Zobacz pełną wersję : Satelitki w KD - wieszac czy stawiac?
Pytanie kierowane glownie do osob ktore maja doswiadczenia z wlasnego podworka.
Jako ze przygotowujemy sie do remontu mieszkania w wersji od podstaw, to prubojemy pewne rzeczy zaplanowac. Kwestia zawarta w temacie nie zostala rozwiazana.
Kolumny to JBL E20. Element ryzyka to bobas :) I tak sobie kombinujemy ze w przypadku skorzystania z jakis podstawek vel standow to wzrasta zagrozenie dla bobasa bo taki nie przytwierdzony do standa glosnik moze spasc dosc szybko. Uchwyt np TAKI (http://allegro.pl/uchwyt-kolumny-vogels-vlb-200-kurier-0-i1315299899.html) z tego punktu widzenia wydaje sie byc nieco bezpieczniejszy. Chyba.... Kwestie estetyczno - praktyczne tez sa istotne. Standy to dodatkowy mebel choc zaleta jest mobilnosc - znudzi sie aranzacja pokoju i mozna przestawic bez klopotu. Z uchwytami montowanymi na scianie juz tak prosto nie jest choc wydaja sie rozwoazaniem dyskretniejszym i bardziej estetycznym.
Osiolkowi w zloby dano........
Marian K
21-11-2010, 08:42
SprÓbujcie słuchawek :).
ups Sie wymsknelo. Na usprawiedliwienie mam tylko fakt ze jeszcze nie spalem :) I mi sie literki pozamienialy.
A sluchawki...... no to juz bez kometarza
Rafał_Sz
21-11-2010, 08:46
E20 robią za "fronty" czy masz je z tyłu?
Rafał_Sz
21-11-2010, 10:37
tylTo ja bym powiesił. Trzeba by było w takim przypadku zabezpieczyć kable przed maluchem (listwa na ścianę).
EDIT: Ja właśnie próbuję złożyć KD z wykorzystaniem obecnego zestawu stereo. Lekko nie będzie. :)
miron19j
21-11-2010, 13:02
odpowiedz sobie sam na pytania: czy bedzie to salon filmowo-muzyczny, czy pokoj do mieszkania? W drugim przypadku: czy bedziesz mial tyle miejsca, zeby nikt standow nie tracal?
Z mojego doswiadczenia: pokoj ok. 25 m2, w ktorym koncentrowalo sie zycie rodziny. I nawet jak mlody podrosl, ciagle ktos tracal stojak i lapal glosnik w ostatniej chwili. Jezeli zdazyl :-) Glosniki powedrowaly na sciane i mielismy jeden problem z glowy. A w pokoju przeznaczonym do zycia i tak nie da sie odczuc roznicy. Za duzo roznych przeszkadzaczy i rozpraszajek dla dzwiekow..
Jezeli robisz remont. Znajomy przewidzial dwie opce ustawienia glosnikow w salonie. Przewody poprowadzil w scianie w rurkach. Te pierwsze wyprowdzil na zewnatrz. W drugich umiescil tzw. piloty, czyli cienkie stalowe druty, ktore zostawil w scianie. Jezeli bedzie przestawial meble, wydlubie piloty, przeciagnie przewody i po klopocie. A i tak przemeblowanie wiaze sie z odnawianiem ;-)
Będą wisieć :)
To ciągnąc temat - B-Tech BT77 (http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=339464) czy VOGELS VLB200 (http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=218198) ? Bardziej bym się skłaniał ku drugiej opcji ale może przez przypadek ktoś z Was miał do czynienia z tymi modelami i może coś o nich powiedzieć.
B Tech niby ma regulację w poziomie 180 stopni a Vogels 15 stopni. Na B Tech'a nie trzeba kombinować z maskownicą (moje E20 mają maskownicę na całości frontu) ale z kolei Vogels jest chyba lepszą firmą i nie ma tych blaszek po bokach..... ehhh
Strus - widze ze mamy podobny problem ;)
Podobny bo ja musze powiesic i to stosunkowo wysoko (nad drzwiami tarasowymi) czyli ok 2,3m.
Szukam od tygodnia uchytow ktore beda:
a) male
b) utrzymaja satelitki o wadze prawie 5kg
c) pozwola na skierowanie kolumny ok 30-40st. w dol
d) oprocz skierowania kolumny w dol, pozwola na regulacje lewo - prawo
Na dodatek nie wchodza w gre u mnie takie uchwyty jak pokazales,
bo moja satelitka ma maskownice na calym przodzie i tych uchwytow nie mozna skierowac za bardzo w dol :(
Nie wiem czy nie bede musial wykombinowac jakiejs samorobki...
Co do uchwytow ktore bierzesz pod uwage (B-Tech, Vogels) to doradzano mi wlasnie vogelsa w kiku miejscach.
U mnie będę wisieć po obu stronach kanapy więc wysokość mogę dobrać tak aby nie kierować ich bardzo w dół. Ważniejsza raczej będzie możliwość obrotu w poziomie. I tu zasadniczo Vogels wypada słabiej bo ma tylko 15 stopni Vs 180 B Tech'a. 5 kg to wytrzyma większość. Problemem może być potrzeba wiercenia dziur w głośnikach. Ja zdecydowanie chcę tego uniknąć stąd poszukiwania zaciskowych uchwytów. A tych jest jak na lekarstwo.
A widziałeś na żywo Vogels'y i B Tech'y ?
Boryszuk
17-01-2011, 13:39
ale coś takiego możnaby wystrugać samemu ;)
ale coś takiego możnaby wystrugać samemu ;)
Z moimi uzdolnieniami manualnym bałbym się strugać cokolwiek :) Nawet wariata ;)
Boryszuk
17-01-2011, 13:43
bardzo Ci się z tym tematem spieszy? Teraz mam trochę za duże zamieszanie ale mógłbym coś pomyśleć za 2-3 tygodnie. Napisz mi tylko czego oczekujesz. Nic nie obiecuję ale może akurat coś ten... ;)
Mi się nie pali. Szukam tylko rozwiązań. Czas decyzji będzie koło czerwca. Jak będziesz miał jakieś wizje to daj znać na PM i będziemy myśleć
U mnie będę wisieć po obu stronach kanapy więc wysokość mogę dobrać tak aby nie kierować ich bardzo w dół. Ważniejsza raczej będzie możliwość obrotu w poziomie. I tu zasadniczo Vogels wypada słabiej bo ma tylko 15 stopni Vs 180 B Tech'a. 5 kg to wytrzyma większość. Problemem może być potrzeba wiercenia dziur w głośnikach. Ja zdecydowanie chcę tego uniknąć stąd poszukiwania zaciskowych uchwytów. A tych jest jak na lekarstwo.
A widziałeś na żywo Vogels'y i B Tech'y ?
vogelsy widzialem, ale niestety tylko w pudelku ;)
Moje satelitki maja uchwyt, na ktorym moznaby je zawiesic na scianie bez nawiercania,
niestety jeszcze nie znalazlem uchwytu ktory by ta "dziure" wykorzystal.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img573.imageshack.us/img573/9248/39722917.jpg)
Boryszuk
17-01-2011, 13:56
to też można dorobić ;)
swego czasu mialem takie vogelsy (w tym rowniez uchwyty pod wieze) i bylo to calkiem solidnie zrobione. wady sa dwie - w sumie juz wspomniane - niewielki zakres regulacji i ewentualna maskownica zajmujaca caly front (u mnie w jednych kolumnach mimo maskownicy vogelsy spokojnie je trzymaly). do tego warto wziac pod uwage wielkosc samej kolumienki, bo jesli jest szeroka w podstawie to tylne rogi po odchyleniu lewo/prawo szybko znajduja oparcie na scianie. rozwiazaniem moze byc za to montaz kolumny bokiem w zaleznosci od umiejscowienia uchwytow. trzeba przemyslec. standy moga byc fajne jesli mamy miejsce i znajda sie w miejscu nie kolidujacym z pasami ruchu domowego (przy bobasie chyba to jednak slaby pomysl).
Nie wiem na ile to bedzie idealne ustawienie, ale zdecydowalem ze na probe powiesze je
na tych "wbudowanych" uchwytach, na nieco dluzszej srubie, tak zeby glosnik gora odstawal troche od sciany.
Na innym forum pytalem o powieszenie tych satelitek i wlasnie taki pomysl ktos zastosowal u siebie
i niby przy amplitunerze z autokalibracja jest calkiem ok.
Jak sie okaze ze jest slabo to bede dalej szukal uchwytow, ale poki co dzisiaj jade po sruby i zobacze jak to zagra.
Kolejnym minusem wieszania moich satelitek na uchwycie jest to, ze one same w sobie maja 20cm glebokosci,
wiec liczac jakikolwiek uchwyt beda odstawaly dosc mocno od sciany :(