Zobacz pełną wersję : Zmiana koloru poszczególnych kanałów w PS
Witam, mam takie pytanie jak w prosty sposób zmienić kolor poszczególnego kanału w Photoshopie?
np. mam ustawiony tryb kolorów CMYK i chciałbym zmienić cały kanał Cyjan na np. kolor pomarańczowy a reszta kanałów czyli Magenta Yellow i Black zostaje nieruszona.
Podczas druku nie ma problemu aby coś takiego zrobić, po prostu zamiast koloru Cyjan dawało by się kolor np Pomarańczowy.
A jak to zrobić w Photoshopie aby mieć taki efekt kolorystyczny?
Pozdrawiam
de Fresz
19-11-2010, 12:06
Trybem Multichanel
Trybem Multichanel tego się nie da zrobić, przecież nie wpiszę tam sobie np. takiego #f7941d koloru aby był dokładnie taki jaki chcę.
2pompony
19-11-2010, 14:13
Tryb mulichannel właśnie do tego służy. Weź zdjęcie CMYKowe (albo jakiekolwiek cztero-kanałowe), skonwertuj do Multichannel, przejdź do palety Channels, kliknij dwukrotnie na pasku tego kanału, w którym chcesz dać pomarańczowy i w wyskoczonym okienku podaj kolor pomarańczowy - będziesz miał do wybory różne tryby wyboru (RGB, Lab, CMYK, library i jeszcze inne).
Wszystko.
de Fresz
19-11-2010, 15:47
Trybem Multichanel tego się nie da zrobić, przecież nie wpiszę tam sobie np. takiego #f7941d koloru aby był dokładnie taki jaki chcę.
To znaczy, że masz popsutego Szopa. Skoro w dodatku nie ma z nim Helpa, to może skontaktuj się ze sprzedawcą, niech Ci wymienią na sprawnego. No chyba że to mój jest zepsuty, bo w nim się da... :twisted:
Inną kwestią jest, że z multichanela nie zrobisz z tym obrazkiem nic sensownego w Szopie, poza zapisaniem na dysk. Ale w końcu pytałeś jak zrobić, nie co dalej...
Przepraszam wcześniej pomyliłem Multichanel z Mieszaniem kanałów, dlatego moja wcześniejsza odpowiedź taka była.
Dzięki za odpowiedź, tylko jeszcze mam pytanie dlaczego po konwersji z Cmyka na wielokanałowy bardzo mocno zmieniają mi się kolory zdjęcia, np mam zdjęcie o zimnej tonacji to po zmianie kolory są cieplejsze.
Czy coś robię nie tak, a może jest to normalne zjawisko?
Czy jak już pozmieniam sobie kanał cyjan na np. czerwony, no i zmienia mi się cała kolorystyka zdjęcia, to teraz to co widzę na monitorze chciałbym przenieść do RGB, aby wyświetlać to na innych monitorach lub w internecie. Jak mam to zrobić?
Bo jak próbowałem z wielokanałowego trybu przejść do RGB to całkiem inne kolory mi wychodziły.
EDIT: Ok z zapisem do RGB sobie poradziłem ;)