Zobacz pełną wersję : Fuji s 5 pro czy Nikon D300s ?
forrestgo
20-11-2010, 10:15
Witam!
Od roku jestem posiadaczem fuji s 5 pro. Jakość zdjęć jest super. Jednak męczy mnie trochę wolny AF. Jednak nie chce zmienić AF kosztem jakość dynamiki barw(jakości zdjęć). Zastanawiam się nad przejściem na d300s. Czy warto? Czy zdjęcia będą równie piękne co w FUFUji :D.
Dziękuje i pozdrawiam!
forrestgo
20-11-2010, 11:06
dziękuje Ci za szybką odpowiedź. Ale myślałem, że uzyskam więcej informacji. Czy nikon d300s robi ładniejsze zdjęcia od fuji s 5 pro bo AF ma na pewno szybszy (jakieś konkrety poproszę).
nikona kupie za 3500 a fuji sprzedam moze za 2500zł (Fuji przebieg 17.000)
Mimo wszystko dziękuje za odp.
P.S Ładne zdjęcia na blogu. Sam mam syna 4,5 roku i rozumiem Cię, że dzieciom zdjęcia robi się najtrudniej...
to była przekora lekka ;) bo
Czy nikon d300s robi ładniejsze zdjęcia od fuji s 5 pro
nie
żaden aparat sam nie zrobi lepszych zdjęc od drugiego. Są jeszcze obiektywy, obróbka zdjęcia no i najważniejsze: fotograf i jego umiejętności ;)
jesli zaś zapytałeś się czy jest lepszy i czy pomoże ci lepiej fotografować to juz innych odpowiedzi możesz się spodziewać ;)
edit:
ja bym nie zmieniał
forrestgo
20-11-2010, 11:14
jej chodzi mi o jakość matrycy... pozostawiam poza tematem problem umiejętności i wizji robienia zdjęć przez fotografa...
fuji obrósł legendami ;) ale to nadal świetny sprzęt
przeczytaj ten wątek kliknij (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=62575)
edit: dziękuje za miłe słowo ;)
edit2: przeczytaj ostatni post w tym mega watku ;)
otherside
20-11-2010, 11:29
Nikon na pewno jest bardziej uniwersalny. Generalnie najlepiej mieć oba. Fuji jest aparatem, który genialnie się spisuje na niskich czułościach. W studio D700tke odkładam do torby i używam Fuji.
Czy zdjęcia będą równie piękne co w FUFUji :D.
Na pewno będą inne. CMOS obrazuje inaczej niż CCD. Zdarzają się sytuacje, ze inaczej znaczy gorzej przynajmniej w mojej ocenie.
Jeśli do reportażu do docenisz przewagę D300 czy D300s.Jeśli nie potrzebna ci szybkość, lepszy LCD,wytrzymalszy aku,mniej błędny WB,możliwość precyzyjnej korekty AF,iTTL to zostań przy S5Pro.Miałem wszystkie trzy modele i zostałem przy D300s.
nie wiem czy to w czymś pomoże ale jakiś czas temu sam założyłem podobny watek dlatego podaje link do ówczesnej dyskucji
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=121727
Pozdrawiam.
forrestgo
20-11-2010, 16:50
Dziękuje za odp.
A jak myślicie ile może być warte moje FUFU? Stan licznika 17.000 stan idealny. NA allegro nie ma ich, wiec nie wiem za ile go wystawić.
Jeszcze raz dziękuje za okazałą pomoc.
zanim coś napiszesz następnym razem to zaglądnij do regulaminu forum i giełdy!!! - mod
mniej błędny WB
chyba z choinki się urwałeś albo z księżyca.
widziałeś WB s5pro w akcji i d300, d700 czy d3?
Bo ja tak, mało tego fuji ma genialny WB w moim przekonaniu z którym zgodzi się większość ludzi z tego forum.
Sapphiron
20-11-2010, 18:03
Bo ja tak, mało tego fuji ma genialny WB w moim przekonaniu z którym zgodzi się większość ludzi z tego forum.
Np ja :) A przerobiłem już parę puszek i zawsze marzyłem o S3/S5 i jestem cholernie zadowolony, mimo tego że coraz częściej w studiu używam Mamkę zamiast S5, ale to z zupełnie innych powodów :)
mibartek
20-11-2010, 18:04
mało tego fuji ma genialny WB w moim przekonaniu z którym zgodzi się większość ludzi z tego forum.
no też to miałem napisać, ale stwierdziłem, że nie będę się wychylać :-P
forrestgo
20-11-2010, 19:11
co to jest mamka ? :D
rainbowwarrior
20-11-2010, 19:14
co to jest mamka ? :D
Aparat średnioformatowy marki Mamiya.
Sapphiron
20-11-2010, 19:19
Aparat średnioformatowy marki Mamiya.
A dokładnie model ZD :)
Witam!
Od roku jestem posiadaczem fuji s 5 pro. Jakość zdjęć jest super. Jednak męczy mnie trochę wolny AF. Jednak nie chce zmienić AF kosztem jakość dynamiki barw(jakości zdjęć). Zastanawiam się nad przejściem na d300s. Czy warto?
Myślę że nie. Jak nie robisz sportu do s5 jest doskonała. A już rozpiętosć tonalna nie jedno zdjęcie mi uratowała, nie wspominając o tym że w krajobrazie jest niezastąpiona. kolory, WB, nawet szum na 1600 powoduje że ten aparat jest wyśmienity. Ja odkładam kasę na S6Pro FF :))
"S6Pro FF" ... coś mnie ominęło?cholera, ostatnio trochę piłem, ale chyba nie aż tyle i tak długo...
"S6Pro FF" ... coś mnie ominęło?
Jeszcze nie, ale czujnym trzeba być :) kto wie czy po X100 coś się nie pojawi... takie fullframe z CMOS SR o rozpiętości tonalnej 16EV i szumach D3...;-) dream... dream... dream...
Sapphiron
23-11-2010, 16:56
seler i jeszcze cenie poniżej 15k zł :P
za 15k to kupisz 5 i więcej takich fuji on będzie w obudowie po D4 i w cenie 2200zł - 2299zł max.
Jestem tego pewny w 10%