PDA

Zobacz pełną wersję : d300s - Gorzów i okolice - zapraszam na kawę :-)

Jerles
21-11-2010, 00:44
Koledzy, czy ktoryś z okolic Gorzowa Wlkp., posiadacz Nikona d300s da się zaprosić na kawę w Skwierzynie (mogę odebrać i odwieźć do domu) celem udostępnienia mi na dwa kwadranse swojej puszki? Posiadam d90 i jego współpraca z 35/1.8G nie wprawia mnie w zachwyt (spory odsetek błędów). Przed zakupem czegoś nowego chciałem sprawdzić, o ile lepiej będzie. Zaznaczam,że nie chodzi mi o szybkość, a pewność af-u.... Oczywiście nie upieram się z umiejscowieniem kawy - jeśli są warunki, testy mogę przeprowadzić gdziekolwiek :-) PW.

lechtom
22-11-2010, 00:50
Problem jest tylko z 35/1.8G czy z innymi szkłami też?

Jerles
22-11-2010, 10:13
Mam tylko 2 szkła - wspomniane 35mm i kita 18-105. W tym drugim problem nie występuje o tyle, że z zasady GO jest na tyle duża, iż w świetnej większości zdjęć obiekty się w niej mieszczą. Nie jestem maniakiem testów z bateryjkami czy tablicami ostrości af. Po prostu odsetek prawidłowo realizowanych kadrów - ale ze złymi efektami - rzucił mi się w oczy przy stałce i zacząłem węszyć. W tej chwili wiem np., że górny pkt.ostrości (trzymając body w poziomie) ma z tym szkłem bf - tak jak i większość bocznych - ale centralny jest z reguły w punkt. Reguła zostaje zaburzona, jeśli za obiektem znajduje się zródło światła (np. okno) - bo wtedy na centralnym z paru metrów wyskakuje ff 10cm (nigdy bf). Zastanawiam się, czy to podlega regulacji - ale co tu regulować i jak, skoro w korzystnych warunkach i na centralnym pkc. jest dokładnie tak, jak bym sobie tego życzył...? Moze af i słabe warunki oświetleniowe (np.pomieszczenie 25m.kw. oświetlone żarówką 60W to terminy, które wzajemnie się wykluczają?) .Oczywiście, - d300s ma mikroregulację (ale wada musi być stała dla wszystkich warunków!), ma więcej pkt.af , szybszych...ale czy potrafi użyć ich efektywniej od d90? Jeśli zrobić porównanie - w obu body pkt. centralny, który i tu i tam jest krzyżowy, czy będą jakieś różnice? Na to pytanie, przed wydaniem 4.5k staram się sobie odpowiedzieć...

docxxx
22-11-2010, 17:18
Zapraszam do ZG na testy D300 i 35/1.8;)

remnaj
22-11-2010, 17:42
Rowniez zapraszam do ZG na test. gdybym jechał do narzeczonej (przejezdzam przez skwierzyne) to bym zajechal do Ciebie ale nie teraz :)

Jerles
22-11-2010, 18:56
ZG-zagłębie życzliwych ludzi z d300 ;-) ... a kiedy będziesz przejeżdżał, Remnaj? Sprawa nie jest aż tak nagląca, by nie mogła jakiś czas poczekać... Docxxx dziękuję za zaproszenie. Praktycznie nie bywam w Zielonej, ale gdybym się jednak wybierał a sprawy tandemu d300 i 35mm nie zostały wyjaśnione, odezwę się. Czy sprawdzaliście u siebie celność 35-tki w innych niż środkowy punktach af? Jak to wypadało?

docxxx
22-11-2010, 19:10
Ja zabieram swoje szkielka na mecze i tam po prostu robie zdjecia. Jeszcze nigdy nie zdarzalo mi sie sprawdzac, czy ktorys ze sloikow ma FF/BF czy nie wiadomo co jeszcze. Po prostu nakrecam go do body i pracuje;) A przewaznie uzywam punktow innych niz srodkowy.

Jerles
22-11-2010, 19:15
...ale na meczach masz (raczej?)daleko obiekty, więc i go większa. A jeśli robię portret młodych, z czego ostrość zamiast na oczach ląduje na biuście panny, to (mimo wszystko) nie jest ciekawie. Widać na wydruku a3...

docxxx
22-11-2010, 20:59
Spoko, rozumiem. Jesli w planach bedziesz mial wyjazd do ZG, daj znac. Postaram sie pomoc.