Zobacz pełną wersję : Top of the top wszechczasów
Po założeniu konta na owym zacnym forum (...) postanowiłem założyć wątek, którego szukałem kilkukrotnie jednakże obecności takiego nie stwierdziłem.
Chodzi mi o rzecz następującą a mianowicie pewien ranking, listę obiektywów Nikkora, które są klasą samą w sobie, legendą, na tle nie tylko domowego podwórka, ale generalnie na tle optyki do lustrzanek małego formatu, jakie kiedykolwiek powstały. Czyli konstrukcje, na których Nikon zdobywa achy i ochy na całym świecie.
Myślę, że można z pewnością tu zaliczyć 14-24/2.8 AF-S czy 85/1.4 AF-D, co dalej drodzy forumowi szkłojadacze?
Sapphiron
21-11-2010, 01:16
Myślę, że można z pewnością tu zaliczyć czy 85/1.4 AF-D
WTF? Canon ma lepszą 85/1,2. Jupik 85tka też jest lepszy (IMHO oczywiście)...
Słyszałem wiele opinii bardzo negatywnych o N85/1,4
Po założeniu konta na owym zacnym forum (...) postanowiłem założyć wątek, którego szukałem kilkukrotnie jednakże obecności takiego nie stwierdziłem.
Chodzi mi o rzecz następującą a mianowicie pewien ranking, listę obiektywów Nikkora, które są klasą samą w sobie, legendą, na tle nie tylko domowego podwórka, ale generalnie na tle optyki do lustrzanek małego formatu, jakie kiedykolwiek powstały. Czyli konstrukcje, na których Nikon zdobywa achy i ochy na całym świecie.
Myślę, że można z pewnością tu zaliczyć 14-24/2.8 AF-S czy 85/1.4 AF-D, co dalej drodzy forumowi szkłojadacze?
Taki wątek masturbacyjny ?
14-24 - jest ok byle nie pod światło więc taki top of the top toto nie jest
85 1.4 - pentaxa chyba był lepszy , ale to szkła o bardzo podobnej jakości
Taki wątek masturbacyjny ?...i
Czy ja wiem? Patrząc na pierwsze zdanie, to raczej wygląda na próbę sprzedania puszki i szkła :)
andrzej_suse10
21-11-2010, 01:43
Nikkory są zwykłe, nijakie. Tylko Zeiss, tylko Leica.
[...]konstrukcje, na których Nikon zdobywa achy i ochy na całym świecie.
Noct-Nikkor 1.2/58
Nikkor AI-S 2.8/28
Z nowszych nic mi na myśl nie przychodzi (no chyba że AF 1.8/50).
Noct-Nikkor 1.2/58
A miales to szkielko?
Rewelacja jest cenowa, optycznie jest kilka lepszych szkiel z zakresu 50-58 1.2
Co do 85/1.4 to najlepszy pod wzgledem parametrow jest Zeiss ZA(tak naprawde odgrzana Minolta/Contax N z nowymi szklami i powlokami)
Nie miałem. Opieram się tylko na tym co znalezione w sieci.
WTF? Canon ma lepszą 85/1,2. Jupik 85tka też jest lepszy (IMHO oczywiście)...
Słyszałem wiele opinii bardzo negatywnych o N85/1,4
to najpierw kup to szkło, a potem się wypowiadaj...
nie ma nic głupszego jak ocenianie obiektywu, którego się nie używało
w zasadzie Nikona mozne cenic bardziej za szkla pokazujace jego potencjal (tzw. pokaz mozliwosci) niz za szkla produkowane w duzych ilosciach. z pewnoscia na miano legendarnych zasluguja super-szerokokatne szkla, tele 300mm f2 i zoom 1200-1700mm. sa to oczywiscie perelki, ale wedlug mnie absolutnie niepowtarzalne sa Ultra Micro-Nikkory. sa to szkla, o ktorych 90% uzytkownikow Nikona nawet nie slyszalo. piekielnie drogie, o niesamowitych osiagach (rozdzielczosci niektorych ponad 600 linii/mm). oczywiscie berdzo ograniczone spektrum zastosowan bo nie byly zaprojektowane stricte do fotografii, tylko do zastosowan w technologii polprzewodnikow. mozna jednak nimi swietnie sie bawic w makrofotografie i nie tylko. zatem jesli ktos ma cos takiego na strychu i nie zdaje sobie sprawy z wartosci to mozliwe, ze z dnia na dzien bedzie go stac na 200mm f2 VRII albo cos w tym stylu :P
Ciekawe jak się foci nikkorem 85/1.0 (http://homepage2.nifty.com/akiyanroom/redbook-e/repro/repro1pon.html) :)
Kitowy, ciemny, fullplastikowy 18-55.
Najwięcej użytkowników Nikona go posiada, a wiadomo - większość ma zawsze rację ;P
A skoro więszkośc go kupiła to...
w zasadzie Nikona mozne cenic bardziej za szkla pokazujace jego potencjal (tzw. pokaz mozliwosci) niz za szkla produkowane w duzych ilosciach. z pewnoscia na miano legendarnych zasluguja super-szerokokatne szkla, tele 300mm f2 i zoom 1200-1700mm. sa to oczywiscie perelki, ale wedlug mnie absolutnie niepowtarzalne sa Ultra Micro-Nikkory. sa to szkla, o ktorych 90% uzytkownikow Nikona nawet nie slyszalo. piekielnie drogie, o niesamowitych osiagach (rozdzielczosci niektorych ponad 600 linii/mm). oczywiscie berdzo ograniczone spektrum zastosowan bo nie byly zaprojektowane stricte do fotografii, tylko do zastosowan w technologii polprzewodnikow. mozna jednak nimi swietnie sie bawic w makrofotografie i nie tylko. zatem jesli ktos ma cos takiego na strychu i nie zdaje sobie sprawy z wartosci to mozliwe, ze z dnia na dzien bedzie go stac na 200mm f2 VRII albo cos w tym stylu :P
O to chodzi? http://homepage2.nifty.com/akiyanroom/redbook-e/ultra/um165.html wyglada dosc skromnie.