Zobacz pełną wersję : ISP i realne transfery vs. deklarowane
Wzialem na testy nowego dostarczyciela internetu.
Na razie lacze 8 mbit/s i mam kilka pytan do bardziej ode mnie rozeznanych w temacie lacz internetowych.
Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze deklarowane 8mbit/s to raczej chłyt matertingowy bo realne transfery wygladaja tak:
http://www.digifoto.pl/forum/transfer.pdf
O ile "do mnie" jeszcze troche przypomina to te 8mbit to "ode mnie" juz raczej nie (oferta jest na lacze symetryczne 8 mbit w obie strony)
- czy fakt ze komputer jest podlaczony do routera przez radiowke ma jakies znaczenie?
- czy upload na poziomie 1/3 deklarowanej predkosci to norma?
- czy jesli wezme lacze np 20mbit predkosci sie zmienia in + czy to co powyzej to max w polsce co mozna wydusic z przecietnego lacza?
szczerze powiedziawszy jestem troche rozczarowany....nie wiem czy sie pakowac w szybsze lacze ktore w sumie jest niewiele drozsze.
Art Erie
19-11-2010, 08:57
W amatorskich łączach deklarowana prędkość jest maksymanla, w profesjonalnych - gwarantowana.
nie odkryles ameryki ....rozumiem sformulowanie w umowie "do" chodzi mi o faktyczna sytuacje
poniewaz mam tego ISP na testach wiec moge go olac i wybrac innego pytanie tylko jak w praktyce to wyglada
bo nie zgodze sie ze deklarowane 8 a w realu 3 jest ok....
W amatorskich łączach deklarowana prędkość jest maksymanla, w profesjonalnych - gwarantowana.
Prędkość łącza, a prędkość transferu z jakiegoś tam serwera, to są chyba różne rzeczy i operator nie ma na to wpływu.
Szybsze łącze niewiele da, jeśli ograniczeniem jest serwer z którego ściągasz. Na moim łączu 8Mbit z takiego hotfile lub rapida ciągnę na max czyli 1MB/s, podobnie z mojego ftp. Ale reszta oscyluje w okolicach połowy wydajności. Wykup za 1 zł pełny dostęp na 24h do rapida i sprawdź o różnych godzinach.
Sendilkelm
19-11-2010, 09:55
Nieprawda, ja mam amatorskie, ale w umowie mam prędkość gwarantowaną taką jak maksymalną. I tak też jest w testach. Kwestia dostawcy i umowy.
conik - sprawdź dobrze w umowie lub ofercie czy była mowa o prędkości gwarantowanej, jeśli nie a jest tylko, że do 8 Mb/s to niestety, ale czasami możesz mieć duuużo mniej. Tak jak koledzy powyżej radzą wszystko zależy od serwera, ale to pewnie wiesz. Są w necie testy łącza, które powinny testować nawet do 20 Mb/s więc kupowanie czegoś za kasę, żeby przetestować uważam za głupotę. Kupienie szybszego łącza do 20 Mb/s pomoże o tyle, o ile prawdopodobnie będziesz ściągał procentowo w stosunku do maksymalnej prędkości tyle samo. Czyli jeśli zazwyczaj na 8 masz 6 to na 20 będziesz miał 15 ... ale nie miałem nigdy takiego łącza, więc to są tylko przypuszczenia. Generalnie przy takich łączach dużo zależy od ilości użytkowników u Twojego dostawcy (w Twoim rejonie) i ich aktywności w danym momencie.
Dostawca może jedynie zadeklarować, że prędkość pomiędzy komputerem klienta, a serwerem usługodawcy jest zagwarantowana na stałym zgodnym z umową poziomie.
Sendilkelm
19-11-2010, 10:08
Dostawca może jedynie zadeklarować, że prędkość pomiędzy komputerem klienta, a serwerem usługodawcy jest zagwarantowana na stałym zgodnym z umową poziomie.
Masz rację, ale ja przez "test łącza" rozumiem sprawdzenie czy ta deklarowana wartość jest. Są takie testy w internecie, które pozwalają na prędkości po 100 Mb D i U, więc jeśli masz łącze np. 10 Mb to powinieneś wysyłać (oczywiście z drobną granicą błędu, straconych pakietów etc.) po 10 Mb, jeśli tak nie jest to dostawca "oszukuje" :)
Akurat kilka dni temu znajomy zmienił sobie łącze, więc przy okazji jego testów ja sprawdzałem swoje. Mam 2 Mb symetrycznie i na 20 testów z serwerów w różnych krajach, najgorzej wypadły serwery USA, download miałem 1,99-2Mb a Upload 1,80 Mb.
jeszcze raz....
rozumiem co oznacza informacja ze lacze ma gwarantowana lub maksymalna predkosc
rozumiem rowniez ze ta predkosc jest maksymalna w zasadzie tylko dla kawalka kabla miedzy moim routerem a lokalnym serwerem ISP
zalaczylem link do pdfa z wartosciami transferu z 3 dni i okazuje sie ze realny sredni transfer przy normalnym uzytkowaniu sieci (www, ftp) to ok 2 mbit
Pytanie wiec czy jest sens kupowac lacze szybsze niz np 4mbit skoro i rak realnie wyciagnie sie max 2-3?
No chyba ze czegos nie kumam
U mnie np wszystko zależy na jakiej stronie testuję - np. http://www.speedtest.pl/ tutaj mam upload dwa razy mniejszy niż na tej stronie http://www.speedtest.net/ (tutaj wszystko się zgadza - upload mam porównywalny do downloadu). Dlatego może warto potestować w różnych miejscach.
Pozdrawiam
Sendilkelm
19-11-2010, 10:14
jeszcze raz....
rozumiem co oznacza informacja ze lacze ma gwarantowana lub maksymalna predkosc
rozumiem rowniez ze ta predkosc jest maksymalna w zasadzie tylko dla kawalka kabla miedzy moim routerem a lokalnym serwerem ISP
zalaczylem link do pdfa z wartosciami transferu z 3 dni i okazuje sie ze realny sredni transfer przy normalnym uzytkowaniu sieci (www, ftp) to ok 2 mbit
Pytanie wiec czy jest sens kupowac lacze szybsze niz np 4mbit skoro i rak realnie wyciagnie sie max 2-3?
No chyba ze czegos nie kumam
To są 2 kwestie.
1. Jeśli jesteś pewny, że z tych samych serwisów da się ściągać szybciej to jest sens, bo procentowo zwiększy Ci się transfer jeśli będziesz miał szybsze łącze. Oczywiście wtedy i tylko wtedy, jeśli masz pewność, że dostawca też Ci zagwarantuje procentowo większy transfer.
2. Jeśli jesteś pewny, że serwisy z których korzystasz nie gwarantują szybszego transferu, to nie ma sensu szybszego łącza, bo go nie wykorzystasz.
Sparwdz na www.speedtest.net ile Ci wyciaga do roznych serwerow.