Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tani monitor.

ZgReDoL
21-11-2010, 12:53
Prosze o pomoc w wyborze monitora. Wiem ze wiele jest takich watkow, jednak ja potrzebuje cos w przedziale cenowym 500-600zł, i błagam nie piszcie ze tylko Eizo za 2tys, jest dobry (nie wydam nigdy takiej kasy na monoitor) bo taki mi nie jest potrzebny.
Szukam sprzetu 22-23 cale, oczekuje dobrej ostrosci, kontrastu, kolorów, rozumiejac ze w takiej cenie musze isc na kompromis. Do tej pory uzywałem starego lcd LG 19' i było OK, ale potrzebuje cos wiekszego.
Bede na nim obrabiał zdjecia, ale nie robie tego zarobkowo, wiec kalibracja nie jest potrzebna, jak rowniez zadnego HD, ani tunera nie oczekuje. Przegladam oferty, jednak nie orientuje sie w tych parametrach.
Co wybrac z tych modeli:

http://www.euro.com.pl/monitory-lcd,d3,h3,l2.bhtml

Podaje strone Euro, gdyz u nich zakupie na raty, a sklep mam tuz obok.
Bardzo bede wdzieczny za pomoc, i z góry dziekuje.

Johanan
21-11-2010, 14:36
(...)
Do tej pory uzywałem starego lcd LG 19' i było OK
(...)

No to jak było OK, to bierz LG, w końcu jak się przegląda te oferty z linka, to jeden lepszy do drugiego.;)

A mówiąc tak zupełnie serio, to w tym przedziale jest tyle marketingowego bełkotu, że wszystko trzeba by sprawdzać empirycznie, a nie wiem, czy ktoś z forumowiczów ma takie zacięcie?

ZgReDoL
21-11-2010, 15:18
Zdaje sobie sprawe ze nie jest ta wypas sprzetowy.
Moze łatwiej bedzie doradzic który producent. Pytanie do uzytkowników tej półki cenowej. Zastanawiałem sie nad Asusem lub Dellem, co sadzicie w tym temacie, czy tez nie ma roznicy z innymi?.

I jeszcze pytanie o co chodzi z tym podawanym kontrastem? Raz jest to 2000:1, a raz 70000:1, róznica duza, a w cenie niewielka, pytam bo nie siedze w tym temacie.

Ups, sorki, zdublował sie post przy edycji.

Tom01
21-11-2010, 15:23
A mówiąc tak zupełnie serio, to w tym przedziale jest tyle marketingowego bełkotu, że wszystko trzeba by sprawdzać empirycznie, a nie wiem, czy ktoś z forumowiczów ma takie zacięcie?

Tak naprawdę to nie ma po co. Raz na pół roku wystarczy rzucić okiem na parę egzemplarzy, żeby stwierdzić, że poza "parametrami" na papierze zmienia się tylko obudowa.

Raz jest to 2000:1, a raz 70000:1, róznica duza, a w cenie niewielka

W czym ta różnica niby jest? Liczby w "danych technicznych" to najczystszej wody sufitologia.

Jeśli cokolwiek można doradzić, to zamiast tanich hiperamrketowych łapaczy naiwnych na jaskrawe kolory i magię cyferek, proponuję zainteresować się korporacyjną serią NEC'a EA.

ZgReDoL
21-11-2010, 15:45
Dzieki Tom01. A jakies konkrety wzgledem tych Nec-ów? Czego mam szukac?

Tom01
21-11-2010, 15:49
Dzieki Tom01. A jakies konkrety wzgledem tych Nec-ów? Czego mam szukac?

Którekolwiek z oznaczeniem EA na początku symbolu. To są monitory skonstruowane do komfortowej pracy biurowej. Z uwagi na pewne wymogi jakościowe które powinni zapewnić pracodawcy, kilka firm w tym NEC oferuje od kilku lat odpowiednie monitory. Przyczyna prozaiczna, aby nikt się nie przyczepił do pracodawcy, że traci oczy przy monitorze. Działają kwestie kasowo-prawne oczywiście. Wynikiem tego klasa tzw "korporacyjna" jest znacznie lepsza niż marketowe dziadostwo.

ZgReDoL
21-11-2010, 16:02
Ale to znacznie przzekracza budżet. A co o takim Necu powiesz? Tez nie warty niczego?
http://www.euro.com.pl/monitory-lcd/opis-nec-e222w-bk.bhtml#content_3c

Tom01
21-11-2010, 16:03
Ale to znacznie przzekracza budżet.

NEC EA190M kosztuje ok 800-900 zł

wojtas_k1
21-11-2010, 17:04
Jako, że kolega Zgredol szuka podobnego monitora pozwolę sobie dołączyć się pod pytania

Stanąłem przed koniecznością pilnej wymiany monitora (do końca listopada) w związku z czym mam na niego dość ograniczony budżet... ok 1000zł. Monitor kupuję głównie do amatorskiej obróbki fotografii. Wiadomo, nie jest to przedział cenowy, po którym można spodziewać się cudów jednak chciałbym aby wybór był optymalny w dostępnym budżecie.
Monitory, które zwróciły moją uwagę to:
BENQ EW2420 (VA)
Dell 2202WA (E-IPS)
Dell U2211H (IPS)
HP ZR22w (S-IPS)
Samsung SyncMaster F2380M cPVA
Nie skłaniałbym się raczej ku niczemu poniżej 21,5".

Nie interesują mnie również matryce Tn. Myślałem raczej o VA / IPS i ich pochodnych.
Na chwilę obecną jestem zdecydowany na BENQ EW2420 jednak zastanawia mnie zestawienie matryc VA z IPS.
Znam różnice na papierze ale chodzi mi o to jak to wygląda w rzeczywistości.

Czy szanowni koledzy mają jakieś doświadczenie z tymi monitorami i mogliby, któryś polecić. Wchodzą w grę oczywiście inne propozycje paneli VA / IPS

Greg77
21-11-2010, 19:21
zgredek, kupie od ciebie 50 1.8 za dobre pieniadze to sobie NECa kupisz:D

ZgReDoL
21-11-2010, 20:05
Az tak mi nie zalezy, bym wyprzedawal sprzet foto, ktory skrzetnie zbierałem.

Chodzilo mi o pomoc w wyborze pomiedzy tymi nisko budztowymi modelami, ale rozumiem ze tu musze spojrzec, ktory bardziej mi podejdzie wizualnie, bo "obrazowo" to chyba nie ma wielkiej roznicy. A moze jeszcze ktos sie wypowie i pomoże w wyborze?

kux
21-11-2010, 20:31
mam i jestem bardzo zadowolony z della 2209wa
wiem, że przekracza założony budżet, ale nie aż tak bardzo więc może warto dołozyć

chaos
21-11-2010, 21:44
ponoć ten dell świeci po oczach, prawda ?

kux
21-11-2010, 21:45
subiektywne jak wszystko.....
mi tam nie świeci...:)

Tom01
21-11-2010, 21:53
ponoć ten dell świeci po oczach, prawda ?

subiektywne jak wszystko..... mi tam nie świeci...:)

Nowy monitor kineskopowy nastawiony na 100% jaskrawości produkował z siebie max 120cd/m^2. Kto pracował na takich z regulacją na max?

A DELL 2009WA na MINIMUM świeci 150cd/m^2.

kux
23-11-2010, 00:17
rozumiem, że wszyscy nie zamierzający wydawać 2 klocków na monitor powinni iść się pochlastać, bo nie mają absolutnie żadnej szansy na zajmowanie się fotografią w jakikolwiek sposób....
no ale ja jakiś nienormalny jestem... z 50/1,4G też jestem zadowolony.... :mrgreen:

marcz
23-11-2010, 00:31
rozumiem, że wszyscy nie zamierzający wydawać 2 klocków na monitor powinni iść się pochlastać, bo nie mają absolutnie żadnej szansy na zajmowanie się fotografią w jakikolwiek sposób....

Hehe, to nie byłoby takie złe... ja dochodzę do wniosku, że nie mając co najmniej 3k to nie warto zdjęć z karty na monitor przerzucać ;) Im więcej czytam i analizuje, tym bardziej oddala się ode mnie wizja nowego monitora, bo podejmuje kolejne decyzje o konieczności dozbierania kolejnej kasy...

Najpierw myślałem: wydam 1k, kupię sobie Dell'a U2311H i będę szczęśliwy
... potem myślałem: wydam 2k, kupię sobie HP LP2475W i będę super-szczęśliwy
... teraz myślę: wydam 2.5-3k, kupię sobie Eizo S2243W / NEC PA231W (chyba nigdy się nie zdecyduję który ;)) a i tak nie będę szczęśliwy, bo tak naprawdę marzy mi się Eizo SX2262W / NEC PA241W
Aż strach pomyśleć o czym będę myślał za 2-3 mc-e ;)

Johanan
23-11-2010, 03:00
(...)
Najpierw myślałem: wydam 1k, kupię sobie Dell'a U2311H i będę szczęśliwy
... potem myślałem: wydam 2k, kupię sobie HP LP2475W i będę super-szczęśliwy
... teraz myślę: wydam 2.5-3k, kupię sobie Eizo S2243W / NEC PA231W (chyba nigdy się nie zdecyduję który ;)) a i tak nie będę szczęśliwy, bo tak naprawdę marzy mi się Eizo SX2262W / NEC PA241W

Zamiast narażać cenny narząd na spuchnięcie, spróbuj sklasyfikować swoją działalność i stosownie do owej klasyfikacji dobierać sprzęt.

Co by Ci jednak nie wyszło podczas odkrywania przed sobą samego siebie, to i tak nie warto schodzić poniżej sprzętu amatorskiego, zakładam bowiem, może trochę na wyrost, że na tym forum bywają chociaż amatorzy, a nie jedynie entuzjaści.

chaos
23-11-2010, 10:13
również od jakiegoś czasu myślę nad monitorem i już wiem, odpowiedź jest prosta:
trzeba mieć kilka monitorów ;)
jeden do foto, a najlepiej dwa bo przecież będą pracować w różnych warunkach ;) jeden do pracy w dzień, drugi do pracy w nocy, ponieważ w lecie o 21 jest jeszcze dzień, a w zimie o 17 jest już noc, ma to sens
drugi do oglądania filmów, bo ten od foto się średnio do tego nadaje
trzeci do komfortowego czytania forum po nocach w warunkach klimatycznego zaciemnienia z kubkiem herbaty w ręce
czwarty jeszcze do pracy biurowej
no i tyle ;)

Czornyj
23-11-2010, 10:18
tak nie będę szczęśliwy, bo tak naprawdę marzy mi się Eizo SX2262W / NEC PA241W

Nie ma już nic lepszego od PA241W. Są tylko ew. większe.

Czornyj
23-11-2010, 10:20
A DELL 2009WA na MINIMUM świeci 150cd/m^2.
...i jego cudna matryca eIPS jest 6-o bitowa, jak TN :lol:

de Fresz
23-11-2010, 10:21
Nie ma już nic lepszego od PA241W. Są tylko ew. większe.

Ale że jak, zostawia nowe CG daleko w tyle?

Czornyj
23-11-2010, 10:22
Ale że jak, zostawia nowe CG daleko w tyle?

Napisałem, że nie ma nic lepszego, a nie że jest najlepszy ;) Do CG243/245W jest łudząco podobny.

de Fresz
23-11-2010, 10:29
Napisałem, że nie ma nic lepszego, a nie że jest najlepszy ;)

Kurde, spróbuję to przyswoić jeszcze raz, już po mocnej kawie, bo jak na razie nie kumam różnicy semantycznej.... ;-)

Do CG243/245W jest łudząco podobny.

Jeszcze nie widziałem obu obok siebie, ale miałbym wątpliwości, zwłaszcza jeśli idzie o podświetlanie. Bo cały czas pamiętam o ze 2-krotnej różnicy w cenie. Za to nie wątpię, że NEC będzie najlepsiejszy w swojej półce cenowej.

Czornyj
23-11-2010, 10:41
Stwierdzenie "nie ma nic lepszego" nie wyklucza, że coś może być równie dobre ;)
Statystyczny PA241W ma odchyłki w luminancji średnio 1% - pikowo 3%, w chrominancji średnio 1 - pikowo 2dH, sumarycznie średnia odchyłka wynosi ok. 1-1,5dE, pikowo 2dE z hakiem. Nawet jeśli dałoby się coś zrobić lepiej, to mogłoby to wizualnie mieć znaczenie dla tetrachromatyczki.

Kyle
23-11-2010, 10:53
...i jego cudna matryca eIPS jest 6-o bitowa, jak TN :lol:To mnie zaskoczyłeś :shock:

ps. masz jakieś źródło do poczytania?

Czornyj
23-11-2010, 10:58
To mnie zaskoczyłeś :shock:

ps. masz jakieś źródło do poczytania?

Niestety, to tylko plotka ;)

Sapphiron
23-11-2010, 10:59
A co sądzicie o NEC p221W?

fushiro
23-11-2010, 11:37
no ale ja jakiś nienormalny jestem... z 50/1,4G też jestem zadowolony.... :mrgreen:

Przecież najtańszy zdatny monitor do zastosowań domowo - retuszerskich sto razy polecany w wątku o monitorach kosztuje tyle samo co twój obiektyw, który jest także najtańszą stałką FX Nikona. Powiedzmy po prostu i szczerze, że to nie sprzęt jest drogi, tylko portfele puste. Co kilka lat każdy pokornie wydaje kupę kasy na nowy sprzęt komputerowy i nie narzeka. Jeżeli z zbliżamy się podobną sumą do wydania na monitor pojawiają się nagle jęki i lamenty. To, że amatorom fotografii ubzdurał się sprzęt z pro-półki, to już problem amatora, prawda? I tak z resztą nie wiem po co i dlaczego. Ja również gram, korzystam z internetu i oglądam filmy od czasu do czasu. Pro sprzęt jest nudny i bez wyrazu.

de Fresz
23-11-2010, 12:00
Statystyczny PA241W ma odchyłki w luminancji średnio 1% - pikowo 3%, w chrominancji średnio 1 - pikowo 2dH, sumarycznie średnia odchyłka wynosi ok. 1-1,5dE, pikowo 2dE z hakiem. Nawet jeśli dałoby się coś zrobić lepiej, to mogłoby to wizualnie mieć znaczenie dla tetrachromatyczki.

Masz może pomiary w nitach dla różnych miejsc na powierzchni panelu? Bo coś mi to za słodko wygląda, jak na panoramę.
BTW Eizo ze swoim certyfikatem dla CG241 z odchyłkami 97-104% też wykazało się cudowną kreatywnością marketoidalną, bo trzeba się mocno naszukać, aby znaleźć*informację, że mierzone jest to dla maksymalnej jaskrawości 250, czy 300 cd/m2. Przy roboczych ~120 odchyłki są na poziomie ~10-12 nitów, czyli niewiele mniej, niż ACD23 czy S2431 (tam maksymalne różnice to ok. 16). I to da się zobaczyć.

Tom01
23-11-2010, 12:08
Niestety, to tylko plotka ;)

Ale dość łatwa do potwierdzenia. Są obrazki testowe na ujawnienie obecności FRC poprawiającego 6 do 8 bitów. Poza tym wystarczy wyświetlić matematycznie idealny klin (256 odcieni) w którymś kolorze podstawowym.

Czornyj
23-11-2010, 12:12
Tak jak mówię - odochyłki 3-4%. Przykładowe wartości pomiaru @140cd/m^2 w 9 punktach:
138.1, 140.6, 140.9
139.6, 138.0, 141.5
138.8, 138.6, 138.2

Czornyj
23-11-2010, 12:14
Ale dość łatwa do potwierdzenia. Są obrazki testowe na ujawnienie obecności FRC poprawiającego 6 do 8 bitów. Poza tym wystarczy wyświetlić matematycznie idealny klin (256 odcieni) w którymś kolorze podstawowym.

Wiem, tylko ostatnio nie miałem pod ręką żadnego Della, by to zweryfikować. Do tego są 3 rodzaje FRC, z których dwa wychodzą ewidentnie, ale jeden jest dość trudny do wykrycia.

de Fresz
23-11-2010, 12:18
Tak jak mówię - odochyłki 3-4%. Przykładowe wartości pomiaru @140cd/m^2 w 9 punktach:

Kurde, zaraz wyciepię moje Eizo za okno... ;-) Wyniki tak dobre, że aż nieprawdopodobne. Z ciekawości się chyba umówię na macanie CG243, choć wygląda że połowę tańszy NEC zawstydził Eizo ;-)

Czornyj
23-11-2010, 12:27
Połowę tańszy NEC oficjalnie (;)) nie ma sprzętowej kalibracji. A na pewno nie ma certyfikatu, oprogramowania i osłony.
Do tego EIZO są w PL droższe niż w EU, podczas gdy dla odmiany NECzki są droższe w EU niż w PL

fushiro
23-11-2010, 12:31
HA, ha! de Fresz, Czornyj - idealnie wbiliście się z dyskusją o "tanim monitorze", lol.

Sapphiron
23-11-2010, 12:35
A wracając do tematu:

NEC p221W czy Eizo EV2333W?

Pierwszy za 1600zł drugi za 1900. Warto dokładać te 300zł? Czy jest lepszy ten model EIZO od tego NEC'a? jeśli tak to w czym?

de Fresz
23-11-2010, 12:36
Ten certyfikat to jest fajny, jak się rozpakowuje sprzęt, weźmie go w rękę, odpakuje z foli, poduma człowiek chwilę, a później go wsadza gdzieś ;-) Dociekliwi łatwo mogą sprawdzić, że realnie jest wart niewiele więcej, niż papier na którym go wydrukowano. Do NECa oprogramowanie do sprzętowej kalibracji zdaje się można pół-legalnie ściągnąć z Hameryki, osłona jest chyba opcjonalnie? Ile to wyjdzie drożej, z tysia? I tak niezły dil ;-) Owszem, w Eizo jest to wszystko od razu w pudełku. Kto jak kto, ale my Polonusy umiemy se sami radzić ;-)

HA, ha! de Fresz, Czornyj - idealnie wbiliście się z dyskusją o "tanim monitorze", lol.

Oj tam oj tam. Jakoś tak już jest na tym świecie, że chętniej się dyskutuje o Bumach serii Mmmmy, niż Matizach ;-)
Zresztą o tanich monitorach już tu było tyle razy wałkowane, że doprawdy dochodzę do wniosku, iż pisanie tu czegokolwiek w takich tematach jest bez sensu, i tak nikt tego nie czyta i za tydzień padnie to samo pytanie.

Czornyj
23-11-2010, 12:47
Ten certyfikat to jest fajny, jak się rozpakowuje sprzęt, weźmie go w rękę, odpakuje z foli, poduma człowiek chwilę, a później go wsadza gdzieś ;-) Dociekliwi łatwo mogą sprawdzić, że realnie jest wart niewiele więcej, niż papier na którym go wydrukowano. Do NECa oprogramowanie do sprzętowej kalibracji zdaje się można pół-legalnie ściągnąć z Hameryki, osłona jest chyba opcjonalnie? Ile to wyjdzie drożej, z tysia? I tak niezły dil ;-) Owszem, w Eizo jest to wszystko od razu w pudełku. Kto jak kto, ale my Polonusy umiemy se sami radzić ;-)

Oj tam oj tam. Jakoś tak już jest na tym świecie, że chętniej się dyskutuje o Bumach serii Mmmmy, niż Matizach ;-)
Zresztą o tanich monitorach już tu było tyle razy wałkowane, że doprawdy dochodzę do wniosku, iż pisanie tu czegokolwiek w takich tematach jest bez sensu, i tak nikt tego nie czyta i za tydzień padnie to samo pytanie.
Cóż mogę powiedzieć - prywatnie katuję NECzki ;)

A co do tanich monitorów, to zależy jak to pojęcie zdefiniować :lol:

Czornyj
23-11-2010, 12:52
A wracając do tematu:

NEC p221W czy Eizo EV2333W?

Pierwszy za 1600zł drugi za 1900. Warto dokładać te 300zł? Czy jest lepszy ten model EIZO od tego NEC'a? jeśli tak to w czym?

EV2333W jest trochę szerszy i ma trochę większą rozdzielczość. W pozostałych względach ustępuje NEC-owi P221W.

fushiro
23-11-2010, 12:54

Mam dokładnie takie samo zdanie! Pisałem jak najzupełniej szczerze i dosłownie. Wesołe jest to, że wy rzeczywiście dyskutujecie o "tanim monitorze" Nec, tańszym o połowę (jak odpowiednio na to spojrzeć) od Eizo. Paradoksem jest to, że niektórzy domyślnie zakładają najniższy przedział cenowy a jak się okazuje tanie monitory można znaleźć również w segmencie pro.

A co do tanich monitorów, to zależy jak to pojęcie zdefiniować :lol:

O to chodziło!

Sapphiron
23-11-2010, 16:48
EV2333W jest trochę szerszy i ma trochę większą rozdzielczość. W pozostałych względach ustępuje NEC-owi P221W.

Czyli w tym segmencie do 2k wychodzi żę NEC jest najlepszy? bo 1" zysku kosztem reszty nie bardzo mi się uśmiecha... Poza tym przyzwyczaiłem się do 17" wiec 22" to spora zmiana i tak...

Czornyj
23-11-2010, 17:22
W segmencie ~1500PLN P221W praktycznie nie ma konkurencji.

Sapphiron
23-11-2010, 17:32
a w segmencie 1500-1999?

Czornyj
23-11-2010, 17:58
Też nie. Dopiero pow. ~2500 pojawiają się EIZO S2243W i NEC PA231W. Wcześniej w cenie pow. ~2000 jest EIZO S2233W, które jest porównywalne ze sprzętowo skalibrowanym P221W.

Tom01
23-11-2010, 19:27
Wcześniej w cenie pow. ~2000 jest EIZO S2233W, które jest porównywalne ze sprzętowo skalibrowanym P221W.

No, nie tak bardzo. P221W wciąż można trafić babola rozświetlonego jak tęcza.

Sapphiron
23-11-2010, 19:38
Hmm, w takim razie prawdopodobnie poleci zamówienie na ten monitor...

Teraz jakby ktoś pomógł z zasilaczem awaryjnym to byłoby super...

Sapphiron
23-11-2010, 21:08
Kurde i już totalnie zgłupiałem...

Jeden mówi że jest niezły, drugi mówi że kaszanka i niżej EIZO 2233 nie ma sensu brać... no masakra...

Czornyj
23-11-2010, 21:17
Tak naprawdę to EIZO S2233W też jest kaszanka i nie ma sensu brać czegokolwiek poniżej PA/SX. Nie ma idealnych monitorów, są tylko bardzo złe i coraz droższe.

Sapphiron
23-11-2010, 21:56
Tak więc sformuuję inaczej pytanie.

Co możecie doradzić artyście fotografowi, który wchodzi dopiero w krąg komercyjności wiec nie ma hajsu na super hiper ale chciałby zachować przyzwoity komfort pracy i niezgorszą jakość? Mam tylko i wyłącznie 2tyś zł nic więcej i chciałbym wkońcu pozbyć się psującego się ciągle CRT...

Czornyj
23-11-2010, 22:05
Pewnie - od początku doradzałem P221W.

marcz
23-11-2010, 22:28
Co możecie doradzić artyście fotografowi, który wchodzi dopiero w krąg komercyjności wiec nie ma hajsu na super hiper ale chciałby zachować przyzwoity komfort pracy i niezgorszą jakość?

Hehe, no jakbym słyszał siebie :) Mam podobny dylemat. Najbardziej wkurza mnie to, że najpierw naczytałem się zagramanicznych recenzji Dell'a U2410 / HP'ka L2475W i myślałem, że mam problem z głowy, a największy dylemat jaki będę miał to czy chcę mieć na monitorze napis na D czy na H :) Jednak im więcej zaczynałem czytać na forum, tym bardziej uświadamiałem sobie, że do fotografii nie będzie to dobry wybór... i zaczął się klops.
Tak więc postanowiłem wstrzymać się z zakupem, kasę póki co zainwestowałem w coś innego (ColorMunki Photo w super dobrej cenie) i dałem sobie czas na porządne przemyślenie tematu i uzbieranie kasy. Szczerze mówiąc to mam nadzieję, że pewnego pięknego dnia obudzę się z rozwiązaniem mojego dylematu ;)

Generalnie, byłem już prawie pewien odnośnie PA231W, ale o ile na początku byłem zachwycony tym, że jest to "tylko" wąski gamut, o tyle teraz nie jestem pewien słuszności tego toku myślenia. Co więcej, o ile na początku byłem pewien, że monitor będzie pracował w odpowiednich i optymalnych dla niego warunkach, tak ostatnio przemyślałem gruntownie swoje warunki lokalowe i wiem, że w przyszłości pewnie będzie różnie. Dlatego teraz skłaniam się ku bardziej uniwersalnemu Eizo S2243W, który jest tańszy, pewniejszy (w sensie warunków gwarancji i rozrzutu jakościowego) i skłonny pracować w różnych warunkach. Co prawda NEC oferuje lepszy obraz, ale nie jestem full-super-profi i nie jestem przekonany czy faktycznie przeniosłoby się to tak bardzo na jakość rezultatów moich prac.

Żeby nie było tak prosto, ostatnio w oczy wpadł mi jeszcze Dell U2711. Jak dobrze kojarzę, to największą wadą U2410 jest zbyt wysoka jasność minimalna, a U2711 ponoć w tym względzie jest właśnie sporo lepszy, nie mam tylko jak tego zweryfikować. To co pociąga mnie (hehe) w U2711 to rozdzielczość, o której jak myślę w kontekście programowania (a monitor będzie właśnie do foto i programowania) to aż mnie ciarki po plecach przechodzą :). Pojawia się tylko kolejny problem - cena (ok. 3k)... no i wracamy do sedna problemu ;)

Sapphiron
24-11-2010, 16:42
A co sądzicie o EIZO EV2333W ?

W Euro jest za 1800zł

Tom01
24-11-2010, 16:45
A co sądzicie o EIZO EV2333W ?

A szukajka się popsuła? ;)
Na temat EIZO i NEC EV, S, P napisano już książkę.

Sapphiron
24-11-2010, 22:26
A szukajka się popsuła? ;)

Cudowne podejście do potencjalnego klienta...

No chyba że klientem nazywasz tylko osoby kupujące monitory 4tyś wzwyż... :| :| :|

Tom01
24-11-2010, 22:29
No chyba że klientem nazywasz tylko osoby kupujące monitory 4tyś wzwyż... :| :| :|

Proszę się nie obrażać. Celowo dołączyłem "buźkę" z mrugnięciem okiem. A w przedmiocie sprawy, naprawdę, takie pytanie pojawia się kilka razy na tydzień.

de Fresz
24-11-2010, 22:36

Ciekawy sposób sobie wybrałeś na rozmowę z potencjalnym sprzedawcą. Tylko chyba Ci się fora pomyliły. No ale czego wymagać od kogoś niepotrafiącego posługiwać się Guglem.

Sapphiron
24-11-2010, 22:51
de Fresz, powiedziałem raz powtórzę żeby dotarło do Ciebie. Jak się nie zwracam do Ciebie to się nie rzucaj do mnie jak gówno w przerębli... Ja Ciebie nie zaczepiam to i odwal się waćpan ode mnie...

emgieb
24-11-2010, 23:13
Lenistwo umysłowe - choroba XXI wieku.

A co do tematu - jako czlowiek bez kasy i tanim PVA Gateway'a stanalem przed koniecznoscia zmiany monitora. Gateway pieknie wygladal, ale okazalo sie, ze PVA wiosny nie czyni, jedynie jest warunkiem koniecznym a nie wystarczajacym i fotki obrobione na Gateway'u wychodza z drukarki nie takie jak trzeba. Przywloklem wiec sobie z pracy Eizo L568, ktory powstal prawdopodobnie u schylku XVIII w. ;] i okazalo sie, ze radzi sobie calkiem niezle... nieoprofilowany, na defaultowych ustawieniach powoduje, ze obrobione na nim zdjecia wylaza z drukarki tak jak wygladac powinny ;] na pewno nie sa idealne, jednakowoz na moje potrzeby wystarcza. Coponiektorzy obeznani z tematem nie chcieli mi nawet wierzyc, ze słit-focia kaczuchy mandarynskiej, czy jak jej tam, nad moim kominkiem (a wlasciwie kaloryferem) jest owocem milosci Eizo L568 i Epsona R285 ;] Howgh!

de Fresz
24-11-2010, 23:46
de Fresz, powiedziałem raz powtórzę żeby dotarło do Ciebie. Jak się nie zwracam do Ciebie to się nie rzucaj do mnie jak gówno w przerębli... Ja Ciebie nie zaczepiam to i odwal się waćpan ode mnie...

Brawo. Poza dysguglią jesteś chodzącym przykładem na prawdziwość twierdzenia, żeby nigdy nie dyskutować z głupcem - będzie taki próbował sprowadzić do swojego poziomu i pokonać doświadczeniem. Szkoda że na tym forumie nie ma ma opcji plonkownicy.

na pewno nie sa idealne, jednakowoz na moje potrzeby wystarcza. Coponiektorzy obeznani z tematem nie chcieli mi nawet wierzyc, ze słit-focia kaczuchy mandarynskiej, czy jak jej tam, nad moim kominkiem (a wlasciwie kaloryferem) jest owocem milosci Eizo L568 i Epsona R285 ;] Howgh!

Po takim czasie przydałoby się temu (zacnemu w swoim czasie) monitorowi oprofilowanie. Z racji wieku podświetlanie miało już czas ulec degradacji i profil fabryczny (pomijając że one nigdy nie są idealne) raczej nie do końca odzwierciedla stan faktyczny. Z drugiej strony, skoro i tak jesteś zadowolony... ;-)

Yaro
25-11-2010, 16:07
Pytanie go kolegów znawców, chcę kupić na gwiazdkę dla syna monitor do zastosowań uniwersalnych czyli internet, edycja tekstu, również amatorska obróbka zdjęć w PS. Budżet 1000 zyli. Czy HP ZR22w 21,5 cala 1920x1080, plamka 0,248 mm, matryca S-IPS matowa, będzie ok?

kux
25-11-2010, 16:32
Pytanie go kolegów znawców, chcę kupić na gwiazdkę dla syna monitor do zastosowań uniwersalnych czyli internet, edycja tekstu, co nie co obróbka zdjęć. Budżet 1000 zyli. Czy HP ZR22w 21,5 cala 1920x1080, plamka 0,248 mm, matryca S-IPS matowa, będzie ok?

po tym co tu się wyrabia bałbym się zwyczajnie zadać takie pytanie, żeby nie zostać zmieszanym ze zgadnij czym :)
ja wprawdzie posiadam monitor mieszczący się w założonym budżecie i jestem z niego zadowolony, ale jak już sam ustaliłem i to chyba nawet w tym wątku jestem absolutnie nienormalny.... :mrgreen:

nie znam monitora o który pytasz....
ale tak sobie myślę.... idź do sklepu, każ sobie włączyć, sam pogrzeb w ustawieniach....
i zdecyduj.... sam....! :)
żeby było jasne.... ja nie mam złudzeń i zdaję sobie sprawę z różnic między monitorami z różnych półek cenowych..
i tym bardziej uważam że przy tej półce cenowej taka analiza organoleptyczna wystarczy....

jeśli ktoś odczuje jak już bywało potrzebę konkretnego skierowania w sposób personalny swojej niechęci do tanich monitorów to służę uprzejmie.... :)

Czornyj
25-11-2010, 16:56
Pytanie go kolegów znawców, chcę kupić na gwiazdkę dla syna monitor do zastosowań uniwersalnych czyli internet, edycja tekstu, również amatorska obróbka zdjęć w PS. Budżet 1000 zyli. Czy HP ZR22w 21,5 cala 1920x1080, plamka 0,248 mm, matryca S-IPS matowa, będzie ok?

Weź mu lepiej U2311H/U2211H, bo hapek gotuje gałki oczne na twardo.

Yaro
25-11-2010, 16:57
Do kolegi Kux, ...Wsio ok, ale.......
W mieście, a właściwie w 350 tysięcznej wsi Lublin, nie ma dobrego sklepu, który posiadał by na stanie droższy monitor niż 500 zyli !!!.
Udało mi się poprosić Vobis by ów monitorek sprowadził celem pomacania uff.....;)
Stąd moje pytanie do szanownych kolegów, sam używam Mac'a 24", syn jest jeszcze na etapie finansowania przez ojca, więc zadowoli się budżetem 1000 zł :)

emgieb
25-11-2010, 17:55
BenQ wlasnie wpuszcza na rynek ciekawa zabawke. Nie mowie, ze do grafiki, ale jak na tani monit do wszystkiego, zapowiada sie niezle - matowa matryca VA, LED-owe podswietlenie, 24", 1920x1080. I to wszystko za 959 zlotych. Ciekawe jak bedzie sie sprawowal.

Greg77
25-11-2010, 18:43

Czornyj dobrze prawi kup mu DELLa, dostaniesz go spokojnie w granicach tysiaka;) O tym HP nie czytalem ostatnio dobrych opini;)

chaos
25-11-2010, 19:35
Weź mu lepiej U2311H/U2211H, bo hapek gotuje gałki oczne na twardo.
jak się ma do nich 2209wa ? zależy mi na większej plamce

Tom01
25-11-2010, 19:37

Jeden grzyb.

Sapphiron
25-11-2010, 19:58
Jeden grzyb.

Poniżej 2tyś to jeden grzyb i tak gówno wg cytowanego :)

Greg77
25-11-2010, 20:00

Ja tam na moje g**** narazie nie narzekam, daje troche po oczach, ale jest przyzwoicie.....nie robie pieniedzy na zdjeciach to mi ten DELL starczy;)

chaos
25-11-2010, 20:04
Jeden grzyb.
Tom01 nie powinien się wypowiadać w kwestii monitorów poniżej 2-3k, bo w kółko to samo pisze ;)

ja tam grzyby lubię, pytam który z nich to prawdziwek, który podgrzybek, który pieczara ;)

Czornyj
25-11-2010, 20:06

2209WA też niestety daje po oczach.

chaos
25-11-2010, 20:08
2209WA też niestety daje po oczach.
jak hapek, czy jak pozostałe dell'e ?

Czornyj
25-11-2010, 20:11
jak hapek, czy jak pozostałe dell'e ?

Jak hapek - U2311H a szczególnie U2211H mają o dziwo znośną regulację jaskrawości (U2211H wręcz całkiem dobrą). Są to ogólnie nędzne monitory, ale tego akurat w nich nie spieprzyli.

Tom01
25-11-2010, 20:14

No cóż trudno ukryć... :)

Tom01
25-11-2010, 20:17
Tom01 nie powinien się wypowiadać w kwestii monitorów poniżej 2-3k, bo w kółko to samo pisze ;)

He, he....
A na poważnie to wymienione DELL'e należą do klasy korporacyjnej, znacznie lepszej niż masówka z marketów.

ja tam grzyby lubię, pytam który z nich to prawdziwek, który podgrzybek, który pieczara ;)

Kurde, stanęły mi przed oczami kurki na patelni... ślinotok normalnie...

Strus
25-11-2010, 20:19
Hehe, ja mojego Samsunga P2370 powinienem w ogole na smietnik wyrzucic. A dziwnym trafem po skalibrowaniu hula jak ta lala :P I ladny jest... taki plaski hehe :)

emgieb
25-11-2010, 21:03
No halo, przestancie, niektorzy obiadu nie jedli jeszcze i nie zjezdza w najblizszym czasie :(((

chaos
25-11-2010, 21:10
Hehe, ja mojego Samsunga P2370 powinienem w ogole na smietnik wyrzucic. A dziwnym trafem po skalibrowaniu hula jak ta lala :P I ladny jest... taki plaski hehe :)
jeśli zdjęcia które masz w folio i na blogu robiłeś na szajsungu, to mi się też szajsungi podobają ;)

chaos
25-11-2010, 21:20
Jak hapek - U2311H a szczególnie U2211H mają o dziwo znośną regulację jaskrawości (U2211H wręcz całkiem dobrą). Są to ogólnie nędzne monitory, ale tego akurat w nich nie spieprzyli.
zdradź mi tylko jeszcze jedną tajemnicę jeśli możesz, czy taki dell świeci lepiej (jaśniej ładniej ciemniej) niż np samsung syncmaster 2032bw (którego aktualnie mam i chcę zmienić) ?

de Fresz
25-11-2010, 21:25
czy taki dell świeci lepiej (jaśniej ładniej ciemniej)

Jeśli poruszasz się w ocenie monitora w takich kategoriach pojęciowych, to całkiem możliwe, że zmiana nie przyniesie Tobie wielu korzyści. Serio serio.

Czornyj
25-11-2010, 21:27
zdradź mi tylko jeszcze jedną tajemnicę jeśli możesz, czy taki dell świeci lepiej (jaśniej ładniej ciemniej) niż np samsung syncmaster 2032bw (którego aktualnie mam i chcę zmienić) ?

Tego formalnie nie wiem, nie miałem styczności z 2032BW. Ale znając Szajsungi obstawiam, że gorzej już raczej być nie może ;)

chaos
25-11-2010, 21:30
dzięki, zatem rozglądnę się za dellem

Greg77
25-11-2010, 21:58

Zdradz cos z zakresu tej regulacji...please:)

Tom01
25-11-2010, 22:04
Zdradz cos z zakresu tej regulacji...please:)

Chodzi o to, że zjeżdżając z regulatorem jaskrawości do zera nie obcina sterowania matrycą. Oczywiście byle nie ruszać regulatora "kontrastu".

Greg77
25-11-2010, 22:09
Chodzi o to, że zjeżdżając z regulatorem jaskrawości do zera nie obcina sterowania matrycą. Oczywiście byle nie ruszać regulatora "kontrastu".

tzn? kontrast i jasnosc sa ustawione standardowo na 75% to znaczy zostawic tak?

Tom01
25-11-2010, 22:13
tzn? kontrast i jasnosc sa ustawione standardowo na 75% to znaczy zostawic tak?

Kontrast na wartość fabryczną. Jaskrawość wg uznania.

Strus
25-11-2010, 22:37
jeśli zdjęcia które masz w folio i na blogu robiłeś na szajsungu, to mi się też szajsungi podobają ;)

samsung syncmaster 2032bw (którego aktualnie mam i chcę zmienić) ?

Wszystko co mam w folio robione najpierw na tym którego Ty masz tylko bez kalibracji a potem na 2370 z kalibracją Color Munki. Że świecą to fakt bo poza zdjęciem czerwieni Color Munki dość znacznie obniżył jaskrawość ekranu.

pierote
27-11-2010, 21:39

Sapphiron, każdy kto przesiadł się na P221w s2233/s2243 był mega zadowolony i dawał temu wyraz na forum. Po profilowaniu jeszcze lepiej. Dell któryś daje rade - ponoć. Widziałem w pracy na CTP i mnie się nie podobał, za dużo jasność/kontrast. Niektórzy świetnie dają rade na szajsungach i laptopach. Ja na lapku Sam R580 nie odważam się.
Ja mam problemy z WB w swoich pracach a więc planuję zakup P221W - bo najtaniej imho :|

Sapphiron
27-11-2010, 21:52
pierote, ja tylko pisałem jak pojmuje to Tom01, a nie jak ja sądzę..

ja aktualnie jestem w tak wielkim chaosie wyboru że dałem sobie spokój i pomęczę się dalej na iiYamie...

sadki
24-12-2010, 22:38
Który monitor odda kolory w mniej tragiczny sposób, DELL U2211H czy LG W2220P?