PDA

Zobacz pełną wersję : D200 + sigma 70-200 HSM EX DG a OSTROŚĆ

sq5awr
06-01-2007, 23:32
Witam,
Koledzy pomocy, zestaw wymieniony w tytule strasznie kulawo ostrzy, tak na oko to jakieś 5cm przy 200mm punkt ostrości przesunięty jest względem punktu ostrzenia w stronę aparatu. W wizjerze wszystko wygląda OK, a po zrobieniu zdjęcia krew zalewa człowieka jak pół dnia chodził z aparatem i wszystkie zdjęcia są niostre.

Czy to wina Body a może obiektywu. Czy mam oddać do naprawy (kalibracji, itp) body czy szkło.

Dodam, że wykonałem update firmware body do 2.00.

dzięki, Pozdrawiam

Adrian Olszewski
06-01-2007, 23:53
Back focus. Typowe, nie tylko dla sigmy. Albo justowanie szkła albo... zakręć trochę dziurę... U mnie f 4-5 pomaga... nieco ;). Poza tym jeśli na 2.8 robisz foty z 2 m to Bóg mi świadkiem... Niewiele jest osób, które potrafią utrzamać punkt AF w ręku. Chyba, że foty robisz ze statywu, ale czasem nawet podmuch wiatru może spaprać zdjęcie... Jeśli chodzi o serwis... Jeśli z innymi obiektywami jest OK, lepiej justuj szkło... Z tym, że Nikon polska Ci tego raczej nie zrobi. Sam rozumiesz czemu... ;)

wigi
07-01-2007, 00:34
To nie back focus, tylko front focus - tak dla ścisłości ;-)

sq5awr
07-01-2007, 00:55
Jutro przeprowadzę test w warunkach domowych tzn linijka ostrzenie na dany punkt i zobaczymy co pokaże :D

No z tymi innymi szkłami to ciężko powiedzieć bo tylko na tym jednym testowałem, sprawdzę jeszcze na KIT 18-70 ale chciałbym jeszcze na jakimś Nik 80-200 lub 80-400 sprawdzić tylko problem z dostępem do takiego szkła nie mam pojęcia kto może coś takiego posiadać, no chyba, że ktoś z forumowiczów ofc z okolic Wawy posiada takie szkło(a) i jest chętny do testów.

Pozdrawiam

Adrian Olszewski
07-01-2007, 01:00
To nie back focus, tylko front focus - tak dla ścisłości ;-)Wstyd mi. Jednak nie zmienia to faktu, że szkło lub pucha musi trafić do serwisu.

qwerty1237
07-01-2007, 11:18
No jak ustawisz puche pod dane szklo to moze sie okazac ze inne szkla juz nie beda juz ostrzyly tak jak powinny. Najlepiej jednak nie dotykac puszki a zrobic cos ze szklem o ile istnieje taka mozliwosc.

Adam Trzcionka
07-01-2007, 11:27
jesli masz oficjalna i aktualną gwarancję na tę sigmę, możesz ja bezpłatnie skalibrować z body. po takim zabiegu będziesz trafiał w pudełko zapałek z kilku metrów ;-) w tym celu trzeba wysłać szkoło i puszkę do gdyni (http://www.sigma-foto.pl/?q=node/36), panowie z s. zrobią pomiary i po nich wgraja nowe oprogramowanie (do obikektywu, body nie ruszają!).

to wacele nie oznacza, że szkło nie będzie trafiać z innymi puszkami. myślę, nawet, że przeciwnie. np. gary kalibrował w serwisie swoją 30/1.4 i - jak twierdzi i co widać - jest zyleta przy pełnej dziurze, trafia bezbłednie. to samo szkło działa też świetnie z d200 niedźwiedzia.

jeśli nie masz gwarancji - możesz skalibrować szkło pod body odpłatnie, koszt ok 260 pln + koszta wysyłki i odesłania.

tak, czy inaczej, na pewno warto.

sq5awr
07-01-2007, 20:58
No to mamy odpowiedź.

Za pomocą wydruków testowych ze strony http://www.focustestchart.com/prevcharts.html przeprowadziłem test ostrości dwóch D200 z obiektywami:

Nikkor 18-70 tzw. KIT
Tamron 90mm macro 2.8
Sigma 70-200 EX DG HSM MACRO
Sigma 70-200 EX DG HSM

Nikkor ostrzy dobrze. Troszkę na BF ale jest to do przyjęcia na długim końcu (70mm)
Tamron ostrzy SUPER jak to się mówi w PUNKT.

A co do SIGMY 70-200 to producent strasznego BUGa w obiektywach zaimplementował. Oba obiektywy mają FF 70-200 z MACRO ma mniejszy ale to i tak nie zmienia fakty, że nie da się nimi robić ostrych zdjęć przy małej GO. Jeszcze w tym tygodniu jedzie do Gdyni na kalibracje. Jest na gwarancji wiec niech chłopaki się wykażą :D

Na całe szczeście nie będę musiał (to znaczy NP) grzebać w swoim body. Na obu Body taki sam błąd.

Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie.

Kameh
30-01-2007, 11:16
Jak wrócą z serwisu, to podziel się z nami wynikami badań.

artfotopolis
30-01-2007, 13:30
mieszkam 200 metrow od servisu sigmy i jak kupowałem S100-300/4 HSM to przejrzałem 12 obiektywow (tyle ile mieli na stanie). Kazdy miał kłopoty z ostrzeniem...a przecierz to szkło to jak na sigme "żyleta". Każdy wymagał indywidualnej kalibracji z body. Miedzy innymi był to powód powolnego przemeblowania w mojej szklarni..

sq5awr
30-01-2007, 14:02
Witam,
Jakieś dwa tygodnie temu obiektyw wraz z body wróciły z serwisu Sigma. No i ku mojemu zdziwieniu został skalibrowany poprawnie z body. Różnica jest ogromna. Jak wykonam parę fotek w terenie to podzielę się fotkami przed kalibracją i po kalibracji.

Pozdrawiam

Miden
30-01-2007, 14:28
niewiecie moze czy tamrony tez gdzies tak kalibruja ;)?

qwerty1237
30-01-2007, 14:32
niewiecie moze czy tamrony tez gdzies tak kalibruja ;)?

Tamronow nie kalibruja, kalibruja tylko body pod tamrona czyli kicha. Pod tym wzgledem Sigma jest lepsza. Jestem ciekaw tylko jak przebiega taka kalibracja. Czy polega na wgraniu/korekcji nowego softu do szkla czy tez uzywa sie innych magicznych zaklec.

lacha
30-01-2007, 14:39
hmm ja odeslalem w wakacje swojego tamrona do serwisu w niemczech i wrocil bez BF ktory wczesniej byl ogromny... nie wiem co z nim robili ale.. podzialalo :)

qwerty1237
30-01-2007, 14:43
hmm ja odeslalem w wakacje swojego tamrona do serwisu w niemczech i wrocil bez BF ktory wczesniej byl ogromny... nie wiem co z nim robili ale.. podzialalo :)

Ciekawe, ciekawe. Moze podaj namiary na ten serwis, to wielu forumowiczom ulatwi to zycie. Widocznie tylko w Polsce nie ma serwisu Tamrona z prawdziwego zdarzenia. Wstyd.

lacha
30-01-2007, 14:53
odsylalem za posrednictem TIPa - na allegro uzytkownik Gandini - http://allegro.pl/show_user.php?search=gandini
dlatego nie znam adresu...

rawa
30-01-2007, 21:50
moj 70-200 wlasnie wrocil z servisu ,(tez mial FF) ,teraz ostrzy tam gdzie chce ..ja :)
przy okazji wymienili 'czipa' i dziala rowniez AF-ON na body aparatu :)
happy end ..

misiek502
30-01-2007, 23:22
Witam,
Jakieś dwa tygodnie temu obiektyw wraz z body wróciły z serwisu Sigma. No i ku mojemu zdziwieniu został skalibrowany poprawnie z body. Różnica jest ogromna. Jak wykonam parę fotek w terenie to podzielę się fotkami przed kalibracją i po kalibracji.

Pozdrawiam

Tak tylko zapytam czy ta usługa była free w ramach gwarancji i mówimy o serwisie sigmy w Gdynii??
Z góry dziękuje za informacje

sq5awr
31-01-2007, 10:23
Usługa była 100% free w ramach gwarancji realizowanej przez serwis Sigma w Gdyni. Czas realizacji ok 14 dni

misiek502
31-01-2007, 20:22
Usługa była 100% free w ramach gwarancji realizowanej przez serwis Sigma w Gdyni. Czas realizacji ok 14 dni

No to super, tylko jedna rzecz mnie zastanwia bo oni kalibrują konkretny obiektyw pod konkretne body a jak się zachowa obiektyw jak w miedzy czasie zmienię puche z nikona D:) na D:). Czy wtedy obiektyw jest Ok czy wymaga ponownej wizyty w serwisie bo jeżeli tak to trochę lipa:(??!!

Tad_Bie
01-02-2007, 16:25
Jeszcze może sprawdź tę Sigmę z innym body...
Moja Sigma EX 70-200 /2.8 APO HSM ostrzy idealnie, tyle że z Fuji S2 pro.

Dziwi mnie natomiast fakt, że każda Sigma (którą założyłem: było chyba z 5), po przymknięciu daje mi niedoświetlony obraz o około - 0,7 EV; za to innymi szkłami (np. Tamron) jest idealnie...

gadas
06-02-2007, 21:10
Sigma 70-200 f/2.8 EX DG APO HSM ...
... czy po za tym ze sa problemy z ostrzeniem czy warto zbierac pieniadze na ten obiektyw czy ktos go
posiada i czy warto odkladac na niego kase ?
Bylem w Blue City i ogladalem ten obiektyw bardzo mi sie podobal.

Volver
06-02-2007, 21:16
Dobry, dobry...długo deliberowałem. Jesli zakres ogniskowych Ci odpowiada, to warto!

krzysztofisko
13-02-2007, 01:14
Mogę ż czystym sumieniem polecić Tamrona 70-210/2.8 Mam ten obiektyw już dość długo. Pracował bezbłędnie z D70, D70S, pracuje również z bardzo duża kulturą z D200. Ostry od pełnej dziury. Jedyny mankament to, że kręci mordką, no i jest spory i ciężki. Poza tym miodzio. AF mimo, że nie HSM bardzo szybki.

WujekX
21-02-2007, 13:52
Niestety wszystkie 70-200 sigmy [f2.8] wymagaja kalibracji w serwisie. Probowalem kilkanascie roznych modeli i egzemplarzy i kazdy ma ff lub bf. Po ustawieniu w serwisie jest OK

krzysztofisko
21-02-2007, 14:18
To ja czegoś nie rozumiem, jeśli każda Sigma wymaga kalibracji to dlaczego nie można wykonać tego przed sprzedażą i sprzedawać egzemplarze dobrze pracujące? A może od jakiegoś nr seryjnego ( jakiego?) sa juz dobrze zestrojone z D200?

WujekX
21-02-2007, 14:24
Probowalem naprawde sporo i niestety kicha. Proponuje 150tke f2.8 sigmy - jedno z najlepszych szkiel jakie mialem.
zdjecia m.in. tu:

http://www.infinity.net.pl/~archie/wordpress/?p=447 (http://www.infinity.net.pl/%7Earchie/wordpress/?p=447)

KURNA*CHATA
01-01-2008, 12:55
jesli masz oficjalna i aktualną gwarancję na tę sigmę, możesz ja bezpłatnie skalibrować z body. po takim zabiegu będziesz trafiał w pudełko zapałek z kilku metrów ;-) w tym celu trzeba wysłać szkoło i puszkę do gdyni (http://www.sigma-foto.pl/?q=node/36), panowie z s. zrobią pomiary i po nich wgraja nowe oprogramowanie (do obikektywu, body nie ruszają!).

to wacele nie oznacza, że szkło nie będzie trafiać z innymi puszkami. myślę, nawet, że przeciwnie. np. gary kalibrował w serwisie swoją 30/1.4 i - jak twierdzi i co widać - jest zyleta przy pełnej dziurze, trafia bezbłednie. to samo szkło działa też świetnie z d200 niedźwiedzia.

jeśli nie masz gwarancji - możesz skalibrować szkło pod body odpłatnie, koszt ok 260 pln + koszta wysyłki i odesłania.

tak, czy inaczej, na pewno warto.
Odswieze temat...

Wiecie moze, czy obiektywy Sigmy tez mona wyregulowac we wroclawskim serwisiewe Sigma Pro Centrum FOTO-MASTER,ul. Odrzańska 24-29/2 ?

prz3mo
01-01-2008, 18:09
Niestety wszystkie 70-200 sigmy [f2.8] wymagaja kalibracji w serwisie.

Nie jest to prawda. Pierwsza sztuka, którą wziąłem ze sklepu na testy nie miała żadnych problemów BF/FF z moim D80 (zarówno na 70, w środku jak i końcu (200) zakresu). I ze mną została :)
Nie wiem czy ma to jakies znaczenie (nie sądze), ale jest z niemieckiej dytrybucji.

Wiecie moze, czy obiektywy Sigmy tez mona wyregulowac we wroclawskim serwisiewe Sigma Pro Centrum FOTO-MASTER,ul. Odrzańska 24-29/2 ?

Zadzwoń i zapytaj :) Najprościej :)

RBT
01-01-2008, 18:12
Niestety wszystkie 70-200 sigmy [f2.8 ] wymagaja kalibracji w serwisie. Probowalem kilkanascie roznych modeli i egzemplarzy i kazdy ma ff lub bf. Po ustawieniu w serwisie jest OK
Używany przeze mnie stary ( 70-200/2,8 ) ostrzy idealnie z F90, F5, D 70s, D 200 i Kodakiem DCS 14n, ale wymagał interwencji serwisu z innych względów. Mianowicie co kilkanaście prób ostrzenia zawieszał cyfrowe lustrzanki.
Kalibrowałem też Sigmę 10-20 w Gdyni pod ich referencyjne body. Regulację wykonali doskonale i w miarę szybko. W/g mnie bardzo porządny serwis.

sq5awr
02-01-2008, 12:58
wg mnie wszystkie szkła odsyłane są do Gdyni. Ja oddawałem do Sigma Pro Centrum w Warszawie po czym go zapakowali i wysłali

Pozdrawiam

KURNA*CHATA
02-01-2008, 16:27
Otrzymalem odpwiedz z serwisu, cyt:

Operacja kalibracji możliwa jest tylko w warunkach serwisu (Gdynia), zatem konieczne jest przesłanie obiektywu do nas (wraz z body, celem zdjęcia pomiarów)

RBT
02-01-2008, 18:46
To ja czegoś nie rozumiem, jeśli każda Sigma wymaga kalibracji to dlaczego nie można wykonać tego przed sprzedażą i sprzedawać egzemplarze dobrze pracujące? A może od jakiegoś nr seryjnego ( jakiego?) sa juz dobrze zestrojone z D200?
Jak widzisz nie każda, błędy ostrzenia nie dotyczą tylko Sigmy. Wyraz całkowitej bezradności w rozwiązaniu tego problemu dał nam ostatnio Nikon z Canonem w postaci programowej regulacji w body.

irekka
03-01-2008, 10:06
To ja miałem szczęście, albo Wy pecha. Moja 70-200 2,8 DG (bez makro) ostrzy w punkt zarówno z d70 jak i d300 (ten drugi bez potrzeby korekcji). Pisanie o tym, że wszystkie wymagają kalibracji jest nadużyciem.