Zobacz pełną wersję : Jest na sali jakiś elektryk?
Witam,
Może będzie umiał mi ktoś pomóc? Czasem wywala mi korek odpowiedzialny za oświetlenie w całym mieszkaniu - B10. Niestety nie ma reguły, o różnych porach, nie jest to związane z konkretnym pokojem. Gdzie szukać przyczyny i jak?
...Niestety nie ma reguły, o różnych porach, nie jest to związane z konkretnym pokojem.
...jak da radę to wymienić najpierw B10.
Ni cholery nie mogę go wyciągnąć. Trzeba użyć jakiegoś magicznego chwytu, albo coś gdzieś wcisnąć?
Od dołu jest spinka plastikowa przy szynie . Śrubokręt cienki wsadzasz w spinke i do dołu delikatnie naciskać. Otworzy się i spokojnie wyjmujesz....
A na jaki prąd masz ów bezpiecznik?
Ciemno już, pogmeram przy nim jutro z rana.
robert4you
18-11-2010, 23:20
a na jaki prąd masz ów bezpiecznik?
b10
Czyli 10A. To może zwyczajnie przeciążasz go. Powinien wytrzymać obciążenie odbiornikami o łącznej mocy 2300W. Ile i jakie lampy masz pod ten obwód podpięte?
A nie masz jakiegoś indukcyjnego odbiornika podłączonego? Jakiś większy transformator do halogenów, czy może odkurzacz włączasz od razu na pełen gaz?
Ja obstawiam ze to wina samego bezpiecznika, lubią się psuć (ewentualnie dokręć śruby z kablami bo jak są poluzowane to może być podobny problem) i będzie wywalał jak mu się będzie podobało. Koszt wymiany nie jest duży to około max 10 zł. Jak to nie pomoże pisz i coś pomyślimy.
A na jaki prąd masz ów bezpiecznik?
Pisał w poście B10
Można jeszczcze sprawdzić czy wszystkie wtyczki sa poprawnie wsadzone w kontakty( do samego końca) to może też być powodem szczególnie ,gdy prąd pobierany jest na granicy bezpiecznika
Czasem wywala mi korek odpowiedzialny za oświetlenie w całym mieszkaniu - B10a mógłbyś podać pełne oznaczenie? a najlepiej zdjęcie tego wyłącznika nadprądowego?
albo inaczej, jakiej szerokości jest ten wyłącznik? ok.2cm, czy ok 4cm?
Bo mnie sie wydaje, że raczej masz wyłącznik róźnicowo-nadprądowy. Resztę napiszę, jak zrobisz to o co proszę.
Albo za słaby bezpiecznik albo gdzieś masz zwarcie.
10A to troszkę mało(nie wiem, jakie odbiorniki masz podłączone). Wstaw 16A i pewnie będziesz miał po kłopocie.
Nie może wstawic 16A bo zjara instalacje. pod oswietlenie ida przewody 3x1,5mm2 a dla takich przewodów to zabezpieczenie max 10A. No chyba, ze wymieni przewody na 3x2,5mm2, to wtdy jak najbardziej 16A, ale takie to daje sie do gniazdek.
Tak w ogóle to niech Ropusz sprecyzuje, czy chodzi o samo oświetlenie, czy gniazdka też.
Przeciez napisał
odpowiedzialny za oświetlenie w całym mieszkaniu i nic wiecej.
z drugiej strony to dziwie sie, że tylko jest jeden obwód do oswietlenia. Zakładam, że to nowe budownictwo, albo wymieniana instalacja elektryczna w starym.
No niby tak... Jako oświetlenie traktujemy więc żyrandole na suficie?
Jak mieszkanko jest niewielkie, to górnego oświetlenia nie jest dużo, więc na jednym obwodzie można to puścić, udźwignie...
I takie pytanko pomocnicze. Czy jest jakiś moment, który możesz zdefiniować, od którego zaczęło się to wylatywanie korka? Np. zmiana tego żyrandola nieszczęsnego?
i nie oszczędzaj na jakichś wynalazkach!!! Kup legranda normalnie i koniec.
i nie oszczędzaj na jakichś wynalazkach!!! Kup legranda normalnie i koniec.
Eee. Legrand przy Berkerze wysiada. ;)
Włóczykij
19-11-2010, 01:38
Zgodnie z normą PN-IEC 60364-5-523:2001 i Tablcą 7 (http://bezel.com.pl/index.php/instalacje-elektryczne/obcialno-prdowa-dugotrwaa.html) można dla przewodu YDY 3x1,5 stosować bezpiecznik 16A. Aczkolwiek z reguły na obwody oświetleniowe w mieszkaniu powinien wystarczyć wyłącznik o charakterystyce B i prądzie znamionowym 10A. Dlatego należałoby zmierzyć prąd jaki pobierają wszystkie możliwe odbiorniki oświetleniowe. Jeżeli pomierzony prąd będzie większy od 10A to znaczy, że bezpiecznik/wyłącznik jest sprawny, a obciążenie jest zbyt duże. Jeżeli prąd <10A to znaczy, że wyłącznik jest wadliwy. Jeżeli wyłącznik jest jednocześnie wyłącznikiem różnicowoprądowym (w opisie oprócz B10 ma jeszcze 30mA lub 0,03A i jest dwukrotnie szerszy) to być może któryś z żyrandoli lub opraw oświetleniowych ma delikatne przebicie i pojawia się prąd upływu>30mA wyzwalający różnicówkę.
I jeszcze jedno. jeżeli do oświetlenia są zastosowane oprawy świetlówkowe ze statecznikiem indukcyjnym i kompensacją mocy biernej i jest ich sporo, to podczas załączania grupy takich opraw może się pojawić duży chwilowy prąd ładujący kondensatory kompensacyjne i moze on powodować zadziałanie zabezpieczenia nadprądowego/bezpiecznika.
Berker produkuje tylko wyłączniki i gniazdka, czyli osprzęt a nie zabezpieczenia.
A jeżeli chodzi porównanie jakości osprzętu berkera i legranda to wszystko zależy od półki cenowej ;)
Aczkolwiek w domu mam Berkera. Bo najtańszy z solidnych ;)
A co do jakości zabezpieczeń legranda to znam lepsze. najważniejsze, żeby to nie była chińszczyzna typu kanlux.
W mojej historii zawodowej od dawien dawna stosuje ETI. I polecam. Na pewno nie są gorsze od legranda.
żeby to nie była chińszczyzna typu kanlux.
.
Widziałem już ładnie skończone "świetne" kalnuxy po dziwnych przepięciach :D Najpierw wymianka esa i sprawdzić czy on nie padł :D to spokojnej nocy Panowie :D i Panie :)
Rafał_Sz
19-11-2010, 08:25
Ale dobre, polskie i tak wygra:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.e-promedia.com/photo/upload/s___61.jpg)
:D
Włóczykij
19-11-2010, 09:36
Ale dobre, polskie i tak wygra:
źródło (http://www.e-promedia.com/photo/upload/s___61.jpg)
:D
Polam pułtusk To jest teraz ETI Polam ;)
źródło (http://www.katalog.onninen.pl/photos/07/403307_1.jpg?4ce628bf48efe)
andrstac
19-11-2010, 10:37
W mojej historii zawodowej od dawien dawna stosuje ETI. I polecam. Na pewno nie są gorsze od legranda.
Wśród moich znajomych (elektryków) ETI uchodzi za prawie najtańszy chłam. Może czas zweryfikować poglądy?
Wrzuć c10 i tyle. Albo możesz się przesiąść na b16. Tylko najlepiej aby ktoś kto ma pojęcie pomierzył Ci instalację i powiedział co jest przyczyną.
Włóczykij
20-11-2010, 00:00
Tylko najlepiej aby ktoś kto ma pojęcie pomierzył Ci instalację i powiedział co jest przyczyną.
I to jest najprawdziwsza prawda.
Dzięki wszystkim za pomoc i cenne wskazówki.
Kupiłem B10. Miałem Moellera a teraz kupiłem Legranda. Skrzynkę mam taką, jak w nowym budownictwie - żeby wymienić bezpiecznik to trzeba całą puszkę odkręcić. Ponieważ ekipa wykańczająca zasmarowała puszkę naokoło farbą to nie bardzo się dała zdjąć, więc musiałem odciąć farbę naokoło.
Po otworzeniu puszki okazało się, że ten wybijający bezpiecznik z jednej strony ma ślady po spaleniu (ciemny brązowy kolor), dodatkowo w tym miejscu łączył się z głównym grubym przewodem. Izolacja na tym przewodzie się częściowo spaliła. Po tym spaleniu musiało coś niedobrze stykać w miejscu spalenia. Wymieniłem ten bezpiecznik na nowy i póki co wszystko gra. Co było powodem spalenia to nie wiem.
Gwoli wyjaśnień na tym bezpieczniku miałem oświetlenie w całym mieszkaniu - wszystkie pokoje. Gniazda dla każdego z pokoi mam na oddzielnym bezpieczniku.
Po takim przegrzaniu dobrze byłoby też ten przewód wymienić..
wasilewk
22-11-2010, 21:13
Dzięki wszystkim za pomoc i cenne wskazówki.
...
Gwoli wyjaśnień na tym bezpieczniku miałem oświetlenie w całym mieszkaniu - wszystkie pokoje. Gniazda dla każdego z pokoi mam na oddzielnym bezpieczniku.
Jednym ?
Mo i może w ścianie przewody są aluminiowe ?
P.S.
Nie mogłem się powstrzymać, bo pół roku temu zrobiłem całą instalację w domku syna, więc trudno jest siedzieć cicho , gdy sie czyta Twój przykład. Choć sam mieszkam w bloku systemu WK-70, to zabezpieczenia obwodów mam zupełnie prawidłowe.
andrstac
22-11-2010, 21:17
Po otworzeniu puszki okazało się, że ten wybijający bezpiecznik z jednej strony ma ślady po spaleniu (ciemny brązowy kolor), dodatkowo w tym miejscu łączył się z głównym grubym przewodem. Izolacja na tym przewodzie się częściowo spaliła. Po tym spaleniu musiało coś niedobrze stykać w miejscu spalenia. Wymieniłem ten bezpiecznik na nowy i póki co wszystko gra. Co było powodem spalenia to nie wiem.
Powodem nadpalenia mógł być właśnie kiepski styk, na przykład słabo dokręcony zacisk w bezpieczniku.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale od tego "grubego przewodu", na tym styku bezpiecznika, odchodziło coś dalej?
Nie mogłem się powstrzymać, bo pół roku temu zrobiłem całą instalację w domku syna, więc trudno jest siedzieć cicho , gdy sie czyta Twój przykład. Choć sam mieszkam w bloku systemu WK-70, to zabezpieczenia obwodów mam zupełnie prawidłowe.
Zabezpieczenie kilku obwodów oświetleniowych (kilku pokoi w mieszkaniu w bloku) na jednej kondygnacji jednym wyłącznikiem nadprądowym, nie jest niczym niewłaściwym. Kuchnia, łazienka - to już co innego.
Jednym ?
Mo i może w ścianie przewody są aluminiowe ?
P.S.
Gniazdka każdego pokoju są na oddzielnym bezpieczniku. A oświetlenie całego mieszkania na jednym. Przewody w ścianie są miedziane, jeśli dobrze pamiętam.
Ten kabelek łączący bezpieczniki wymienię ale nie miałem pod ręką takiego grubego.
Powodem nadpalenia mógł być właśnie kiepski styk, na przykład słabo dokręcony zacisk w bezpieczniku.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale od tego "grubego przewodu", na tym styku bezpiecznika, odchodziło coś dalej?
Zacisk był mocno dokręcony, bo musiałem włożyć trochę siły aby go odkręcić. Zasadniczo bezpieczniki mam nakładane na listwę tak więc oba końce mam połączone w czymś. B10 dołem był połączony z głównym bezpiecznikiem i to ten kabelek w zacisku B10 się nadpalił.
wasilewk
22-11-2010, 21:27
...Ten kabelek łączący bezpieczniki wymienię ale nie miałem pod ręką takiego grubego.
Tak przy okazji:
pamiętaj, że w UE mamy instalację z dodatkowym przewodem masy (żółtozielonym) - o jeden więcej niż dotychczas:
- 5 przewodów dla trzyfazowej
- 3 przewody dla jednofazowej instalacji (żadnego spinania bolca z zerem !).
Jeśli będziesz wymieniał ten przewód, to przyjrzyj się całości: to nie jest czarna magia ! Rozrysuj na papierze i przeanalizuj - znajdziesz przyczynę przegrzania przewodu.
Pzdr.
Tak przy okazji:
pamiętaj, że w UE mamy instalację z dodatkowym przewodem masy (żółtozielonym) - o jeden więcej niż dotychczas:
- 5 przewodów dla trzyfazowej
- 3 przewody dla jednofazowej instalacji (żadnego spinania bolca z zerem !).
Jeśli będziesz wymieniał ten przewód, to przyjrzyj się całości: to nie jest czarna magia ! Rozrysuj na papierze i przeanalizuj - znajdziesz przyczynę przegrzania przewodu.
Pzdr.
Na szczęście nie wymieniam wszystkich przewodów tylko jeden, więc mam nadzieję, że to ogarnę ;)
Tak przy okazji:
Unia nic do tego nie ma, tak było już zanim weszlismy do Unii.
Powodem przegrzania może być też włożenie 2 przewodów o różnej średnicy do zacisku bezpiecznika, co spowodowało niedokładny styk i tzw grzanie - mimo iż wydawało się że jest to wszystko dobrze dokręcone.
andrstac
22-11-2010, 22:20
Zacisk był mocno dokręcony, bo musiałem włożyć trochę siły aby go odkręcić. Zasadniczo bezpieczniki mam nakładane na listwę tak więc oba końce mam połączone w czymś. B10 dołem był połączony z głównym bezpiecznikiem i to ten kabelek w zacisku B10 się nadpalił.
Tak jak myślałem - czyli przez ten gruby kawałek przewodu, jest zasilany nie tylko ten obwód. Czyli na 99% właśnie kiepski styk połączeniowy przy tym zacisku bezpiecznika był winien przypaleniu. A to, że ciężko było odkręcić - po nadpaleniu tak mogło być. Przy kiepskim styku temperatura może dochodzić miejscowo do 300*C...