PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienia wakacyjne

lolas4
21-11-2010, 14:51
Witam,
mam takie dziwne troche pytanko :) wybieram sie na wakacje gdzie bedzie duzo slonca. Bede fotografowal glownie obiekty na zewnatrz czyli : morze , plaze , roznego rodzaju budynki , bedzie tez sporo zieleni.
W zwiazku z tym czy uzywacie jakis optymalnych ustawien w swoich aparatach ? Posiadam Nikona D5000 z obiektywem 18-105 VR i filtrem polaryzacyjnym kolowym MArumi DHG Circular.
Bawilem sie roznymi trybami i opcjami ale jakos nie moge dojsc do wyboru...zalezy mi na kolorach dosc zywych, wyraznych. Ostatnio duzo uzywalem trybu A , wlaczalem i wylaczalem funkcje D-Lighting , wzmacnialem kontrast , odcienie i nasycenie ale odziwo to lampa blyskowa powodowala, ze kolory byly dosc wyrazne i dobrze nasycone. Jakich ustawien wy uzywacie ? jakich trybow jesli mozna wiedziec. Uzywacie przestrzeni barw sRGB czy Adobe RGB przy takiej fotografii ? wiekszosc zdjec robie z balansem bieli na auto , czy moze tutaj tkwi problem? ciezko zgrac te wszystkie ustawienia tak by krajobraz byl zywy z w miare nasyconymi kolorami. Dodam, ze sprawe zalatwia Adobe PHotoshop i przeciagniecie lekko zawiaska "nasycenie" no ale nie kazde zdjecie sie chce przerabiac w Photoshopie.
Bardzo Prosze o jakies wskazowki.

wasilewk
21-11-2010, 14:57
http://fotografwpodrozy.pl/fotografowanie-w-podrozy-poradnik-zawodowca/jak-fotografowac-na-pustyni/

lolas4
21-11-2010, 16:32
Troche pomoglo ustawienie balansu bieli na sloneczny , kolory sa duzo bardziej wyraziste. Cos mi sie wydaje, ze balans bieli na Auto w moim Nikonie nie za bardzo dziala albo tak ten aparat juz ma.

cervandes
21-11-2010, 17:17
a jak chcesz jeszcze podbić nasycenie kolorów, to WB na chmurkę walnij a zdjęcia rób w słoneczną pogodę :)

DonArturo
21-11-2010, 17:19
robisz w jpg czy RAW?

Blasius.G
21-11-2010, 17:35
robisz w jpg czy RAW?

Co za pytanie? Nietrudno sie domyslic, ze jpeg.

Ja koledze polecam jpeg plus raw i w rawie sobie pozniej wszystko mozesz modyfikowac az ci sie spodoba efekt.

DonArturo
21-11-2010, 17:43
ja tu nie jestem od domyślania się :)
chciałem mu to samo doradzić

Vifoto
21-11-2010, 17:46
To moja całkoicie subiektywna odpowiedź na problem. Nikon wykonuje zdjęcie jako RAW (NEF) po czym konwertuje na jpg. Domyśne ustawienie przy fotografowaniu obiektów o przewadze szarości daje w jpg fotkę jak gdyby wypraną z kolorów. Wykonaj zdjęcie z jednoczesnym NEF + jpg a zobaczysz różnicę. Przestawienie na NEUTRAL lub NA ŻYWO poprawia sytuację. Jest ponadto możliwość zaprogramowania własnych ustawień.
Problem przećwiczyłem na D90. W instrukcji obsługi jest ten temat.

daromax
21-11-2010, 18:02
Zdecydowanie polecam chmurkę, osobiście używam tylko tego trybu i temperatury jeśli "chmurka" sobie nie radzi, d-light mam wyłączone, dla mnie to jakaś ściema :D Trzaskaj wszystko w Nef-ach a potem sobie podciągniesz kolorki, balans bieli i kontrast np w Lightroom 3.2, z Rawu daje duże możliwości korekty ;) no i jak masz słoneczny dzień to po co Ci lampa? ;>

Antonioo
21-11-2010, 18:21
pytania podstawowe.....

1)czy kolega lolas4 wie co to raw?
2) czy ma czym obrabiać?
3) i czy mu się będzie chciało....kwestia najważniejsza.....

dalsze polecanie tego formatu, jeśli na te 3 pytania nie padnie odpowiedź twierdząca nie ma sensu ;)

a wracając do złotego środka, to powiem, że nie ma.....robić, robić, robić zdjęcia, dotąd, aż się pozna własny aparat.....
możesz co najwyżej zmienić profil kolorystyczny coby mieć ładniejsze kolory....na żywy....
ale reszty ustawień, to nie ma sensu omawiać, bo dobór odpowiednich parametrów zależy od zbyt dużej liczby czynników. . . nie ma zmiłuj...;)

neverhood
21-11-2010, 18:38
Polecam przelaczyc aparat w tryb M ustawić raw zamiast jpg i ... Kupić książkę Fotografia przyrodnicza i krajobrazowa. Tam jest wszystko a przede wszystkim wskazówki na temat poprawnego pomiaru światła. W kilku słowach będziesz miał pigułkę wiedzy która zastosujesz u będziesz zachwycony zdjęciami

lolas4
21-11-2010, 18:44
1) kolega lolas wie co to Raw :)
2) kolega lolas ma czym obrabiac :)
3) i tutaj mamy problem :) nie zawsze jest czas na obrobke. W Photoshopie zwykle jpegi mozna dobrze doszkolic jak dla mnie ale szukam zlotego srodka, ktory spowoduje, ze nie bedzie trzeba takowych obrobek robic :) chodzi mi tylko o nasycenie kolorkow , w moim Nikonie D5000 nasycenie zbyt duzo nie pomaga , probowalem kolorkow zywych , troche daje ale to jeszcze nie to , no i lampa blyskowa...poki co balans bieli na sloneczny jakos daje rade ale glownie w pomieszczeniach. Sprawdze tryb z chmurka :) filtr polaryzacyjny, ktory posiadam tez sporo pomaga ale tez to jeszcze nie do konca to co bym chcial...a moze jestem zbyt wybredny ehh
Kiedys mialem zwykly kompakt Canon Ixus , kazda fote nad morzem robilem z lampa :) to bylo cos, zadnego nie trzeba bylo obrabiac :)

Antonioo
21-11-2010, 18:52
ale wybierając profile, w momencie jak na jakiś najedziesz w menu, masz chyba jeszcze możliwość naciskając wybierakiem "w prawo" możliwość sprofilowania większego nasycenia, kontrastu, wyostrzenia,,,,to też nie pomaga? jak dla mnie, to aż za bardzo

Vifoto
21-11-2010, 19:44
W instrukcji jest dokładnie jak to zdefiniować. Robi się to raz, zapisuje i Nikoś zachowuje się jak małpka (idioten-kamera)

lolas4
21-11-2010, 19:54
Tak, wiem, bawilem sie nasyceniem i kontrastem. Odziwo znajomy mowil zeby wyostrzania nie ruszac, kontrastu zbytnio tez nie. No to ustawilem na profil "zywy" dorzucilem do niego wieksze nasycenie i balans bieli na dzien sloneczny. Jest juz lepiej niz bylo. Postanowilem, ze wiekszosc zdjec krajobrazow czy budynkow bede robil w trybie A bawiac sie glebia ostrosci na profilu z kolorami "zywymi" z wieksza nutka nasycenia i balansem bieli slonecznym lub chmurka jak radzicie.
Dzieki za pomoc!

Slawko
21-11-2010, 19:59
A ja znalazłem złoty srodek(jak dla mnie).
-zdjecia tylko w RAW
-picture control(tryb przetwarzania obrazu) - fuji superia reala *)
-WB auto *)
-Tryb P z fleksjami (sporadycznie A lub S w zalezności co chcę uzyskać)
-D-Lighting -auto *)

*) - (później mozna sobie zmieniac dowoli przy wywołaniu)

Wywołanie tylko w ViewNX2 i konwersja do TIFF lub JPG (bez obracania obrazu-prostowania - traci na jakości)
A później juz jak kto woli Photoshopy i inne.

cervandes
21-11-2010, 20:41
Zd[...]
no i jak masz słoneczny dzień to po co Ci lampa? ;>

proponuję przyjrzeć się trybowi ttl-bl. Sam w pełnym letnim słońcu biegam z lampą.

pppppp
21-11-2010, 21:44
lampa się przydaje, słońce wali z góry ludzie w czapkach z daszkiem i bez błysku nie widać nawet twarzy (budynki to co innego) ale podstawa raw + jpg zawsze i amen
karty są duże nie ma ograniczeń pamięci, jak lampa to czas synchro z nią będzie miał wpływ na iso (pewnie najniższe) i przysłonę aaaaa i omijaj raczej Adobe RGB bezpieczniej mieć wszędzie sRGB (aparat program itp)

daromax
21-11-2010, 22:12
A ja powiem tyle, walisz w Rawach ile wejdzie, wrzucasz na lightroom 3.2, wyciągasz z nefa ile się da, balans bieli, temperaturę barwy, i inne cuda wianki, po czym wrzucasz JPEG-a do np Corela PaintShop Pro X3 (polecam,zacny, po polsku), tam odszumiasz jeśli trzeba, ostrzysz i glanc cycuś wszystko gotowe ;)

lolas4
21-11-2010, 22:34
Dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. Zdecydowalem, ze bede walil w NEF + jpeg takze w razie czego sobie pozmieniam jak cos nie wyjdzie :) zastanawiam sie tylko jeszcze nad wyborem funkcji D-lighting lub ustawiania kontrastu. Jedno wlaczone eliminuje drugie. Zdania sa chyba podzielone co do tej kwestii. No i jakos przypadl mi do gustu tryb A z przyslona. Do krajobrazow uzywam nawet F32 jak jest dobre swiatlo. Chyba mnie nikt za to nie zgani ? :)

adar18
21-11-2010, 23:41
omijaj raczej Adobe RGB bezpieczniej mieć wszędzie sRGB (aparat program itp)

o fajnie ze ktos o tym wspomnial. ja kiedys uczylem sie o tym w szkole potem duzo razy czytalem w instrukcji na ten temat i w dalszym ciagu nie bardzo wiem o co chodzi mogl by mi ktos to wyjaznic jak krowie na miedzy??

daromax
21-11-2010, 23:50
uzywaj tylko A lub M, nic innego nie potrzeba, a co do d- light, wyłącz to, robiąc w nefach i tak Ci to nic nie da, bo potem sobie ustawisz jasność i ekspozycje przy wywoływaniu.

Vifoto
22-11-2010, 17:12
o fajnie ze ktos o tym wspomnial. ja kiedys uczylem sie o tym w szkole potem duzo razy czytalem w instrukcji na ten temat i w dalszym ciagu nie bardzo wiem o co chodzi mogl by mi ktos to wyjaznic jak krowie na miedzy??
Adobe Rgb to większe bogactwo kolorów. Jednak przeniesienie tego bogactwa na papier nie zawsze daje dobre wyniki ztego powodu że fotolaby nie wykorzystują tego systemu. To tak najkrócej.

velaskez
22-11-2010, 17:54
Adobe Rgb to większe bogactwo kolorów. Jednak przeniesienie tego bogactwa na papier nie zawsze daje dobre wyniki ztego powodu że fotolaby nie wykorzystują tego systemu. To tak najkrócej.

Tylko w czerwieniach jest szerzej. Poza tym amator nie zauważy różnicy, więc nie ma co sobie głowy zawracać. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/53/CIExy1931_AdobeRGB.png/325px-CIExy1931_AdobeRGB.png

I Ken o problemie: http://www.kenrockwell.com/tech/adobe-rgb.htm

daromax
22-11-2010, 19:27
A zamiast dyskutować i pytać o preferowanie ustawień powinieneś sam metodą prób i błędów dojść do takiego jakie CI najbardziej będzie odpowiadać, a z drugiej strony wydaje mi się że takowe ustawienie nie istnieje dlatego, że każde zdjęcie jest inne, w innych warunkach, i każde trzeba osobno dopieścić a nie jechać jak z automatu byle jakimś "ustawieniem".

adar18
22-11-2010, 21:58
dzieki za pomoc. ja nie wywoluje zdjec (przynajmniej narazie) wiec chyba nie robi to większej różnicy jakiego formatu używam

daromax
22-11-2010, 22:04
A ktoś może powiedzieć co to jest FotoPro RGB?

velaskez
22-11-2010, 23:26
To to może sobie używać Czornyj, który wie na 100% o co biega.
Tu masz wykres jak bardzo szerokogamutowy jest Pro Photo RGB;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.luminous-landscape.com/Images32/horseshoe.jpg)

Jeśli angielski to nie problem, to: http://www.luminous-landscape.com/tutorials/prophoto-rgb.shtml#
No i zawsze możesz spytać Czornyja

matys
22-11-2010, 23:59
To ja tylko dopytam się przylączając się do wątku. Mam doladowane ustawienia przetwarzania obrazu ( np oprócz Neutral z Nikosia, to dodatkowo Fuji Velvia i z czystej ciekawości dodatkowo m.in. SuperiaReala, Kodak Ektachrome, Agfa Optima itd. ) i jak patrzę na siatkę barw, to wszystkie wspomniane na raz są w tej samej kratce, co Neutral, natomiast np Standard to ta sama kratka, co Portet. Tutaj pytanie, czy one jeszcze czymś się różnią w sobie? Czy to tylko powielone ustawienia w skrócie..... dziękuję za odpowiedź....

Slawko
23-11-2010, 00:07
róznią sie i to znacznie. W aparacie na wykresie w jednym punkcie pokrywa sie naście profili. Załaduj je do ViewNx2 i wtedy dowolnie bedziesz sobie zmianiał i widział różnicę. działa tylko z RAWami.

Po załadowaniu tych profili do viewnx2 po dopaleniu PCU bedziesz mógł dokładnie obejrzec krzywe i inne ustawienia dla danego profilu

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img822.imageshack.us/img822/5756/ustawieniafujisuperreal.jpg)

matys
23-11-2010, 15:16
dzieki bardzo za odpowiedź, bo tak wczoraj, czytając wątek zacząłem się gubić, ale juz w międzyczasie kolega mi wyjaśnił i Tobie dziękuję również za pomoc.

Seeker
26-11-2010, 04:11
"Zdecydowalem, ze bede walil w NEF + jpeg"

Sam NEF zawiera w sobie takze JPG w pelnej rozdzielczosci.
Wiecej zdjec wchodzi wtedy na karte, a pewnie i zasilania sie deko mniej zuzywa.

d90
26-11-2010, 13:02
co wy macie za profile? Jakies fuji, inne cuda. Dlaczego ja takich nie mam?

Mz
jak was czytam to mi sie chce smiac i plakac.
Bo jakby wam komputery zabrali to byscie mogli jak widze puszki do komisu tylko oddac. I nie ma sie co unosic...
Kto radzi takie bzdury nowemu koledze?
Nie CS-a mu trzeba. A pochylic czolo i focic do skutku. Pokory sie nauczyc i czasu poswiecic. Poczytac.
Ale ja sie nie znam. Nowy tu jestem...
No i wale tez tylko jpg-i. I bede je robil, az kazda ekspozycja nie bedzie zadowalajaca. Ale jak mowie, ja sie nie znam...

Slawko
26-11-2010, 13:20
co wy macie za profile? Jakies fuji, inne cuda. Dlaczego ja takich nie mam?
dlatego, że
Ale jak mowie, ja sie nie znam...

panoramix
26-11-2010, 13:47
d90 robisz na standard czy na neutral ? tak tylko pytam, bo to też profil...

d90
26-11-2010, 20:59
takie profile mam i ja :O)
lubie zywe
portret
B&W
ale mam wlasne ustawienia, razem trzy profile i bardzo je lubie
ale profilu "fuji"
qurka - nie mam ;O( w kazdym razie nie widzialem

panoramix
gdzie szukac profilu "fuji" ?

panoramix
26-11-2010, 21:13
takie profile mam i ja :O)
lubie zywe
portret
B&W
ale mam wlasne ustawienia, razem trzy profile i bardzo je lubie
ale profilu "fuji"
qurka - nie mam ;O( w kazdym razie nie widzialem

panoramix
gdzie szukac profilu "fuji" ?

O kurka! Ty tak na serio. Powiem szczerze, myślałem, że ironizujesz...
Tu masz cały wątek (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=82780) o profilach nikonowskich.
Profile oddziałują tylko na jpegi. Profile przenoszone są jednak do programów wywołujących RAWy i w ten sposób też można z nich korzystać.
Szczególnie polecane są D2Xmode. Sam też z nich korzystam robiąc podwójny zapis jpg/nef. Jeśli kadr nie wymaga poważniejszych poprawek, to szanując swój czas, niektórym wysyłam jpga bez obróbki. Fajne są velvia, fuji, BW Contrast, BW Portrait i cała masa innych.

Slawko
27-11-2010, 08:15
O kurka! Ty tak na serio. Powiem szczerze, myślałem, że ironizujesz...
Tu masz cały wątek (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=82780) o profilach nikonowskich.

O rany, ja tez myślałem, że wypowiedź D90 to pełna ironia.

coder
27-11-2010, 17:55
Pierwsza sprawa to fotografia w rawach ,z ktorej potem mozesz duzo wyciagnac + ew. zdjecie skorygowac. Nie bawisz sie wtedy w WB - ustawiasz auto, nasycenie i kolory mozna potem podciagnac w dowolnej wywoływarce. RAW + jpg? po co? Jesli potrzebne sa jpgi ,Instant jpg from raw wyciaga je bez problemu. Inaczej zajmuja miejsce na karcie.

Slawko
27-11-2010, 18:09
Ja tez uważam, że robić tylko w rawach. Jpegi zawsze można w każdej chwili wywołać/zrobić w puszce jeśli na szybko potrzeba.

cervandes
27-11-2010, 20:06
[...] Do krajobrazow uzywam nawet F32 jak jest dobre swiatlo. Chyba mnie nikt za to nie zgani ? :)

Ja Ciebie zganię :D Chyba każde szkło przy najmniejszej dziurze traci znacznie właściwości optyczne. Pamiętam z testu, że 18-105 to tak do f11 było świetnie ale potem już słabiutko żeby nie powiedzieć dramatycznie przy f32.