PDA

Zobacz pełną wersję : Różnica - Pytanie

redmaati
18-11-2010, 23:12
Z góry pisze, że jak takie coś już było to proszę przenieść.

Mam pytanie. Na różnych sklepach internetowych są obiektywy tych samych parametrów, tyle że jeden ma dopisek MACRO. Wiem tyle, że ostrzenie ze szkła MACRO odbywa się z mniejszej odległości, a w normalnym z dłużej, np. 1m .

Pytanie jest takie, czy na szkle MACRO będę mógł robić zdjęcia np. obiektów dalej położonych, np. samochody rajdowe, zwierzęta itp. ?

Proszę o wyrozumiałość i odpowiedź.

Serdecznie pozdrawiam

d3mane
18-11-2010, 23:22
oczywiście że tak - jeśli jest to tele. na przyklad sigma 70-200 z dopiskiem macro.

redmaati
18-11-2010, 23:26
No to więc na czym polega ta różnica w cenie, jeżeli można osiągnąć takie same rezultaty?

d3mane
18-11-2010, 23:32
tak jak pisałeś wyżej - ja podam na przykładzie sigmy 70-200 którą kiedyś miałem.
70-200 bez macro ostrzyła od 2,5 metra.
70-200 z macro ostrzyła od 80 cm.

Oczywiscie z tymi ogniskowymi mogles robić krolika w polu oddalonego o 200 m od ciebie, babcię w oknie w przeciwnym bloku itd.
wazne są tu ogniskowe na początku i odległość ostrzenia.

campermtb
20-11-2010, 00:34
Dzięki marko sfotografujesz np. biedronkę a bez to może być już ciężko :)

Jacenty Z.
20-11-2010, 01:15
Obiektywy oznaczane jako "Macro" mogę też mieć np. dodatkowy przełącznik wyboru zakresu odległości ostrzenia, w zależności od tego, czy chcesz fotografować obiekty bliższe, czy dalsze, albo przełącznik "Macro/Normal", w pozycji "Macro" pozwalający na większy wysuw przedniej części obiektywu, a tym samym większą skalę odwzorowania małych obiektów fotografowanych z bliska.

IMHO, jeśli sobie jakiś obiektyw upatrzysz, warto poczytać jego opisy i specyfikacje, porównać to z innymi szkłami itd.