Alt = ą), ale wszyscy ją stosują, oraz amatorska, gdzie litery polskie są osiągalne normalnym sposobem, np. na lewo od "L" są ł, ą/ę, nad nimi ż, ś itd. To wszystko wybierasz w czymś, co się w XP nazywa Control Panel/Ustawienia lokalne, w Viście jest podobnie. Pozdrowienia

Fotofil
30-10-2013, 12:41

Kurde, że też wcześniej na to nie wpadłem. Szacun Sewo, choć to już tyle czasu minęło od Twojego posta.
Ja w Pro Show mam polskie litery oprócz "Ś"
Po wciśnięciu Alt+S włącza mi się zapis :/, a w programie nie znalazłem edycji skrótów.