Zobacz pełną wersję : NIK Software - z czym to się je?
Mariusz888
19-11-2010, 01:37
Otóż często czytałem (chociażby tu na forum) o dobrodziejstwach płynących z używania ich pluginów - zainstalowałem sobie demówki (15 dniowy trial) Color efex'a, Dfine'a, Sharpenera i Silver Efex'a (tylko vivezy jeszcze nie zainstalowałem) - i... powiem szczerze, że jakiś taki rozczarowany jestem - myślałem, że będzie "klik klik" i będzie magia a tu takie nieszczególne presety które normalnie kładą ale zdjęcia psując je na potęgę ;) może ktoś mi wytłumaczy skąd ten zachwyt - a może to po prostu ja generalnie jakoś "nie poczułem" tych programów jeszcze... bo generalnie nie widzę tutaj nic na tyle szczególnego czego nie da się zrobić w kilka chwil za pomocą PS'a ;)
songvari
19-11-2010, 02:20
Na stronie Nik Software jest spora ilość tutoriali, regularnie organizowane są kursy on-line. Ale przecież wiadomo, że pluginy nie zmienią jednym kliknięciem zwykłego zdjęcia w arcydzieło :) Pewnie większość efektów możesz uzyskać w PS, ale z pluginem możesz je zrobić szybciej. Ja z cąłej kolekcji Color Efex Pro korzystam zazwyczaj z 3-4 ulubionych filtrów. Co do Vivezy, to nie mam potrzeby korzystać, bo działa podobnie jak NX2, który jest moim jedynym programem, do edycji. Najsłabszy z produktów Nik Software moim zdaniem jest HDR Efex Pro.
Niemal identyczne wrażenia jak kol. songvari. Używam tylko CEPa, którym walę zdjęcia tylko paroma filtrami ( i tylko niektóre). Jest szybciej niż robienie akcji w PS, a do tego mogę je używać w NX2. Trochę trzeba tymi suwaczkami poruszać, wtedy zdjęcia się nie psują, a wiele nawet zyskuje.