PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z kolorami

Bust
19-11-2010, 16:45
Witam,
Posiadam laptopa firmy Toshiba model A500, przedwczoraj postanowiłem skalibrować kolory windowsowym poleceniem "kalibruj ekran" (windows 7). niestety średnio to wyszło więc pogrzebałem w sieci i znalazłem program calibrize i nim poszło nawet dobrze (dla mnie zadowalająco w końcu to tylko laptop).
Niestety po tych operacjach musiałem coś pogrzebać w miejscu gdzie nie powinienem ponieważ pulpit i ogólnie windows również filmy i większość programów takich jak ACDSee jest ok jesli chodzi o kolory, natomiast jak włączam Photo Shopa CS4 czy Lightrooma albo Mozille Thunderbird kolory są złe, niebieski wpada mocno w fiolet a żółty w zieleń. Próbowałem znależć opcje przywróć domyślne kolory czy też jakiś reset, nawet kalibrowałem kilka razy różnymi programami i nic nie pomogło w powyższych programach kolory nadal są nieprawidłowe.
Czy ktoś potrafiłby mi pomóc? troche się już załamałem przez te 2 dni i nie mam pojęcia jak temu zaradzić.
Prosiłbym o jakieś wskazówki co może być nie tak, z góry dziękuję.

lechupe
19-11-2010, 17:51
ciekawe masz te objawy, ACDsee jest OK, a PhotoShop jest bee :-)

Stawiam, ze program kalibrujący pomieszał ustawienia karty graficznej. Sprobuj odpalic program do jej obsługi, albo zaktualizuj sterowniki.

Bust
19-11-2010, 22:37
Zrobiłem tak jak piszesz, niestety nic nie dało.. chyba trzeba będzie przeinstalować system :(

Tom01
21-11-2010, 01:27
Czy feralny program stworzył profil ekranu i podpiął go jako systemowy? Objawy sugerują że tak i aby wrócić do początku wystarczy go wyrzucić.

Bust
21-11-2010, 13:22
Czy feralny program stworzył profil ekranu i podpiął go jako systemowy? Objawy sugerują że tak i aby wrócić do początku wystarczy go wyrzucić.
A gdzie znajdę ten profil, bym mógł go wyrzucić ?

qwerty44
21-11-2010, 13:46
Można tak:
Panel sterowania - Wygląd i personalizacja - Ekran - Rozdzielczość ekranu - Ustawienia zaawansowane - "Zakładka" Zarządzanie kolorami - Zarządzanie kolorami - Urządzenia - "Ekran" i tutaj pojawi się lista profili z której można usunąc "niechciany".

Lub tak:
Komputer/Dysk lokalny(C:)/Windows/System32/spool/drives/color
tutaj są pliki z profilami - trzeba znaleźć ten "niechciany" i delete

Tom01
21-11-2010, 15:02
W Win Vista/7 wygląda to np tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/zarzadzanie_kolorami_2-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/zarzadzanie_kolorami_2.jpg)